LILIT – Crni Mesec

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

lilit za marinu

Crni Mesec -moć nad drugima

Šta je Lilit? Jedanaesta planeta Sunčevog sistema ili asteroid? Minijaturni Zemljin satelit ili samo neko energetsko polje? Ako se pitate da li Lilit uopšte postoji, po nekima postoji kao nebesko telo, a po drugima – ne. Njegovo značenje više je simboličko, nego fizičko, jer se uglavnom polemiše o njegovom uticaju koji astrolozi ni ne dovode u pitanje, pre svega zbog, značenja koje Lilit ima u mitologiji čiji naziv potiče od hebrejskog Lilith (noć, tama), odnosno Lilitu po starim Haldejcima, Lajla – kako su je nazivali Asirci, dok su joj semitski narodi dali ime Alitat.
Pozicija Lilit u ličnom horoskopu obično pokazuje oblast života u kojem se osoba na neki način sapliće, i gde ne uspeva da se uklopi u određene društvene standarde i kakve probleme, zbog toga može da ima.
Pošto je, prema mitologiji, Lilit bila prva žena Adamova, koja ga je po predanju, prevarila i tako bila proterana iz Raja (pa je rešila da se sveti tako što će praviti haos na ljubavnom planu stanovnika naše planete), to mogu biti neprijatnosti u vezi sa rađanjem ili rođenjem, sa decom, pogotovo kod žena, a uopšteno sa partnerima koji toj osobi ne odgovaraju, pogotovo u erotskoj sferi i sve oblasti života u kojima ona nema uspeha.
Mišljenja su podeljena, stavovi različiti, a čovek se, po onoj narodnoj, uči dok je živ, baš kao i astrolog koji treba da proceni (izmedju borbe za prava žena i trgovine belim robljem, usvojene dece i čedomorstva, japanskih gejši i prostitutki) šta Lilit, zapravo, predstavlja u nečijoj natalnoj karti.

Jak Lilit u Blizancima
Pošto je Lilit jak u Blizancima – znaku medija, informacija i saobraćaja, njegovi povoljni aspekti sa Merkurom, vladaocem Blizanaca, mogu, na primer, od osobe koja ima takvu planetarnu konstelaciju u ličnom horoskopu, napraviti ljutog borca (npr. novinara ili socijalnog radnika) protiv nasilja nad ženama i decom ili borca za osobe ometene u razvoju, invalide, beskućnike i izbeglice, uopšte ljude koji su, na neki način izopšteni iz zajednice, zbog nedovoljno razvijene društvene svesti o njihovim problemima.
Lilit u Blizancima, takođe, daje dar osobi koja ga ima u svom ličnom horoskopu, da joj drugi ljudi već pri prvom susretu, pričaju o sebi i poveravaju im se, jer su oni rođeni psihoterapeuti. Pričaju im detalje iz svakodnevnog života, zbog čega Lilit u Blizancima često imaju novinari i medijske ličnosti koje u svojim emisijama dovode u goste poznate glumce, pevače koji im se, na neki način, javno poveravaju. Zbog jake intuicije, Osobe sa Lilitom u Blizncima, mogu predvideti budućnost na osnovu činjenica, što im daje dar za astrologiju, numerologiju, hiromantiju i uopšte okultne teme, mada ih uspeh čeka tek onda kada oni sami poveruju u ono što uče i rade, jer ako sumnjaju, ne mogu da iskoriste svoj proročki dar na pravi način. Muškarci se već kao mali dečaci vešto dokopaju erotskih magazina koje radoznalo prelistavaju, a kako je Blizanac znak komunikacije i razgovora, oni često koriste »hot line« usluge.

lilit marinin

Jaka pozicija Lilita – pronicljivost

Kod žena sa Lilitom u Blizancima, potrebni su dugi uvodi za buđenje erotskog nagona, ali one se često, zbog privatnog života mogu naći u žiži skandala i meti paparaca, pogotovo ako su poznate u javnosti. I žene i muškarci sa Lilitom u Blizancima treba da budu oprezni u saobraćaju gde ih vreba opasnost, uglavnom zbog strasti prema brzoj vožnji kao što je slučaj i sa pozicijom Crnog Meseca (kako još zovu nazivaju Lilit) u Strelcu.

Jak Lilit u Jarcu
S obzirom da je Jarac znak u kojem je Lilit vrlo jak (egzaltiran), njegovi povoljni aspekti sa Saturnom i Uranom, vladaocima Jarca, ukazuju na osobu koja će se i politički i društveno, ali i materijalno (u vidu otvaranja «sigurnih ženskih kuća», na primer) angažovati da pomogne ugroženima, prvenstveno deci i ženama koje su bile žrtve trgovine ljudima, seksualnog zlostavljanja i sl.
Osobe sa Lilitom u Jarcu imaju fantastičnu sposobnost trpljenja i izdržljivosti kada se radi o sukobima, ukoliko nešto treba da isteraju do kraja, pa ih zato ima dosta medju advokatima koji se bore do poslednjeg daha, i ne odustaju ni onda kada se čini da je sve izgubljeno.
Žena sa takvom pozicijom Lilita ume da se potpuno posveti deci, ali teško podnosi razdvajanje od njih, kad ona porastu i požele da se osamostale.
Muškarac sa Lilitom u Jarcu u konjunkciji ili napetim aspektima sa Venerom, Marsom, Saturnom, Uranom i Plutonom, može «umirati» od ljubavi prema nekoj ženi, do te mere da ga to potpuno erotski blokira, pa seks za njega postaje pre mučenje, nego zadovoljstvo. A onda ga neka druga žena koju je «pokupio» ko zna gde i koju nikada ne bi ni u društvo izveo, može osloboditi svih kočnica, i sva njegova skrivena čula i erotska mašta će doći do punog izražaja u vezi sa njom, pa će imati utisak kao da gleda zabranjeni film o kojem je maštao još od pubertetskih dana.
Ukoliko Merkur, Venera – planeta ljubavi i erotike, Mars – planeta agresije i povreda, Saturn – planeta izolacije, Uran – planeta dikatature, Pluton – planeta moći, kriminala i nasilja, u ličnom horoskopu prave napete aspekte sa Crnim Mesecom (Lilit), ta osoba može se baviti upravo onim poslovima koji joj donose zaradu na tuđoj bedi i nesreći, kroz organizovani kriminal, medicinske zahvate i eksperimente na ljudima koji su zabranjeni zakonom, prostitucijom, trgovinom ljudima ili trgovinom ljudskim organima.
Lilit, takođe ima uticaja i na feminističke pokrete, pobačaje, lezbijke, slobodnu ljubav, neobična rodjenja, društvene reforme, ali i respiratorne organe i krvnu cirkulaciju u ljudskom telu. Zato su nudistički kampovi, baš kao i gradske četvrti “crvenih fenjera”- oblasti kojima vlada Lilit, naravno, u zavisnosti od aspekata koje formira sa drugim planetama, posebno kada je u konjunkciji sa njima.
Crni Mesec Lilit ima veći uticaj u znacima, nego u astrološkim kućama, mada ni takav njegov uticaj nije zanemarljiv (jak na početku treće i desete kuće, a slab u četvrtoj i devetoj). Pošto se u Blizancima oseća kao kod svoje kuće, jer je to njegovo sedište, ali i u Jarcu – znaku njegove egzaltacije u kojem je vrlo jak, znači da je slab u Strelcu – znaku svog pada i Raku – znaku svog izgona ili egzila, kako bi to astrolozi stručno rekli.

Slab Lilit u Raku
Zato, na primer, osobe sa Crnim Mesecom u Raku u svom ličnom horoskopu, iako jako vole porodicu, mogu imati mnogo poroka kao što je alkohol, zbog kojeg će više vremena provoditi u kafani sa društvom, nego kod kuće koju toliko vole. Ali, uglavnom u mislima. Takve osobe, obično, rano napuštaju roditeljsko gnezdo u želji da zasnuju sopstvenu prodicu, jer se zbog nečeg osećaju kao stranci u rodnoj kući, pa još u ranoj mladosti imaju želju da se što pre osamostale. Verovatno imaju i neke porodične tajne koje mogu imati veze sa ostavljenom ili vanbračnom decom, ženama koje su patile, bile žrtve nasilja ili imale problema sa ostajanjem u drugom stanju ili na porođaju.
Muškarci sa Lilitom u Raku vrlo rano doživljavaju razočarenja sa ženama, da bi u kasnijim godinama, kada su se već oženili i zasnovali porodicu, imali iza sebe već čitavu plejadu »sponzoruša« (starinski, romantičniji izraz je – ljubavnica).
Žene sa Lilitom u Raku često biraju muškarce koji nisu za njih, i koji kao da su preslikani iz refrena pesme jednog našeg popularnog pevača: »nije za nju čovek ko ja, čovek ko ja da je ljubi i pazi, nije za nju čovek ko ja, za nju je tip da je bije i gazi«, znači muškarac od kojeg će se plašiti i strepeti.
One takođe mogu imati problema i sa trudnoćom ili porođajem ili je njihova majka imala težak porođaj sa njima. S druge strane, muškarci sa Lilitom u Raku, naročito u drugoj kući (zarada, privatan biznis) će se pre opredeliti za lake žene i prostitutke sa kojima ulaze u odnose u kojima su sigurni da ih neće dotaći ni trunka one ljubavi koju gaje prema svojoj porodici i supruzi (kao majci njihove dece).
Osobe sa Lilitom u Raku, stalno strahuju i drhte nad svojom porodicom, jer njihova duša (Rakom upravlja Mesec koji simbolizuje dušu) uvek strepi, naročito od gubitka bliskih osoba.

Slab Lilit u Strelcu
Ako neko ima Lilit u Strelcu – znaku svog progona, ta je osoba na teškim mukama, zapravo, ne bi bila, da nema dvostruke standarde, pa se s jedne strane pita šta će svet reći, a na drugoj strani “traži đavola” – i nalazi ga, kroz avanture, narocito na putu i u inostranstvu; zato će muškarac sa Lilitom u Strelcu zaustaviti svoj džip u sred noći, u nekoj šumi kraj auto puta, kako bi sa autostoperkom doživeo strast koja mu se neće nikada probuditi u vozilu javnog gradskog prevoza u mestu u kojem živi, radi i gde ga svi poznaju. Ipak, on uvek voli da odaje utisak kako je slobodan, pogotovo ako je oženjen, (krije burmu ili je ne nosi), pa se na njega odnosi ona izreka «Oženjen sam, a ko momak živim». I kod žena koje u ličnom horoskopu imaju Lilit u napetom aspektu sa Jupiterom (vladaocem Strelca – znaka hedonizma, opuštanja, uživanja i paralelnih veza), njena strast ka avanturama je naglašenija u stranoj zemlji, drugom gradu ili novoj sredini gde ona nekako «priziva» rizik, očekuje izazov i uskače u avanturu (obično u veze sa muškarcima koji su zauzeti, znatno stariji ili dosta mlađi od nje).

Marina Jungić – Milošević (Tekst objavljen u časopisu “Treće oko” dec.2008.)

e- mail: marina.jungic@gmail.com

Facebooktwittergoogle_pluspinterest