Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Dolinom Nila

Dolinom Nila - kraljevstvo faraona

Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida u Gizi

Egipat je, početkom prošlog veka, za Evropljane, bio tajanstvena, očaravajuća zemlja, o čijoj se istoriji znalo tek iz dela antičkih i renesansnih pisaca. Kada bi se vraćali sa Nila, putnici bi prepričavali čuda o prastarim ruševinama, hramovima, piramidama, stubovima, sfingama i obeliscima pokrivenim duž cele visine, tajanstvenim znakovima, delimično zasutim pustinjskim peskom. Jedno je, ipak, sigurno: mnogi od nas koji žive dve hiljade godina posle Hrista, još uvek mogu da osete praiskonsku vezu izmedju vode moćnog Nila i božanske snage Sunca. Jer, Egipat je, zaista, dar Nila: i pre pet hiljada godina, baš kao i danas, plodna dolina reke i more bili su izvor života ove afričke zemlje.
Naše putovanje kroz zemlju faraona počelo je u najvećem gradu Afrike i Bliskog Istoka, egipatskoj prestonici - Kairu. Ovaj grad iz "Hiljadu i jedne noći" obeležavaju najstariji kameni spomenici ljudske civilizacije koji se izdižu na rubu pustinje. Sa 13. sprata hotela "Nil Hilton" pruža se veličanstven pogled na Kairo: u daljini se naziru piramide koje već, praktično čine deo grada čiji broj stanovnika varira izmedju 17 i 23 miliona. Iako je aero zagadjenje prilično veliko, to ne može da umanji lepotu pogleda na čuvenu Alabasternu džamiju Muhamada Alija, gradjenu po uzoru na Plavu džamiju u Istanbulu. Iz nje se kao na dlanu, vide džamije Ibn Tuluna, Sultana Hasana i Rifaj, a kada je vedro mogu se videti i piramide na obali Gize. Na ostrvu Gezira uzdiže se moderna Kairska kula, najviše zdanje Kaira ( 187m) - jedna od najlepših gradjevina u Africi: cilindričnog oblika, mrežaste fasade, kula (gde se nalazi TV toranj) se na vrhu otvara poput lotosa. U neposrednoj blizini hotela "Nil Hilton" nalazi se i ponos Kaira - Egipatski nacionalni muzej gde je izloženo više od 120 000 eksponata. Deo ove zbirke neprocenjive vrednosti, nažalost, rasut je po celom svetu. Od 22 grobnice faraona sahranjenih u Dolini kraljeva, jedino je Tutankamonov grob ostao netaknut više od 33 stoleća. Zbirku najmladjeg egipatskog faraona, danas čuvaju pomoću lasera i specijalne zaštite, zbog koje foto snimci, obično, ne uspevaju.

Jedna od sfingi

Egipatske piramide, ipak, i dalje, izazivaju najveće interesovanje i divljenje turista koji dolaze u Egipat. U delti Nila i okolini Kaira ima 84 piramida, medju kojima su najpoznatije Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Ispod najveće, Keopsove, stoji, do dana današnjeg, ogromna sfinga isklesana od monolitne stene. Ležeći lav ljudskog lica punog zagonetne zamišljenosti trebalo je da označi neograničenu vlast egipatskih vladara.

Na našem putovanju kroz Egipat stigli smo i do najjužnije tačke ove afričke zemlje - Asuana, gde je praktično granica sa Nubijom. Tu se nalazi najveća brana Afrike i Bliskog Istoka, koja snabdeva strujom ceo Egipat. Asuan je poznat i po granitu (crnom, ružičastom i belom), najvećoj kamiljoj pijaci i krokodilima koji se, jedino tamo i mogu videti.

Krajem januara, temperatura vazduha na jugu Egipta dostiže 30 C stepeni: turisti se ne kupaju u Nilu, ali zato uživaju na krstarenju u luksuznim brodovima; jednim od njih nastavili smo obilazak hramova duž Nila: Kom Ombo - hram posvećen bogu Sunca i bogu krokodila, Edfu - najbolje očuvani egipatski hram posvećen bogu Horusu (Sokolu), Luksor - nekadašnja prestonicu Egipta, Karnak - hram boga Amona, najveći hram sa stubovima na svetu.

U Dolini kraljeva, u Alabasternoj planini, nalaze se 22 grobnice egipatskih faraona, uključujući i kraljicu Hatšepsut koja je 19 godina vladala kao muškarac (nosila je veštačku bradu) i čak, bila sahranjena kao faraon. Na platou ispred njenog hrama izvodi se, svake godine, čuvena Verdijeva opera "Aida". Videli smo Memnonove kolose - najveće statue u celom Egiptu, posetili Memfis, najstariji grad na svetu - muzej pod otvorenim nebom gde se nalazi čuvena

Alabasterna sfinga i obišli Sakaru gde se nalazi piramida kralja Zosera - najstarija u Egiptu. Na povratku u Kairo, zadržali smo se u Aleksandriji, najvećoj sredozemnoj luci i drugom po veličini egipatskom gradu. Ime je dobio po Aleksandru Velikom koji ga je i osvojio pobedivši Persijance, a sagradjen je na ruševinama nekadašnjeg svetionika na ostrvu Farosu, jednog od sedam svetskih čuda. Montaza park, bivša letnja rezidencija poslednjeg egipatskog kralja Faruka, predstavlja danas ekskluzivan turistički centar sa jednom od najlepših plaža u Egiptu.

Na Crvenom moru, nazvanom tako zbog bogatstva podvodnog sveta, plaže su, ipak najlepše. U Hurgadi, trećem ronilačkom centru na svetu, obalu dugu četrdesetak kilometara krase beli pesak, kristalno bistra voda boje safira i luksuzni hoteli. Većina hotela je opremljena bazenima i sportskim centrima (ronjenje, jedrenje, safari brodom, razgledanje živopisnog podvodnog sveta iz brodova sa staklenim dnom itd.) gde možete dobiti dozvolu za pravo ronjenje. Pri kraju desetodnevnog putovanja kroz Zemlju faraona, stižemo u Kairo sa nostalgičnom željom da se jednog dana vratimo na obale Nila, medju palme i luksuzne hotele, u senku piramida, ne bi li ponovo osetili nenadmašan šarm Egipta.

Text, Marina Jungić, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Foto, Jelena Jovanović

 
 

Astro Zenit Extra

images

Reklame

Reklame

Statistika sajta

Ukupno poseta
38.512.692

Pregledanih stranica
95.084.041

Danas poseta
14.706

Trenutno na sajtu
1.776

Vreme: 2014-04-17 06:04

Reklame