Intervju Jasminke Holclajtner za časopis “Jasmin” – avgust 2009.

Mnogi astrologiju smatraju isključivo tehnikom proricanja budućnosti? Da li je to ispravno ili je astrologija nešto više?

Prorocanje je prejaka reč jer bilo je samo nekoliko priznatih proroka, oni koji su po Bibliji prorekli rođenje Isusa Hrista, Muhamed,Buda. Ne samo da su ušli u istoriju čovečanstva nego su je  promenili. Nostradamus i Tarabići su takođe bili proroci.Ta reč je u današnje vreme devalvirala i kada se stavlja u kontekst astrologije ima manje više pogrdno značenje. Uz saznanja do kojih se dolazi uz pomoć astrologije može se mnogo toga predvideti, gledate u natalnu kartu kao što lekar gleda u labaratorijske nalaze. On ima svoje parametre, astrolozi svoje, koliko se može reći za meteorologe, ekonomiste, političare da proriču toliko može i za astrologe. Analizira se astropsihološka struktura ličnosti i pretpostavlja kako bi mogla osoba da reaguje u određenoj situaciji pod uticajem planeta. Neko pod uticajem Saturna doživi uspon u karijeri neko padne u depresiju.

Verovatno ste se nekada u društvu osoba koje apsolutno ne priznaju verodostojnost astrologije. Kojim argumentima ih razuveravate?

Ne priznavati nešto što postoji nekoliko hiljada godina kao nauka ili oblast saznanja u svim civilizacijama je dokaz neznanja, predrasuda i lošeg iskustva.  Pseudointelektualci vole da negiraju astrologiju, to  je sada trend. Samo neko ko ima veliko iskustvo u oblasti astrologije može da govori o ograničenjima, moći i nemoći astrologije.Najveća opasnost koja „preti“ od astrologije je u stvari sugestivna moć astrologa,  prevelika očekivanja onoga kome se tumači horoskop, pogrešno upotrebljene reči  i fatalizam koji svakako treba izbeći. Postoje periodi kada se  javnost „obruši“ na astrologe, bez ikakve argumentacije. U srednjem veku Nikola Tesla bi bio spaljen na lomači a o lekarima koji transplatiraju organe  da i ne govorimo. Najjači argument je pozamašan spisak uglednih imena poput, Pitagore, Hipokrata, Platona, Euklida Keplera, Getea i mnogih drugih koji su se interesovali za astrologiju. Ako su se takvi umovi bavili astrologijom nije bitno da li je neko naziva pseudonaukom ili ne.

  U svetu političari i javne ličnosti često konsultuju astrologe pre donošenja važnih     odluka. Da li vam se neko obratio tim povodom?

  Bilo bi neprofesionalno otkrivati imena onih koji su tražili moje mišljenje, zadovoljstvo mi je što se najviše interesuju upravo intelektualci, profesori fakulteta, lekari, psiholozi, umetnici, ekonomisti pa i osobe koje se bave politikom. Prokletstvo naše profeije je što će malo ko od njih javno priznati da ceni astrologiju,  i time u stvari dozvoljavaju da nas mediji često svrstavaju u “vidovnjake koji su preplavili Srbiju”.

  Neki ljudi računaju gde treba da se zateknu za svoj rođendan kako bi izbegli eventualne loše astrološke aspekte ili tempiraju rođenje deteta. Gde je granica u preteranoj optrećenosti horoskopom?

  Što se rođendana tiče može se predvideti najbolje mesto ali šta ako vam je to Novi Zeland, nećete tamo putovati ako nemate novca. Što se tiče rođenja deteta, samo kada se određuje datum za carski rez astrolog bi trebalo da da svoje mišljenje da bi se odredio maksimalno povoljan sat, koji će se „preslikati“ na horoskop deteta.  

  Nedavno je planeta Pluton napustila polje Strelca i ušla u Jarca. Koji horoskopski znak oseća najveće posledice?

  Jarac, Rak, Ovan i Vaga, mada zavisi od ličnog horoskopa, pošto je Pluton spora     planeta veoma je važno kakve aspekte pravi sa planetama u natalnom horoskopu.

  Pošto je Jasmin časopis koji se bavi lepotom, negovanjem, kozmetikom i modom, koji zodijački znak poklanja najviše pažnje negovanju lepote, kome je najviše stalo do izgleda?

  Ovnovima je stalo do dobre musklature i linije, Bikovima do kose i tena, Blizancima da izgledaju što mladolikije, Rakovi vole damski stil, Lavovi preferiraju napadno seksi stil, Devicama je stalo da deluju negovano, Vagama je važna odeća, Škorpije insistiraju na tajanstvenosti, Strelci vole sportski stil, Jarci, retro izgled, Vodolije vole moderan a Ribe romantičan.

  Pored astrologije bavite se i numerologijom. Koliko su ove dve discipline kompatibilne?

  Prožimaju se i udopunjavaju s tim što je numerologija mističnija. U astrologiji se sve deli sa dva, tri, četiri, šest. brojevi igraju veliku ulogu.

  Da li ste nekada zamolili kolegu astrologa da prouči vašu natalnu kartu?

  Da, kada vidim nešto što mi se ne dopada, uspaničim se pa želim da me razuveri.

  Koja je najzanimljivija natalna karta koju ste napravili? Po čemu je ona bila specifična i neobična?

  Početkom 90. radila sam natalnu kartu princeze Dajane i uopšte mi se nije uklapala u njen život, mnogo tajni, preljube, ljutnje, besa, svega o čemu se docnije pisalo. Čak sam i rekla da neće roditi treće dete, da će se razvesti i „da nije princeza rekla bih da bi mogla da ima tešku saobraćnu nesreću“. Dva meseca pre njene pogibije pre nego što se saznalo za vezu sa Dodi Al Fajedom napisala sam za „NT Plus“ u okviru njenog horoskopa da će se zaljubiti u stranca i da „će ta ljubav puniti stranice štampe više nego njena udaja i razvod“. Njena natalana karta je bila dokaz kako se ništa ne može sakriti, mnogo toga se vidi iz natalne karte što ponekada sam astrolog odbija da prizna jer mu je nelogično u tom momnetu. Naravano, žao mi je što sam bila u pravu.

  Razgovor vodio Momčilo Antonijević