Razlika između sunčevog i solarnog horoskopa

 

Malo poznata vrsta horoskopa koju mnogi smatraju pogrešnim nazivom za solarni horoskop ( od rođendana do rođendana) je Sunčev horoskop, međutim, radi se o vrlo jednostavnoj vrsti horoskopa.

Kada se izračunava podznak, tj. Ascendent ( osa prve astrološke kuće ličnosti) od koje počinje tumačenje horoskopa, i koja predstavlja jednu od četiri važne tačke u horoskopu, uzimaju se u obzir tačan datum rođenja (ako neko ne zna kada je rođen, uzima se u obzir datum koji je unet u ličnu kartu, jer je to numerološki „pečat” osobe), sat i mesto rođenja. Problem uglavnom nastaje kod netačnih podataka za sat rođenja, a mnogi ga ne znaju, čak ni okvirno. Tada astrolozi za sat rođenja koriste podnevno vreme, što daje prilično nepreciznu sliku horoskopa, tj. natalne karte.

Metoda izračunavanja vrhova astroloških kuća
Postoji jedna vrlo jednostavna metoda analiziranja nečije natalne karte, tj. horoskopa, tako što se za Ascendent koristi tačna pozicija Sunca. Npr. ako ste rođeni 1.januara, i znate bar okvirno vreme ( npr.ujutru, pre podne, u podne, uveče, pre ponoći) pogledajte podatke za tačnu poziciju Sunca. To je uglavnom 10.stepen i npr.15 ili 30 minuta nekog znaka. Na tom stepenu Zodijaka, na 10.stepen znaka Jarca, stavite vrh prve astrološke kuće tj. Ascendent. U ovom slučaju je najbolje koristiti ručno crtanje natalne karte uz korišćenje podataka koji se dobijaju iz tzv. Efemerida – astroloških podataka o poziciji planeta. Svaka astrološka kuća ima tačno po 30 stepeni i znači vrh druge astrološke kuće ( simbol novca i posla) pada na 10. stepen Vodolije, treće astrološke kuće ( rođaci, komunikacija, kraći putevi, marketing, mediji) na 10.stepen Riba, četvrta kuća ( majka, dom, privatan biznis) na 10. stepen Ovna, peta kuća ( radost, zabava, seks, deca, kreativnost) na 10.stepen Bika, šesta kuća ( hronične bolesti, kolege, neprijatnosti) na 10.stpen Blizanaca, sedma kuća ( partnerski odnosi, brak, bračni partner) pada na 10. Raka, 8. kuća ( neprijatelji, nasledstvo, bolesti, novac preko partnerskih odnosa, razvod) na 10.stepen Lava, 9. kuća ( stranci, drugi brak, inostranstvo) na 10. stepen Device, 10. astrološka kuća ( otac, karijera, javnost, popularnost, autoriteti) pada na 10. stepen Vage, 11. astrološka kuća ( prijatelji, pozno životno doba, ispunjenje želja, uzvraćene emocije) pada na 11. stepen Škorpije i 12.astorloška kuća ( podsvest, bolesti, prekookeanske zemlje, tajne, tajni neprijatelji) na 10. stepen Strelca.

Na ovaj način, dobija se prirodan „lični zodijački krug” sa prvim znakom (umesto Ovna ) Jarca i dalje se nižu zodijački znaci prema svom redosledu.

Ova vrsta horoskopa se pokazala kao prilično tačna, i može se koristiti kao dopuna standardnom horoskopu, i osvetljava neke delove ličnosti, sagledane iz drugog ugla. Na osnovu ovakve vrste horoskopa se zasniva i dnevna, nedeljna, mesečna i godišnja astrološka prognoza. „Prirodno” astrološko polje tj. kuća partnerstva uvek je ona koja je naspram Sunca u horoskopu, tako da će za Jarca to uvek biti znak Raka, za Bika, znak Škorpije, za znak Riba, znak Device i sl. Ovu vrstu horoskopa mogu da koriste i početnici u astrologiji koji uz pomoć najjednostavnijih udžbenika iz astrologije i poznavanja simbolike astroloških znakova, astroloških kuća i planeta, kao i aspekata koje obrazuju međusobono, mogu da dođu do korisnih saznanja.

Sunce kao glavni signifikator horoskopa
Mnogi zagovornici astrologije koriste kao adut u prilog korišćenju Sunčevog horoskopa, upravo teoriju da je Sunce, koje u zapadnoj astrologiji ima prioritet nad Mesecom kome je pripala ta „čast” u indijskoj astrologiji, planeta koja najviše utiče na razvoj događaja u životima pojedinaca. Sunce je zapravo simbol najjače energije, i predstavlja svesni deo ličnosti za razliku od Meseca koji simbolizuje fizičku ranjivost, ali i snagu podsvesnog. Sunce utiče na način na koji svesno reagujemo, odluke koje donosimo pod punom odgovornošću i za koje smo iskreno motivisani. Ono simbolizuje muškarca u horoskopu žene ili animus, tj. muški aspekt njene prirode ( kod muškaraca njegov ego) i svojim položajem uvek na osi prve astrološke kuće ponaša se kao Ascendent tj. podznak kao naš ego i naš super ego. Zbog toga svaka osoba je na manje-više prepoznatljiv način predstvnik svog znaka, jer Sunce u znaku u kome se zateklo u momentu rođenja ima veliku snagu. Ako se dobro analiziraju postupci neke osobe, čak iako naizgled nije tipičan predstavnik svog znaka, uvek ćete u njenim postupcima nazreti ono najkarakterističnije za taj znak.

Karakteristike znakova
Zbog toga je Ovan uglavnom vrlo ambiciozan ili plahovit, Bik pomalo usporen, hedonista, Blizanci su pričljivi i društveni, Rak povučen i posesivan, Lav pompezan i plemenit, Devica je precizna i sitničava, Vaga nikada ne otkriva šta stvarno misli, Škorpija je strastvena i tajanstvena, Strelac je konfuzan, društven i pomalo brljiv, Jarac je svojeglav, ambiciozan i sumoran, Vodolija voli reforme, nepouzdana i samouvrena a Ribe su rasejane, nesigurne i maštovite.

Prema Sunčevom horoskopu, osoba će imati utoliko više karakteristika svog znaka, ako se u prvoj astrološkoj kući njene ličnosti nađu i Merkur ( mentalno stanje) i Venera ( emocije) ili još nekoliko drugih planeta. Ako je osoba rođena na početku znaka, npr. 23. decembra, onda će njen podznak i Sunce biti na 2. stepenu Jarca i cela prva astrološka kuća njene ličnosti će biti u Jarcu a samo jedan stepen u Vodoliji. Ako joj podznak tj. Sunce padnu na 28. stepen Jarca, što znači da je rođena 18. januara, imaće mnogo više karakteristika Vodolije jer će cela prva astrološka kuće njene ličnosti biti u Vodoliji. Jarac kao znak u kome je rođena, velikim delom biće u njenoj 12.astrološkoj kući zbog čega će njene nesvesne reakcije, njeni strahovi i njene bolesti biti primereni znaku Jarca, dok će nastup biti tipično „vodolijski”, bučan, reformatorski, a ona će biti mnogo društvenija od onog Jarca koji je rođen 22.decembra.

Kada na osnovu efemerida ili nekog kompjuterskog programa ručno ucrtate pozicije planeta u crtež zodijačkog kruga, možete tačno odrediti koje su vam slabe i jake tačke horoskpa preko simbolike astroloških kuća koje padaju u određni znak,tj. znake. U slučaju osobe koja je rođena 18. januara, astrološka kuća partnerskih odnosa zahvata vrlo malo od znaka Raka ( dva stepena) i čitavih dvadesetosam stepeni od znaka Lava, pa će takav Jarac pre tražiti za partnerku „Lavicu” dok ga Rak može energetski iscrpljivati.

Razlika između sunčevog i solarnog horoskopa
Za razliku od Sunčevog horoskopa, izraz „solarni” horoskop se koristi za horoskop solarnog povratka. To je stručan naziv za horoskop od rođendana do rođendana, u kome se Sunce vraća na isti stepen i isti minut ( svaki od 360 stepeni Zodijaka ima po 30 stepeni, 60 minuta i 60 sekundi) znaka na kome se nalazio u momentu rođenja. Kako godina ima 365 ili 366 dana kao što je to slučaj kod prestupnih godina, vrlo retko se dogodi da se solarni i natalni Ascendent tj. podznak poklope. Takva godina je veoma značajna jer se osoba ponaša u skladu sa svojom pravom prirodom. Kao po pravilu, svake godine podznak bude na nekom drugom zodijačkom stepenu, tako da neko ko je npr. rođen u znaku Jarca sa podznakom u Devici i predstavlja pravi primer dva zemljana znaka ( prema podeli na vatrene, zemljane, vazdušne i vodene), ako bude u solarnom horoskopu u podznaku Ovan, i ako se pri tom Mars, planeta energičnosti nađe u nekom od znakova u kome je jak kao što su Ovan, Jarac i Škorpija, ta osoba će se ponašati tipično “ovnovski” u toj godini, biće mnogo impulsivnija, direktnija, pa i strastvenija od natalne kombinacije Jarca – Device.

Šta pokazuje solarni horoskop
Iz solarnog horoskopa se može saznati u kojim segmentima života ( astrološke kuće) će se osoba energetski više trošiti, a na osnovu rasporeda planeta u znacima i aspektima koje obrazuju međusobno. da li će u tome biti uspešna il neuspešna. Upoređenje između natalnog i solarnog horoskopa ukazuje na neočekivana ili očekivana odstupanja od uobičajenog ponašanja, i može nagovestiti razvod, brak, novu ljubav, preseljenje, nov posao i sl.

Solarni povratak je moguće uraditi i za Sunčev horoskopi, s tim što je podznak i raspored kuća isti, ali su planete na dan svakog rođendana drugačije smeštene ( u tranzitu ) i takođe ukazuju na koji način će osoba sebe eksponirati i u okviru kojih segmenata života će se najviše energetski”trošiti” baš kao i kod horoskopa solarnog povratka.

U svakom od horoskopa, posle pozicije i aspekata koje obrazuje Sunce, najvažniji su položaji i aspketi koje obrazuje Mesec ( duša) a kada je ljubav u pitanju obavezno se analiziraju poziicje i aspekti Venere i Marsa, kada je karijera u pitanju, Jupitera i Saturna, kod promene posla Merkura i Urana, kod finansijskih transakcija, Venere, Jupitera i Plutona a kod preljube, Marsa, Neptuna i Plutona. Pozicija Saturna u svakoj vrsti horoskopa ukazuje u okviru kojih segmenata života se kasni, ili se nema dovoljno optimizma niti dovoljno motivisanosti. Ipak, Saturn je simbol upornosti, i kad tad, uspeh u tim oblastima života će nastupiti.

Jasminka Holclajtner e-mail: astrozenit@gmail.com

( Tekst objavljen u časopisu „Bilje i zdravlje” u izdanju kompanije Novosti aprila 2008.)