Natali Vud – Sudbina Raka koji nije odoleo šarmu Ovnova i Vodolija

Facebooktwitterpinterest

U poslednje vreme, tačno trideset godina od smrti Natali Vud 29.11.1981.koja se udavila u hladnim vodama u blizini Kalifornije, pominje se mogućnost da se ponovo pokrene istraga o njenoj smrti. Iako njen suprug Robert Vagner tvrdi da je to bio nesrećan slučaj, na jahti osim njih dvoje bio je i Kristofer Voken njen partner u filmu koji su tada snimali “Brainstorm” ( “Iznenadna poremećenost uma”) pa se naziv filma materijalizovao u surovu stvarnost u kojoj je Natali, kako tvrdi istraga u pijanom stanju, nakon svađe njih troje, koji su po pisanju medija bili prilično pod uticajem alkohola. U tom stanju, Natali Vud se nešto posle ponoći otisnula od broda čamcem sama, čamac se prevrnuo i ona je pokušavala, kako to medicinski izveštaji trvde da se spase plivanjem ali je nažalost usledio tragičan kraj. Njeni partneri,.Robert Vagner suprug i po pisanju medija Kristofer Voken, najverovatnije ljubavnik, nisu primetili njen nestanak dok nije bilo kasno.

 Kako je jedna sitna žena koja je imala strah od vode mogla da sama odveže čamac, da uđe u njega tako pijana ostalo je prilično nejasno. I iznad svega je ostalo pitanje koje se u medijima povremeno postavlja – A zašto je to učinila ?

natalie_wood_robert_wagner Natali Vud i Robert Vagner, bračni par koji je dvaput stao pred oltar – ljubavna priča s tragičnim krajem

Natali Vud jedna od najlepših i najpopularnijih američkih glumica, rođena 20.7.1938.sa podznakom u Vagi, dete je ruskih doseljenika u Ameriku i pravo ime joj je Natalija Nikolajevna Zaharenko. Posedovala je nešto od slovenskog šarma i senzibiliteta na koji očigledno Amerikanci nisu mogli ostati ravnodušni. Od malih nogu je počela da glumi, inače joj je i sestra Lana Vud glumica, koja je uglavnom igrala sporedne uloge i nikada nije postigla ni približno popularnost svoje sestre.

Natali Vud je za samo 43 godine do svoje prerane smrti ostvarila preko pedeset uloga što filmskih ili televizijskih, od kojih su mnoge bili pravi hit, filmovi u kojima je igrala bili su profitabilni i danas se često emituju na televiziji kao filmovi koji su obeležili čitavu jednu epohu. Njeni partneri bili su popularni glumci tog vremena, Džon Vejn, Toni Kertis ( poznat inače i kao otac glumice Džejmi Li Kertis), Frenk Sinatra, Majkl Kejn, Šon Koneri, Eliot Guld, Džejms Din, Stiv Mek Kvin, Džin Keli, Voren Biti, Karl Malden, i ostali.

Nije čudno da se partneri u toku snimanja zaljube jedno u drugo  pa se to desilo se i njoj, s tim što su njeni ljubavni partneri bili najpopularniji glumci svog vremena sa izuzetkom Roberta Vagnera za koga se dva puta udavala a koji nikada nije postigao popularnost ostalih, kao što su Džejms Din, Stiv Mek Kvin ili Voren Biti. Ipak, ono što je karakteristično za ovu glumicu tamne kose  i krupinih tamnih očiju, koja je plenila seksepilom koji je odisao čednošću, što je inače bio trend bar u SAD pedestih i šezdesetih godina prošlog veka, za razliku od italijanskih glumica koje su u isto vreme bile na ceni kao vamp crnke poput Sofije Loren, Đine Lolobriđide i drugih. Dok je u Evropi jedan od glavnih filmskih centara bio filmski grad Ćinećita u Rimu, koja je pedesetih i šezdesetih godina bukvalno izbacivala na tržište zaredom sve same filmske hitove, i čak prednjačila u plasiranju seksepilnih glumica poput Anite Egberg, šveđanke poznate po velikim grudima za kojom su Italijani uzdisali. U SAD je takođe cvetala filmska produkcija sa filmovima koji su punili dvorane publikom zbog romatničnog sadržaja  u ljubavnim pričama ekranizovanim za veliko platno u kojima je dominirao američki puritanizam i muškarci su uvek bili pravi mačo viteški tipovi, a žene ženstvene, diskretne ali uz sve to zavodile svojom harizmom. Kada se pogase kamere od čednosti nije ostajalo ni traga. Jedna od najpopularnijih glumica  bila je i Natali Vud. Bila je poznata po filmu ”Buntovnik bez razloga”, “Sjaj u travi”,”Ciganka” “Priča sa zapadne strane”, “Mačka na usijanom limenom krovu” u kome je igrala sa Robertom Vagnerom i  Ser Lorensom Olivijeom, “Ljubav sa nepoznatim” “Bob I Kerol, Ted i Alis”, i mogim drugim. Američka publika nikada nije prestala da se interesuje za nju, i pomno je pratila sve njene ljubavne veze, udaje, razvode, mada su u to doba tabloidi bili daleko diskretniji i na mnogo civilizovaniji način prezentirali javnosti pikanterije iz privatnog života svojih filmskih miljenika. Njene najpoznatije uloge su u filmovima “Buntovnik bez razloga” u kome je sa sedamanaest godina zaigrala sa Džejmsom Dinom i Denisom Hoperom ( Bik u horoskopu) i sa obojicom je, ali ne istovremeno, imala ljubavnu romansu, zatim film “Priča sa zapadne strane” “Mardžori Morningstar “ sa Džin Kelijem, “ Sjaj u travi” njen najveći hit u kome joj je  kako na filmu tako i u stvarnosti u vreme snimanja filma partner bio Voren Biti, danas mlađoj populaciji poznatiji pre kao suprug Anet Bening sa kojom se oženio u zrelim godinama, dok je pre susreta sa njom vešto izbegavao bračne okove iako je bio u vezi sa mnogim poznatim i prelepim glumicama, nego po svojim filmovima.

Elvis Prisli je takođe bio jedan od njenih obžavalaca i želeo je njom da se oženi ali je njegova majka bila protiv toga. Elvis je bio inače Jarac sa podznakom u Strelcu.

Sledeći film koji je doneo veliki uspeh i novog ljubavnika je “Priča sa nepoznatim” u kojoj joj je partner bio Stiv Mek Kvin, jedan od najseksepilnijih glumaca tog vremena.

Ono što je interesantno je to što se u stvarnom životu emotivno duboko vezivala uglavnom za osobe rođene u znaku Ovna ( Stiv Mek Kvin i Voren Biti i vrlo moguće a nikada dokazano Kristofer Voken koji je bio na jahti one noci, 29.11.1981.godine kada se udavila) i za Vodolije ( Džejms Din i Robert Vagner za koga se dva puta udavala).

Natali_Vud_i_Warren_Beaty_photo Natali Vud i Voren Biti i vreme kada su bili zajedno nakon premijere filma “Sjaj u travi” – “Splendour in the Grass” 

Šta je jednu ženu rođenu u znaku Raka moglo toliko privući upravo muškarcima rođenim u ovim znacima ? Doduše oni su bili i te kako privlačni i za druge pripadnice lepšeg pola, ma u kom znaku bile rođene ali na njenom primeru data je analiza odnosa i zaključak zašto su je privlačili baš Ovnovi i Vodolije.

Natali_Vud-Robert_Vagner

Uporeni horoskop Natali Vud i Roberta Vagnera
 

Natali Vud je bila rođena u znaku Raka sa podznakom u Vagi.

Jedna od najboljih kombinacija za ženu koja se smatra lepoticom, jer Venera koja je egzaltirana u Raku vlada Vagom. Ipak, njena Venera je bila u padu, u Devici gde njena svojstva ne dolaze do punog izražaja u opoziciji  sa moćnim Jupiterom u Ribama, što ju je činilo zanosnom. Elemenat vode je kod Natali Vud bio veoma izražen prisustvom Sunca, Plutona  i Marsa u padu.  Mars je u padu u znaku ali ne i u kući ( 10.kuća karijere pa se emotivno vezivala za svoje partnere na filmu) a Venera simbol njene ženstvenosti i vladalac njenog horoskopa kao vladalac Vage obrazuje sekstil sa Mesecom, vladaocem znaka Raka na nultom stupnju Bika pa je tako Natali bila pravi primer lepotice svog vremena. Naizgled savršen horoskop sa tri planete u desetoj astrološkoj kući uspeha, sa Neptunom u prirodnoj dvanestoj kući, ali opet u egzilu (u Devici) ukazivali su na mogućnost uspeha u umetnosti jer je Neptun između ostalog simbol filma. Ovako postavljen Neptun i Venera u padu su zlokobno opominjali da treba da se čuva vode i preterane količine alkohola ( Neptun u 12.astrološkoj kući).

Tri puta je nominovana za Oskara (jaka desta kuća – nije ga dobila zbog Marsa u padu). Najčuveniji film u kome je igrala ostao je “Sjaj u travi” sa Voren Bitijem koji je snimila 1961.godine. Dirljiva ljubavna priča smeštena u vreme prohibicije u Americi krajem dvadeset godina dvadesetog veka, priča o lažnom moralu provincijalnog američkog gradića zbog koga se rastaje od osobe koju je volela u ulozi Vilme, patrijarhalne devojke i o opseisivnoj ljubavi zbog koje je provela izvesno vreme na psihijatriskom lečenju sadrži jednu izuzetno dominantnu scenu. Radi se o pokušaju samoubistva skakanjem u jezero u kome maestralno dočarava strah od davljenja.N atali Vud je zaista još 1949.godine kada je njen Jupiter iz natalne pozicije u Ribama tranzitirao znakom Jarca i pravio opoziciju njenom Marsu, Plutonu i Suncu snimala film u kome je  zaista mogla da se udavi. Više puta nakon toga u svojim intervjuima je spominjala svoj strah od vode i napominjla da su joj scene u vodi bile najteže Iz tog razloga joj je u  filmu “Sjaj u travi” režiser Elija Kazan obećao pomoć dublerke za scenu davljenja, ali to obećanje nije održao i naterao ju je da je sama  odigra tu sekvencu i scena zaista deluje vrlo dramatično i ubedljivo. 

Kada pogledamo horoskop Natali Vud odmah uočavamo konjukciju Sunca ( ona, njen život ali i muškarci u njenom životu u konjukciji sa Marsom i Plutonom). Sve tri planete su na poslednjim stepenima znaka Raka gde svojstva Marsa ne dolaze do dobrog izražaja, naprotiv, tako da pokazuju da joj je  na neki način pretila opasnost od vode, od muškaraca koji su pod vlašću Marsa jer ona nije umela da sa njima izlazi nakraj ( Voren Biti , Stiv Mek Kvin i Kristofer Voken su pod vlašću Marsa jer su u znaku Ovna a Robert Vagner njen suprug u podznaku Strelac sa jakim Plutonom u njegovoj 8.astrološkoj kući analognoj znaku Škorpije ali slab u Raku baš kao i njen Mars.Njegov Jupiter, vladalac Strelca i njegovog horoskopa je slab u Blizancima i u 7.astrološkoj kući braka može simbolizovati poznatu ali i promiskuitetnu surprugu. Njegov Mesec u Raku ( znak Natali) u 8. kući kao u Škorpiji naglašava njenu erotičnost.
Njen Mars obrazuje kvadrat sa Mesecom koji je  na prvom  stepenu Bika ( Mesec u dobrom znaku u njenoj 7.kući)  zbog čega je ona bila zaljubljive prirode, ženstvena, strastvena, kao Mars u Ovnu jer je na prvom stepenu koji odgovara znaku Ovna, i ona je bila uverena da uvek ona vodi igru u ljubavnim vezama. Mesec je u naptom aspektu i sa Plutonom, vladaocem horoskopa njenog supruga Roberta Vagnera, zbog čega je trebalo da dobro pazi da sa njim ne ulazi u konflikte, jer je to eksplozivni Pluton potpomognut snagom Marsa i Sunca zbog čega je ona bila sklona ishitrenim odlukama. Kada znamo njenu sudbinu, mnogo slave, popularnosti, mnogobrojne ljubavi ali i kobni kraj, tj. prerana smrt davljenjem 29.11.1981.odmah iza ponoći u blizini obale Kalifornije, i to na jahti koja je dobila naziv Splendour ( sjaj) prema filmu koji joj je doneo ogromnu popularnst ( “Sjaj u travi” – “Splendour in the Grass”) možemo da zaključimo da se to moglo pretpostaviti na osnovu njenog horoskopa, ne samo zbog konjukcije ove tri planete koje deluju zastrašujuće po svojoj snazi već i zbog Urana – planete naglih, neočekivanih obrta u njenoj 8.kući smrti koji pravi napet aspekt sa njenim Merkurom u Lavu koji pravi dobar aspekt sa asteroidom Karmom , Anđelom i Srećom .Merkur simbol kratkih putovanja u ovakvom aspektu značio je da je računala na sreću kada je donela odluku da se otisne čamcem usred mrkle noći sama, ljuta na svog supruga Roberta Vagnera ( Vodolija – pod vlašću Urana ) koji joj je na jahti te noći napravio ljubomornu scenu zbog Kristofera Vokena ( pod vlašću Marsa – Ovan). 

Natali_Vud_i_Kristofer_Voken
Natali Vud i Kristofer Voken u filmu “Brainstorm” – Da li je on krivac za njenu smrt ?

 

Uzajamni aspekti  planeta u horoskopima Natali Vud i Kristofera Vokena

Konjukcija Marsa i Meseca iz njegovog horoskopa u Vodoliji nad vrhom njene pete kuće ljubavi mogla je ukazivati da se on njoj dopao kao i konjukcija njegove Venere i Tačke Fortune sa njenim Uranom.

Iznad svega njegovo Sunce ( njegova harizmatičnost, energičnost) tačno nad njenim Descendentom-osom sedme kuće partnerskih odnosa u napetom aspektu sa njenom Tačkom Fortune iznad koje je njegov Jupiter nagoveštavaju da je ona mogla biti veoma impresionirana njime ako ne i zaljubljena.

Natali_Vud_-_Kristofer_Voken 

Da li je on bio povod da se ona deprimira, napije ili ode sa broda? Konjukcija Urana i Saturna, vrlo teška koja ukazuje na mogućnost nekog iznenadnog događaja koji bi mogao biti veoma dramatičan ( Saturn) iz njenog horoskopa iznad njene osme astrološke kuće ljubomore i smrti i u napetom aspektu sa njenim asteroidom Karmom iznad koje je njegov Severni Mesečev čvor ukazuje na nekakvu karmičku vezu između njih dvoje. Asteroid Karma iz njegovog horoskopa pada u njenu prvu astrološku kuću ličnosti zbog čega je definitivno imao na nju veliki uticaj, kako na njeno psihičko stanje ( njen asteroid Psiha u napetom aspektu sa njegovim Plutonom- erotksa privlačnost, opsesivnost) tako i na njene odluke.

 Uzajamni aspekti u horoskopu Kristofera Vokena i horoskopa događaja ( davljenje Natali Vud)

Da li se na osnovu uporednog horoskopa događaja ( davljenje ) i horoskopa Kristofera Vokena može zaključiti da je on bilo kako negativno umešan u to ili čak odgovoran ? Asteroid Karma iz njegovog horoskopa je na središnjoj tački između Plutona i Saturna u momentu događaja i to u 1. astrološkoj kuči ličnosti u horoskopu Natalni Vud.

Saturn – restrikcija, nemoć uz tačku Fortune u momentu događaja u dobrom aspektu sa njegovim Mesecom i Marsom u Vodoliji nagoveštava da je on možda nju provocirao na bilo koji način i da mu je to čak bilo zabavno ali ne i da je s predumišljajem učinio nešto loše.

Ovo je pre aspekt nemarnosti. Njegovo Sunce i Merkur u dobrom aspektu sa konjukcjom Sunca i Urana na dan davljenja takođe govore o njegovoj opuštenosti. Najdominantniji aspekt na relaciji muško-ženskih odnosa je loša pozicija Meseca u Jarcu u četvrtoj astrološkoj kući doma ali simbol groba u horoskopu događaja u napetom aspektu sa konjukcijom njegovog Merkura i Sunca zbog čega bi on ipako mogao biti incijator na neki posredan način njenog odlaska sa broda. Asteroid Karma i Venera ( simbol Natali Vud koja je bila pod velikim uticajem Venere) oko vrha pete kuće ljubavi u horoskopu događaja tačno iznad asteroid Juno ( zaljubljena žena) u njegovoj astrološkoj kuči partnerskih odnosa. Njih dvoje su najverovanije te večeri imali veoma buran ljubavno-erotski doživlj ili razgovor koji je na nju delovao devastirajuće jer je inače vrh njegove astrološke kuće partnerskih odnosa u napetom aspektu sa njenim Ascendentom, osom prve kuće njene ličnsoti.

Kristofer_Voken_-_dogadjaj 

Kada tražimo nasilje u horoskopu obavezno gledamo gde je Mars. Mars je bio u Devici ( rasprave, nesporazumi) na samom Ascendentu događaja znači da je nervna rastrojenost bila povod njenom odlasku s broda. Mars je bio u znaku u kome je njena Venera pa se ona osećala povređenom, nedovoljno poštovanom. KonjukcijaNeptuna ( voda) iz horoskopa Kristofera Vokena i Marsa u horoskopu događaja nagoveštava da je on najverovatnije znao da će se ona otisnuti čamcem a ona je bila sigurna u sebe jer je Mars bio u dobrom aspektu sa Mesecom u horoskopu događaja.

Asteroid Psiha u horoskopu događaja je u astrološkoj kući koja simbolizuje i vodu i pijanstvo u Devici pa je najverovatnije celo društvo bilo pijano.Kada je Mars na osi prve astrološke kuće onda on može biti simbol akcije i autodestruktivnosti. Kod je ne slučaj samouništenja upravo zbog toga što je bio u blizini njene Venere i ona, kao da je sebe želela da na neki način kazni ili da se spase nekim postupkom koji je bio kontraproduktivan.

Njegovo Sunce u opoziciji sa njenim podznakom tj. osom njene prve kuće ličnosti ukazuje da je on nju svesno zavodio.

Aspekti planeta u horoskopu Roberta Vagnera i horoskopa događaja ( davljenje Natali Vud)

 Robert_Vagner-_dogadjaj

 

Njegov Saturn nad Mesecom u horoskopu događaja je bio prejak aspekt. Mesec ( žena) slab a njegov Saturn jak. Uran i Sunce ( nervno rastrojstvo) iz horoskopa događaja nad njegovim Ascendentom- osom prve kuće ličnosti  i on je bio u afektivnom stanju moguće da ju je vređao. Ipak ovo je aspekt šoka  i oslikava ne samo mentalno stanje Roberta Vagnera već is sam događaj.

Pozicija planeta na dan drugog venčanja Natali Vud sa Robertom Vagnerom nije dobra.Uran simbol njega je na njenom Ascendentu i ona je opet bila opčinjena njime.Asteroid Karma se našao u njenoj prvoj kući ličnosti i ona je ovim brakom ispunila svoju sudbinu. Pluton i Mesec ( loše za putovanja vodom) su u njenoj 12.kući nesreće, a asteroid Psiha je bio nad njenim Neptunom u 12.koji inače sluti nesreću na vodi.Najlošije od svega je konjukcija Venere i Saturna u Blizancima. Natali Vud je na taj dan bila u energetskom padu jer se udala samo tri dana pred svoj rođendan.Tranzitni Merkur opet je bio u kvadratu sa Uranom – opasnost od rasprava,od kraćih putovanja,Venera je bila u kvadratu sa Neptunom – prejake emocije dovode do nesreće (Venera dolazi iz konjukcije sa Saturnom i obrazovala je napet aspekt sa Neptunom u 12.).Neptun ( voda ali i alkohol)  je bio u kvadratu sa njenom Venerom. Pluton je iz 2.kuće bio u aspektu smrti sa njenim natalnim Mesecom u 7.kući braka i Jupiterom u 5.kući dece i ljubavi. Jupiter se našao u 3.kući mentalnog stanja i putovanja u aspektu smrti sa njenim Suncem – njen život kao i njenim Marsom –vlada kućom braka i njenim Plutonom,suvladaocem njenog horoskopa, jer prva kuća ličnosti obuhvata i deo znaka Škorpije,a pri tom je Jupiter bio loše postavljen na nultom stepenu Jarca.

Mars iz prve kuće u horoskopu događaja ( nasilje, osoba izložena neprijatnost) u napetom aspektu sa njegovim Suncem i Venerom uz asteroid Amor u Vodoliji ( ovo je moralo značiti ljubomorne scene). Asteroid Karma iz njegovog horoskopa u konjukciji sa Neptunom ( sudbina vezana za vodu) u dvanaestoj lošoj astrološkoj kući događja-kraj. Njegov Jupiter je slab u Blizancima i on nije logičan, pravi napet aspekt sa njegovim Neptunom u opoziciji sa Uranom i Suncem u momentu događaja, on je prevideo opasnost.

Ko je kriv ? Svi pomalo ali  njih dvojica najviše. Robert Vagner je očigledno imao mnogo veći osećaj krivice i griže savesti od Kristofera Vokena.
Sada posle 30 godina od dogđaja kada Saturn, planeta karme i odgovornosti ponovo prelazi preko znaka Vage i njene prve astrološke kuće ličnosti, postavlja se pitanje ko je kriv.
Zlokobna pozicija Marsa ( vladaoca Ovna) na samom Ascendntu ( podznaku) događaja može ukazati na mnogo veću odgovornost Kristofera Vokena ( Ovan).

Jasminka Holclajtner
(Delovi teksta objavljeni u časopisu “Horoskop” 1999 pod nazivom “Rak koji se plašio vode”)

Photos copyright by

http://www.last.fm/
http://www.gossipextra.com
http://www.cinemovies.fr
http://retrovintagemodstyle.blogspot.com

 

 

Facebooktwitterpinterest