“Prohujalo s vihorom” film sa karakteristikama znaka Škorpije

 


Vivijen Li i Klerk Gebl

Da bi jedan film postao kultni kao što je to „Prohujalo s vihorom“iz 1939.godine, mnogi elementi moraju da se uklope ne samo u životu nego i u uzajamnim horoskopima pisca scenarija ili u ovom slučaju i knjige po kojoj je snimljen, horoskopi glavnih glumaca, datuma kastinga, premijere i sl. Žanr filma, sudbine ne samo likova već i glumaca u stvarnosti, znaci u kojima su rođeni, određuju kom zodijačkom znaku pripada neki film. Film o strasti je uvek manje-više u vezi sa Škorpijom kao i film o ratu. U ovom filmu se radi o građanskom ratu u SAD, raspadu porodice, opsesivnim ljubavima, rastancima, tragedijama, a poslednja scena ljubavnog rastanka i odlaska glavnog lika Reta Batlera u maglu ( tipično škorpionski) uz reči „Baš me briga“ na pitanje glavne junjakinje Skarelt O Hare  šta će biti sa njom i nakon njegovog odlaska, njene često citirane reči koje izgovara u momentima krize „ O tome ću misliti sutra“ su takođe odlika Škorpije. Ona  se ne predaje i posle mnogo udaraca sudbine diže iz pepela sopostvenih uništnih iluzija o ljubavi i kreće ponovo ka cilju – da jednog dana osvoji čoveka koji ju je upravo napustio.

Skarlet O Hara na Tari, roditeljskom imanju

Vivijen Li (5.11.1913.- 7.7.1967.) koja je glumila Skarlet O Haru rođena je u Dajerlingu u Indiji,  u znaku Škorpije sa podznakom u Biku kao i Margaret Mičel, pisac romana (8.11.1900.- 16.8.1949.) Glavni glumac Klerk Gebl ( 1.2.1901.- 16.11.1960.) u  ulozi Ret Batlera je Vodolija sa podznakom u Jarcu i velikom prvom astrološkom kućom ličnosti u Vodoliji.
I pored velike slave koju su doživeli ovim filmom nijedno od njih dvoje,  nije bio naročito srećan u privatnom životu kao ni pisac Margaret Mičel koja je mlada umrla u 50.godni od posledica udarca kolima. Oboje su nakon snimljenog filma prolazili kroz svoje lične tragedije. Ona je nakon dobijenog Oskara za ulogu Skarlet sklopila brak sa Lorensom Olivijeom, drugim suprugom i bezuspešno pokušavala da dobije dete.Tranzit Jupitera joj je nakon dvanaest godina 1951. doneo drugog Oskara za ulogu u filmu „Tramvaj zvani čežnja“ sa Marlon Brandom kao partnerom.

Marlon Brando i Vivijen Li u filmu “Tramvaj nazvan čežnja”.

Marlon je bio Ovan baš kao i Lesli Hauard koji glumi Ešlija, njenu veliku nikad ostvarenu ljubav u filmu „Prohujalo s vihorom“. Sledeći film vredan pažnje, poslednji koji je publika zapamtila je „Rimsko proleće gospođe Ston“ sa Voren Bitijem, takođe Ovnom, nakon čega je polako ali sigurno išla ka svom kraju, uz ogromne količine alkohola, promiskuitetnog ponašanja, opsednuta seksom, tužna, depresivna i često vrlo povučena nakon razvoda od Lorensa.

Voren Biti i Vivijen Li u filmu “Rimsko proleće gospođe Stoun”

Klerk Gebl je dobio Oskara za ulogu u filmu „Dogodilo se jedne noći“ 1934. dok je za ulogu Ret Batlera nomonovan ali ga nije dobio što nije uticalo na njegovu popularnost. U privatnom životu čekala ga je tragedija, gubitak žene koju je najviše voleo od svih pet sa kojima je bio u braku i tek se u kasnim pedestim oženio poslednji put svojom nekadašnjom ljubavlju Kej Vilijamskoja mu je rodila sina. Poslednji film, „Misfits“ ( „Neprilagođeni“) snimao je već vidno umoran sa srčanim tegobama  mu je to bio svojevrstan napor pošto je za partnerku imao neurotičnu, nedisciplinovanu Merlin Monro i vrlo brzo nakon  završetka snimanja umro je 16.11.1960. od srčanog udara.

Osim Klerka Gebla i Vivijen Li, drugi par u filmu, ništa manje značajan su Lesli Hauard (3.4.1893.- 1.6.1943.) u ulozi Ešlija večite Skarletine ljubavi i Olivija de Hevilend (1.7.1916.) u ulozi pokorne, tihe Ešlijeve supruge Melani. Od svo četvoro samo je Olivija de Hevilend još uvek živa. Za ulogu Reta Batlera konkurencija Klerku Geblu bio Bik, Gari Kuper, ali odabir kome će pripasti uloga Skarlet O Hare bila je noćna mora za 1400 prijavljenih glumica, 400 onih koje su prošle kasting, za režisere, producente sve dok se 10.12.1938. godine kada je film već počeo da se snima nije pojavila na snimanju scene kako gori Atlanta. Videvši sjaj u njenim očima, producent i režiser su znali da imaju glavnu glumicu pred sobom. Tog dana je Uran ( iznenadni događaj, eksplozija) došao na njen Ascendent. Venera je bila u Škorpiji ( fatalna žena, magijska privlačnost) a Mesec u konjukciji sa Plutonom u Lavu ( strast, opsesija, ekspresivnost) u opoziciji sa njenom konjukcjom Meseca i Urana ( nepredvidivost, popularnost) u Vodoliji. Asteroid Karma je bio nad fiksnom zvezdom Spikom koja donosi slavu. Na kastingu 20.12.1938.- Mars jak u Škorpiji približavao se njenom Suncu, Venera u Škorpiji ( fatalna žena). Mars je obrazovao trigon sa Jupiterom koji je došao na vrh 11.astrološke kuće popularnosti.

Vivijen Li ima u svom horoskopu lošu pozciju Saturna u Blizancima ( loš nervni sistem) ali Saturn iz 2. kuće posla obrazuje odličan aspekt sa Venerom u Vagi u 6. astrološkoj kući posla. Venera je u dobrom znaku u lošoj kući pa ona emocije sjajno izražava na filmu ali ne i u životu. Mars ( akcija, energičnost) u padu u Raku u 3. astrološkoj kuči ( pluća, nervi)  u konjukciji sa Neptunom i u opoziciji sa slabim Jupiterom u Jarcu čini je sklonom preterivanju ( alkoholizam, nervne krize, manijakalna depresija, tuberkuloza).Jaka 10. kuća karijere u Vodolji sa konjukcijom Meseca i Urana omogućila joj je popularnost.

Klerk Gebl je bio taj uranovsko- škorpionski tip koji je bio potreban za ulogu Ret Batlera. Postoje različiti podaci o njegovom satu rođenja od toga da je rođen 5.30 h ujutru do podatka da je rođen u 21.h. S obzirom da je prezirao film „Prohujalo s vihorom“ koji mu je doneo slavu a on ga smatrao sladunjavim, vreme 5.30 h više odgovara već i zbog prepune 12. astrološke kuće tajni, tragedija, rastanaka i gubitaka. Imao je veliku tajnu o kojoj se samo šaputalo po kuloarima.

Sa Loretom Jang, rođenom 6.1.1913. jednom od najlepših glumica Holivuda imao je kći Džudi Luis (prezime po očuhu) koja je rođena kao vanbračna kći 6.11.1935. ( Škorpija) i koja je docnije postala poznata ne samo glumeći  u maratonskim popularnim serijama već je bila producent popularne serije „Teksas“ iz 80.tih. Njegova unuka Marija rođena je 16.11.1959. tačno godinu dana pre njegove smrti u vreme kada je njegova tadašnja peta supruga bila trudna sa sinom koji se rodio kao posmrče marta 1961.

Kerol Lombrd

Najveća ljubav njegovog života bila je jedna Vaga, Kerol Lombard, rođena 6.10.1908. poginula 16.1.1942. u avionskoj nesreći. Posle njene smrti otišao na ratište i tri godine nije igrao ni u jednom filmu.

Treći važan protagonista filma Lesli Hauard u ulozi Ešli Vilksa večite čežnje Skarlet O Hare rođen je u Engleskoj, poreklom mađarski Jevrejin, tipičan engleski džentlmen, bio je takođe pod velikim uticajem Urana u Škorpiji imao je istu konjukciju planeta kao i Vivijen Li – Mesec-Uran. Kako ova konjukcija daje sklonost ka povredama, jednu je imao u Prvom svetskom ratu a zatim fatalnu po njega 1943. kada je avion kojim se vraćao iz Lisabona na, po svemu sudeći tajnom zadatku po nalogu samog Čerčila, bio pogođen od strane Nemaca pri čemu je Lesli poginuo. Inkonjukcija Meseca i Urana sa njegovim Merkurom u natalu slutila je da bi se mogla dogoditi nekakva nesreća kao i opozicija jakog Saturna u Vagi ( diplomatija, politička aktivnost) sa Merkurom,Venerom i Suncem u 10.astrološkoj kući karijere ali i državničkih poslova. Kako je njegov Merkur bio vladalac njegove 12.astrološke kuće tajni i neprijatelja i 4.astrološke kuće domovine, njemu je najverovatnije političko angažovanje bilo mnogo značajnije od njegove pozorišne i filmske karijere. U filmu „Prohujalo s vihorom.“ igra lik nežnog prefinjenog Ešli Vilksa u koga je Skarlet godinama iz rane mladosti platonski zaljubljena i udaje se za brata njegove žene samo da bi bila u njegovoj blizini.

 

Vivijen Li je mnogo pre nego što je mogla i da sanja da će postati svetska zvezda upravo zahvaljujući ulozi u kojoj je zaljubljena u lik koji tumači Lesli Hauard bila u njega zaljubljena. On je bio prototip muškarca koji joj se dopada iako se  bavila glumom u Londonu nije ga poznavala, i prvi put se udala 20.decembra 1932.(na isti dan kada će nakon šest godina ići na sudbonosni kasting za ulogu Skarelt) za Herberta Li Holmana, advokata trinaest godina starijeg od nje, između ostalog jer je veoma ličio na Lesli Hauarda.Sa njim je dobila ćerku Suzan 1933 ali ga je napustila 1937. zadržavši njegovo prezime, nakon što je upoznala svog budućeg drugog supruga ser Lorens Olivijea.

Lorens Olivije kao Hitklif i Merl Oberon kao Ketrin

Vivijen je otputovala za SAD da bi bila sa svojim tadašnim ljubavnikom Olivijeom koji je snimao film „Orkanski visovi“ i igrao ulogu Hitklifa,  dok je Ketrin igrala Merl Oberon, glumica koja je inače u stvarnosti bila druga supruga Aleksandra Korde, engleskog producenta i menadžera Vivijen Li. I Korda  je takođe bio Jevrejin mađarskog porekla, rođen u Budimpešti. U astrokartografkom prikazu horoskopa Vivijen Li, preko Budimpešte prelazi putanja Neptuna ( film) na DC – javnost, popularnost. Merl Oberon je inače takođe bila rođena u Indiji kao i Vivijen.

Vivijen Li i Lorens Olivije

Ser Lorens Olivije njena najveća ljubav ( 22.5.1907.- 11.7.1989.) čuveni enegleski glumac proslavio se ulogama u Šekspirovim delima u Londonskom nacionalnom pozorištu. Osim sjajnih pozorišnih rola zbog kojih je dobio titulu ser imao je i zapažene uloge na filmu, od kojih mu je jedna od istaknutijih u filmu „Rebeka“ koju je nakon uloge Skarlet u „Prohujalo s vihorom“ očajnički želela da dobije Vivijen Li ali je odabir pao ni manje ni više nego na Džoan Fontejn, takođe Škorpiju, mlađu sestru Olivije de Hevilend (Rak) koja je igrala Melani u „Prohujalo s vihorom“ Ešlijevu suprugu na koju je Skarlet bila sve vreme ljubomorna.

“Rebeka” sa Džoan Fontejn i Lorens Olivijeom.

Kao i Olivija, Džoan je rođena u Tokiju. Daleki istok je u to vreme bio posebno intrigantan kada bi se pojavio u biografiji glumaca pa je čak Merl Oberon tvrdila kako je rođena na Tasmaniji da bi delovala egzotičnije. U vreme snimanja filma „Prohujalo s vihorom“ Vivijen Li više nije bila opsednuta Lesli Hauardom već tadašnjim partnerom Lorensom Olivijeom. Ipak,  uporedni horoskop Leslija i Vivijen sadrži dosta „magnetizma“ već i zbog iste konjukcije Mesec-Uran koji je kod Leslija u Škorpiji i iznad nje je Sunce iz horoskopa Vivijen. Mars i Neptun iz njenog horoskopa u njegovoj 1.astrološkoj kući ličnosti u Raku nisu ga mogli ostaviti ravnodušnim na njenu lepotu ali ona je za njega bila zabranjeno voće ( njeni Mesec- Uran iznad njegove 8.kuće i tačke Fortune).

Za uspeh filma najvažniji je uporedni horoskop Vivijen Li i Klerk Gebla. Jedna od najboljih kombinacija u uporednim horoskopima glumaca posebno u ljubavnom filmu je je kada Mars ( strast, muški aspekt) iz horoskopa partnera ( koji je kod Klerg Gebla u 8.astrološkoj kući strasti, analogan znaku Škorpije kojim vlada) u 5.astrološkoj kući ( ljubav) partnerke. Venera ( simbol ženstvenosti, ljubavi, tipa žene koja mu se sviđa – vlada Vagom u kome je bila Kerol Lombard, njegova najveća ljubav ) dobro smeštena u Vagi u horoskopu Vivijen Li ( zato je dobro odigrao zaljubljenost u Skarlet) Njen Mars u Raku ( mazna, ženstvena, prividno agresivna) – simbol otadžbine, doma, porodice ( u filmu ona kopa rukama zemlju i naprono radi da bi dovela roditeljsko imanje u red) u konjukciji je sa njegovim Mesecom ( osećajnost, tip žene koja mu se sviđa). Ova uzajamna konjukcija ukazuje da je odabir njih dvoje za priču o ratu i patriotizmu ( Mars u Raku) i ljubavi ( Mesec) bila prava odluka.

Vivijen Li kao Skarlet i Lesli Hauard kao Ešli Hemilton

Olivija De Hevilend u ulozi Ešlijeve supruge Melani

Nagoveštaj onoga što će se dogoditi – susret Skarlet i Ešlija  tj. u stvarnosti  Vivijen Li i Lesli Haurda i njen sudbonosni odlazak za SAD 1938. kada je izabrana da igra glavnu ulogu u „Prohujalo s vihorom  dogodio se još 1934.godine kada je Aleksandar Korda bio producent filma u kome su glavni glumci bili Lesli Hauard i Merl Oberon. Vivijen Li  se zbog njega udala za prvog supruga a zbog nje, na idnirektan način ( Merl Oberon je igrala u filmu „Orkanski visovi“ Ketrin u kome je Lorens Olivije igrao Hitklifa) otputovala je u SAD da bi bila uz Lorensa. Film u kome su Lesli i Merl igrali zaljubljeni par 1934. zvao se u originalu „Scarlet Pimpernel“ – Skarletna vidovčica ( vrsta lekovite trave)- simbolika imena je vrlo indikativna. Da nije bilo uloge u filmu „Prohujalo s vihorom“ Lesli Hauard bi verovano ostao nezapamćen za širu publiku.

Nažalost bilo je i neprijatnih podudarnosti koje se pojavljuju  u vezi sa filmom „Prohujalo s vihorom“. Avionske nesreće ( Lesli Hauard poginuo 1943.godine, Kerol Lombard, ( 6.10.1908.- 16.1.1942.) čuvena glumica, supruga Klerk Gebla, takođe poginula u toku humanitarne misije u SAD inače sa zavidnim brojem odigranih uloga. Interesantna je i činjenica da je Vivijen Li imala u sebi francuske i irske krvi baš kao i Skarlet O Hara.


Džon Merivejl, dugogodišnji partner Vivijen Li       Džoan Plourajt,supruga ser Lorensa Olivijea

Film „Prohujalo s vihorom“ se može svrstati u one u kojima dominira planeta Uran ( nagli obrti, nezgode – Skarelet pada niz stepenice, ćerka Boni gine padom sa ponija, ljubavni rastanci ) i znak Škorpije (strast, opsesivna ljubav, rat, ranjenici, ubistva – Skarlet ubija lopova)

Uporedni horoskop između Vivijen Li i Lorensa Olivijea nije ni dobar ni loš, baš kakav je bio njihov odnos, strast, ljubav, njeno neverstvo, njegova veza sa mnogo mlađom glumicom Džoan Plourajt, razvod i prijateljstvo do kraja života. Dece nisu imali što je za nju bilo posebno bolno.

Uporedni horoskop Margaret Mičel i Vivijen Li ( da nije bilo romana, ne bi bilo ni uloge) ukazuje na veliku kompatibilinost.Oba Sunca u konjukciji a Sunce, Merkur i Uran iz 3. astrološke kuće pisanja pada u 7.astrološku kuću popularnosti Vivijen.

Ineresantno je da je u horoskopu premijere „Prohujalo s vihorom“ na dan 15.12.1939. u Atlanti mnoge planete u tzv.padu. Saturn u Ovnu, Venera u Jarcu, Merkur u Strelcu ali je Mesec u Vodoliji kao i kod Vivijen a Mars slab u Ribama u dobrom aspektu sa njenim Marsom u Raku. Ipak, za film je dobro kada „jake“ planete nisu dominante jer to je ipak samo film a ne život. Trebalo je da prođe izvesno vreme, nekoliko godina da bi film, nakon završetka rata postao popuaran širom sveta.

Jasminka Holclajtner
Objavljeno u časopisu “Treće oko” decembra 2009.