Energetski vampirizam


Photo by Nikola Mijlaković, ilusiondn@nadlanu.com

Energetski vampiri postoje i svuda su oko nas. Mogu da postoje kao mediji, elektronski ili štampani. To je posebna priča. Kompletan marketing kao pojava je u stvari energetski vampirizam, izvlači od vas novac, pažnju, tera vas da kupujete ono sto ne želite, televizija je najveći energetski vampir, uzima vam vreme, ali nešto daje i za uzvrat. Postoje pravila nepisana, naravno. Energetski vampir bez obzira da li je to osoba, politička stranka, medij, knjiga, film, ostavi u vama pustoš, postajete bolesniji, siromašniji, osećate se bedno, nemoćno, glupo, bolesno. To su pravila, mozda je i facebook energetski vampir, ali internet kao takav kao i tv i uostalom sve sto predstavlja kolektivni vampirizam nešto i nudi, na vama je da odaberete.Vrlo su opasni politički, finansijski vampiri, ceo jedan politički pokret predstavlja energetski vampirizam, svaka vrsta revolucije, čak i kada su motivi plemeniti. Nema revolucije koja nije uzela danak. Da ne komentarišem stanje kod nas gde je energetski prostor strahovito zageđen. Ali nije nista bolje ni na zapadu, za utehu ako je to uteha.
Energetski vampirizam postoji u međuljudskim kontaktima i na nivou porodice u ljubavnom odnosu. Sve dok ne postoji razemena energije u kojoj svako dobija jedna strana je energetski vampir.

Kako se to radi i kako ga prepoznati ? Energetski vampir baca udicu, dobro vas poznaje, bolje rečeno oseća, ima njuh da oseti gde vam je slaba tačka i ima kanal do vaše duše. Vi se na to upecate i počinje polemika, rasprava ili zavodjenje. Ima i toga. Posle kontakta sa energetskim vampirom osećate se glupo, uvek imate osećaj da ste bili isprovocirani da niste rekli šta je trebalo da ste ispali budala. On ostaje moralni pobednik jer se superiorno smeška i ma koliko mu nešto dokazivali on u argumentaciji ide ispod nivoa vaše ličnosti da bi i vas spustio na taj nivo.Pošto ste napadnuti vi se branite i spuštate se sve niže i niže, pokušavate da mu nešto dokažete što on već zna i koristi upravo to kao oružje protiv vas.

Kako se boriti ? Ne pecati se, skretati temu, ako treba spremiti se za razgovor sa tom osobom, pre susreta koji su često neminovni sa onima koji nam ne prijaju, što je najbolji pokazatelj da  li je za nas  neko energetski vampir ili ne, udariti ga tamo gde je najosetljiviji. Koliko da zna s kim ima posla. Postavljati mu sva ona pitanja koja negde njega bole ili su mu neprijatna. Zaspiti ga pitanjima da ne stigne da on pita vas, obično vas pita ono što vas boli.
Nikako ne dopustiti da vas isprovocira i uvuče u raspravu o nečemu o čemu vi inače ne biste raspravlajli.
Energetski vampir voli da vas zagrli, da vas dodiruje u vidu prijateljskog tapšanja po ramenu.
Svaki čovek poseduje u sebi dozu vampirizma koje nije svestan i svaka potreba za ljubavlju je na neki način “uzimanje” ali mora da postoji i “davanje”.

Ako vas nečije prisustvo ispunjava nezadovoljstvom, posle susreta sa tom osobom ste malaksali, ona ode,vi ne možete da zaspite, vrte vam se po glavi njene priče, ili i dalje imate utisak kako da sa njom polemišete,ako je tako, bili ste u društvu energetskog vampira.

Energetski vampiri imaju kao po pravilu svetle oči,mogu biti i zelenkasto žućkaste, tačkaste često imaju staklast pogled. Retko ih razotkrijete na prvi pogled jer mogu biti vrlo ljubazni, slatkorečivi.Naravno to nije pravilo ali često ne možete da im odolite koliko su “divni”.

Jedan uvek više pati

Energetski vampirizam u ljubavi

Nesrećne ljubavi mogu biti rezultat energetskog vampirizma, naravno nesvesnog, tu se ne radi o svesnoj zlouptrebi jer tada se ne radi o ljubavnom energetskom vampirizmu nego o koristoljubivosti.

Ljubavni energetski vampir uopšte nije svestan da se tako ponaša. Može biti izuzetno ljubazan, zaljubljen ili misli da je zaljubljen, partener mu je drag ali u ključnim momentima kada treba da postoji “nas dvoje” on se opredeljuje za “ja”. Tada, nezavisno od patnje koju može da prouzrokuje drugoj strani on ostaje na svom “ja” ma koliko pretpostavljao ili znao da druga strana pati. Ljubavni energetski vampir ne nudi utehu on uzima od vas vašu ljubav, dobrotu, možda i novac, vreme, vi ste mu podrška, zaljubljeni ste u njega ali vampiru nikada dosta. Ostaviće vas onda kada vi očekujete nešto za uzvrat kada počinjete da mu nešto zamerate kada shvatite da nemate s njegove strane potreban energetski doping u stvari shvatate da vam ne pruža konkretne dokaze da vas voli. Nije u stanju da se odrekne ničega radi vas, slepo sledi svoj put i vi shvatite da ste sve vreme bili njegova senka.

Kako da znate da li ste u ljubavnoj vezi sa energetskim vampirom ?

Da li možete bez njega ili ne ? Da li vam je bolje bez njega ? Da li patite bez njega ?

Strah i nesanica – dokaz da ste žrtva energetskih vampira

Nažalost u ljubavnom energetskom vampirizu, “žrtva”uglavnom ne može bez svog vampira.Zato što za razliku od svih ostalih vrsta vampirizma gde vampir “gađa” vaš ego, vašu sujetu, vaš ponos, ljubavni energetski vampir prodire do najfinijih i najtananijih kompleksa i manjkavosti vaše duše. Za njega nikada nećete biti dovoljno lepi, dovoljno pametni, uspešni, on će uvek imati šta da vam zameri. Ali dobra strana ove vrste vampirizma je što će vas motivistati po prinicipu “preživeti ili umreti” da ipak preživite i da se izborite sa svojim kompleksima. Tada on više neće moći da vas povredi, vi ćete otići dalje. Posle svakog raskida, naročito bolnog može se postaviti pitanje da li je bio u pitanju energetski vampirizam. Vampir je bio onaj koji se kasno setio da treba da sačuva svoju “žrtvu”, pustio ju je niz vodu, žrtva je “procvetala” a on je ostao bez izvora svoje energije.

Jedan od “dokaza” da smo pod uticajem žrtve energetskog vampirizma je i fizička bolest, psihičke smetnje, depresija, strah. Ako se dva “vampira” vole oni naizmenično uzimaju ulogu žrtve i “vampira”. Oboje su bolesni, možda fizički, možda psihički, pate od bolesti zavisnosti, uzimanja droge, alkohola.

Da li ste vi možda bili energetski vampir? Malo koja osoba nije to bila u nekoj od ljubavnih veza, bar malo, bar ponekad. Znaćete ako vam ta osoba nedostaje a nemate pravi jasan razlog zašto. Ako se posle raskida osećate sve bolje i bolje,  bili ste žrtva energetskog vampira. Ipak, to u većini slučajeva ne umanjuje vrednost vaše ljubavne priče.

Jasminka Holclajtner