Poreklo praznoverica u našem narodu

Facebooktwitterpinterest

 

Poznato je da u našem narodu postoje neke uobičajene predrasude, vezane kako za životinje, tako i za neke predmete, koji prema viševekovnom shvatanju donose «dobro» ili «zlo». Najbolji primer za to je npr .da ukoliko osobi crna mačka pređe put, to donosi zlo i predstavlja baksuzluk, a dok npr. sresti odžačara predstavlja sreću.

MAČKA
U različitim civilizacijama i epohama, mačka je različito tretirana, od kulta božanstva u starom Egiptu, do simbola svega negativnog u doba inkvizicije.

U poslednje vreme mačka je kod nas, kao i svugde u civilizovanom svetu počela da dobija mnogo bolji tretman, od vremena kada se uz psa, papagaja, kanarinca, tretira kao kućni ljubimac. Tak tada je savremeni čovek zapravo došao u situaciju da je bolje proučava, i da shvati svu kompleksnost njene prirode. Ne treba ipak zaboraviti da je ponašanje mačke kao kućnog ljubimca i mačke u prirodi koja nema gazdu različito, jer mačka prepuštena sebi i primorana da pribavlja hranu ima mnogo više osobina divlje mačke, nego ona koja je od strane gazde tretirana sa ljubavlju i pažnjom.

Tek kada je postala kućni ljubimac, i kada je čovek počeo da se za nju emotivno vezuje, kao i za psa koji je od uvek smatran za najboljeg čovekovog prijatelja, shvatio je koliko može da bude privržena gazdi, umiljata, mazna i osećajna, zbog čega postaje sve popularnija, upravo kao kućni ljubimac, jer se ne mora izvoditi u šetnju kao pas.

Kroz istoriju, simbolika mačke vrlo je raznolika, jer od period pre nekoliko hiljada godina pre naše ere, kada je tretirana kao božanstvo, u drevnom Egiptu, a sličan tretman imala je, i ima do današenjeg dana na Dalekom Istoku kao npr. u Kini , Indoneziji, Filipinima, do oličenja svega zlog i mračnog, u Japanu, gde se poistovećuje sa negativnim osobinama žene, što je takođe propagirala hrišćanska crkva u Evropi u doba inkvizicije. U budizmu je tretirana kao i zmija sa manje-više negativnom konotacijom, a u suštini joj se pridodaju svojstva izuzetnih moći koje ima jedino uz nju u ovoj religiji zmija. Negativno kod mačke je to što navodno prema budističkom predanju nije bila ganuta Budinom smrću. Njena moć prema budističkom shvatanju je znak više inetligencije, a to svaki savremen čovek koji je drži u kući kao kućnog ljubimca sve više uviđa posmatrajući, kako se, sa samo njoj svojevrsnom intuicijom ophodi prema prijateljima kuće koje prihvata jasno pokazujući svoju naklonost, i prema onima koji gazdi nisu iskreni prijatelji, što takođe demonstrira na sebi svojstven način.

Kako se savremeni svet sve više okreće ka istočnjačkim mudrostima, jogi, indijskim spisima, nije loše napomenuti da je upravo u Indiji smatrana za asketsku životinju i statue mačaka asketa predstavljaju «blaženstvo životnjskog sveta». Šta se može konkretno iz toga izvući kao nauk ? Poznato je da praktikanti joge kao najvažniju disciplinu tretiraju veštinu meditacije u određenom položaju. Moguće da su drevni Indusi posmatrajući mačku i njenu sposobnost za preživljavanje pronašli i u njenoj mudrosti da sebi obezbedi mir, što se i u svakodenvnom životu vidi jer uglavnom veliki deo dana prespava. Moguće je da ono što svet zapadne civilacije ne zna, a Indusi shvataju, je, da mačka često zapravo u tom nazovi snu, u suštini na sebi svojstven način meditira, i time regeriše svoje fizičke i psihičke fuknkcije kao i čovek u fazi meditacije.

Treba li da robovati praznovericama kada je u pitanju ova životinja i shvatnju da ako nam crna mačka pređe put, desiće nam se toga dana nešto loše ? Moguće je da sve ono što je vekovima prenošeno sa generacije na generaciju kao predanje, a nalazi se u našoj genetskoj memoriji može biti «okidač» naše negativne reakcije, ako nam se to dogodi ,i da dovedemo sebe u stanje autosugestije, i da ceo dan budemo pod tim utiskom. Nije čudno onda ako nam se dogodi nešto loše, tog dana, ali mačka, ma kakve boje bila, makar i crna, koja je iz doba inkvizicije simbol nečistih sila, đavola, iskušenja i ženskih demonskh moći, crne magije, nema zaista nikave veze sa onim što nam se događa. Kako se smatra da mačka voli mesta sa negativnim zračenjima, moguće da je i putanja njenog kretanja putanja negativnih tokova. Tako bi u stvari „poruka” trebalo da bude „Vraćaj se natrag, ovaj put nije dobar”. TGreba iskoreniti pogrešno shvatanje o mački, jer naučna istraživanja na raznim klinikama širom sveta, dokazuju njeno lekovito dejstvo na čoveka, s obzirom da se došlo do saznanja da njeno predenje predstavlja za čoveka optimalno pogodnu frekvencu neke vrste radio talasa koji imaju isceliteljsko dejstvo. To najbolje znaju vlasnici mačaka kojima će uvek nepogrešivo doći i leći na bolno mesto.

Postoji nepisano pravilo u našem narodu da mačku koja dođe na kućni prag ne treba oterati. Ovo mišljenje bazira upravo na njenom isceliteljskom svojstvu, jer ona dolazi tamo gde je potrebna. Ako je prihvatite kao dobrodošlog kućnog ljubimca, ona će u vašem stanu neutralisati negativna zračenja, i vas u suštini zaštiti od lošeg uticaja podvodnih voda. Ukoliko vam mačka dođe u krevet, to nije zato što kao čista životinja voli posteljinu , nego zato što se na mestu gde legne nalaze ukraštanja negativnih podzemnih tokova. Ako vam legne na noge, budite uvereni da su vam krvni sudovi u lošem stanju. Obratite pažnju kada počne da se izrazito umiljava oko vas a nakon toga vam se dogodi nešto loše, iznervirate se ili vam skoči pritisak. Nije ona bila uzrok tome, naprotiv, došla je da vas opomene da ćete biti u nekoj vrsti opasnosti i unapred vam je dala nešto od svoje energije da vas zaštiti. Upravo zbog lekovitog dejstva pogodna je za starije osobe kao kućni ljubimac. U SAD se uveliko uvodi praksa da se na klinikama gde se leči Alchajmerova bolest drže mačke i progresija bolesti se kod pacijenatea značajno usporava, kao i da autistična deca brže počinju da pokazuju izvesne znakove poboljšanja svog stanja družeći se sa njima.

ODŽAČAR – DIMNIČAR
Zašto bi odžačar bio sreća ? Odgovor je vrlo jednostavan i vrlo praktičan. On oslobađa vaš dom nagomilane čađi u dimnjacima i omogućava da razne peći, furune bolje rade. Zar ne vidite simboliku između odžaka, vatre i čađi u njemu. Odžak ide ka nebu i predstavlja i duhovni spoj vlasnika kuće sa nebeskim silama. Kada vatra ne može dobro da se rasplamsa, a predstavlja životnu energiju, domaćinstvo trpi a u simboličnom smislu i ukućani nemaju dovoljno vitalne životne sile. Oni koji omogućavaju da kuća «prodiše» omogućavaju i ukućanima da se oslobode negativnih misli i svega lošeg, prljavog u sebi, naravno prevedeno na jezik simbolike

PRAG
Postoji pravilo da ne treba stati na prag, naročito ulazni prag od kuće, a to pravilo se prenelo i na ulazni prag u stan. Smatra se da se ispod praga kriju zle sile, zapravo da stajući na prag čovek ih na neki način izaziva. Uobičajeno pravilo naročito kod Rusa, a to se donekle prenelo i kod našeg naroda je, da se ne treba preko praga nikada pozdravljati. Poreklo tog stava leži zapravo u simbolici praga kao prelaska iz jednog u drugi svet, pa stoga ne treba nikada na njega stati, a rukovanje u tom smislu predstavlja simboliku susreta dveju različitih duša, ili sluti da bi neko od dve osobe koje se rukuju mogao brzo otići na onaj svet. Drugo praznoverje potiče iz činjenice da su se često ispod kućnog praga skupljale zmije tzv.čuvarkuće. Takve zmije nikada ne bi napale čoveka, tj. gazdu kuće i uglavnom su bile belouške, neotrovne zmije, već su prema njihovom ponašanju ukućani mogli znati da li kući preti zlo ili ne .Npr.ako bi zmije napuštale kuću, porodici ili samom domu preti neko veliko zlo, bolest, pomor stoke, požar ili zemljotres.

I dalje se oni koji prave crnu magiju i te kako interesuju za prag, pa tako stavljaju razne oštre predmete ispod praga onoga kome žele da naprave magiju, ne bi li se ukućani svađali.

ŠIŠANJE KOSE NEDELJOM
Uobičajeno pravilo ne samo kod nas već i npr.u Engleskoj je da ne treba kosu šišati nedeljom. Šišanje kose inače predstavlja određen ritual koji je povezan sa vitalnom životnom silom koju kosa simbolizuje. Poznato je da se pri krštenju dece, ošiša komadić kose koja se čuva, već samim tim nagoveštava do koje mere kosa ima simboličan značaj. Dlaka svakog pojedinca može biti i genetski materijal te sadrži u sebi sve informacije sadržane u svakoj ljudskoj ćeliji i predstavlja otisak pojedinca, ili njega u malom. Stoga nije čudno što se i kosa koristi u magjiske svrhe naročito se vezuje u čvor da bi se simbolično osoba « vezala» tj. da joj ništa ne polazi za rukom. Od naroda do naroda običaj sa kosom tj.frizurom je različit. Žene kod nekih naroda u tuzi raspliću kosu i puštaju da pada niz leđa, dok se kod drugih iz poštovanja prema pokojniku skuplja u punđu, jer je kosa i seksualni simbol, te da ne bi privlačila svojom lepotom poglede drugih i muškarce u takvim momentima navodila na grešne misli.

Kako je nedelja dan Sunca koje je simbol najveće snage, moći i vitalnosti, na dan posvećen Suncu, kosu ne treba šišati da čovek time ne bi smanjio ni svoju moć, izazvao bolest ili navukao bes bogova, jer je Sunce u paganskim relgijama bilo uvek simbol vrhunskog boga.

PROLAZAK ISPOD MERDEVINA
Koliko puta ste imali priliku da čujete da ne treba proći ispod merdevina i malo kome je bilo jasno šta je uzrok toj praznoverici, zbog čega će takav čin doneti nesreću. Oni malo praktičnija duha znaju da to tumače sa humorom i smatraju da za takavo upozorenje postoji vrlo logično objašnjenje. Osoba može da sruši merdevine na sebe ili može ako je neko na merdevinama da mu naruši ravnotežu ili pak da ako na njima nešto stoji, npr.farba pripremljena za krečenje ili alat,sruči sebi to na glavu.

Ipak, ova praznoverica opet sadrži kao i sve, mnogo dublje filozofsko i religijsko objašnjenje. Kako su sastavljene od dve stranice one su simbol dualizma u čoveku – dobra i zla, anđela i đavola, raja i pakla, radosti i tuge, a upravo stranica koja ih spaja je na neki način sveta jer je most između te dve krajnosti i predstavlja ravnotežu koja ne dozvoljava da nijedna strana prevagne. Prolaskom ispod njih koje su istovremeno i simbolično penjanje na nebo osoba na taj način izaziva sudbinu sluteći da bi mogla otići k Bogu kad joj vreme nije, ili ući u nebesko carstvo, što predstavlja skrnavljenje božanskih sila. Time osoba u stvari izaziva u sebi nesvesno prevagu jedne od tih dveju sila.

PACOV
Evo još jedne životinje,zapravo višeg stupnja miša, koja je vrlo cenjena u kinskom horoskopu kao najmudrija, najlukavija, najsposobnija da zaradi novac i jedna od najvitalnijih. Ne bi Kinezi bez razloga tu životinju, sposobnu da preživi u, bar za čoveka, najgorim uslovima cenili da nema za to razloga .Kod našeg naroda se smatra oličenjem svega zlog, a razlog za to je što se kreće u prljavim sredinama, prljavoj vodi te je prenosilac raznih bolsti, kuge i sl. On je kradljivac, jer napada stovarišta sa hranom, on je simbol preživljavanja u najgorim uslovima te tako na neki način prkosi čoveku koji ne uspeva ni na koji način da ga se reši. Na Dalekom Istoku upravo te iste osobine ga čine carskom životinjom koju ne samo u Kini, Sibiru i Japanu cene zbog sposobnosti preživljavanja već i u Indiji, a i u grčkoj mitologiji ga povezuju sa Apolonom i njegovim sposobnostima da donosi bolest ali i da je leči. Njegovo lekovito svojstvo je upravo u neprobirljivosti onoga što proždire pa tako i raznih štetnih stvari. Na Dalekom Istoku, posebno u Kini, odsustvo pacova je prvi znak mogućeg nadolazećeg siromaštva, jer tamo gde ih nema, neće biti ni hrane. U Africi se uz pomoć pacova proriče sudbina jer se smatra moćnom životinjom koja je u stanju da uzme od devojaka onaj deo njihove muške snage koju sadrži svaka duša i da je odnese na nebo da bi se predala Bogu kao žrtva, čime osoba sebi obezbeđuje buduću reinkarnaciju.

SOVA
Ko god je imao prilike da putuje u Grčku mogao je videti na svakom koraku suvenire sa likom sove, priveske za lančiće, broševe, razne vrste nakita u kojima ova ptica, izuzetno neomiljena i moguće potpuno neopravdano smatrana kod našeg naroda zlosutnom, kod Grka se visoko kotira kao ptica mudrosti.Interesantno je da se i kod drevenih Indijanaca na sasvim drugom kraju sveta, smatrala oduvek pticom mudrosti jer je u stanju da ukazuje put kroz noć i da bude noćni vodič, ali ima i sposobnost da vodi ka smrti. Zapravo kao ptica mudrosti ona zna momenat umiranja svakog pojedinca, pa to njeno povezivanje sa smrću je čini zlokobnom, mada je ona ptica sveopšte mudrosti.

Interesntno je da se u Kini prema sovi ponašaju sa strahopoštovanjem, i njen lik je utiskivan na oružje da bi plašila neprijatelja. Toliko je jaka u svojoj moći da nagoveštava sušu. Najduži dan u godini, paradoksalno, jer je noć najkraća tada, smatra se u Kini danom sove, jer je njena energija tada najjača, a deca rođena na taj dan su smatrana potencijalnim nasilnicima ili u najboljem slučaju velikim ratnicima. Malo ko se usuđuje da je u Kini upravo iz straha da bi mogla doneti zlo, stavi kao bilo kakav ukras u svom domu.

Kod nas se smatra pticom zloustnicom koja svojim noćnim hukom nagoveštava smrt. Upravo njeno noćno bdenje budi kod ljudi strah, ali ono istovremeno simbolizuje njenu sposobnost da «vidi» i ono što drugima nije dato kao mogućnost, pa je otuda možda pre treba smatrati kao pticom mudrosti nego zla.

BROJ 13 – NESREĆAN BROJ
Da li je broj 13 zaista nesrećan broj ? U narodu se tako veruje, pa još kada padne u petak,ljudi strepe šta ih čeka. Malo ko zna šta je uzrok takvom verovatnju. Kod Jevreja je to srećan broj, a kod hrišćana nesrećan jer ga povezuju sa Judom, Hristovim apostolom koji ga je izdao. Petak je dan kada je Isus Hrist razapet te je otuda petak 13.u mesecu najnesrećniji dan. A zašto ne treba ići na put na taj dan? Odgovor je vrlo jednostavan. Isus je tog dana prošao svoj poslednji put ka Golgoti, pa je Isusov put sa krstom na leđima na kome su ga razapeli simbol njegovog poslednjeg mučeničkog puta koji je pao u petak.

Istovremeno ovaj broj odskače od simetrije broja 12.koji se smatra idealnm brojem jer se njime završava ciklus. Dvanaest je apostola, dvanaest meseci u godini, dvanaest zodijačkih znakova, dvanaest dana sati pripadaju noći a dvanaest danu, nezavisno od datuma u godini itd. Ipak, i pored praznoverice da je baksuzan,mnogima baš ovaj datum donosi sreću na lutriji.

Facebooktwitterpinterest