Dobre i loše strane copywriting-a

Naravno mnogi misle da se radi o autorskom pravu i zaštiti svojih prava jer asocira na copyright ali je zapravo u ovom poslu sadržan sav paradoksalni  pristup, izvrgavanje ruglu nečijih autorskih prava a asocijacija je neminovna. Ne, vi nemate nikakva prava na svoj tekst, da ga reklamirate, da se potpisujete,vi ste rob velikih izdavačkih ili medijskih kuća bilo da radite za online proizvodnju tekstova ili u neku drugu svrhu ( korišćenje materijala za naučne radove ili statistiku) vi ste onaj rob na plantaži kafe koji proba tek neko zrno onog što ubere. Vama plaćaju možda 10 ili 20 dolara za tekst, zavisi od teme i kvaliteta teksta ali kajmak ubira vlasnik plantaže robova i tekstova i on naplati tj. proda vaš tekst za 100 ili 200 evra zatim se tu ugradi onaj poslednji “izvoznik” vaših tekstova koji ubere prihod od marketinga,odnosno reklama koje idu uz vaš tekst i vi ste srećni,posebno ako potičete iz regiona nerazvijenih zemalja, onda vam spuštaju cenu i vi morate da se propisno potrudite, što nije loše u smislu obrazovanja i stalnog napredovanja u pisanju, da budete konkurentni i da dođete do neke cifre kojom možete da vrednujete svoj rad.




Za to vam je potrebno mnogo vremena osim ako nemate sreću da ste zaista vrsni u tome i da u svojoj ponudi pokrivate atraktivne teme ili neke  iz domena nauke,programiranja, literature i sl. gde ne možete imati jaku konkurenciju. Dobra strana ovog posla je što vam oni nude da radite od kuće i u nekim slučajavima vam daju pristojan rok ali obično kratak, između ostalog da bi vas testrirali koliko ste agilni, sposobni, morate navesti literaturu koju ste koristili upravo zbog copyright-a tj. autorskih prava da ne bi finalni korisnik vaših tekstova snosio posledice. Loša strana je upravo činjenica da se veliki broj agencija kojima je potrebna vaša usluga copywritera kiti tuđim tj.vašim perjem pa vi kao pisac tih tekstova ne možete baš lako da izbijete u prvi plan odnosno da se pročujete. Nekako vas u nekim slučajevim što ste bolji, više plate uz uslov da ne objave vaše ime ali ako vam ponude da ga objave to je usluga vama ali i saznanje da vaš tekst vredi troduplo i petostruko više ali je objavljivanje vašeg imena u stvari vaša plaćena reklama. Definitivno ima više pozitivnih nego negativnih strana ovog posla za one sa prosečnim ambicijama kojima je to sasvim lagan ili izazovan način zarade ili tek privremen posao koji ih tera da se stalno usavršavaju u tematici koju obrađuju, u jeziku na kome pišu i iznad svega, siguran je honorar. Kada se vežete za ozbiljne medijske kuće, nećete ostati neisplaćeni za svoj rad. Niste rob uredničke politike neke kuće, urednika, ako se radi o političkim temama, naprotiv, konfrontacije i sučeljavanje raznih mišljenaja su često poželjne u tim  tekstovima, ne ograničava se sloboda iznošenja političkih stavova i iznad svega je dobra činjenica da se ceni kvalitet, što na teritoriji Balkana nema šanse da vam se dogodi kada je bilo koji politički diskurs u pitanju za štampane medije. čak iako ga vodite sa samim sobom, iznoseći za i protiv teze koju zastupate.Loša strana je što znate da vaš tekst vredi daleko više od cene koju na kraju krajeva sami uglavnom određujete ali ne smete da preterate sa cenom jer teško da ćete dobiti ponude i morate da budete konkurentni ali ne i da prosjačite za tektove bednim ponudama.




Kada bolje razmislite, ovo je proizvod zapada koji se dobro razume u trgovinu i ljudskim resursima i unovčavanjem znanja, talenata a vi u krajnjem slučaju ako vam je potrebna reklama ili želite da se istaknete uvek možete otvoriti blog, postaviti svoje tekstove posle izvesnog vremena ( proveriti u ugovoru o poslu) ako je blog neprofitabilan kao i većina ( nema uplate za ulazak na blog) i ako imate sreće, vaše ime će iskočiti na Google pretraživaču kada se ukucaju termini iz tema koje ste obrađivali i mogu vas kontaktirati ozbiljni ponuđači pa tako kreće posao obrnutim redom, ne nudite se vi, nego oni traže vas. Veoma stimulativan posao, savremeni crnački rad na planataži tekstova jer često sedite po deset sati za kompjuterom i više, ali dobro je što koliko radite, ulgavnom i zaradete, vreme utrošeno na istraživački rad u vezi sa tekstom nije bačeno jer svako znanje će vam kad- tad dobro doći a kada vam zatreba novac, dovoljno da krenete da tragate po vama poznatim putanjama online i posao ćete naći. Nema  uredničkih sastanaka, nema listi za prinude odmore, liste za odlazak na biro, svoj ste na svome i pokažete šta znate. 

Samo se pitam da li je moguće da nikom nije palo na pamet da reč copywriter prevede na srpski smisleno. Moj prevod bi bio honorarni tekstopisac  ili novinar-saradnik, jer vi ste zapravo to nezavisno od tematike koju obrađujete vi ste saradnik medija.Copywriter asocira na copy-paste što mnogi rade pa njihovi tekstovi ne budu prihvaćeni.

J.Holclajtner