Ponovljeni snovi

Šta znači sanjati uvek isti san ? Čitateljka se javila, naime „uvek sanja samo svakodnevnicu” doslovce onako kako je protekao dan. Uglavnom malo spava, malo sanja, a tada je to je ono što joj se u toku dana događalo, ponekada nešto malo izmenjeno, ili su umesto kolega i koleginica neke druge osobe, ali uglavnom je nastavak dnevnih događanja. Nju to nervira, jer bi volela da sanja neke uzbudljivije snove i čudi se zašto se to ne dešava njoj koja je inače po prirodi, kako je sebe opisala, osoba koja čezne za uzbuđenjima i vodi bogat društveni život.


Lep predeo – potreba za unutrašnjom harmonijom

Postoji samo jedan san koji nema nikakve veze sa događanjima u stvarnosti, a koji se ponavlja nekoliko puta godišnje, i koji nije u stanju da rastumači. U snu ona i njen suprug putuju automobilom, voze se visoko u brda, ona zna da je to negde u Srbiji na granici sa Crnom Gorom, odakle je njen suprug, inače u snu on vozi kola i želi da joj pokaže njegovo rodno mesto. Tamo gde je suprug vodi, ni najmanje ne podseća na njegovo rodno mesto, koje u stvarnosti nije okruženo tako lepom prirodom. Oni dolaze do nekog predela gde je divan pogled, ali je sve okolo obraslo korovom. Na pragu nedovršene kuće sedi star čovek koji na starinski način uvrće duvan gleda ih naizgled nezainteresovano, ali ona oseća da im se ipak raduje i suprug pokazuje na okućnucu zaraslu u visoku travu i kaže joj :”Idi pa sad traži lekovito bilje ili zakopano blago, svejedno,nešto ćes naći”. Ona je u snu ljuta na njega,jer nije adekvatno obučena za skupljanje bilja, niti se razume u lekovite trave, niti veruje da može da nađe zakopano blago, a on se šeretski obraća starijem čoveku za koga u snu ona zna da mu je dalji rođak i pita ga: „Šta misliš,da li će ga naći?” Čovek ništa ne odgovara samo je proniciljvo posmatra i njoj je neprijatno, jer se uopšte ne uklapa u taj ambijent, i oseća se suvišnom u razgovoru između njih dvojice. Da bi skrenula temu o zakopanom blagu i lekovitom bilju, ona pita starca da li će neko da završi tu kuću i pita ga kako mu je tu zimi a on odgovara „ Završiće ko treba. Snalazim se kako moram.”. Suprug joj pokazuje kako je pogled sa tog mesta lep i govori joj kako bi voleo da tu ima vikendicu ili čak da tu živi, a nakon toga se vraćaju istim putem kući. Svaki put je taj san uznemiri jer ima osećaj da u snu čini ustupak suprugu, a da ni sama ne zna u čemu se on sastoji.

Ova čitateljka očigledno ima mnogo veće probleme u odnosima sa suprugom nego što je toga svesna i stalno ponavljanje istog sna je zapravo ponavaljanje poruke iz njene podsvesti nečega što na javi ne želi da prihvati. A to je nezadovoljstvo njenog supruga njihovim životom i njegovo traganje za smislom njegovog života koje pronalazi u svojoj primarnoj porodici zapravo u nečem izvornom, u onome što je on zaista. Iako ga je opisala kao mirnog čoveka koji je zadovoljan postignutim u životu, kako sama kaže ona je mnogo ambicioznija i uvek je očekivala i od sebe i od njega mnogo više i ima konstantan osećaj da nisu postigli u životu koliko misli da su mogli. I snovi koje ona zanemaruje kao nebitne, o svakodnevnici i san koji se povremeno ponavlja, imaju zapravo istu težinu, opominju je da ima mnogo nerazrešenih odnosa i sa okolinom i sa suprugom. Snovi koje opisuje kao„obične” i koji su nastavak dnevnih događanja, govore o velikoj opterećenosti upravo naizgled nebitnim događanjima i situacijama koje je do te mere opterećuju da mogu predstavljati i kompenzacione snove u smislu rasterećenja stresa nagomilanog u toku dana ili pokušaj da se kroz san pronađe rešenje za tekući problem.
Podsvest pokušava da preuzme dominantnu ulogu i predstavlja neku vrstu „nadzornika” nad ponašanjem u toku budnog stanja o čemu govori upravo sanjanje svakodnevnice. Nesigurne osobe i one koje imaju potrebu da drže čvrsto kontrolu nad svojim životom često sanjaju ovakve snove, jer se zapravo na neki način tokom sna „preslišavaju” da li su se u toku dana ponele kako treba. Ti snovi iako naizgled nebitni i bezbrižni mogu biti prilično iscrpljujući, jer ne donose psihički mir snevaču. Vrlo je važno razmotri ceo san, posebno onaj deo u kome se razlikuje od stvarnosti, jer u toj razlici između sna i stvarnosti se kriju odgovori ili treba tražiti uzrok problema. Npr.ko umesto stvarnog kolege ili koleginice preuzima njihovu ulogu u snu ove žene? Ta osoba može po izgledu, polu ili osobinama simbolizovati osobe sa kojom snevač može najbolje da sarađuje u životu po bilo kom pitanju, ne samo kada su u pitanju poslovinu odnosi. Ako se rasprava sa posla prenosi u san, snevač nije dorastao situaciji na poslu, ili se oseća na neki način gurnutim u drugi plan, ili pati od kompleksa niže vrednosti. Ova čitatljka ima veliki problem da prihvati realnost i beži od činjenica pokušavajući da ih negira, pa ih stoga njena podsvest povremeno u vidu istog, za nju košmarnog sna, ponavlja nekoliko puta godišnje. Njen san ni po čemu se ne bi mogao smatrati lošim snom, ali to što nju uznemirava je alarm njene podsvesti i savesti.


Lekovito bilje – rešenje za bračne odnose

Suprug je vodi da joj pokaže neke druge aspekte života, pokušava da joj predstavi životne radosti, lepotu jednostavnog življenja i njegovo viđenje lepog života iz jednog sasvim drugog ugla koji je njoj neprihvatljiv. Upravo činjenica da je san smestila na granicu dve države koje su doskora bile jedna predstavlja takođe opomenu, da bi njen brak mogao doći u fazu „razgraničenja”. Ipak,njihov brak će opstati jer nisu prešli tu granicu. Divan pogled govori i o lepoti zajednice i u slučaju da svako sačuva u potpunosti svoj identitet .Ona je duboko u sebi svesna velike razlike između njihovog duhovnog sklopa, između nje, opterećene ambiciojom, naviknute na urbana zadovoljstva i njega koji traži sreću i mir u ambijentu koji je daleko od civilazicije, zapravo od ustaljenih društvenih normi kojima ona očigledno robuje. Ona misli da on ima potrebu da se vrati svojim mladalačkim snovima, idealima i ambicijama da bude ono što je, i zapravo od njih i ne beži , nego preko lika o starcu koji sedi na pragu nezavršene kuće poručuje da on teži spokojstvu oličenog u liku tog starca koga ništa ne može da poremeti. Moguće da se on već sada oseća pomalo kao starac, ili ga ona tako doživljava a svoju kuću tj. svoju životnu misiju nije završio ( simbolika nezavršene kuće) ili sebe smatra nedovoljno realizovanim. Ovaj san je optimističan što se njega tiče, jer starac koji je simbol i njegove mudrosti koju je nasledio od svojih predaka mu poručuje da vremenom sve dođe na svoje mesto, i iako ga supruga doživljava kao neambicioznog, on to jeste ( završiće kuću) a tu je i poruka o zakopanom blagu. Kako je u pitanju san supruge, ona strepi ( jer joj je nelagodno u toj situaciji) da bi on mogao sve više da se povlači iz života ( iz grada) i da teži usamljeništvu ali zapravo star čovek je simbol i njenog supruga ( staloženog i smirenog) koga ona u sebi odbacuje. Moguće da strahuje da bi se njih dvoje mogli u starosti naći u nekoj situaciji u kojoj bi se on savršeno dobro snalazio ali ona ne. Njihovi odnosi ( put) kojima on daje ton ( upravlja kolima) nju vodi u ambijent ( emocije) koji njoj ne odgovara.Ona odbija da bude mudra i oseća se nedoraslom ( neadekvatna odeća) za situaciju u kojoj se našla.


Kovčeg s blagom – ljubav
Zakopano blago i lekovito bilje predstavljaju mudrost jednostavnog življenja, mudrost koju ona treba da prihvati od njega, njegov pogled na život da bi ne samo ona bila zadovoljna već oboje. Ono što ona smatra korovom, a to je ambijent u kome oni žive, njena svakodnevnica, za njega ima drugu dimenziju, on je svestan da se mudrošću ( zakopano blago) može naći lepota i sadržajnost ( lekovito bilje) u njihovom životu. San joj poručuje i da bi trebalo da se okrene suštinskim zadovoljstvima u životu oličenim u prelepoj prirodi i predelima ( ima nade za njihov odnos) na koje joj suprug ukazuje i da se ne povodi za snobovskim shvatanjima ( nije adekvatno obučena) koji je ograničavaju da to spozna. Lekovito bilje je u stvari lek za njihove poremećene odnose koji su posledica različitog sistema vrednosti a dozvolili su da im promakne rešenje koje im je nadomak ruke (blago ispod korova pored kuće). Suprug je optimista što se tiče njih dvoje, jer čak i korov smatra lekovitim biljem (i zapuštenim odnosima koji su im izmakli kontroli može se naći lek). Podozriv pogled starca je svest o podozrivosti i mudrosti njenog supruga, kao i o njegovom shvatanju da je nedosrala mnogim životnim situacijama.Ona misli da će je suprug dovesti u situaciju u kojoj će ona morati da spašava brak i porodicu ( simbol kuće i okućice) i da očekuje da ona pokaže ono najvrednije što poseduje ( ne pokazuje dovoljno emocije – blago, simbol ljubavi) i nju to nervira jer se ne oseća za to sposobnom ( ne raspoznaje koja je biljka lekovita – šta treba da kaže ili da učini da bi odnos bio bolji). Interesantnan je i odgovor starca da se zimi nekako snađe, što znači da i kada postoji emotivna hladnoća između njih dvoje (zima) ili kada on ne dobije od nje dovoljno pažnje, suprug je dovoljno jak da to izdrži. Pozitivan aspekt sna je i to što je u snu ona „smestila” njegovo rodno mesto u mnogo lepši predeo nego što je to u stvarnosti, pa tako ona njega smatra čovekom koji krije u sebi mnogo više kvaliteta nego što to ispoljava. Da bi to spoznala treba da mu prepusti da donosi neke odluke o njihovom životu ( on je vozi kolima do lepih predela) i da nađe vremena samo za njih dvoje ( u snu idu sami na put iako imaju dvoje dece) što znači da je glavni problem koji on želi da reši na njemu svojstven način, njhov odnos. Zakopano blago takođe znači i njihove zakopane emocije ( u stvarnosti ne pokazuju nežnost i ljubav jedno prema drugom) i ljubav koju mogu da nađu ako se vrate na nivo ponašanja kao u mladosti ( on je iz tog mesta krenuo na studije gde je nju upoznao).Blago je simbol ljubavi koju su “zakopali” negde u samom početku njihovog odnosa ili braka ( njegovi koreni, na zemlji njegovih predaka pa tako smatra da je on taj koji je kriv za hladnoću u braku) i on ima potrebu da se vrati u fazu takvih odnosa ( vraćanje u rodno mesto) da bi ponovo sa njom uspostavio emotivnu vezu. Ona smatra da on misli da je ona kriva za hladnoću u njihovih odnosima i da ona treba da nešto učini za njih dvoje ( “idi pa traži) a njena neadkevatna odeća znači da još uvek nije na to spremna.

Kod tumačenja snova nisu važni samo snovi, osećanja koja ih prate, već i osećanje po buđenju. Vrlo je indikativna i želja ove snevačice da sanja interesantne uzbudljive snove. Očigledno ne smatra svoj život dovoljno uzbudljivim pa ima potrebu da to „proživi” u snu.

Mnogi očekuju preko sna rešenje za problem koji ih muči na javi. Na raznim kursevima o meditaciji ili drugim načinima ovladavanja svojom podsvešću, preporučuje se da se „naruči” san, zapravo da osoba pre spavanja da nardbu svojoj podsvesti da joj pruži rešenje problema preko sna. Naravno, pitanje je da li će snevač biti sposoban da san i protumači kako treba. Vremenom, poruke iz podsvesti bivaju do te mere jasne da je nemoguće ne shvatiti ih.

Jasminka Holclajtner ( tekst objavljen u časopisu “Bilje i Zdravlje” 2008. kompanije “Novosti”)