Principi kineske astrologije

Kineska astrologija kao i klasična zapadna astrologija sastoji se od 12 zodijačkih znakova. Po kineskoj astrologiji svaka godina je pod vlašću određenog znaka, koji se smenjuju po uvek istom redosledu.

Prvi je PACOV (odgovara periodu vladavine Strelca u klasičnoj astrologiji), drugi je BIVO (odgovara Jarcu), treći TIGAR (odgovara Vodoliji), četvrti je ZEC (odgovara Ribama) peti je ZMAJ (odgovara Ovnu) šesti je ZMIJA (odgovara Bikau) sedmi je KONJ (odgovara Blizanacima) osmi je KOZA (odgovara RAKU) deveti je MAJMUN (odgovara Lavu) deseti je PETAO (odgovara Devici) jedanaesti je PAS (odgovara znaku Vage) i dvanaesti je VEPAR (odgovara Škorpiji).

Mnogi se mogu zapitati zbor čega zodijački ciklus počinje od Pacova koji je analogan znaku Strelca (vlada od 22. novembra do 21. decembra) kada kineska nova godina počinje po njihovom solarnom kalendaru uvek na isti datum, 4. feburara (što odgovara vladavini znaka Vodolije) ili po lunarnom kalendaru koji je precizniji kada nova godina počinje takođe u peridu znaka Jarca ili Vodolije, od sredine januara do sredine februara – svake godine na račličit datum) što se izračunava po kineskom, za svet zapadne civilizacije prilično komplikovanom metou. S ozbirom da i u kineskoj astrologiji, postoje podznaci koji se smenjuju po uvek istom redosledu a prvi traje od 23 h do 1h (vreme ulaska u novi dan) i počinju s Pacovom, a završavaju se s Veprom čija je vladavina u toku dana od 21h – 23 h, po istom sistemu po kome su poređani i znaci u zodijaku.

Iako postoje neke sličnosti između zapadne i kineske astrologije, a to je podela po elementima, ne treba da tražite mnogo veze između jedne i druge astrologije jer elemtni u kineskoj astrologiji imaju sasvim drugačije značenje od elemenata u zapadnoj. Dok u zapadnoj astrologiji četiri elemenata (vatra, voda, zemlja i vazduh) označavaju uglavnom karakterne osobine pojedinca kineskih elemenata ima pet (metal, v oda, drvo, vatra i zemlja) od kojih je drvo najsličnije elementu vazduha u klasičnoj, a metal je element koji ne odgovara nijednom elemntu u zapadnoj astrologiji. U kineksoj astrologiji pod vlašću elemenata su: godine, meseci, sati, telesni organi, temeprament, boje, brojevi i sl.

Može vas zbuniti što nailazite na različite nazive životnja. Uglavnom su u pitanju ZEC (ili MAČKA), KOZA (ili OVCA, JAGNJE) PETAO (FENIKS, PILE) i VEPAR (SVINJA) BIVO (KRAVA). Kako kineska astrologija bazira na taoizmu, i na sveobuhvatnoj fineskoj filozofiji janga – jako, muško, svetlo, aktivno i jina – žensko, slabo, tamno pasivno, i inkorporirana je u kineksu medicinu (meridijani tj. energetski tokovi se određuju prema tome da li su jang ili jin, oboljenja da li su nastala zbog viška ili manjka nekog elementa u organizmu) i kako je raširena na celom Dalekom Istoku, u nekim zemljama, npr. u Koreji, Vijetnamu naići ćete na različite nazive za znake horoskopa ali je bitno da se suština kineksog horoskopa ne menja.

U kineskoj astrologiji jedna ista godina se ponavlja svakih 60 godina, i po znaku i po elementu. Tako smo u 2007. godini koja počinje 18. februara 2007. i trajaće do 6. februara 2008. biti u godini PURPURNOG VEPRA. To znači da je to godina u kojoj je najzastupljeniji element vatre, ali je slabiji od prošlogodišnjeg elementa vatre (od 29. 1. 2006. – 18. 2. 2007. godina CRVENOG PSA) Svake dve godine smenjuju su elementi po jačini (jang. – jači ili jin – slabiji) i dele se po sledećem rasporedu:

Godine pod vlašću:

  • belog metala – jang, (sve godine koje se završavaju na 0)
  • srebrnog metala – jin, (sve godine koje se završavaju na broj 1)
  • crne vode – jang, (sve godine koje se završavaju na broj 2)
  • sive vode – jin, (sve godine koje se završavaju na broj 3)
  • zelenog drveta – jang, (sve godine koje se završavaju na broj 4)
  • plavog drveta – jin ((sve godine koje se završavaju na broj 5)
  • crvene vatre – jang (sve godine koje se završavaju na broj 6)
  • purpurne vatre – jin(sve godine koje se završavaju na broj 7)
  • žute zemlje – jang (sve godine koje se završavaju na broj 8)
  • zlatne zemlje – jin (sve godine koje se završavaju na broj 9).

Ova tabela je data da vas ne bi zbunio izraz „zeleni drveni Zmaj” ili „srebrni metalni Petao” i sl.

Ovo je osnovni sistem podele elemenata koji se primenjuje i u FENG – ŠUI, tzv. sistemu letećih zvezda (brojeva) na osnovu koga se uređuje stambeni, poslovni prostor, bira lokacija za zidanje kuće i sl. kao i u JI ĐING-u, kineskoj knjizi promene, tj. kineskom proricanju sudbine na osnovu 64 heksagrama, izvedenih na osnovu kombinacija elemenata.