Kakvi su vaši kućni ljubimci

Horoskop kućnih ljubimaca

Autor Jasminka Holclajtner – časopis “ZOV” od 23.12.2016.

Analiziranje horoskopa kućnih ljubimaca

Reći da je kućni ljubimac za vlasnika isto što i dete nije preterivanje, naprotiv, većana ga toliko voli da ga tretiraju kao najvažniju ličnost u kući. Vlasnici kućnih ljubimaca  podetinje pored njih i to je najlepše u tom odnosu, taj odnos iskrenih emocja gde gazde puštaju ljubimcu ono što detetu ne bi.

Pravilna ishrana, nega i sve što se pruža detetu,pruža se i ljubimcu. I još bolje ako i dete odrasta pored ljubimca, brine o njemu i uči se empatiji.

Ljubitelji astologije najnormalnije kažu za ljubimca – onaj moj mali Ovan, vidi se kako je ratoboran, ili mali Rak samo se uvlači kod mene u krevet i mazi se. Kućni ljubimci se takođe tretiraju astrološki po istim principima kao i ljudi. Ako se zna datum, sat i mesto rođenja, uradi se horoskop pa tako mali ljubimac ima i svoj podznak i planete raspoređene u horoskopu na osnovu kojih se zaključuje kakav je njegov temperament, da li će biti individualista, da li će da „krade“ hranu, da bude razmažen i kakav će odnos imati za gazdom. 

Analiza se radi kao i kod ljudi. Uporedni horoskop između gazde i ljubimca pokazuje u kom segmentu života se neće slagati, ko će koga nervirati, i zašto i da li će ljubav biti uzajamna.Prema tranzitima planeta treba odrediti operacije ili sterilizaciju. Pravilo je nikada ako nije hitno kućnog ljubimca ne treba operisati, posebno ne žlezde u vreme najtamnije faze Meseca u vreme mladog i punog Meseca.Prema poziciji Marsa i Urana u horoskopu se može videti sklonost ka povredama. Kada pas ili mačka nestanu sa tačnim vremenom nestanka i na osnovu natalne karte i solarnog horoskopa može se pretpostaviti u kom je pravcu krenuo pas tj.mačka ili da li je otet.

Kada je pun Mesec ili loša konjukcija planeta u Biku, Raku ili Devici, treba pažljivo birati hranu za ljubimca, ograničiti unos soli. U vreme punog Meseca u Biku i Škorpiji ne operisati genitalije. U vreme tamne faze Meseca slaboj zanemoćaloj macili psu posebno u znaku Jarca, Device ili Škorpje ne raditi ekstenzivne intervencije. Kada je Mesec u Vagi i Ribama, davati lakšu hranu, za bubrege i izbacivanje viška tečnosti. Kada je Mars u Lavu mačku ne izlagati vrućini, tada preti opasnost od stvaranja ugrušaka i tromboze, infarkta.

Karakteristike ljubimaca na osnovu zodijačkih znakova

OVAN ( 20.3.- 19.4.)

Pas

 Nestašan, voli da laje na druge pse, taktičar, dobar lovac, naročito voli da lovi ptice. Odlično se slaže za mačkama jer se postavlja pokroviteljski prema njima. Može se slagati sa drugim psima samo ako su manji, mirniji, ako su rođeni u znaku Bika, Raka ili Device. Dva psa Ovna ili Ovan i Škorpija ili pas Ovan i pas Jarac po ceo dan će se malo igrati, malo tući. Mogu se dresirati i odlični su za vojsku i policiju.

 

Mačka

Individualista, rado šmugne na vrata, ide obilazi hodnike , može da pobegne ali se i vrati. Rado cepa nameštaj, teško ju je discplinovati što se tiče grebalice, s njom treba lukavo postupati, ponašati se kao da je ona glavna. Hiper aktivna ali veoma nametljiva kada hoće da se mazi i ako neće, gazda začas dobije šapicom opomenu.

I jedni i drugi mogu imati probleme sa očima i kostima, posebno kolenima i zglobovima.

BIK (20.4.- 21.5.)

Pas

Umiljat, naravno da bi dobio hranu. Zavodi vlasnika i odmah ga „kupi“ svojom privrženoću. Non – stop mu nešto donosi u krilo, zahtevan za maženje, veoma svojeglav kad hoće da se uvali u krevet. Dobričina koji se brzo ugoji, ne voli naročito da se šeta. Voli druge pse i u stanju da je da ode za čoporom. Voli decu i dobro je imati bišona, pudlicu kao psa Bika.

Mačka

Ima lepu glavu, detinjasto ljupka i kao stara maca deluje kao mače. Izuzetno mazna ali i uporna. Kao  mače istražuje po stanu, zavlači se u fijoke, nema mesta koje ne pretražuje. Ako ima okot, prema mačićima je brižna majka ali ih brzo osamostaljuje. Veoma “zaljubljiva” i ako je rasna najbolje da ima svog stalnog partnera za okot.

Reproduktivni sistem i bubrezi mogu biti bolna tačka i za jedne i za druge.

BLIZANCI (22.5.-21.6)

Pas

 Izabor čivavu, pekinezera ili neke druge male rase koja je sklona nervozi i lajanju je uvod u nervni slom.Psu Blizancu je sve podređeno. Stoji ispred vrata i ne mrda, laje, dok ga gazda ne prošeta. On je glavni u kući. Bolje uzeti u znaku Blizanaca ritrivera, haskija ili nekog većeg, mirnog psa ali šetnja je obavezna. Laje na prolaznike, nerviraju ga deca na rolerima, biciklisti. Radoznao i stalno mora da se igra sa nečim.

Mačka

Ako nema društvo, ako je jedini ljubimac u kući gazdu može da dovede do nervnog sloma. Može da obavlja nuždu van prostora za to određenog na nervnoj bazi, ako je ostavlja gazda samu, depresivna je i nepredvidiva. Trza se u snu, sanja,noću po stanu čangrlja sa lopticama i izvlači sakrivene igračke, naporna. Treba da ima macu-druga.

Skloni su  povredama, ne treba ih puštati da lutaju van kuće, neoprezni su, stradaju na putu, mačke padaju sa terase.

RAK (22.6.- 22.7.)

Pas

Veoma je privržen,druželjubiv, obožava goste i ne mrda iz sobe dok gosti ne odu. Voli da jede, ne bira šta, ako ga odvedete u vikendicu uživa, ne voli baš vožnju kolima. Gazdu obožava, spava s njim, ako ima mačku u stanu, pušta je da mu se penje na glavu, sve joj dopušta. Ako je još neki pas u stanu, manji od njega ponaša se pokroviteljski a ako je veći, dopušta mu da bude glavni.

Mačka

Prava umiljata maca koja se uvaljuje u krilo i članovima domaćinstva i gostima. Voli da sedi na kompjuteru, radijatoru u blizini izvora toplote i zračenja. Ako je prva maca, pa dođe novajlija ona je u prvo vreme ignoriše a onda prihvati ali svoju privatnost zadržava za sebe. Ne da svoje mesto u krevetu ni svoju fotelju nikom.

I jedni i drugi skloni gojenju i problemima sa stomakom i limfom.

LAV (23.7.- 23.8.)

Pas

Koja god da je rasa, makar i avlijaner on se šepuri i ponaša kao da je glavni u kući. Laje radi lajanja, sve mu smeta, detinjasto razmažen. Nikada ne treba uzeti šnaucera ili lovačkog psa  u znaku Lava jer će gazda biti na ivici nervnog sloma od njegovih zahteva. Dobrica koji voli da je u centru pažnje, voli decu, zaštitnički nastrojen, u stanju je da sedi satima pore dečijeg kreveca i gleda u bebu da je „čuva“.

Mačka

 Ako nema čime da se igra do poznih godina onda kreće na zavese, ali i na sve što sija. Voli da ulazi u komode i da krade stvari, naročito nakit.Novogodišnja jelka je za macu Lava najveći izazov. Ali ona je dobrica i neće preterano da nervira gazdu. Ako samo jednom podviknete na nju ona se umiri.Veoma je zaljubljiva i ako se ne steriliše od njenog mijaukanja kad traži mačora ne može da se živi a mačori kidišu na vrata, hoće napolje po svaku cenu.


DEVICA (24.8.-23.9)

Pas

On je pravi čuvar kuće. Kuća je njegova teritorija, dvorište, njegov gazda je samo njegov i ako su krenuli u šetnju ne dozvoljava mu da zastakuje i priča sa drugima. Nervčik od psa koji mora da ima svoj red i koji zna šta je za njega najbolje. Probirljiv kada je hrana u pitanju, voli najskuplju i voli da uvek ima kost ili nešto da glođe. Voli velike pse ide za njima i ne smeta mu ako je u senci. U kući pored drugih kućnih ljubimaca ponaša se korektno.

Mačka

Veoma probirljiva po pitanju gostiju. Ima svoje ljubimce i među ukućanima i među gostima. Odličan lovac, u kući ne sme da se pojavi nijedna muva ili insekt. Deluje vaspitno na ukućane, donosi im mrtve bubašvabe, muve i ostale insekte, uči ih kako da love. Ne podnosi buku niti da neko povisi ton na nju. Voli miris čistog veša i asistira kod peglanja, i menjanja posetiljine, prva legne na sve što je oprano i ispeglano. Ne voli bučne pse i ako je takav u domaćinstvu, brzo ga šapirom po njušci nauči redu.

Psi pate od bolova u zubima, nervozni su i imaju lošu probavu a mačke  takođe od lošeg varenja, potrebno je da uvek imaju travu.

VAGA (24.9.-23.10.)

 

Pas

U kući je sve podređeno njemu. Tolerantan je ali bira najbolje mesto u stanju, ceo trosed je njegov, ume veoma „diplomatski“ da prosjači za hranu i sedi ispred stola. Njega ne može niko da vaspita. On je individualista i folirant, beskrajno šarmantan. Kakav se rodi takav ostane i pored dresure. Vučjak Vaga  ili lovački pas Vaga nikad ne posluša naređenje.Važnije mu je da mu ugađate nego da ga mazite. Voli pohvale i izložbe pasa.

Mačka

Diskrena, nežna ali probirljiva. Odabere ukućanina koji joj najviše čini i veže se emotivno za njega. Ne pokazuje kad je uvređena, osim što se usami. Nije osvetoljubiva i ne cepa nameštaj, lako ju je vaspitati ali samo tihim tonom. Ne voli da bude sama. Kao majka je veoma požrtvovana.

Može patiti od bolesti bubrega i limfnih žlezda. Psi mogu imati problema sa imunitetom.

ŠKORPIJA (24.10.-21.11.)

Pas

Deluje borbeno i odlučno i takav i jeste ali neće nikog da napadne ako nema razloga. Ipak, ako se radi o većem psu, npr. mastifu, dogi ili pit bulu treba biti oprezan. To je vrsta psa uz Ovna i Vodoliju koji bi trebalo da ima korpu kad ide u šetnju. Odličan je za vojsku i miliciju, dobar pas tragač. Uz gazdu nezgodne naravi i sam postane takav, tako da može biti previše  posesivan. Mali psi Škorpije mnogo laju i zahtevni su po pitanju šetnje.

Mačka

Rođeni lovac,ako imate dvorište ili je vodite u vikendicu doneće i zmiju i guštera i pticu. Satima je u stanju da sedi pored prozora ili ograde i posmatra šta se dešava van njene teriotorije. Ako je gazda bolestan a ne primenjuje određenu terapiju ili je nervozan može da ga ujede kao opomenu da treba da se promeni.Maca Škorpija vaspitava gazdu. Prema deci je bolećiva. Krade igračke i cele noći sa njima čangrlja po stanu.

Pati od urinarnih infekcija i cista na reproduktivnim organima. Psi mogu patiti od dijabetesa.

STRELAC (22.11.- 21.12.)

Pas

Veseo,razdragan, hiper aktivan, najlakše se izgubi, krene za drugim psima, društven i ne smeta mu ako dođe prinova u stan bilo pas, mačka ili beba. Oduševljen je gostima, nameće se svima da ga maze, komunicira sa svima. Problem je neumernost u ishrani, sve jede, može imati masnu jetru i može se ugojiti i vremenom postati neaktivan. Veoma veran ali i ako se da u drugi dom, lako se prilagođava ako je okružen pažnjom. S njim je lako putovati, voli promene.

Mačka

 Nepredvidiva jer je stalno u pokretu i prilično nervozna ako je sama ili ako je ostave dugo da bude sama.Može na nervnoj bazi ili od straha da gubi dlaku, da pati od neuroza i vršiti nuždu i van svog posipa. Voli prirodu i to je idelna mačka za one koji imaju kuću sa dvorištem. Voli pse i konje i rado se druži sa njima. Nije preterano vezana za gazdu osim ako je pedigrirana, persijanka npr.

I jedni i drugi mogu da pate od masne jetre.

JARAC (22.12.- 19.1.)

Pas

Pravi domaćin, čuvar stada, dobar je za ovčare, za vojsku, miliciju ili za velika domaćinstva. Dostojanstven i koristan. Dobrodušan ali ne podnosi da neko na njega viče. Lako se vređa ako je pažnja usmerena na nekog drugog psa ili mačku. Sa psima i mačkama iz svog domaćinstva dobro se slaže, zaštitnčki je nastrojen. Može biti nervozan i lajati na nepoznate, povremeno pati od strahova.

Mačka

Vesela i razdragana u kući ali ako je stavite u kola pati od klaustrofobije, sve vreme dahće u kolima isprepadana. Voli da spava pored radijatora, maca koja se bukvalno ne odvaja od gazde. Ako je sama u stanu, uvlači se u ormane. Veliki meteropata. Po njoj uvek znate da li ide loše vreme, uvlači se u ćebad i fijoke. Voli decu i voli druge mace, ne voli da je usamljena.

Oboje pate od zglobova, nedostaje im kolagen u ishrani, hrskavica je slaba tačka, zubi i dlaka.

VODOLIJA (20.1.- 19.2.)

Pas

Bučan, laje na sve, na prolaznike, ako ga vozite kolima sve ga zanima, često laje, pravi se važan, u stvari dobrica koji hoće da se druži. Aljkav i voli da se valja u blatu u lišću, ništa mu ne smeta osim ograničavanje slobode. Ne voli da se kupa, ne voli disciplinu, po ceo dan bi najradije bio naplju. Teško se disciplinuje. Jedini način je uskratiti mu ono što voli onda se smiri.

Mačka

 Bira visoka mesta u stanu. Sedi na vrh vitrine, regala, ako dođu moleri ona je na vrh merdevina, ako živi u prizemnoj kući, šeta po krovu. Skače po drveću, bije se sa drugim mačkama. Nekastrirani mačori Vodolije se najviše biju,i pored batina koje dobiju i ogrebotina, ne smiruju se. Dolaze kući tek noću radi hrane. Nisu toliko vezane za gazde koliko za druge mačke ili pse u domaćinstvu. Ako su sterilisani, onda su mnogo privrženiji ali i dalje hiper aktivni.

I jedni i drugi mogu imati problem sa tetivama i zubima.

RIBE (20.2.- 20.3.)

Pas

Jazavičar je pravi primer psa u  znaku Riba ili njufaundlend. Mirni, spavaju po ceo dan ali su na opreznu. Mislite da ništa ne primećuju ali oni su izuzetno dobri čuvari kuće. Veoma prvrženi gazdama ako se izgube teško se adaptiraju kod nekog novog vlasnika. U stanju su da prepešače kilometre da bi se vratili kući. Poslušni i odani. Preosetljivi i ne vole da budu sami. Vole društvo drugog psa i najbolje im je ostaviti neko mladunče iz okota.

Mačka – Zaista voli vodu. Voli da se igra po kupatilu, da zaviruje u mašinu za veš, da sedi u lavabou. Odličan lovac. Noćna životinja, igra se cele noći, veoma osetljiva na Mesečeve mene. Treba paziti na ishranu jer može da se ugoji preterano ako je sterilisana. Odlična kao majka, voli da bude u društvu drugih maca. Veoma mazna i prilagodljiva, ali voli da krade hranu sa stola.

I jedni i drugi mogu imati problema sa cirkulacijom, bubrezima.