Zašo astrolozi nekima „pogađaju“ nekima ne

Već sama reč „pogađati“ naravno stavljena pod navodnike je pogrešna. Horoskop tj. tranziti nad natalnom kartom se tumače. Tumačenje je stvar iskustva. Postoji mnogo povezanih informacija koje treba sinhronizovati i izvući zaključak na osnovu onog najbitnijeg, naravno koji proceni astrolog da je najbitniji.

Pravilo koje po mom iskustvu treba primenjivati je nemati lični kontakt sa klijentom. Razgovor preko telefona ili skype je već nešto drugo. Astrolog i klijent imaju svoja biopolja, svoje aure i pri susretu se nalaze u nekom svom trenutnom stanju, bilo opuštenosti, klijent uglavnom u stanju lagane uznemirenosti i mogu da jedan drugom prenose misli ili da utiču na misaoni proces onog drugog. Astrolog neće zbog toga odstupi od svog stava ali može biti dekoncentrisan i može imati subjektivno mišljenje o klijentu. Ima klijenata koji vole da testiraju astrologa i koji stalno postavljaju neka pitanja koja navode na njegovu sumnjičavost koji  zahtevaju egzaktne „dokaze“. Lako se može izvući zaključak da li je astrolog na pravom putu ako sam napomene šta se desilo u poslednjih godinu- dve dana. To su relativno skorašnji tranziti koji se moraju nekako odraziti i na sadašnji momenat i na ono što se tumači kao uticaj koji će preovladavati.

Nezavisno od pravila u astrologiji koja su samo početna osnova za tumačenje, veoma je važno da astrolog „oseti“ energiju natalne karte. Da li oslikava osobu koja je bez energije, malodušna, da li je aktivna, da li je hirovita. Karakter i temeprament se pokazuju kao veoma važni u tumačenju jer će onaj aspekt koji ukazuje bilo na malodušnost ili na nametljivost uvek imati uticaja na tumačenje i sadašenjeg momenta, naročito ako tranzit planeta aktivra tu konjunkciju (  uglavnom se radi o konjunkciji ) u pozitivnom ili negativnom smislu. Mora se odrediti osnovni obrazac horoskopa ali ne po rasporedu planeta po kućama i znacima nego po energetskom potencijalu. Tačno možete da zaključite da li je neka osoba defanzivna, histerična, hipohondrična, melanholična, malodušna, arogantna. Ako te osobine nedvomisleno vladaju horoskopom, proverava se u progresivnom horoskopu ( posebna vrsta horoskopa gde se vidi kako se osoba psihološki razvija  i do kog je stupnja razvoja došla) da li su brze planete ( one su uglavnom u progresiji promenile znake) u harmoničnom aspektu sa natalnom konjunkcijom koja je signifikator glavne osobine ili energetskog pečata osobe ili u disharmoničnom. Tako npr. ako je osoba rođena u znaku Ovna ( primer najjednostavniji jer je prvi znak koji simbolizuje ego) sa mnogo planeta u tom znaku, ona će kako godine odmiču kroz život postajati drugačija, menjaće se tako da može čak da poprimi osobine Blizanaca i vi imate pred sobom npr. osobu u svojim kasnim 40.tim ili 50.tim potpuno drugačiju od one u natalnoj karti. Ako je u pitanju Ovan koji ima mnogo planeta u Ribama, on  u tridesetim postaje izuzetno aktivan u zrelim godinama spor, hedonista i sklon gojenju. Ovo su jednostavni primeri a svaki je horoskop priča za sebe.

Nedavno prizanje klijentkinje da „sam sve bila u pravu“ jer sam više meseci u konsultacijama insistirala na svom stavu po pitanju opisa kako se partner od koga je privremeno bila razdvojena oseća iako je drugi astrolog rekao sve suprotno od mene, inspirisalo me je za ovaj tekst. Kada vam intuicija govori, nezavisno od analize natala, solara ili tranzita, nikada se ne varate. Ako imate jasan uvid u vezu, brak, dvoje u kome jedno od to dvoje dovoljno jasno opisuje svoje stanje, osećanja i poredite sa horoskopom partnera a da pri tom nemate njegovo nikakvo objašnjenje, ili je došlo do raskida bez objašnjenja, naglog ili neočekivanog, lako možete zaključiti ako raspolažete tačnim podacima o čemu se radi ka čemu ta situacija vodi i kako će svako od njih da dalje rešava problem, da li je stavljena tačka na odnos ili ne.

Neko će se zapitati kako je moguće da se dva astrologa razmimoilaze u stavu. Klijentkinja sa mnom nije imala lični kontakt sa njim jeste. On je muškarac, astrolog i pristupa analizi iz drugog, muškog ugla. Stavljao je težište na nebitne detalje ( kako mi je prepričala razgovor sa njim) ne na njegove emocije. Pri tumačenju horoskopa teško je biti neutralan i nemati predrasude kako će se osoba ponašati ako već postoji neki aspekt koji je iritantan ili koji je toj osobi već u prošlosti donosio probleme. Cilj astrologa bi trebalo da bude da u komplikovanim vezama u kojima postoji želja da se problemi prevaziđu bude realan koliko je moguće očekivati i od jednog i od drugog partnera da će biti spremni da se menjaju, tj. prilagođavaju. Što je veza komplikovanija i što su osobe optrećenije nekim teškim konjunkcjama to su nespremnije na kompromis ili na promenu, po cenu da pate. Utvrđeni u svojim stavovima, oni koji ne odstupaju od određenih obrazaca ponašanja ili od predrasuda o ženama, ( to se naročito odnosi na muškarce) ljubavi, braku, teško će i pored velike ljubavi, razumevanja partnerke biti spremni da ponovo rizikuju. Astorlog može da odredi tempo kojim treba pokušati u vezi napraviti neki pomak. Najteže je pomirenje ili nakon razvoda ponovno uspotavljanje dobre komunikacije ako su raskid ili razvod bili burni. Tranziti planeta koji su doveli do raskida veze ili braka i dalje se osećaju jer se obično radi o sporim planetama dok naše reakcije uglavnom zavise od brzih. Naravno svaki horoskop je priča za sebe i nema univerzalnih pravila osim da astrolog ne sme ništa da tvrdi, da insistira, niti da ubeđuje klijenta kakav stav treba da zazume osim ako ne vidi da mu nastavak dotadašnjeg ponašanje  donosi u budućnosti ozbiljne probleme. Jer na kraju krajeva,svako je odgovoran za svoju sudbinu. Kada dobijete recept od lekara za lekove, na vama je da li ćete terapiju uzeti ili ne.

J.Holclajtner