Da li raskinuti ili se pomiriti

quarrel-without-breaking-love-2

Od početka ove godine Mars, planeta strasti pravi mnogima haos na ljubavnom planu. Nezavisno od agresivnosti koji je donosio mnogima, sklonost ka impulsivnim reakcijama, u junu i julu je prelazio preko Škorpije, retrogradnim a zatim direktnim hodom donoseći impulsivnost, ljubomiru, sklonost ka prevari, nezadovoljstvo u ljubavi, raskide. S obzirom da je Venera, planeta ljubavi boravila u strastvenom Lavu,a onda u racionalnoj Devici i nije “pružala” mnogo nežnosti, mnogi su imali ozbiljne probleme da razumeju ne samo partnera nego i sebe i svoje reakcije. Izrazita posesivnost ili potreba da se partneru „nešto pokaže“ da se on na bilo koji način motiviše da se trgne i postane razuman, uglavnom nije donosilo nikakve rezultate već je bilo povod za još veće udaljavanje. Kada je Mars u Škorpiji kao što je to bio tokom juna i jula, muški ego je mnogo naglašenij.Muškarci tada imaju potrebu da se pokažu u mačo izdanju a žene su dominantne ili bar pokušavaju da budu ako misle da pored sebe imaju neodlučnog muškaraca. To je donosilo kontra efekat. Nerazumevanje među parovima je poslednjih nedelju dana, čak i tamo gde ima mnogo ljubavi i strasti, postalo izražajnije zbog prelaska Marsa preko Saturna. Saturn donosi svojeglavost, Mars traži akciju, obe planete u vatrenom znaku. Oni koji su rođeni u znaku ili podznaku Strelca, Blizanaca, Device i Riba najteže su podnosili sve što im se dešavalo od kraja maja do skora. Uticaj lošeg aspekta osećaće se još oko nedelju dana najmanje.

Ono što takođe donosi ovaj aspekt je iracionalna ili prenaglašena ljubavna patnja. Zapravo, ovaj aspekt treba doživljavati kao otrežnjujući ali zbog napetog aspekta sa Neptunom i Suncem, naročito u vreme pomračenja Sunca 1.septembara, kod mnogih je nastupila kriza i osećaće se bar još mesec dana u vidu potrebe  za osvetom, naglašena je depresija, očajanje, osećanje da se ništa neće promeniti u odnosima između partnera.To će se ponoviti i 16.septembra kod pomračenja Meseca.

quarrel-without-breaking-love-1

Pre nego što se predate patnji, imate nekoliko mogućnosti da na racionalan način analizirate svoju situaciju u ljubavi. Većina kada nastupe ljubavni problemi krivi partnera za stanje u vezi tj. braku. Uvek je ona druga strana ta koja nešto nije uradila kako je trebalo, nije rekla šta je trebalo, nije se trudila koliko je trebalo. Zaslepljenost koju donosi Mars-Saturn konjukcija posebno u T kvadratu, Sunce-Mars, Saturn-Neptun čini osobe nedovoljno tolerantnim. Neptun je planeta zabluda i donosi uvek iskrivljenu sliku o partneru ukoliko je vladalac ili suvladalac neke od astroloških kuća ljubavi ( 5. Ili 7. čak i 11.) ili ako je vladalac natalnog ili solarnog horoskopa ( Sunce ili podznak u Ribama ili Strelcu) verovatno imate pogrešnu predstavu o partneru. Zaljubljenost donosi zaslepljenost, zanos i strast a kada nastanu problemi u komunikaciji, vreme je da se suočite sa istinom. Prvo se  zapitajte šta Vas je privuklo partneru. Koja osobina, šta je to što vam se dopalo kod njega tj. nje.Šta je ono što ste odmah uočili kao manu ili što vam je intuicija govororila da bi moglo jednog dana biti problem u vezi. Upravo taj prvi utisak o partneru je rentgenski snimak njegove duše koju je napravila vaša duša a da niste toga uopšte bili svesni. Da li vam se partner učinio dominantnim,  neodlučnim, ambicioznim, da li je ulepšavao sliku o sebi da bi vas fascinirao, da li je obećavao ono što nije ispunio ? Ako ste snimili osobine kao što su posesivnost, ljubomora, nepouzdanost, a pristali da budete u vezi sa takvim partnerom, nesvesno ili svesno ste pomislili da ćete moći da utičete na njega da se promeni. Niko se ne menja zbog partnera niti zbog njegovih želja, još manje zahteva. Ljudi se menjaju kada shvate da je to jedini način da zadrže osobu do koje im je stalo i kada duboko veruju da je takva promena dobra i za njih same. Većina muškaraca veruje da se žena nikada neće promeniti a većina žena se nada da će se muškarci jednog dana ipak promeniti. One se promene pod naletom životnih teškoća, obaveza ili razočarenja, previše neispunjenih nada, nedostatka ljubavi i pažnje, i uglavnom postaju manje zainteresovane za partnera, i kako vreme prolazi tako one imaju potrebu za više pažnje a oni se ne menjaju jer ne moraju- dok ne shvate da moraju. Dok ne požele da to učine. Ucene ne vole ni jedni ni drugi, naročito je jači pol osetljiv na postavljanje  uslova kojim se šalje poruka – Biće kako ja kažem ili se nas dvoje rastajemo. Muškarci nikada ne verbalizuju takav stav, obično nađu zamenu, paralelnu vezu ili se izgube bez reči.

Ako ste rekli ili uradili sve što nije trebalo i uspeli da vezu raskinete u čemu vam je pomogao partner takođe stavom koji je bio neproduktivan i sada patite hladne glave razmislite ko je osoba zbog koje patite.  Ako  znate o njegovoj prošlosti dosta toga, dovoljno vam je. Kako je ostavljao bivše partnere ( partnerke) da li je on/ona/ njih ili obrnuto ? Da li je bilo problema  u komunikaiciji ili je ćutanje kao način odbrane bio način da se nešto da na znanje ? Mnogi misle da su partneri koji su imali nekoliko ili mnogo veza jake, odlučne ličnosti, naročito ako su naglo prekidale veze, beskompromisno napuštali partnere. Naprotiv, to su nezrele ličnosti koje uvek da bi dobile ljubav i pažnju idu dalje.

Ponekad veze ili brakovi traju i po nekoliko godina ali svi oni koji se lako okrenu nekom novom rešenju u stvari nemaju snage da pate ili da rešavaju probleme u vezi ,jer rešavanje zahteva kompromis, a ako nakon rastanka nema patnje, nije ni bila u pitanju ljubav, bila je samo veza. Naravno, osim ako se radi o odlasku iz veze jer je partner bio psihopatološka ličnost sa potrebom da partnera koji ga napušta kinji i maltretira. Upravo ovaj aspekt Mars-Saturn iz osobe izvlači sve ono najgore, često miroljubive osobe postaju nestrpljive i „puca im film“. Kako će Saturn-Neptun ( tvrodoglavo robovanje pogrešnim stavovima) aspekt potrajati još nekoliko meseci, pazite da ne donosite pogrešan sud o partneru ali i sebe sagledavajte realno ili zatražite pomoć stručnjaka.

bigstock-Quarrel-and-hurt-two-loving-ho-42063418

 Ako postoji ljubav, postoji i potreba za komunikacijom i do raskida nikada ne dolazi odjednom. Ako postoji ljubav, postoji potreba za onom drugom osobom, da je vidite, da budete u njenom društvu, u ljubavi vam uvek ta neka „nemoguća, grozna, nepouzdana,“ osoba koja vas je povredila i uvredila, nedostaje. Ako je osoba imala u prošlosti mnogo raskida, impulsivnih rastanaka, ako ima mnogo toga što o njoj ne znate ( poroci razne vrste) razmislite da li je to balast koji treba da svalite na svoja leđa i da li imate snage za to ako partner nastavlja sa istim modelom ponašanja.

Mnogi imaju potrebu za odobravanjem  ili traže mišljenje o partneru od bliskih osoba.Okolina koja nije  zaljubljena u vašeg partnera može da ga realnije proceni. Bilo bi dobro da tu procenu uzmete bar malo u obzir pri proceni partnera. I ne zaboravite, kako se partner ponašao u prošlosti kada je ljubavna veza u pitanju i način na koji je rešavao probleme, primeniće i na vaš odnos. Ako bilo koji od partnera smatra da je u prošlosti bio žrtva, mnogo trpeo, mnogo toga dao a zauzvrat malo dobio, račun se ne sme istpostaviti novom partneru.  Nemojte ni pomišljati da će se zbog vas promeniti. Narav, temeprament, karakter se ne menjaju, može samo da postoji kod velikih,pravih ljubavi, iskrena želja za tolerancijom. A to je već dovoljno ako mislite na pomirenje.


J.Holclajtner

Photo by:

http://travel-beauty-health.com

http://g-h-weoj.squarespace.com