Astroloske istine i zablude

 

zodiac_circle

Postoje brojne zablude u vezi sa astrološkim „pravilima“.

Uticaj karakteristika znaka u kome je neko rođen bitniji je do 30.te godine a nakon toga podznak

Naravno da je pogrešno. Karakteristike i znaka i podznaka su samo početak analiziranja nečijeg horoskopa. Kada je reč o znaku i podznaku važno je gde je planeta vladalac znaka u kome je Sunce i gde je vladalac podznaka ( astrološka kuća i znak).Npr.- Rođeni ste u znaku Bika sa podznakom u Strelcu. Jupiter vladalac Strelca ako je u znaku svog pada npr. u Škorpiiji nije tako loše postavljen jer je Škorpija u tom slučaju 12. astrološka kuća u kojoj je Jupiter jak pa je to bolja pozicija nego ako je Jupiter u 2. astrološkoj kući u Jarcu gde je takođe u padu. Kako je Jupiter simbol velikog novca, uspeha i kontakata sa strancima, dalekih putovanja, inače planeta koja je egzaltirana u Biku u kojoj je Sunce ( po tome se i kaže da je osoba rođena u nekom znaku – prema poziciji Sunca) Jupiter u Jarcu u 2. kući koja simbolizuje posao i novac znači da će osoba da se u odnosu na sticanje novca i popularnosti ponaša „jarčevski“ tj. da će biti veoma uporna i sistematična, neće lako odustati od svojih planova.

Ipak, ako se analizira samo pozicija Jupitera u dve različite pozicije u 2. ili 12. kući a u obema je jak jer je 2. astrološka kuća anlogna znaku Bika u kome je egzaltiran a 12. analogna znaku Riba u kojima je Jupiter jak kao suvladalac ovog znaka,mora se uzeti u obzir koliko aspekata obrazuje i sa kojim planetama. Ako je Jupiter u dobrim aspektima posebno sa Saturnom, Mesecom, Venerom, Suncem, Marsom – mogući su veliki dobici. Loš aspekt sa bilo kojom od ovih planeta, donosi poteškoće na putu uspeha, prepreke, jaku konkurenciju.

Osoba koja nema nijednu planetu u 7.astrološkoj kući braka neće stupiti u brak

Ovo je netačno jer ima mnogo onih koji su u dugim brakovima, relativno srećnim a da nemaju nijednu planetu u 7.astrološkoj kući koja predstavlja astrološku kuću ne samo braka nego i partnerskih odnosa. Aspekti koje obrazuje vladalac ove kuće sa drugim planetama, naročito sa Venerom, Marsom, Mesecom i Suncem ukazuje na odnose u braku, da li su harmonični ili ne. Jedan od najtežih aspekata je opozicija vladaoca astrološke kuće braka i vladaoca horoskopa. To je tzv. aspekt klackalice u kojoj postoji koliko ljubavi toliko povremeno i netrpeljivosti.

Praksa potvrđuje da je mnogo češće razlog za  česte raskide i nemogućnost ostvarenja veze koja vodi ka braku Uran u 1. astrološkoj kući. Uran je inače planeta bunta i kada se nalazi u astrološkoj kući ličnosti, osoba svakom partneru nalazi manu ili nesvesno bira one sa kojima ostvaruje dinamičnu vezu, kao magnet privlači one koji je na kraju ostave ili koji je razočaraju.

Osoba rođena na kraju nekog znaka ima više karakteristika sledećeg

Ovo je relativno tačno. Praksa pokazuje da osobe na početku znaka imaju više karakteristika tog znaka, naročito ako je Merkur ( stanje svesti) u znaku u kom je Sunce. Što je Merkur bliži Suncu to osoba pokazuje više karakteristika znaka. Kada je osoba rođena na prelasku između dva znaka ima karakteristike i jednog i drugog i  uglavnom veoma je talentovana jer tada ima karakteristike planeta koje su vladaoci oba znaka.

Rođeni na prelasku između Ovna i Bika 19.-21.aprila- veoma su uporni, šarmantni, strastveni, zanimljivi, imaju karakteristike nekoga ko je pod uticajem Sunca, Marsa. Plutona i Venere ( erotski naboj),

Rođeni između Bika i Blizanaca ( 22.-23.maja)  pod uticajem su Sunca, Merkura i Venere zbog čega su pričljivi, duhoviti, mladoliki, simpatični, inteligentni,sposobni za biznis.

Rođeni između Blizanaca i Raka ( 21.-22. jun) pod uticajem su Sunca, Meseca i Merkura i veoma su sposobni za biznis, plemenite osobe koje imaju mnogo prijatelja, uvek se nalaze na usluzi rođacima, imaju paralelne izvore prihoda.

Rođeni između Raka i Lava ( 22.-23. jul) su osobe ekstrema jer su pod uticajem Sunca i Meseca. Veliki senzibilci, romantični, uspešni, plemeniti, imaju dominantne roditelje za koje su veoma vezani.

Rođeni između Lava i Device ( 22.-24.avgust) pod uticajem su Sunca i Merkura imaju oštar dar zapažanja, sposobni za biznis, za pisanje, lako se snalaze u svakoj situaciji, vole da putuju.

Rođeni između Device i Vage ( 22.-24.septembar) pod uticajem su Sunca, Merkura i Venere. Trude se da uvek sačuvaju prisebnost duha, pravedni su šarmantni, kreativni i talentovani. Uspeh postižu u zanimanjima koje zahtevju da imaju dobre reflekse.

Rođeni između Vage i Škorpije ( 21.-23.oktobra) pod uticajem su Sunca, Venere i Plutona. Veoma zahtevni, pomalo diktatorski nastrojeni, znaju šta hoće, isključivi, sjajni prijatelji, opasni kao neprijatelji.

Rođeni između Škorpije i Strelca ( 19.-22. novembra) pod uticajem su Sunca, Marsa, Plutona, Jupitera. Gradnomanski apetiti, imaju velike ideje, plemeniti, sposobni da zarade, gradnomani, često u vezi sa osobama koje su na „ivici“ zakona.Senzualni i neverni.

Rođeni između Strelca i Jarca ( 21.-22. decembra) pod uticajem su Sunca, Jupitera, Neptuna i Saturna i Urana. Diktatori, dobri organizatori,ambiciozni, često nerealni, uzdržani.

Rođeni između Jarca i Vodolije ( 19.-20.januara) pod uticajem su Sunca, Saturna i Urana. Prijateljski nastrojeni, ambicozni, sposobni, dobri organizatori, nepredvidvi.

Rođeni između Vodolije i Riba ( 18.-20. februara) pod uticajem Sunca, Urana, Saturna, Neptuna, Jupitera. Nerealni, neorganizovani, haotični, kreativni, snalažljivi.

Za muškarca je najvažnije gde mu se u horoskopu nalazi Mars a za ženu Venera

Ovo je delimično tačno. Mars kao vladalac Ovna i Škorpije i egzaltiran u Jarcu ovim znacima ne mora dati seksepil već često ako je smešten u ovim znacima može dati autoritativnost, grubost, sklonost ka nasilju. Ako je u harmoničnim aspektima sa Mesecom, Venerom, Suncem osoba uspeva da svoj seksepil izrazi na muževan način a ako je u lošim aspektima, često čini osobu osvetoljubivom, diktatorom.

Žene sa ovakom pozicijom Marsa mogu biti previše autoritativne i egoistične, jer Mars utiče u podjednakoj meri i na žene i njihovu svest o sebi. Dovoljno je da žena ima Marsa u nekoj od ovih pozicija sa loše postavljenom Venerom ili Mesecom i da njen ljubavni život bude pravi haos.

Ako žena ima Veneru u Biku, Raku ili Ribama ima više šanse da bude zaljubljiva nego ako ima ovu planetu emocija u Škorpiji, Jarcu ili Devici što je čini pomalo proračunatom ili previše racionalnom. Ako muškarac ima Veneru u nekom od tih znakova može se emotivno vezati za ženu koja nije strastvena, emotivna već pre uzdržana i racionalna.

Jasminka Holclajtner

Copyright by

http://mail.colonial.net/