Razlika između jakog i slabog astrološkog znaka

Dženifer Lopez, prava Lavica

 

Mnoge zbunjuje izraz „slab” ili „tipičan” znak, npr. Bik, Rak i sl. Ili ste rođeni u jednom znaku ili niste. Naravno tako bi trebalo da bude. Ali tako ne ispada baš uvek, bar ne kada se uradi detaljna profesionlna astrološka analiza natalne karte. I tada se nađe razlog zbog čega neka osoba nema ni izgled niti karakteristike, a ni ponašanje primereno tipičnom predstavniku znaka kome pripada.

Kada se Sunce nalazi u određenom znaku, onda se kaže da je osoba rođena u tom znaku. Međutim, izraz jak ili slab zavisi od stepena na kome se nalazi Sunce. Kako svaki znak ima 30 stpeni, ako ste rođeni početkom znaka, najverovatnije spadate u tzv.jake znake, što ne mora da bude uvek slučaj, dok ako vam je Sunce na 28.,29, ili 30. stepenu nekog znaka, smatra se da vam je znak „slab”. Ipak, da li ste u stvari tipičan ( pogrešan izraz je jak i slab znak) predstavnik jednog znaka trebalo bi da bude u horoskopu taj znak pojačan prisustvom još neke planete u njemu. I nije svejedno koje. Kako svaki znak ima svog vladaoca, planetu koja vlada tim znakom, tako i svaka planeta ima „svoj” znak, onaj kojim vlada, onaj u kome njena svojstva dolaze do punog izražaja i one znake u kojima je njeno dejstvo slabo ili izvitopereneo. Šta to konkretno znači ?

 

Silvester Stalone – netipični Rak

 

Npr. Mars kao planeta akcije, energičnosti i dinamičnosti, simbol muškarca koji se može ženi svideti u ženskom horoskopu ili simbol muževnosti u muškom horoskopu i načina na koji je on izražava a drugačije se „ponaša” u zavisnosto od znaka u kome se našao u vreme rođenja. Mars vlada Ovnom i Škorpijom dok je jak u Jarcu i osoba koja je rođena u znaku Ovna, ako ima Marsa u Ovnu ili Jarcu biće mnogo „jači” tj. tipičniji predstavnik znaka Ovna od onog Ovna koji ima Marsa u Biku, Vagi ili Raku, u znacima u kojima je Mars slab, pa osoba nije dovoljno energična, ali u stvari može često pokazivati destruktivnu snagu Marsa, može biti plahovita, nepredvidiva, ili previše pasivna.

Silvester Stalone je primer netipične pozicije Marsa. Dugo se mislilo da je pravi bilder koji samo ulaže energiju u svoju muskulaturu i da mu je to jedina opsesija. Sve dok se ne pogleda njegov horoskop. Njegov Mars je u Devici i on je vrlo smišljeno zarad ( Devica) posla i imidža izgradio izgled mačo tipa jer mu je Merkur – intelekt u konjukciji sa Plutonom ( planeta najsličnija Marsu, oktava više od Marsa) u Lavu – jačina, borbenost, tako da je u stvari svesno napravio sebe onakvim kakvim je smatrao da bi se mogao dopasti filmskoj publici.

Ako osoba rođena u znaku Ovna npr. ima obrnutu poziciju planeta, npr. ima Veneru, vladaoca Vage i Bika koja je „slaba” u Ovnu upravo u tom znaku , a Mars je Biku ili Vagi, ta osoba uopšte ne ume da upravlja svojim osećanjima. Onda kada treba da bude energična ona je pasivna i poslvači se. Kada treba da pokaže emocije, ona je uzdržana i hladna i sl. Takve osobe, koje imaju planete u znacima u kojima njihova svojstva ne dolaze do punog izražaja imaju mnogo više problema i u realizaciji svojih ciljeva i u definisanju tih ciljeva, ali mogu pokazati veliku dozu svojeglavosti po nekim nebitnim pitanjima.

Za žene je mnogo važnije gde im se nalaze Venera i Mesec nego Mars i Sunce dok je kod muškaraca veoma važno gde im se nalaze Mars, Uran, Saturn, Sunce.Ukoliko želimo da saznamo senzibilitet neke osobe ili njene potencijale u ljubavi, mogućnosti sa kojima će biti suočena, moramo prvo da nju”skeniramo” i da je shvatimo preko pozicije tzv.ženskim planeta kakvo ona ima mišljenje o sebi, iz kakve porodice potiče, da li je pod uticajem autoritativne majke ili oca ( sve se može shvaititi na osnovu pozicija kako tzv. ženskih tako i muških planeta) i prvo nju sagledavamo kao ličnog.

Treba imati u vidu da se u analizi njene ličnosti i njenog senzibiliteta ( kao i kod muškarca) polazi prvo od sagledavanja gde se nalazi vladalac znaka u koji pada njen podznak. Ako imamo pred sobom Škorpiju možemo očekivati strastvenu zavodnicu, ali ako pogledamo gde joj pada podznak i vidimo da je npr. u konvencionalnom, patrijarhalnom i trpeljivom Jarcu, a pri tom je Saturn ( odricanje, žrtva, otac, autoriteti) vladalac znaka Jarca i njenog horoskopa loše postavljen u horoskopu npr. u Lavu ili Biku, imamo pred sobom svojeglavu osobu koja će ceo život da se na pogrešan način postavlja ne samo u ljubavi nego i u drugim segmentima života. Ako joj je pri tom i Mesec loše postavljen u Jarcu u 1. astrološkoj kući njene ličnosti koja je analogna znaku Ovna, ona će se ponašati zahtevno ( Ovan) ali će svoje emocije ( Mesec) držati pod kontrolom ( Mesec u Jarcu). Od njenog škorpionskog duha u tom slučaju ne ostaje mnogo osim ako joj Mars i Pluton ( vladaoci Škorpije) nisu sjajno postavljeni bilo u znaku u kome su jaki ili u astrološkoj kući u kojoj njihova svojstva dolaze do punog izražaja. Na taj način joj se može savetovati kako da kompenzuje loše postavljene planete vladaoce horoskopa i njenih emocija ( Saturna i Meseca).

Ako ta ista žena npr. ima Meseca u Biku uz svog vladaoca Saturna, a najverovatnije će biti u petoj astrološkoj kući ljubavi i dece, ona će očekivati starijeg ( Saturn) partnera koji se bavi privatnim biznisom ( Bik) i biće veoma požrtvovana ( Mesec u Biku) ali će svoju strastvenost ( peta kuća u Biku) držati pod kontrolom ( Mesec – emocije, Saturn – kontrola).

Primer netipičnog Raka je Liv Tajler, američka glumica koja ima Mesec, vladalac Raka u Jarcu, Marsa i Saturna postavljenim u znacima u kojima su slabi i zbog toga ona nikada neće biti na prvi pogled prepoznatljiv Rak – zbog duguljastog lica koje je vrlo retko kod Rakova-

Žena koja ima dobro postavljene tzv. muške planete koje u stvari osobu teraju na muške aktivnosti, na bunt, upornost, revolucionarnost, a tzv. ženske planete loše postavljene, mogu imati velike probleme u ljubavnom životu. One kao po pravilu nalaze muškarce koji imaju loše postavljenog Marsa jer u stvari takvi muškarci pronađu ono što im nedostaje a one, kad tad imaju potrebu za jakom ličnosti koja može da im parira.

Dženifer Lopez je primer prave Lavice sa četiri planete u vatrenim znacima a moguće i Mesecom u Strelcu ukoliko je rođena posle 12 h u podne.

Mnogo je bolje kada muškarac ima dobro postavljene tzv. ženske planete Meseca i Veneru ( npr. Meseca u Biku, Raku ili Ribama, a Veneru u Biku, Vagi, Raku ili Ribama) nego ako ima loše postavljene ženske planete ( Meseca u Jarcu, Devici i Škorpiji i Veneru u Ovnu, Devici, Jarcu ili Škorpiji). Dobro postavljene tzv. ženske planete u muškom horoskopu daju mu senzibilitet neohodan da shvati žene i da se prema njima ponaša džentlmenski, a ako su loše smeštene po znacima ili astrološkim kućama čine muškarca odbojnim prema ženama ili nepoverljivim, hladnim i često osornim. Moguće je u tom slučaju da im je takva majka i da su od nje nasledili ili strah od suprotnog pola ili nemogućnost dobre komunikacije, strah od ljubavi.

U slučaju da osoba ima realtivno dobro postavljene i tzv. muške i tzv.ženske planete i po znacima i po kućama, ona će manje biti osetljiva na izazove koje donose tranziti planeta, u biće u stanju da prepozna opasnost. Čak iako uspe da je šarmira neko uz koga ne bi mogla biti naročito srećan, umeće ili da tu osobu prilagodi sebi ili da se ona prilagodi njemu, ako je erotska privlačnost jaka, mada kao po pravilu takve osobe se retko i sretnu, osim kada su u pitanju kratke strastvene avanture.

Tipičan predstavnik svog znaka uvek ima dobro postavljenu planetu koja vlada njegovim znakom i u harmoničnom odnosu sa bar nekoliko planeta u horoskopu. Takođe je tipičniji predstavnik svog znaka onaj koji ima dosta planeta u znacima koji su mu po elementu slični i pripadaju istoj grupi (vatreni – Ovan, Lav, Strelac), zemljani ( Bik, Devica, Jarac), vazdušni ( Blizanci, Vaga, Vodolija) i vodeni ( Rak, Škorpija, Ribe). Pravilo je da se najbolje slažu vatreni sa vatrenim i vazdušnim a zemljani sa zemljanim i vodenim zancima. Međutim, neko može da ima npr. Sunce u Ovnu ( rođen je znači u znaku Ovna) a da ima mnogo planeta i podznak u nekom od vodenih znakova. Npr. zamislite Ovna sa podznakom u Raku i mnogo planeta u Ribama. Tog nećete naterati ni da potrči, ni da se takmiči niti da bude preterano aktivan, osim ako nema bar Marsa u Lavu ili Strelcu. Mnogo”vodenog” elementa daće mu mnogo prefinjeniju i slojevitiju senziblnost nego što bi to bio slučaj da ima mnogo planeta u vazdušnim ili vatrenim zancima i sa jakim Marsom u Lavu, može da bude pravi Don Žuan. Romantičan kada zavodi, a efikasan kada se to od njega očekuje. Za razliku od njega, Ovan sa Marsom u Vagi i Mesecom u Devici ili Jarcu ali napr. jakim Plutonom u Škorpji može da bude tihi despot, gunđalo koga nijedna žena ne može da usreći jer njega nešto tera da stalno bude nezadovoljan. To nešto je njegova narav.

Kao što je svaki pacijent slučaj za sebe tako je i svaki čovek s atrološke tačke gledišta jedinstven, čak i ako je rođen istog dana, u isto vreme u istom mestu, jer iz njegovog horoskopa „progovaraju” i geni njegovih roditelja. Lični horoskop je ne ne samo slika ličnosti nego i astro genetski zapis njegovih predaka. Zbog toga i važi pravilo „ Kada uzimaš kćerku, gledaj majku” ili „Kakav otac, takav sin” i ako je nešto nedovoljno jasno u analizi horoskopa jedne ličnosti koja se ponaša netipično za svoj znak ili stalno nailazi na prepreke treba joj pomoći da njeno Sunce ( simbol znaka u kome jer rođena ) zasija u punom sjaju. A to se može dogoditi tako će se odblokirati energija ( loši aspekti Sunca i drugih planeta ) koja je sputava ( simbol planeta koje prave loše aspekte) a koja je u stvari simbol njenih predaka, često je simbol pogrešno odabarnog partnera. Upravo da se ne bi odabaro pogrešan partner, treba prvo dobro upoznati samog sebe preko simbolike planeta koje ukazuju svojim položajem u horoskopu, šta nam je potrebno, šta očekujemo, šta želimo, koliko ljubavi pružamo, da bismo to i našli a ne praveći pogrešan izbog dali prostor da loši aspekti između planeta svojim uticajem navedu na pogrešne odluke.Ne treba zaboraviti da loši aspekti posebno između vladaoca horoskopa i Sunca uvek imaju tenedenciju da preovladaju kao zabranjeno voće koje uvek mami čoveka da ga ubere.

Jasminka Holclajtner ( tekst delimično objavljen u časopisu “Bilje i zdravlje” 2008.)