Uticaj Meseca na raspoloženje i zdravlje

Pun Mesec – malo koga ostavlja ravnodušnim

 

Za razliku od Sunca koje utiče na naše osećanje sigurnosti, ponos,dostojanstvo, ambiciju, Mesec utiče na naše osećanje nesigurnosti, kolebljivost, potrebu za tešenjem, prihvatanjem. Sunce utiče na naše svesno ja, a Mesec na naše nesvesno ja, pa će tako i sve odluke koje se donose pod uticajem Sunca, zapravo od dobrih ili loših aspekta koje pravi sa drugim planetama biti motivisane svesnim, racionaolnim i odlučnim stavom, dok će odluke koje se donose kada Mesec prelazi preko osetljivih tačaka u ličnom horoskopu, ili pravi dobre ili loše aspekte bilo sa planetama u ličnom horoskopu ili sa određenim planetama, u momentu donošenja oduluke (horarni horoskop, tj. horoskop događaja) biti inicirane našim podsvesnim željama, impulsima, na bazi emocija a ne razuma.

Kakvo je delovanje Meseca na čoveka
Kako je Mesec najbrže nebeso telo od onih koje se uzimaju u obzir pri izradi horoskopa, on donsosi nagle neočekivane promene raspoloženja, donosi ono dobro poznato osećanje da je možda ipak trebalo prenoćiti pa ujutru doneti odluku umesto prethodne večeri, jer je Mesec prešao više od sedam do deset stepni nekog znaka ( od trideset mogućih ) i napravio sasvim drugi aspekt sa nekom planetom donoseći npr.ujutru dobro raspoloženje, više optimizma i manje nerviranja nego nekoliko sati pre toga. Može biti i obrnut slučaj, osoba kreće na posao, unapred spremna šta će sve da kaže šefu, da mu ljutito izloži sva svoja nezadovoljstva, da da otkaz, a onda kako dan odmiče, a šef nema vremena da se vidi sa njom, na nekim je sastanica npr.bliži se kraj radnog dana i bes splašnjava, situacija se sagledava iz drugog ugla i buntovnik u četiri poslepodne ispija kaficu sa šefom objašnjavajući mu staloženo šta misli da bi trebalo promeniti u sistemu rada, njegovi predlozi budu prihvaćeni i veče dočeka smiren i opušten. Za to je naravno između ostalih planeta zaslužan i u velikoj meri Mesec, jer ako je ujutru boravio na poslednjim stepenima Škorpje i činio ga borbenim i ljutitim do poslepodnevnih sati je prešao u diplomatskog Strelca i napravo npr. dobar aspekt sa tranzitnim Suncem ( šef) Merkurom ( komunikacija) ili Venerom ( ljubaznost) i situacija je izgledala sasvim drugačija, tenzije je nestalo.

Značaj natalne pozicije Meseca
Da bismo izvukli najviše koristi od analize horoskopa bar kada je Mesec u pitanju prvo moramo imati u vidu njegovu natalnu poziciju ( u momentu rođenja) gde se nalazio u kom znaku i kojoj astrološkoj kući ( simbol određenog segmenta života, kao što su ličnosti, posao, karijera, porodica, brak i sl.). Od pozicije u određenom znaku zavisi naš temeprament, a od astrološke kuće u kojoj se nalazi, segment života u kome ćemo ga najviše ispoljavati. Tako npr.ako osoba ima pri rođenju Mesec u Ovnu ona je dinamična, ambicozna, i ako se nalazi u sedmoj astorloškoj kući koja simbolizuje partnerske i bračne odnose, te osobine će najviše doći do izražaja u odnosima sa suprotnim polom. Može biti vrlo dominantna u braku ili nesveno tražiti takvog partnera, takođe to može biti indikacija popularnosti i potrebe za isticanjem u javnosti. Ako je Mesec u Ovnu u astrološkoj kući karijere, žena sa takvim Mesecom pri rođenju biće maksimalno posvećena poslu i može napraviti sjajnu karijeru. Muškarac sa istim takvim položajem Meseca može biti pod velikim uticajem žena, bilo majke, supruge ili tašte, i može mnogo bolje sarađivati sa ženama nego sa muškarcima. Može izabrati posao u kome dolazi u kontakt sa ženama, npr.može biti uspešen akušer, ili plastični hirurg jer je Ovan znak hirurga, ili koreograf, kostimograf, (znak Ovna simbolizuje ljude koji vole da komanduju). Ako međutim takav muškarac ima uz Meseca koji je osim žena i ženskog principa u horoskopu muškarca,simbol mase i javnosti i Marsa, onda je on sjajan vojskovođa, dirigent, a ako je tu i Merkur ( deca) može biti dekan, direktor škole i sl.

Sudar Meseca i drugih planeta ( konjukcija)
Iz svega navedenog sledi zaključak da, ne samo da je bitno gde se Mesec nalazi u horoskopu u okviru kog znaka i koje astrološke kuće, već i da li pravi konjukciju (najtešnji kontakt dveju ili više planeta) sa nekim planetama i nije svejedno koje su to planete. Kao po pravilu ne bi trebalo da pravi konjukciju sa planetama koje su simbol agresivnosti. U ženskom horoskopu to su konjukcije Meseca i Marsa, Meseca i Saturna, Meseca i Plutona jer te konjukcije donose komplikovane ljubavne veze, probleme u trudnoći i porođaju, seksualno zlostavljanje i još mnogo toga. Ako je Mesec u konjukciji sa Uranom može doneti genijalnost i veliku populatnost ali i probleme sa moždanim funkcijama, dok konjukcija sa Neptunom može osobu uvesti u verski fanatizam, sklonost ka drogi i sektama. Kada muškarac ima iste takve konjukcije u svom horoskopu on ima potrebu da potčini ženu sebi i svakako ima potrebu da domnira u svakom pogledu.

U horoskopu žene Mesec simbolizuje njenu dušu, svest, njeno raspoloženje,majku, sestru, kći, njeno materinstvo, mogućnost začeća, trudnoću. Kada je dobro postavljen u znaku Bika, Raka i Riba daje jake emocije, prvrženost, sentimentalnost, posvećenost osobi koju voli, porodici. Ako je u znacima u kojima je „slab” kao što su Devica, Škorpija, Jarac, žena može odbijati da se za bilo koga emotivno veže, nedostatak ljubavi kompenzuje uspehom u poslu. Često emocije ispoljava na pomalo devijantan ili skriven način, naročito ako je u Škorpiji.

U horsokopu muškarca simbol je njegove podsvesti, predstavlja animu, ženski princip, majku, sestru, kći, ali i tip žene koja mu se može svideti ( uz Veneru). Kada je dobro postavljen u horoskopu ( u znaku u kome njegova svojstva dolaze do punog izražaja kao što su Rak, Bik, Ribe) daje senzibilnost i sposobnost da druge razume, da ima strpljenja za probleme ne samo partnera i članova porodice, već se najverovatnije i bavi zanimanjima u kojima je potrebno poznavati ljudsku dušu, kao što su umetnost, psihologija, medicina i sl.

Kada je loše postavljen u horoskopu (u Devici, Škorpiji ili Jarcu) osobe, bilo kog pola, imaju probleme u ljubavi jer ne umeju da izraze emocije, čak su često emotivno hladne, racionalne, uzdržane, ili pokušavaju da vladaju svojim emocijama, a emocije drugih im služe često kao sredstvo za manipulaciju. Može postojati porodično prokletstvo po majčinoj liniji, magija ili prokletstvo bačeni na porodicu ili pretke, problemi sa stambenim prostorom. Mesec u vatrenim znacima kao što su Ovan, Lav i Strelac čine osobu ekstrovertnom i sklonom ka dramatizaciji, željnom da bude u centru pažnje, u vazdušnim znacima kao što su Blizanci, Vaga i Vodolija, komunikativnom i srdačnom, u zemljanim znacima poput Bika, Device i Jarca praktičnom u stalnoj potrazi za emotivnom i materijalnom sigurnošću a u vodenim znacima Raku, Škorpiji i Ribama, tajanstvenom i često nedokučivom.

Mesečni prelazak Meseca preko zodijačkih znakova
Svakog meseca Mesec pređe preko svih zodijačkih znakova, preko svih planeta u natalnom horoskopu i u tranzitu, praveći često haos ljudima na emotivnom planu, u porodičnim, bračnim i ljubavnim odnosima, ali isto tako i na berzi, u saobraćaju, u lošim aspektima sa Saturnom ili Uranom, Plutonom ili Neptunom donosi cunami, zemljotrese, avionske nesreće, nezgode, ubistva i samoubistva.
Statistički podaci jasno pokazuju da je broj samoubistava i ubistava najveći kada Mesec dodirne neku od teških sporih planeta kao što su Saturn Neptun ili Uran a često su ona vrlo monstruozna kada je na bilo koji način umešan u nekom aspektu i Mars, Pluton ili Neptun.

Kako pratiti kretanje Meseca ako se ne poznaje astrologija
Dovoljno je voditi dnevnik događaja i raspoloženja i upoređivati sa Mesečevim fazama i primetićete da se u određenom vremenskom razmaku javljaju faze boljeg ili lošijeg raspoloženja, mrzovolje ili egzaltiranost.Naravno, najbolje je to pratiti preko tranzita nad planetama u ličnom horoskopu u poređenju sa aspektima koje obrazuje u datom momentu i izbeći će se pogrešno sklopljen ugovor, brak, operacija.
Kada bi se ljudi držali pravila šta treba da rade prema kalendaru Mesečevih mena, pomračenja Sunca ( i tu je uključen Mesec, jer on zauzme poziciju ispred Sunca u odnosu na Zemlju), pomračenja Meseca, manje bi bili skloni da donose ishitrene odluke koje nekada mogu značajno promeniti naš život.
Kako Mesec utiče na stanje telesnih tečnosti i na rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, nije svejedno kada se ide na operaciju.Bilo bi idealno uporediti horoskop pacijenta sa horoskopom hirurga.Pravilo je da se operacija nikada ne vrši u vreme kada je Mesec u znaku koji simbolizuje određen organ, kada je u najtamnijoj fazi pre izlaska Mladog Meseca, u vreme mladog i punog Meseca.

Pozicija Meseca u ličnom horoskopu
Mesec u Ovnu
– donosi probleme sa vidom, sinusima, očima, vrtoglavice, deperesivnost, uzdržanost, jaka ambicija, majčina genetika, problemi sa koštanim sistemom, osetljiva kičma, noge, sportske povrede,

Mesec u Biku – problemi sa asimilacijom hrane i apetitom, upala jezika, grla, krajnika, oscilacije u apetitu od anoreksije do gojaznosti, hormonski poremećaji, štitna žlezda, vratni deo kičme, mrzovoljnost, apatija, somnabulizam.

Mesec u Blizancima – problemi sa govorom, zamuckivanje, nervna prenadraženost, bolovi u šakama, otok zglobova šake, bolno rame, osetlijve bronhije, pluća, nestrpljpljivost, nesigurnost, pričljivost, racionalnost.

Mesec u Raku – stomačne tegobe, nadutost stomaka, loše varenje, jak apetit, sklnost ka alkoholizumu, konzumiranju previše slatkiša, introvertnost, potreba za sigurnošću, lenjost, buna mašta, halucinacije, melahnolija, majčina genetika.

Mesec u Lavu – hiperaktvnost, oscilacije krvnog pritiska, problem s krvnim sudovima, višak tečnosti, tahikardija, egzaltiranost, bolovi u leđima, lumbalni pršljenovi, srčane tegobe, hijatus hernija, sportske povrede, naivnost, pompeznost.

Mesec u Devici – želudačne smetnje, žuč, pankreas, loše varenje, potreba za slatkišima, žitaricama, loš metabolizam, mršavost, tamna boja tena, diskus hernija, nervoza, racionalnost, emotivna hladnoća.

Mesc u Vagi – višak tečnosti, loš rad bubrega, hormonski disbalans, nervna i emotivna nestabilnost, nesigurnost, emotivna uzdržanost, sklonost porocima, alkoholu, drogi.

Mesec u Škorpji – oseljiti svi organi u donjem delu stomaka, moguće povrede, slepo crevo, hormonski poremećaji, ginekološki problemi, frigidnost ili prenaglašena seksualnost, preterivanje u domenu seksualnosti dovodi do frustracija i povišenog pritiska, pad imuniteta.

Mesec u Strelcu – infektivne bolesti, jetra, žuč, imuni sistem, bedra, kukovi, nerv išijatikus, nervoza, sposobnost da se emocije drže pod kontrolom, naivnost, prilagodlivost.

Mesec u Jarcu – deficit kalcijuma, paratiroidne žlezde, zglobovi, kolena,kosa, ekcemi, krti zubi, loša cirkulacija, melanholija, introvertnost, genetika po očevoj linijiperfekcionizam, mizantropija, nekomunikativnost, uvredljivost

Mesec u Vodoliji – hipofiza, hipotalamus , nervni sistem, sistemske bolesti, povrede, venski sitem loš, loša cirkulacija, ligamenti, kosti, posebno butne kosti, mrzovoljnost, sklnosti drogi, alkohoholu, predoziranju lekvoima

Mesec u Ribama – zastoj u rastu, mala stopala, problemi sa stopalima, upala tetiva, srčane tegobe, zadržavanje vode u organizmu, loš rad nadbubrega, smanjeno lučenje adrenalina, apatija, melanholija, sklnost uzimanju viška alkhola.

Koje intervencije treba odložiti prema poziciji Meseca

Kada je Mesec u

Ovnu – oči, uši, bilo šta na glavi, uključujući pirsing i tetovažu, kičmu

Biku – grlo, krajnike, tiroidnu žlezdu, dojke

Blizanci – bronhije, pluća, šake, ruke, ramena

Rak – stomak, želudac, dojke,

Lav – krvni sudovi, srce, kičma

Devica – želudac, žuč, tanko crevo

Vaga – bubrezi, bešika

Škorpija – slepo creveo, debelo crevo, prostata, materica, jajnici

Strelac – žuč, jetra, kukovi

Jarac – mladeži, koža, zubi, zglobovi, kolena, krvni sudovi, paratioidne žlezde

Vodolija – krvni sudovi, žuč, glava, hipofiza,

Ribe – stopala, prsti na nogama, krvni sudovi, ligamenti, bubrezi

Magijski rituali i Mesečeve mene

Magijski rituali se uglavnom izvode u doba mladog i punog Meseca.Mnoge plaši pogled na pun Mesec, a drugi u njemu uživaju.Mesečev kamen kao poludragi kamen uz ametist, akvamarin, lapis lazuli, kao i poludrago kamenje bele boje ali ne dijamant ili cirkon privlače Mesečevu energiju koja hladi i smiruje.Biser, školjke i sve što je povezano sa morem takođe je pod uticajem Meseca.U doba plime dobro je skupljati kamenje koje voda izabaci na obalu mora sadrži Mesečevu energiju.Srebrn nakit takođe odgovara Mesecu i preporučuje se kod osoba koje su hiperaktivne, koje treba smiriti.Mesečeva čakra od sedam na ljudskom telu je šesta po redu i odgovara tzv.trećem oku i ko želi da je aktivira u doba Mesečevih mena treba da na predeo malo iznad obrva na čelu energizuje magnetom ili stavljanjem safira, akvamarina ili nekog drugo kamena koji su pod Mesečevim uticajem.

J.Holclajtner (Tekst objavljen u časoipisu “Bilje i zdravlje” kompanije Novosti novembra 2007.)

Photo copyright by Marko Holclajtner