Feng Šui Srbije i Beograda

vranje

 

Jug Srbije sve siromašniji- Vranje nekad veliki ekonomski centar sada jedva preživljava

Princip feng šui-a (kineski metod uređivanja prostora u skladu sa energijama koje dolaze iz različitih pravaca sveta i koje simbolizuju različite uticaje) može se primeniti ne samo na stambeni prostor nego i na određen grad i državu. Grad i država se mogu urediti po pirncipima Feng Šui-a ili se može analiziriati grad tj. država i može se ispraviti ono što remeti skladan i prosperitetan život njihovih stanovnika.

Prema principima feng šui-a na severu dominira uticaj vode ( odnosi, emocije, novac), na jugu vatre, (entuzijazam, uspeh, slava, ljubav)  na istoku drveta, ( mudrost)  na zapadu metala (zadovoljstvo ) a u sredini dominira element zemlje.

Novac i bogatstvo locirani su u jugoistočnom delu zemlje ili grada.

Ako pogledamo Beograd, jugoistiok obuhvata Vinču, Grocku, Vrčin. Problemi u Vinči i te kako se reflektuju na siromašan stadard Beograđana. Kada se Institutu u Vinči i njegovim naučnicima  bude dao onaj tretman koji zaslužuju, Beogradu će krenuti nabolje, bar što se feng šui-a tiče. Voćarstvo i pčelarstvo kojim se bave stanovnici ovih delova grada mogu postati izvor dobrih prihoda. Grocka bi mogla postati interesantno turističko mesto kada bi se razvila kako treba.

Kada pogledamo kartu Srbije jasno je da je jugoistok Srbije najzaostaliji kraj. Neiskorišćeni potencijali Vranja, Pirota, Leskovca, Niša i okolnih mesta u svakom pogledu od industrijskog do turističkog takođe doprinose siromaštvu Srbije.

Srbija  i Beograd na severu imaju naglašen element vode ( prosepritet, emocije, novac, slava) i element zemlje ( Dunav, Tisa, plodna ravnica) i da bi Vojvodina donela profit i da bi bila maksimalno iskorišćena trebalo bi izvršiti veće pošumljavanje površina jer kombinacija voda-zemlja daje blato tj. zamućenu vodu što donosi mali prihod, poremećaj u ljudskim odnosima. Više elementa drveta popravilo bi situaciju u energetskom smislu.  Kanal Tisa-Dunav – Tisa bi morao biti besprekorno čist da bi tokovi novca mogli nesmetano prolaziti.

Zamena za vodene tokove su putevi koji su u Srbiji u manje-više lošem stanju pa su i tokovi novca isti takvi. Sve pristupačne prilaze reka treba maksimalno urediti jer to donosi slavu, novac i prosperitet. Zapuštena i neuređena banjska lečilišta su „crne rupe“ kroz koje u simboličnom smislu propada novac. To se odnosi i na sve bazene, kupališta, česme koje ne rade, fontane u gradovima.

Jugozapad zemlje i grad donosi mir i sreću. Na jugu i jugozapadu Srbije nalaze se Kosovo i Metohija i otimanjem ovog dela teritorije Srbiji je oteto i u energetskom smislu spokojstvo i sreća. Nisu bez razloga manastiri i najveća srpska svetilišta na jugu i jugozapadu Srbije. Jug je simbolizovan elementom vatre i pticom koja je simbol slave i slobode. Razvijanje južnih i jugozapadnih delova Srbije u turističkom smislu sa posebnim akcentom na Kopaonik predeo Sandžaka u svakom pogledu, posebno industrijskom gde bi, naročito u Sandžaku trebalo razviti industriju računara i elektronske opreme doprinelo bi napretku zemlje.

U jugozapadni deo Beograda spadaju Obrenovac, Železnik, Topčider i Košutnjak pa bi ova mesta trebalo oplemeniti nekim kulturnim sadržajem.

Po kineskoj filozofiji neprijatelji dolaze sa zapada, bolesti sa severa, strast i uzavrele emocije sa juga a duhovnost sa istoka. Srbija je imala najviše neprijateljskih intervencija sa severozapada jer je on simbol metala koji može doneti i slavu i prosperitet ako se energija metala dobro iskoristi zbog čega saradnja sa Evropom treba da bude mudro vođena uz pojačan izvoz. Sve što ide ka zapadu i severozapadu Srbiji donosi dobro, ( filmske nagrade su stigle iz Kana, Berlina,.) ono što dolazi može doneti probleme ( droga, dekadencija). Jug, pod uticajem vatre je užareno područje a vatru može da gasi voda pa tako probleme treba da rešavaju rođeni severno od Kosova ( što severnije to bolje) eventulano rođeni na istoku. Srbi vole Grčku i Tursku jer jug i jugoistok su dobre destinacije za odmor, ljubav.

Sredina zemlje odgovara slezini zbog čega fabrike slatkiša treba da budu u centru zemlje, zapadne destinacije treba da sadrže centre za lečenje pluća, lekovite trave za jetru i žuč treba tražiti na istoku zemlje

Da bi stanovnici grada bili zdravi prilaz rekama mora da bude uređen a mostovi da besprekorno funkcionišu. Pančevački most koji spaja delove grada u lošem stanju ima izrazito loš uticaj na zdravlje ljudi, bare, neuređene obale, skladišta,od čađi pocrnele fasade u Brankovoj ulici su takođe simbol loših energija koje se slivaju u grad. Narodni muzej koji je godinama zatvoren i ne radi simbolično predstavlja nemogućnost korišćenja narodnog blaga zbog toga dominira procvat šunda.

Utvrđenja jednog grada treba da budu na jugu a ne na severu a Kalemegdan je smešten na severu grada. Ipak, kako se grad širio i na sremsku i banatsku obalu on više faktički nije na severu i ravnoteža je napravljena podizanjem Avalskog tornja. Avala ima izrazito pozitivan uticaj sa stanovišta feng-šu-a i trebalo bi maksimalno razvijati turističke objekte u podnožju ove planine a naročito bi trebalo urediti jezera koja se nalaze između Avale i Kosmaja i pretvoriti ih takođe u rekreacione centre jer neuređeni predstavljaju bare i donose lošu energiju stagnacije i bolesti.

Beograd ima neku vrstu energetske zaštite u vidu netaknute prirode a to je Ratno ostrvo, ono nikada ne bi trebalo da se preuređuje u nekakvu turističku atrakciju zbog ptica koje se tu naseljavaju i koje predstavljaju i donose u energetskom smsislu slavu i popularnost Beogradu. Ratno ostrvo može da se samo po obodima sredi u vidu plaža, tamo gde je to moguće a sredina bi trebalo da ostane netaknuta, bez uplitanja civlizacije.

Ako se Vojvodina posmatra kao zasebna celina, potencijal za uživanje ali kulturni sadržaj mogu pružiti opštine Inđija, Pazova i okolna mesta na Dunavu od Sremskih Karlovaca do Zemuna u tu bi se mogla napraviti mnogo bogatija turistička ponuda jer tok reke sa severa ka jugu donosi ljubav, novac i simbol je uživanja.

S druge strane Obetska bara na zapadu Srbije trebalo bi da bude maksimalno sređen lokalitet jer bi mogla takođe doneti energetski pozitivan uticaj.

Đerdap i Homolje kao naijstočniji delovi Srbije mogu se takođe iskoristiti u turističke i kulturne svrhe u smislu otvaranja festivala, otvaranja centara za obuku,jer istok odgovara mudrosti i sva iskustva stanovništa iz ovih krajeva posebno u vezi sa gajenjem lekovitog bilja, održavanje seminara i sajmova može unaprediti kraj.

Belgrade-22-1024x681

 Reke simbolizuju tokove novca – Beograd ima veliki privredni potencijal

Pošto se u zapadnim delovima zemlje i grada najviše uživa nije čudno što je Ada Ciganlija veoma posećena a kako tom pravcu sveta odgovara u feng-šui-u metal kao element on je značajno u Beogradu ojačan novim mostom preko Ade. S druge strane Srbija je takođe „ojačana“ uspostavljanjem pre nekoliko godina šarganske pruge i unapređenjem Mokre Gore, razvijanja turizma na Zlatiboru. Obala Drine je ostala neuređena i kada se delovi oko Loznice, Ljubovije budu razvili, Sribja će imati veliki profit.U ova mesta bi trebalo takođe otvoriti sajmove trgovine i velike šoping centre što bi privuklo veliki broj „stranaca“. U tim predelima bi trebalo razviti industriju i naročito sve što ima veze sa metalnom industrijom.

Jasminka Holclajtner

 Photo copyright by http://www.travel.rs/

http://hostel-hostel.rs/