Čežnja u snovima


 

Snovi o ljubavi su oduvek bili ono što svako priželjkuje da mu se dogodi kada legne u krevet, čak i kada su krajnje nelogični, ispunjavaju nas prijatnim emocijama nakon buđenja. Šta oni stvarno  znače retko se bilo ko zapita čak i kada sanja da je u ljubavnoj vezi sa nekim ko pripada svetu filma, npr. sa holivudksim glumcem, nekim ko je za mnoge nedostižan. I takvi snovi imaju i te kakvo značenje. Najveći deo snova o ljubavi spada u lekovite snove a mali deo nažalost u prognostičke ali nam mnogo toga „govori“ o stanju naše duše.

Svaki san o ljubavi, posebno ako u njemu nema nikakve dramatike, rastanka, suza, već dominira osećanje sreće, zaljubljenosti i radosti ukazuje na nedostatak ljubavi na javi. Ovakvim snovima podsvest nam „poručuje“ šta je ono što nam nedostaje na javi.

Zaljubljenost na prvi pogled

Ovaj san bi mogao spadati u prognostičke snove, naročito ako sanjate realnu situaciju, čak i poznat ambijent ili neko društvo u kome se npr. pojavljuje osoba koju ne poznajete a vi se u nju u tokom sna zaljubite. Nešto slično moglo bi vam se dogoditi i na javi, naročito slobodnim osobama koje to priželjkuju i u tom slučaju može nagovestiti novu ljubav a oni koji su u stabilnoj vezi ili braku treba da se zapitaju zašto preko sna „priželjkuju“ romansu, moguće da nemaju dovoljno ljubavi na javi ili možda pokušavaju da svojoj ljubavnoj vezi putem romantičnih snova „udahnu“ nov sadržaj.

Zaljubljenost u stalnog partnera

Ako ste duže u vezi ili braku koji smatrate stabilnim i sanjate vašeg partnera u snu u mnogo boljem „izdanju“ nego što je na javi, vaša podsvest se trudi da ga „ulepša. Naravno, kada se probudite treba da se zapitate zašto je to potrebno, možda vam san nagoveštava da treba da prepoznate u njemu one osobine koje niste do sada primećivali ili na koje niste obraćali pažnju da bi vaš ljubavni život dobio na kvalitetu. Ukoliko niste u sjajnim odnosima ali  veza ipak opstaje, vaše „ulepšavanje „ njegovih tj. njenih osobina preko sna predstavlja kompenzacioni san za sve što vam u stvarnosti nedostaje.Podsvest vam „pomaže“ da sagledate partnera u lepom izdanju da bi ga vaša svest na javi prihvatila. Ako vas u snu svojim ponašanjem podseća na ponašanje sa početka veze, ovaj san vas upućuje na odnos kakav treba da izgradite sa njim, kao na početku, uz više romantike i ljubavi da bi on na to odgovorio istom merom. Ukoliko vas partner tako očaravajući, šarmantan i neodoljiv u snu ignoriše, teško da imate šanse da probudite kod njega neko veće interesovanje za sebe jer vam podsvest „govori“ da on vas takvog tj. takvu odbacuje. To je signal da je problem do vas i da od promena koje učinite u okviru svog izgleda ili ponašanja zavisi i kako će se on ponašati. Istovremeno to je jedan od pokazatelja vaše nesigurnosti u sebe jer je san vaš i poruka koju šalje podsvest je rezultat moguće sasvim nerealne slike koju imate o sebo. Moguće je da ste ubeđeni da niste vredni ničije ljubavi pa ste iz tog razloga i ignorisani u snu.

Osećanje zaljubljenosti, čežnje, nostalgije

Ako ste u snu preplavljeni osečanjem zaljubljenosti, ushićenja ili ste u nekoj vrsti iščekivanja da se dogodi nešto veoma lepo i uzbudljivo ali se osoba koju očekujete nikako ne pojavljuje, još uvek niste zreli za novu ljubav.Često osobe koje su platosnki zaljubljene u nekoga ili maštaju o nekom ko je u drugoj vezi ili braku, sanjaju snove u kojima je neko „tu negde“ ili samo što se nije pojavio ali to se nikako ne dešava. Atmosfera je prepuna romantično zaljublenog naboja a  predmet želja nikako da se pojavi. To  bi moglo značiti da ste svesni da je vaša ljubav jednostrana i da ta osoba neće ili iz nekih razloga ne može da bude deo vašeg života ali ako sanajte da „znate“ da je tu negde a ne vidite je dobro ili vidite kako priča s drugima okrenuta vama leđima, mislite da bi vas ona na javi ignorisala. Ukoliko vas zagonetno gleda, smeška se a ništa ne govori, ubeđeni ste da bi ta osoba bila prema vama neiskrena, da komunikacija s njom ne bi bila moguća a ovo je takođe jedan od signala da mislite da bi vas ona i na javi ignorisala. Snovi u kojima ne postoji isti odjek s druge strane ili se on pokazuje mnogo diskretnije, samo u vidu nagoveštaja upućuje vas da se dobro zamislite nad svojim ljubavnim životom, koliko dajete i koliko dobijate za uzvrat, da li ste sigurni u sebe ili duboko u sebi uvereni da ne zaslužujete ljubav.

Zaljubljenost u nepoznatu osobu

San u kome se zaljubljujete u nepoznatu osobu i u snu vam je lepo, doživlajvate romansu u kojoj druga strana učestvuje sa podjednakim žarom je nagoveštaj potrebe za promenom partnera. Ukoliko ste u srećnoj vezi ili braku, zapitajte se u čemu je razlika između partnera iz sna i onog sa jave. Mora postojati nešto što vam smeta kod sadašnjeg partnera a koje bi osobine trebalo da ima nagoveštava kakvu promenu priželjkujete na partneru, da li u izgledu, ponašanju, profesiji. Što je veća razlika između stalnog partnera i onog u snu, to ste nezadovoljniji na javi i preko sna „bežite“ u zagrljaj onoga što traži vaša duša. Ako se radi o nekoj poznatoj ličnosti, možda priželjkujete uspešnijeg partnera i što vam više nežnosti ili strasti pruža partner iz sna, to je manje imate u stvarnosti.Ovakvi snovi takođe mogu biti odraz kompleksa niže vrednosti i straha da na javi ne zaslužujte ljubav i pažnju i zbog toga to sebi uspevate da priuštite putem sna.

Srećom, ovakvi snovi mogu često za slobdne biti nagoveštaj stvarne  ljubavi koja će im se dogoditi i ne retko se dogodi da osoba sanja nekog vrlo sličnog onome koga će sresti i u koga će se zaljubiti.

Jasminka Holclajtner (Tekst objavljen februara 2010. u časopisu “Bilje i zdravlje” kompanije “Novosti”)