San nagoveštava uspeh

Mlađi muškarac sanja često san koji za njega predstavlja noćnu moru. U snu ga proganja njegova šefica, čiji opis u snu odgovara njoj na javi. Ona je izuzetno krupna žena sa jako naglašenim grudima koja nosi dosta upadljivog nakita u vidu ogrlica sa zlatnim krstom koji često na sastancima dodiruje, uvrče lanac na kome je krst oko prstiju što njega posebno nervira. On je oženjen, mladom, vitkom ženom koju voli i sa kojom živi u skladnom braku. U snu njegova supruga dolazi u njegovu kancelariju, njega manje više ingoriše, pije kafu sa njegovom šeficom, njh dve se kikoću nešto šapuću, a zatim na očigled žene, šefica mu se baca oko vrata, ljubi ga i strastveno grli tako da on u snu oseća kao da će da se uguši i gadi se njenih ogromnih grudi i oseća kao da ga njen nakit posebo krst žuljaju. Supruga sve to posmatra smeje mu se a on joj očima daje znake da ga nekako izvuče iz te situacije, međutim ona mu veselo mahne i ode iz kancelarije.

 

On se budi obliven ledenim znojem i nikada ne zna kako se san završio.San mu se često ponavlja, i do te mere ga opterećuje da razmišlja da promeni firmu jer očima ne može da vidi šeficu koja je u stvari vrlo ljubazna prema njemu, nema nikakve seksulane pretenzije i čak ga uvek hvali i daje mu odgovorne poslove. Da je ovaj mladi čovek shvatio poruku sna manje bi se nervirao i patio od osećanja gađenja prema šefici.San nema nikakve veze sa njegovim brakom,sa ravnodušnošču supruge ili seksulanim pretenzijama šefovice već je nagoveštaj njegovog mogućeg unapređenja. Bujne grudi, su simbol majčinski zaštitničkog odnosa šefice prema njemu, ali kako on u stvarnosti sa majkom nije u najboljim odnosima, zapravo ne voli da prihvata njene savete, tako ga nervira i krst ( simbol vere i poverenja koje treba da ima u majku a i u šefovicu i u njihove dobre namere). Dolazak supruge na radno mesto je njeno interesovanje za njegovu karijeru i njena podrška, njeno čavrljanje i ispijanje kafe sa šeficom je takođe oblik podrške njegovoj karijeri a strastan zagrljaj šefice je nagoveštaj da ona u njega polaže mnogo nade kada je karijera u pitanju, i spremna je da ga „šefovski”prigrli tj. da podrži u karijeri, međutim on nema poverenja u svoje sposobnosti i zato se gadi njenog dodira a krst, kao simbol vere u snu žulji i smeta mu.Veseli odlazak supruge znači da veruje u njegove sposobnosti i ostavlja ga da se sam izbori za svoju karijeru jer je u „dobrim rukama” šefice. Očigledno postoje svi preduslovi da on napreduje na poslu uz podršku i surpuge i šefovice,samo treba da stekne malo više samopouzdanja.

Ovaj san naravno mogao bi se raščlaniti na mnogo sitnih detalja i analizirati segment po segment. Npr. zašto ga supruga ostavlja „na cedilu” ili on misli da bi ona bila u stanju da ga prepusti da se sa iskušenjima nosi sam. On očigledno ima u sebi izvesnu crtu infantilnosti čim sanja da mu je u toj meri potrebna podrška žena, i to izrazito ženstvenih. Njegova supruga prototip mlade, zgodne žene i šefica koja je prototip ženskih atributa – naglašene grudi. Obe je „smestio” u isti san da bi sebi preko sna „poručio” da se u stvari žena boji i da je vrlo važno da ga žene prihvate ( zagrljaj šefice) iako se mačo muškarac u njemu gadi takvog zagrljaja. On ipak u snu „rešava” time što „pušta” da mu supruga ode iz kancelarije, da reši sam svoj odnos sa šeficom, zapravo da se izbori sa autoritetima i sa predstavom o tome da su žene jače, naročito na mstu šefa. Situacija iz stvarnosti mu je samo pomogla da se suoči sa svojim primarnim strahom od jakih žena preko sna o šefici a sve što radi na javi – uvrće lanac i igra se s njim, može značiti i iskušavanje njegove vere u sebe i poverenja u nju ( ona se igra sa lancem na kome je veliki krst). Grleći ga on oseća da ga taj krst žulji, što znači nedostatak sigurnosti u sebe, nedostatak vere i strah da bi se moglo s njim manipulisati ali i da bi mu njena autoritativnost „zavijena” u zagrljaj mogla smetati.

Ovaj mlad izrasta u zrelog i stabilnog čoveka jer se sa ženama preko sna „obračunava” preko svoje podsvesti na najstabilniji način. On ne samo da smatra da žene imaju o čemu da čavrljaju a da on tu nema šta da traži ( razgovor supruge i šefice), već „smešta” suprugu tamo gde joj je i mesto – van njegovog radnog mesta, prihvata zagrljaj, što znači spreman je na kompromise i na prihvatanje svega što je „žensko” ali zadržava pravo na sopstveni izbor – hoće li mu se to svideti ili će osećati gađenje.

 

Jasminka Holclajtner

(Delovi teksta objavljeni u časopisu „Bilje i zdravlje” u izdanju kompanije Novosti, 2007.)