Pad sa konja – promašena ljubav

Jedna mlađa žena sanjala je da se nalazi ispred jedne zgrade koja joj je ličila na školu i kroz staklena vrata je videla dugačak prostran hodnik, na drvenoj klupi ispred jednih vrata je sedela jedna takođe mlađa žena za koju je znala da je u emotivnoj vezi sa direktorom. Direktor je u stvarnosti, a i u snu bio vlasnik firme sa kojim je ona intenzivno sarađivala i sama bila u kratkotrajnoj emotivnoj vezi sa njim. On je inače bio slobodan, ali je važio za velikog zavodnika .Mlada žena koja je sanjala san stajala je na ledu jer je ceo prostor oko te zgrade bio ledena površina, a zatim se odnekud pojavo veliki prelep konj koga je ona uzjahala, zatim je po tom ledu koji je bio jako čvrst jahala na tom konju znajući da je direktor posmatra kroz prozor. Prema devojci koja je sedela na klupi osetila je sažaljenje jer je u snu imala oseća da se ponižava sedeći pred njegovim vratima, a zatim ju je u jednom momentu konj izbacio iz sedla i ona je pala na leđa i u snu osetila fizički bol. Na ulazu u zgradu našle su se kolege od kojih niko nije prišao da joj pomogne, ona se podigla, ušla u zgradu sama i osećala se glupo i posramljeno.

    

Pravilno je protumačila san i odustala od dalje želje da obnovi vezu za vlasnikom firme prema kome međutim nije prestala dugo nakon sna da bude ravnodušna. Devojka na klupi ispred direktorove knacelarije je samo jedna u nizu onih sa kojima je imao vezu što je život docnije i pokazao, i zbog toga je osećala sažaljenje prema njoj. Njega je doživela kao čoveka koji sve svoje zaposlene tretira kao đake, što je i tačno, jer je prilično arogantan, ali ledena površina oko zgrade govori ne samo o hladnim međuljudskim odnosima koji su vladali u toj firmi, već i tome da se ne samo njena emotivna veza sa njim već i njihova poslovna saradnja nalaze „na ledu”. On je zapravo prema njoj pokazivao prilično uzdržano izvesnu dozu simpatije, i povremeno joj davao nade da bi njihova veza mogla da se nastavi. Njeno jahanje konja je simbol njene erotičnosti i pokazivanje njemu da je ona sposobna da i pored „ledene” atmosfere, unese u njihov odnos dosta strasti, međutim pad sa konja ju je upozorio da bi u toj strastvenoj igri ona bila sama i možda jedni stvarni učesnik, jer je on samo virio kroz prozor pa bi i u vezi bio na distanci, i stoga bi razočarenje ( pad na led) bilo vrlo bolno. Osećanje posramljenosti u snu ju je otreznilo na javi, jer ju je to osećanje dugo nakon sna najviše proganjalo. Ona je prekinula saradnju sa tom firmom i prestala da ima bilo kakav kontakt sa njim.

Simolika škole i njega kao direktora ali i sama lokacija zgrade oko koje nema ničega, nijedne druge zgrade već je okružena samo ledom govori mnogo toga u snu.U ovom snu škola je simbol njega i najviše opisuje njegov odnos prema drugima. On je čovek koji mora uvek da bude superioran ili ga ona tako doživljava ( to je njen san) i smešta ga iza prozora da viri, znači on je neko ko treba da se divi njenom jahanju ( da bude svestan njene strasti) ali istovremeno da je i kontrološe kao što direktori posmatraju đake na velikom odmoru šta rade u dvorištu. On je asocijalan po njenom mišljenju jer ga nije povezala ni sa kim ( nema zgrada u okolini) ili misli da bi oni mogli da ostvare vezu samo ako bi ona pristala na odnos strastvene žene koja njemu podrđuje svoju volju. Ali u toj školi nema nijednog đaka i osim jedne učenice koja je po njenom osećaju u snu njegova ljubavnica, on je u stvari daleko od onoga što se predstavlja. Kada bi zaista bio osoba koja bi mogla da imponuje (funkcija direktora škole) škola bi trebalo da vrvi od đaka, ali toga u snu nema. Znači ona ga je doživela kao mnogo superiorniju osobu nego što je. Može da ostvari emotivni odnos samo sa osobama koje su od njega inferiornije i sklone da mu potčine svoju volju ( učenica ispred njegove kancelarije) ali on u stvari ljuštura bez potrebe za komunikacijom ( prazna škola) i spoljna sredina je za njega vrlo opasna jer može da se u društvenim kontaktima ( okolina škole) oklizne i padne ( led).

Za ovu snevačicu je san vrlo povoljan jer je uspela da sebi razjasni da i pored pokazivanja pred njim strastvene i vesele prirode ( jahanje konja) on je izbegavao kontakt i pristala je i da padne i da je to zaboli ( da doživi razočarenje) samo da ne bi bila u ponižavajućem položaju (učenice) jer je očigledno superiornija, već i samim tim što se osmelila da jaše na ledu.

Jasminka Holclajtner (Tekst objavljen u časopisu “Bilje i zdravlje” 2007.)