Sličnosti i razlike između narodskog i naučnog tumačenja snova

Ilustrated by Nikola Mijalković

Za mnoge je naučno tumačenje snova, proučavanje skrivenog smisla preko simbola i analiziranje svakog aspekta sna često previše komplikovano i nesigurno, te se zbog toga najradije i dalje pridržavaju uptstava datih u raznim sanovnicima. Značenje sna koji mogu dobiti na taj način ponekada prestavljaju manje-više ipak samo negoveštaj u kom pravcu treba tumačiti san ali ne i kompletno i suštinsko značenje sna. Narodsko verovanje da snovi mogu predskazati u kom pravcu će se događaji odvijati u životu svakog pojedinca datiraju kao i kod naučnog tumačenja sna od simbolike koja je primerena određenom regioni, državi i veri. Kao što simbolika brojeva nije ista u numerologiji i kinskoj astrologiji i filozofiji, tako ni značenje određenog simbola u snu neće imati isti značaj za nekoga ko je rođen ili živi u Kini ili u Srbiji. Npr. simbol sove, pacova i sl. sasvim je drugačiji kod Srba nego kod Kineza. Šta se dešava kada Srbin, ili uopšte osoba koja živi na Balkanu gde je simbolika pojmova manje više slična, ode da živi u Kinu. Da li se tada značenje sna menja ?. Pitanje koje sigurno zaslužuje odgovor. Svakako da, naročito za one koji su oduševljeni novom sredinom i koji žive dugo i manje više prihvataju kinske običaje. U tom slučaju, ako je duša snevača prihvatila kinesku kulturu i simboliku u pogledu značenja određenih pojmova, životinja i sl. san će imati sasvim drugačiji značaj, nego npr. ako se nikako ne uklapa u kulturu tog naroda. ( Pogledati tekst- Poreklo praznoverica u našem narodu u Astromagazinu br.2).

Isto se odnosi i na sve ono što se pojavljuje u snu kao simbol odeđene vere. Npr. ako pravoslavac živi u zemlji sa pretežno katoličkim življem, i sanja katedralu ona će imati slično značenje kao i da sanja pravoslavnu crkvu.

    

Uvek treba imati u vidu kod tumačenja snova da ono što piše u sanovniku predstavlja drevno narodsko verovanje i da moguće u tome ima neke naizgled neprepoznatljive logike ili simbolike, ali kako su takva tumačenja nastala u vreme kada je narod bio siromašan, kada se živelo pod drugačijim uslovima života ili kada su vladale sasvim drugačije moralne norme ( npr. o slobodi u seksu) teško da bi se klasični narodni sanovnici mogli uzeti kao validan putokaz za tumačenje snova.

Najbolji način na koji se može savladati rečnik simbola je ne samo proučavanje simbolizma preko raznih knjiga. već i pohađanje specijalizovanih kurseva na kojima psihoanalitičari zajedno sa učesnicima analiziraju njihove snove. Mnogi izbegavaju čak i ovaj najbolji,praktičan način učenja da ne bi otkrivali svoju intimu jer je pri analzi neophodno napraviti upoređenje između sna i stvarnosti.

Relativno dobri sanovnci su oni koji baziraju na narodskim običajima koje su pisali etnolozi ili psiholozi koji su stručnjaci iz analize snova a takvih ima dosta u svetu.

Sanjati mrtve npr.je uvreženo u narodu kao loš predznak. Nema osobe koja nije sanjala nekog pokojnika, i obično takvi snovi donose uznemirenost u toku dana,jer su osećanja pomešana, od straha, tuge i strepnje da bi nešto loše moglo da se dogodi.

Takođe je uvreženo mišljenje da je dobro ako se sanja kako pokojnik nešto daje u snu snevaču i naravno važno je šta daje.To što mu pruža predstavlja u stvari simbolično ono što snevač iz svoje podsvesti „izvlači” a što je „sahranio” tj.zaboravio na to. Nije svejedno da li se sanjaju pokojni roditelji, prijatelji ili neka javna ličnost. U svakom slučaju davanje snevaču bilo čega od strane pokojnika u snu može značiti da nije sve mrtvo ni sahranjeno već da može da nastavi da i dalje živi,bilo u vidu talenta,znanja,ljubavi i sl. Takav san podseća snevača da je proces umiranja u stvari samo transformacija energije koja treba da nađe svoj put iz „sveta mrtvih” ka živima.Nešto je ostalo nedovršeno što snevač „oseća” ili zna da treba da dovrši.Narodsko verovanje da nije dobro kada se daje pokojniku nešto se poklapa sa naučnim stavom da snevač treba nečega da se odrekne, da nešto „sahrani”, bez obzira da li se radi o ideji, o ljubavi,vezi i sl.Npr,sanjati voljenu osobu kako odlazi sa pokojnikom u snu može snevaču nagoveštavati da u podsvesti postoji bojazan za njegovo zdravlje i da je negde u nekom aspektu njegove ličnosti on već „otpisan” od strane snevača.

 

Sanjati venčanje po drevenim sanovnicima oduvek je značilo tugu,sahranu ili smrt u porodici. Prema savremenom tumačenju osoba se preko sna o venčanju „venčava” za nekoga ili nešto što personifikuje osoba za koju se venčava.Ako se radi o stvarnom partneru,s kojim je inače u braku,to može značiti da je brak na javi dosta nesiguran pa snevač kroz san želi da ga učvrsti. U svakom slučaju venčanje i na javi pa i u snu jeste kraj jedne faze u životu i u tom kontekstu se može smatrati da se momački tj.devojački stil života „sahranjuju”. Međutim u vreme kada su sanovnici nastajali, posebno za žene je ulazak u brak bio sve samo, osim u retkim situacijama, srećan čin. To je značilo podčinjavanje svoje volje muževljevoj u svakom pogledu, posebno na selu, status koji nije ni malo bio lak, život ispunjen neizvesnošću jer su muževi odlazili u ratove, mogli da se ponašaju kako su hteli, da piju, varaju ženu, odaju se porocima,ona nije imala nikakva prava. S te tačke gledišta venčanje je zaista za mnoge žene bila neka vrsta sahranjivanja nje kao ličnosti. S druge strane, sanjati sahranu po sanovniku znači mogućnost srećnog događaja u porodici.Sahranjuje se samo ono što je mrtvo tako da sahrana predstavlja oslobađanje od onoga čemu je prošao rok, ma šta to bilo,sposobnost rasterećenja od neke „mrtve” situacije,veze,ljubavi.Samo saznanje da je osoba spremna da se nečega oslobodi,govori o njenoj zrelosti, da se suoči sa činjenicom da je nečemu „istekao rok”.

 

Prema narodskom verovanju sanjati novac ne donosi sreću iako snevača u snu čini i te kako srećnim, makar i ako su u pitanju male sume.Nije nelogično takvo tumačenje jer da bi se zaradio treba dosta raditi, ako se nađe,tuđ je pa predstavlja prisvajanje nečega što snevaču ne pripada.Novac prema savremenom tumačenju snova kontekst sna o novcu je veoma važan, u kojim okolnostima je zarađen ili nađen. On je sredstvo a ne cilj za postizanje zadovoljstva pa može simbolizovati isto tako način na koji osoba može sebi priušititi zadovoljstvo ili osećanje sigurnosti.

Sanjati konja po sanovniku znači ljubavnika, novu strastvenu vezu, i tu se nauka i tradicija poklapaju, ali ništa drugo postoji potreba da se jak seksulani i erotski naboj ispolji. Nije obavezno i nagoveštaj da će se naći neko ko će u toj erotskoj igri učestvovati već pre potrebu snevača za takvim doživljajima.S obzirom da je konj nekada bio jedino prevozno sredstvo,zamena za konja može biti i automobil ili motor,tako da brza,smela vožnja automobilom ili motorom može takođe značiti ne samo takav pristup životu već i seksualnosti. Naravno razlika između automobila i konja je ogromna,jer čovek je u stanju da upravlja automobilom koji je ipak samo mašina za razliku od konja koji je simbol jake animalne sile i vitalnosti u krajnjem slučaju i izdržljivosti.

 

Svaka životinja na svoj način povezana je u snu sa snevačevom vitalnom silom,ili osobe uz koju je sanja.Npr.ako se uz staru osobu iz porodice sanja mali veseo pas ili mačka, to nagoveštava dobro stanje te osobe,dok sanjati npr.lava,slona ili neku životinju koja se ne može po simbolici uporediti sa vitalnošću osoba u poznim godnama nagoveštava da ta osoba ne vodi život primeren svojim fizičkim i psihičkim sposobnostima, da najverovatnije u nečemu preteruje.

Zmije u snu se različito tumače u narodskom i naučnom pristupu. Prema drevnim sanovnicima sanjati zmiju znači podlost, prevaru, razočarenja. Zmija je međutim kod mnogih naroda, kao npr. na Dalekom Istoku simbol erotičnosti, inteligencije i može imati takođe seksualni nagoveštaj.Ako snevača u snu zmija ujede i to ga zaboli, to može značiti da nije dorastao vezi u koju se upušta i da ga njegova sopstvena seksualnost može „ujesti”.tj. može se razočarati u vezi u kojoj će on biti dominantniji. Naravno, važan je kontekst sna.Ipak uobičajena podela na dobre i loše životinje je previše krut i jednostran pristup tumačenju snova.Po tom snu,npr.pas se smatra „dobrom” a mačka „lošom „ životinjom. Gotovo u svakom sanovniku može se pročitati da je sanjati psa simbol odanosti,prijateljstva a sanjati mačku sluti na lukavost,prevaru. Mačka je međutim u nekim civilizacijama i te kako cenjena životinja zbog njene sposobnosti preživaljavanja, adaptacije i samostalnosti. Često životinja nagoveštava kako osoba treba da se postavi u određenoj situaciji tako da sanjati mačku za ženu može značiti da treba da se ponaša „mačkasto” da možda misli za sebe da je „mačka”.

Jedna čitateljka je pred izbijanje gripa sanjala pokojnu majku kako drži belu persijsku macu i kako je majka i dok je bila živa, kad bi je sanjala, bila nagoveštaj da će joj se dogoditi nešto loše,prepala se šta li je sada čeka.Po narodskom običaju sanjati i crnu i belu mačku nije dobro. Mačka kao lunarna životinja i po istočnjačkoj podeli na jang i jin – jin životinja,sluti na preteranu dozu ranjivosti,promenljivosti,ali je ipak na Dalekom Istoku,kao i drevnom Egiptu tretirana kao sveta životinja, posebno na Filipinima.Ne treba zaboraviti da je ipak uvek potrebno primenjivati simbolizam zastupljen u zemlji u kojoj se živi i da svaki snevač novi genetski zapis svojih predaka kod kojih,je bar što se naše zemlje tiče mačka manje cenjena nego pas, što nije čudno,s obzirom da je pas čuvar kuće,stada.Ipak,mačka simbol ženskog principa,vezana je za kuću jer ne samo da čuva ambare žita od miševa,nego nepogrešivo oseća stanje u kuću,pa tako, kada mačka napusti kuću znači po narodskim običajima da nekome sluti na zlo,a kada sama dođe na prag, ne treba je oterati jer je upijač negativne energije i dolazi tamo gde se neko može razboleti da ga zaštiti i zaceli. S obzirom da najviše voli stare ljude,i decu,ona sluti na slabost i manjak energije. Zbog toga podsvest snevačice pre izbijanja bolesti nagoveštava kroz san o beloj maci i majci koja je i sama bila bolešljiva da bi mogla da se i sama razboli jer se u snu u suštini poistovećuje sa majkom.

Čudno ali istinito,gotovo svaka osoba zna da li joj neko „donosi sreću” ili joj je „baksuz” kada ga sanja.Vrlo često to je osoba sa kojom ni na javi snevač ima ili nema dobar odnos.

Jasminka Holclajtner, tekst objavljen u časopisu “Bilje i zdravlje” novembra 2007.