Snovi o divljim životinjama

Gotovo da nema osobe koja nije kad tad sanjala neki san u kome se pojavljuje neka divlja životinja, i glavni osećaj koji preovladava tada je  uglavnom strah. Da li smo pred nekom opasnošću kada sanjamo takav san zavisi od brojnih okolnosti, kako u snu u kome se životnja pojavljuje kao i od trenutne životne faze kroz koju prolazimo. San se uvek tumači uz uzimanje u obzir svakodnevnicu i probleme sa kojima je snevač suočen. Tumačenje sna naravno je drugačije kod ljudi zapadne civilizacije i kod osoba koje žive ili su živele na Dalekom istoku, u Africi ili u područjima gde takvih životinja inače ima u prirodi.

MEDVED

Sanjati meče je mnogo bolje nego velikog odraslog medveda jer kao i svako mladunče, posebno kao životinja koja služi kao model za plišane dečije igračke nagoveštava da vam potrebno da sa nekim podelite nežnost, ljubav, posebno ako ga mazite ili ako je prema vama prijateljski nastrojen. Mladunče mečeta za mlade koji nemaju partnera ili koji su pred brakom nagoveštava mogćnost ulaska u brak i uvećanja porodice. Ipak, upravo kada je medved u pitanju ne zaboravite da je u našim krajevima uobičajeno da se mečke koriste na vašarima i da se ne samo zloputrebljavaju u cirkuske svrhe već često prema njima vlasnici imaju nehuman odnos.Moguće da vi smatrate da ste za nekoga „mečka na lancu“ da morate da „igrate kao mečka“ da biste se izborili za svoj status na poslu ili u porodici, da se neko poigrava vama ili vas zloupotrebljava. Ako sanjate da šetate kroz šumu i naiđete na medveda i to vas uplaši, uvereni ste da vas očekuje neka vrsta opasnosti ili da vam neko sprema neprijatno iznenađenje. Nije dobro ako sanjate da vidite medveda kao nijednu divlju životinju u svom stanu jer u tom slučaju sledi bolest ili ozbiljan porodični problem jer kao što je noramlano stanje organizma da bude zdrav tako ni divljnoj životinji nije mesto u stanu. Svojim nerazumnim ponašanjem bilo vi ili član vaše porodice možete izazvati nesreću ili bolest.

TIGAR ILI LAV

Ono što je tigar kod Kineza, u njihovoj kulturi, astrologiji, u zapadnoj civilizaciji je lav – car životinja. Tigar je simbol zapada, uspeha i zadovoljstva u kineskoj astrologiji kao što je lav simbol snage, moći ali i usamljenosti jer ne pripada životinji koja ide u čoporu i pošto je prisutan kao važan simbol u mnogim religijama, posebno u hrišćanskoj gde se povezuje sa mnogim svecima i samim Hristom, može simbolizovati nekoga ko ima veliki moralni uticaj na snevača. Kada u snu postoji strah od lava, što je i normalna reakcija, osoba mora da se zapita  koja osoba  za nju predstavlja vrhunski autoritet. Moguće da je to otac, suprug, šef i očigledno postoji strah da snevač nije u stanju da ispuni očekivanja i da primereno tome strahuje od kazne. Ovo je svakako san o strahu od neuspeha, o kazni ali moguće ako se lav pojavljuje, posebno u snu žene, u kontekstu ljubavnog sna u kome je prisutan i partner, strah od partnerovog prekora, nemogućnosti da se ispune njegova očekivanja. Kada muškarac sanja lava on se uglavnom povezuje sa rivalstvom na poslu, sa velikim mogućnostima koje on podsvesno želi da dosegne i ako se san završava povoljno po snevača, zaista predstoji uspeh. Ako se sanja tigar, značenje je slično mada je tigar više simbol vojnih moći i vojnog autorieta a lav civilnog, kraljevskog. Osim što ovakvi snovi spadaju u one u kojima je prisutan strah oni su takođe i snovi i uspehu i podsvesnoj želji da se postigne veliku uspeh i o mogućnsti da se nađe podrška osoba na vlasti. To je takođe san o spremnosti da se reskira i da je snevač u stanju da se izloži velikom riziku da bi uspeo. Ako se u snu lav ili tigar nalaze u stanu, na pomolu je veliki uspeh nekom članu porodice, osim ako snevač ne ulazi u veliku borbu, biva povređen, vidi sopstvenu krv, npr. ranjenu ruku, nogu i sl. u kom slučaju se na javi treba zapitati ko je osoba na vlasti od koje preti opasnost. Moguće da takav san predstavlja opomenu da treba pravilo proceniti svoj uticaj, moć i sposobnost da se borimo sa mnogo jačima od nas. Ukoliko su životinje miroljubive a ipak prisutne u stanu, san je pozitivan. Mladunće lava ili tigra nagoveštava početak nekog vrlo uspešnog posla, karijere.

MAJMUN

Majmun je mnogima veoma simpatična životinja i san o majmunu naizgled ne nagoveštava opasnost ali treba se zapitati šta on radi u našem snu. Ko je „majmun“ u našem životu, imitira nas, ismejava, pred kim moramo da „majmunišemo“ da bismo uspeli da zadržimo svoju poziciju, bilo na poslu ili u porodici da li se osećamo kao majmuni, nedostojanstveni, spremni na sve samo da ne bismo izgubili pozicije. Može nagoveštavati svest o tome da nas neko vara, potkrada da imamo u neposrednoj blizini osobu u koju ne smemo imati poverenja. Mladunče majmuna ukazuje da je neka po nas negativna situacija u začetku i da nismo svesni do kojih razmera može da se razvije, da ne treba da se neozbiljno postavimo prema tim problemima.

VUK, LISICA

Obe životinje su simbol zla, lukavosti, neprijatelja kojima smo okruženi. Ipak, za osobe koji su ljubitelji pasa, posebno vučjaka, san o vuku ima sasvim drugačije tumačenje od onih koji se plaše ove vrste pasa. Vuk se može pripitomiti ali za koga mislimo da „vuk dlaku menja a ćud ne“, ko je osoba za koju mislimo da nam može naneti veliko zlo? Možda i sami mislimo da moramo da se ponašamo lukavo da bismo uspeli. Lisica predstavlja vrstu pretnje, i uglavnom simbolizuje neku ženu iz naše okoline od koje nam preti zlo ili lisičiji, lukav deo naše prirode koji treba da dođe do izražaja i koji nam podsvest nameće kao jedini način da ponašajući se tako izbegnemo zlo.

KROKODIL

S obzirom da je podvodna životinja razjapljenih čeljusti, simbolizuje nevidljive prepreke i neprijatelje kojih nismo svesni i uglavnom se odnosi na emotivnu sferu i verobatmo  strepimo da bi partner mogao da nas „proguta“, posebno ako je snevač žena. Muškarac koji sanja ovu životinju plaši se konkurenicje, moguće da je izuzetno posesivan i spreman na razorazne lukavosti da bi zadržao partnerku. Spreman je da se ponaša isto kao i njegovi „nevidljivi neprijatelji“, surovo i lukavo.

NILSKI KONJ

Predstavlja osobu na vlasti ili veoma moćnu koja mnogo toga o sebi skriva između ostalog svoje bogatstvo.  Simbol je velikog novca i san u kome se pojavljuje nilski konj za ženu može značiti vezu sa partnerom koji će uskoro doći do nekog velikog novca ili ona priželjkuje da se to dogodi. Podsvest uvek registruje ono što svest često odbija da prihvati tako da je ovo uvek san o finansijskoj moći bilo muškarca ili žene.Mali nilski konj ukazuje da posao koji radimo ili neku ponudu koju ćemo uskoro dobiti, predstavlja priliku koju treba iskoristi jer će doneti veliki novac.

SLON

Simbol moći, dobrote, zaštite, sreće u svim civilizacijama je veoma cenjena životinja. Kao simbol inteligencije i plemenitosti nagoveštaj je dobrih vremena koja dolaze po snevača. Nije dobro jedino ako slon ulazi u kuću i pri tom razvaljuje vrata, ruši zidove jer bi moglo značiti snevačeve ambicije koje ga mogu uništiti. Nikada nije dobro kada slon nešto ruši i gazi osim ako nije u pitanju neka životinja koja ima negativno značenje. Čopor slonova u snu, posebno ako su agresivni i ruše sve pred sobom ukazuje na svesnost snevača da bi mogao biti izložen kritici ili čak meta napada javnog mnjenja, osoba na vlasti. Slonče je simbol sjajnog posla ili početak srećne faze u životu snevača koja će potrajati.

Jasminka Holclajtner, jasminhol@yahoo.com

Tekst objavljen u časopisu „Bilje i zdravlje „ kompanije „Novosti“ oktobra 2009.