Snovi o odeci i obuci

Snovi o odeći i obući otkrivaju šta mislite o sebi

 

Mnogima se dešava da sanjaju kako se oblače,obuvaju različitu obuću,često je jedna cipela različita od druge,ili su neadekvatno obučeni u određenoj situaciji. Žene takođe sanjaju nakit ,šminku ili kako se ulepšavaju, šminkaju. Kako svaki san otkriva mnogo toga o nama, tako i snovi o oblačenju otkrivaju kako sebe vidimo ili kako bismo želeli da izgledamo.

Odeća
Najvažniji aspekt sna koji treba tumačiti je da li smo se u onome što smo obukli u snu,dobro osećali ili ne, i da li je ta odeća bila adekvatna prilici u kojoj smo se u snu našli Npr.udata žena sanja da se udaje i pri tom je venčanica crna. To ne znači da će ostati udovica, već da strepi da će taj brak morati da „sahrani” jer joj ne pruža mnogo radosti. Ona ne vidi perspektivu u toj vezi. Možda time želi da da okolini na znanje kako se oseća u tom braku, kao da nema muža.

 

Crno je boja duhovnosti i moguće da u tom braku preovladava duhovni ali ne i erotski sklad ili misli da bi ako bi bila ozbiljnija uspela da zainteresuje supruga za sebe. Ako ga sanja devojka koja je u vezi sa nekim,ona ima strah od braka i misli da ne bi trebalo da sklopi brak sa mladićem sa kojim je u vezi ili strepi da do toga neće doći. Ako udata žena sanja da se udaje i oblači venčanicu ma koje boje,to govori o njenoj potrebi da se za nekoga „veže”. Moguće da supruga ne doživljava kao osobu sa kojom je upostavila emotivni odnos,a ako je u snu on mladoženja, koji je adekvatno obučen a ona ne,npr. u šarenoj haljini ili haljini jarke boje,njena podsvest joj govori kroz san da je ona ta koja se u tom braku nije snašla.

 

    

Crvena haljina bez obzira da li je venčanica ili obučena za neku drugu priliku govori o ertoskom potencijalu ali i o besu. Osoba koja to sanja ima potrebu ima okolini da na znanje da želi da bude primećena, da bude shvaćena kao strastvena i energična osoba. Imati na sebi ružnu odeću, iscepanu ili staru signalizira osećaj griže savesti,loše mišljenje o sebi,a zaprljana odeća je pokazatelj da se osobe oseća „prljavom”,moguće da je pristala na neke kompromise u životu koje su je dovele u to stanje.

Biti go u snu, a da pri tom san nema erotksi sadržaj, znači s jedne strane osećaj da je osoba „ogoljena”da su svi svesni njenih tajni,kompleksa,mana ali i strah od siromaštva. Ponekada,u zavisnosti od konteksta, san može značiti, posebno ako se snevač oseća dobro u snu upravo zato što je go, da ima potrebu da iznese neku istinu koju je skrivao,da bude ono što jeste da želi da bude prihvaćen onakav kakav je bez ikakvog „odevanja” u nešto što mu nije. To može značiti da radi posao koji ne voli ili da je u emotivnom odnosu koji ga previše otperećuje. Često govori o potrebi za zaštitom jer je jedino društveno prihvaćeno da su bebe i mala deca ljupka kada su gola. Na taj način osoba sebe želi da svede na nivo deteta kome je potrebna roditeljska figura kao podrška. Takođe može značiti da osoba misli da jedino ako napravi neki skandal može biti primećena ili ima potrebu da iznese „golu istinu „ o sebi,bez obzira da li će je okolina prihvatiti ili ne. Često je san o golotinji san o buntu i nezaodovljstvu.

Muškarac koji sanja da oblači žensku odeću ima potrebu da ispolji osećanja ali podsvesno misli da će ako to učiniti šokirati okolinu. Moguće da se u emotivnom odnosu oseća inferiornim ili želi da se poistoveti sa partnerkom u svemu, želi da joj bude ravnopravan jer je doživljava kao dominantnu. Može značiti da on misli da može uspeti u životu jedino ako se ponaša kao žena,ali situacija u kojoj je obučen u žensku obuću otkriva u kojoj sferi života mora da bude prilagodljiv „ženstven” i popustljiv.

Vrlo je važno u snu ne samo da je odeća primerena situaciji već i godišnjem dobu.Žena koja sanja da u sred zime ide u laganoj haljini znači da je ona samouverena i smatra da može da prkosi svim životnim izazovima. Ako joj je u snu pri tom hladno,ona se oseća nesposobnom da se suoči sa životnim problemima jer nema jak odbramebni mehanizam i svesna je toga.

Upraljati lepu odeću znači da osećamo da smo u moralnom,profesionalnom ili emotivnom smislu „uprljani”,da smo napravili neki kompromis zbog koga se osećamo „prljavo”. Ipak,to je daleko pozitivniji san od snova o prljavom licu ili o priljavim rukama. Snovi o tesnoj odeći ili tuđoj odeći koja nam se ne dopada govori da se nalazimo u situaciji u kojoj nismo „svoj na svome”.

Svaki detalj odeće ima značaj. Svaka vrsta tesne odeće ako se u njoj osećamo prijatno ima erotsku poruku da smo svesni svog tela i ako smo u snu zadovoljni kako izgledamo, zadovoljni smo sobom i očekujemo erotska uzbuđenja. Bilo muškarac ili žena ako sanjaju da su obučeni u vojnu odeću a da pri tom njihov posao nema veze sa vojskom govori o potrebi da u životu komanduju. Kome bi trebalo da komnaduju i nad kim bi voleli da imaju komandu govori kontekst sna.

 

Cipele takođe imaju erotski sadržaj. Nove cipele uvek naslućuju mogućnost nove veze. Ako ih osoba gleda u izlogu a ne ulazi da ih proba ili kupi,ona samo prižaljkuje novu ljubav. Vrlo je važno kod analize sna imati u vidu da li su cipele moderne,da li su sezonske i da li su udobne. Klasičan oblik cipele koja može da se nosi u svakoj prilici je pokazatelj stabilne emotivne veze ali sa konvencionalnom osobom ili priželjikivanje takve veze. Čizme su kod žena znak preuzimanja inicijative u ljubavi a kod muškarca želje da ženu fascinira i da bude dominantan. Osim što imaju seksualni sadržaj cipele su odraz načina na koji idemo kroz život, da li su nam udobne ili nas stežu.

Šeširi,ešarpe, nakit govore o potrebi da budemo cenjeni,primećeni i da imamo bogat društveni život. Rukavice su takođe seksualni simbol. Da li su čipkane pa je moguće pri rukovanju osetiti tuđu kožu? To je izuzetno erotsko značenje,ako i rukavice od jelenske kože. Čipkana rukavica govori o vezi koja je samo prividno stabilna,ali je zapravo vrlo lako „raskidiva”. Da li skidate rukavice i bacate ih ?

Možda nekoga želite da izazovete da vam priđe. Ako u snu nosite naočari za sunce u zatvorenoj prostoriji skrivate istinu o sebi. Tašna je simbol vaših životnih potreba. Što je veća to ste nesigurniji u sebe. Mala,lakovana otmena tašna govori o ženi koja zna šta hoće i kako to da dobije.

 

Jasminka Holclajtner ( tekst obljavljen u časopisu „Bilje i zdravlje” 2007.)