San o liftu – porodični problem

Sredovečna žena je sanjala glumca iz tv.novele, i to da se našla u liftu sa surpugom, mladim zgodnim, nepoznatim muškarcem koga je njen suprug galantno propustio u lift i zatim se lift zaglavio, i nju je uhvatila panika. I suprug i nepoznat muškarac su bili hladnokrvni i komentarisali su kako će se verovatno nekako već lift odglaviti,da će neko primetiti da je stao,pa će pozvati dežurnu službu da ga odglavi,dok je jedino ona očajno lupala po vratima lifta i zvala upomoć.

    

Pojavio se majstor za odlgavljivanje lifta za koga je pomislila de neće biti sposoban da ih odglavi jer je delovao jako mlado i feminizirano, što je njoj veoma smetalo a dovela ga je njena majka koja stanuje zajedno s njima.Svaki put kada bi majstor pokušao da pokrene lift majka bi ga nešto pitala i lift se ponovo zaglavljivao.To se ponovilo nekoliko puta, sve dok majstor nije dosta grubo rekao njenoj majci da se skloni. Sve vreme dok se majstor mučio da odglavi lift imala je utisak da nije ni malo ravnodušna prema mladom saputniku u liftu a ni on prema njoj i da njenog supruga to nervira. Na kraju su svi bezbedno izašli iz lifta. Na pitanje šta se dešavalo nakon izlaska iz lifta, gosođa je odgovorila da joj je bilo milo što je njen suprug imao prilike da vidi da ona može još nekome da se dopadne pa makar se i zaglavili u liftu. Protumačila je san kao mogućnost da uđe u ljubavnu vezu sa nekim nepoznatim muškarcem i da njen suprug to oktrije i da bi to moglo da je dovede u nezgodnu situaciju – zaglavljen lift. Ovo je samo delimično tumačnje sna. Mladić koga galantno propušta u lift ( sredstvo kojim dolaze do svog doma,tj. do svog braka) može biti simbol supruga iz mladosti jer se obojica ponašaju slično u momentu krize ( zaglavljen lift – zaglavljeni u situaciji iz koje ne mogu stići do svog doma tj. do svoje intime, obojica su pasivni i čekaju da im neko drugi reši problem). Njoj se dopada suprug kakav je izgledao u mladosti, ali očigledno neka kriza u njihovim odnosima koja mora postojati njega mnogo ne uzbuđuje, on očekuje da se situaicija reši sama od sebe, dok jedino nju hvata panika što je zaglavljena zapravo u tom odnosu u kome nema prostora za manevrisanje, a nema ni izbora.

Majstor može biti simbol nekog novog partnera koji bi mogao za kratko da se pojavi u njenom životu i da je „odglavi” iz situacije u kojoj je zarobljena ali i muški aspekt njene prirode, trezveni, aktivni koji pokušava da reši problema. Majka je simbol njene sopostvene autoritativne figure koja očigledno kad god izbije na površinu, tj. kada se postavi majčinski prema suprugu onemogućava je da situaciju popravi. Upravo mlađi feminizirani muškarac u vidu majstora govori o njenoj priličnoj nesigurnosti kako treba da se postavi prema suprugu, kao ženstvena a sposobna žena koja preuzima inicijativu ili kao autoritativna a ipak blaga osoba. Opis majstora je najinidikativniji jer ga smatra zbog njegove mladosti i izgleda nesposobnim, što on zapravo nije.

Očigledno da ona nije umela da svog supruga ni njihov odnos definiše ni u samom početku nihove veze, i da joj je nešto u tome stalno smetalo a to je zamena uloga, jer se on konstano kroz san prikazuje kao pasivna osoba. Stalna potreba da kroz san kompenzuje nezadovoljstvo preko snova o mlađim muškarcima govori o njenoj potrebi za vremenom kada je i sama ona bila mlada i pre govori o potrebi za jakom stabilnom muškom figurom u njenom životu nego o zaista mlađem partneru. Osećanje zadovoljstva što se dopala nepoznatom muškarcu u liftu je nagoveštaj da je nekim delom svoje podsvesti svesna da se još uvek dopada svom suprugu, i to kada se prema njemu ophodi kao kada su bili mladi, ili kada se obraća „dečaku” u njemu, ali ne autoritativno majčinski već već kada upotrebni svoju ženstvenost,koja je čini sposobnom da je izvuče iz „zaglavljenog odnosa „u koji su oboje upali.

Objektivni pristup analiziranju ovog sna bi bila stvarna loša uloga njene majke u njihovom braku koja očigledno pokušava da im pomogne ali pogrešnim metodama, zbog čega bi bilo dobro da se postavi kao majstor- da je udalji što više od njihovih problema i da ona uzme stvar u svoje ruke da bi njihovi odnosi funksionisali.

Jasminka Holclajtner ( Tekst objavljen u časopisu “Bilje i zdravlje” 2007.)