ZAŠTO TREBA DA IMATE MAČKU

 

                          

 

                            Mačak Timbe star osam meseci srećno udomljen

                                          Photo by Zoran Ljuna 

 

Većina ljubitelja životinja nikada neće postaviti pitanje da li više volite mačku ili psa, jer se podrazumeva da volite i jedno i drugo pošto ljubav prema životinjama ili postoji u čoveku ili ne postoji. Bežite glavom bez obzira od osoba koje kažu „ ja volim životinje ali….” Nema ali, osim ako nisu alergični na dlake. Deca takođe nisu opravdanje, naprotiv, i mačke i psi deluju izuzetno pozitivno na čoveka, na decu posebno.

Nemojte da sudite o mačkama na osnovu lutalica koje nisu navikle na lep tretman već su uplašene od pasa lutalica od grubosti ljudi. Mačka nije lukava nego inteligentna, dostojanstvena i ponosna. Njeno mesto je uz vlasnika, ona podjednako kao i pas voli da ima „nekog svog”, ne bi bila bez razloga domaća životinja.

Razlika između mačke i psa, što se angažovanja tiče je u tome što psa morate da šetate, što i nije tako loše, jer pri tom morate sami da se prošetate, i ako ga već uzmete veliki greh je da ga držite u dvorištu, osim ako nije zaista neki poveći pas kome to više prija.

I jedni i drugi vole da lutaju, i priče o tome da su psi vezani za čoveka a mačka ne je NAJVEĆA GLUPOST. Mačka je vezana i te kako za svog vlasnika, i ona je „domaćica kuće” i zato je neće napustiti. Mačori i hoće, jer se ponašaju kao muškarci, biće tamo gde im je udobnije. Mogu u svom skitanju odlutati kod nekog drugog gazde i sjajno se udomiti.

Istinita priča. Moja prijateljica koja živi u Beogradu, na Dorćolu, u prizemnoj kući imala je mačora tigrića Gašu, koji je lutao, ali se vraćao. Sve dok jednom nije bespovratno otišao. Ona je bila očajna, išla je okolo-naokolo i tražila ga, zvala i zavijala i ona tužno šetajući svog psa poput one kuje iz Jesenjinove „Pesme o keruši” zamišljala ga zgaženog, otrovanog i sl. Jednog dana njena kuca je uletela u jedno dvorište i ona za njom i ugledala je Gašu kako leži na simsu prozora prizemne dvorišne kuće i spava na suncu. Nije mogla da veruje, jer je prošlo već nekoliko meseci i to samo nekoliko ulica dalje od njene kuće. Ona je prolazila tuda, zvala ga, ali njemu nije palo namapet da se odazove. Upitala je ženu koja tu stanuje kako je došao, kaže žena, došao je za njenom macom.To je ona pretpostavila, zapravo ona se jedno jutro probudila i ugledala između sebe i supruga Gašu kako se udobno smestio i prede. Ušao kroz prozor. Muška posla. I ostao. I lepo mu je na suncu. Naravno, ona ga je uzela donela kući, on se ponašao kao da nikada odatle nije odlazio, znao je gde mu stoji činija sa hranom, nije imao primedbi na tretman, spavao je s njom, sve dok se jednom nije vratio u dvorište gde je ostavio svoju „damu”. Eto zašto je opasno imati mačore i još ih uz to puštati napolje. Presvisnete od muke čekajući ih da se vrate. a oni negde uživaju.

 

 

           

                                         Micko ( 19.7.2004.- 22.8.2011.)

 

Zašto treba imati i macu u kući? Evo koji su razlozi:

1. Učestvuje u svim događanjima, naročito pri donešenju novih stvari u kuću. Ako kupite bilo koju zapakovanu stvar, aparat, moraće prvo da ona sve onjuši, uđe u kutiju, da proveri valjda da li se krije neki miš ili buba. Uvek imate pomoćnika.

2. Kada peglate, tu je , čeka i vreba kada ćete da lepo sklopite ispeglanu stvar da bi ona legla na nju. Nemojte je terati. Mačka je pametna. Maca mora da obeleži opranu stvar „da uplaši neprijatelja” koji pokušava da zaposedne opran i ispeglan deo garderobe, ona u stvari time daje na znanje da se to ne sme dirati.

3.Ako dođe majstor u kuću, naročito moler ili vodoinstalater, imaće pomoćnika. Ulaziće u njegov alat, trudiće se da mu se nametne, sve dok je on ne pomazi. Ona mu u stvari daje na znanje da mu „dozvoljava „ da bude u vašoj tj. njenoj kući.

4. Ne dozvoljava vam da unosite nezdravu hranu tj. meso. Čim počnete da seckate te grozne proteine životnjskog porekla počeće da se dere kao da je niste hranili tri dana iako se možda približava svom 6.kilogramu težine. Moraćete da odvojite koji komad za nju.

5. Kada preslvačite posteljinu neće vam biti dosano, učestvovaće u tome i svesrdno pomagati, ulazeći u navalake i pobedonosno će da se smesti nasred kreveta čim ste ga presvukli.

6. Čim otvorite kutiju s nakitom, „biraće” zajedno sa vama šta ćete staviti na sebe, što ogrlica više zvecka, to će je ona više „hteti „ za sebe.

7. Upijaće negativnu energiju tla na kome spavate tako što će vam leći na noge, stomak, a možda i na grudi i vama neće biti potrebni sedativi, deluje umirujuće bolje od bilo kog leka.

8.Ako inače nema običaj da spava sa vama, što je naravno neuobičajeno za macu, a dođe, i počne da se utrpava u krevet, vreme je da odete kod lekara, pao vam je imunitet ili će se desiti nešto neprijatno što ne očekujete. Unapred vas štiti od budućeg stresa.

9. Svesrdno će se truditi da vam pomogne pri kupanju. Ako više volite da se tuširate, pokušaće da uđe u tuš kabinu ili će dok se brčkate u kadi punoj pene, šetati po ivici kade, pokušavajući da uhvati penu kidajući vam živce pri pomisli hoće li upasti u kadu ili ne.

10.Odličan je detektor kvaliteta suhomesnatih proizvoda. Ako maca odbija određenu šunku ili kobasicu, nemojte je ni vi jesti.

11.Ako insistira da bude na vašem radnom stolu ili vam se utrpava u krilo, ne terajte je, takođe upija negativna zračenja od kompjutera.

                    Micko kao odrastao – opušten i srećan spava na leđima

 

12. Ako kucate na tastaturi a dođe i sedne u krilo, stavi glavu ili šapu na vaš zglob od šake, vreme je da prekinete sa radom. Premoreni ste. Ukoliko ne shvatite njenu „opomenu”, teško ćete zaspati.

13. Savršena je za vašu liniju. Dok ručate, sedi preko puta na stolici i fiksira vas pogledom da bi stvorila kod vas osećaj krivice što vi jedete a njoj ne date. Naravno, ona mora da učestvuje u tom događaju i treba da se osećate počešćenim što je „pristala” da bude sa vama za stolom.

14. Ako se popne na dvd player ili televizor, ili ekran od kompjutera, ide zahlađenje. Promena vremena u vidu kiše ide i kada počne da ulazi u komode, ormane i da baca stvari iz ormana i ušuškava se unutra.

15. Ako pri ležanju na televizoru njen rep visi preko ekrana promenite kanal, videćete nešto što vam neće prijati.

16.Ako dođe i legne pored vaše glave ili vam šapicama „gnječi” glavu, predstoji skok pritiska, vrtoglavica, pad imuniteta ili upala sinusa, uha.

17.Ako dođu gosti a ona se smesti u vaše krilo i fiksira pogledom gosta, taj je energetski vampir. Hoće da ga otera iz kuće, jer oseća da vas zamara. Ukoliko dođe gostu u krilo, budite sigurni da vas ta osoba iskreno voli.

18.Ukoliko ide prema ulaznim vratima i hoće da uporno izađe napolje a inače je ne puštate iz stana, otvorite da vidite gde je krenula. Ako se radi o sterilisanoj maci ili mačoru, možda joj je dosadno i ako samo pronjuška po hodniku i vrati se u stan, nema opasnosti. Ukoliko pobegne niz stepenice, spakujte se i vi i izađite iz stana. Ponesite vredne stvari i javite prijateljima da će možda doći do zemljostresa. Ponekad, posebno ako je hodnik mnogo hladniji od stana, to nagoveštava da će naići jako topao talas i ona se unapred hladi.A možda joj je jednostavno dosadno i hoće da prošeta

                            

Deca vole mace – Jovana Vučković kada je imala 4 godine i maca Vitoslava sa 4 meseca

19.Ako imate temperaturu i ona dođe u krevet, a to je sigurno da će učiniti, čak i ako spava na drugom mestu, pustite je da se smesti gde ona hoće, makar to bilo i preko vašeg grla ili iznad vaše glave, pomaže vašem organizmu da se izbori sa padom imuniteta.

20. Ako počne bez razloga da vas grebe ili vas ujede, postane razdražljiva, odnesite je kod veterinara. Ukoliko utvrdi da nije besna ili da je sasvim zdrava, smanjite joj obroke, jedan razlog je višak energije i to bi moglo značiti da vas izaziva na igru, da bi potrošila energiju ali može značiti da ste previše napeti, nervozni i ona vas u stvari opomnje da se smirite. Izgleda paradoksalno ali je tako. U domu u kome su svi smireni i maca je takva.

Ponekad takvo njeno ponašanje nagoveštava da se nekoj osobi za koju ste veoma emotivno vezani može dogoditi nešto neprijatno, da je u nekoj vrsti opasnosti. Mačka je najbolji radar za buduće događaje. Ako je opuštena i spava na leđima i još pri tom sa dignutim šapama, nema problema za domaćine, mogu da budu mirni, svi problemi će se uspešno rešiti.

21. Za decu, čak i malu je pravi melem za dušu. Ako beba plače ili malo dete neće da se uspava a imate macu, pustite je u bebinu sobu. Ako skoči u krevetac i legne pored bebe, i beba se smiri, posle izvesnog vremena je iznesite iz krevetca, odradila je svoje.Mačka nikada neće da ogrebe bebu, jer je doživljava kao svoje mladunče.

22. Ako vas noću probudi iz čista mira, ustanite i pregledajte stan. Možete primetiti da negde curi voda, da ste zaboravili da isključite šporet, peglu, ona zna kada preti opasnost kući, jer ona brine o svojoj teritoriji.

23. Ukoliko vas noću probudi i mijauče kao da hoće nešto da vam pokaže, verovanto je ulovila neku bubašvabu i hoće ne samo da se pohvali nego vas u stvari uči kako da lovite bubašvabe.

24. Ne zaboravite da ste vi na njenoj teritoriji. Iako vas doživljava kao gazdu, ona je duhovni vođa i zaštitnik doma.

25.Ako vam nepoznata mačka iznenada dođe na prag i hoće da uđe u kuću, pustite je, posebno ako je odabrala baš vaš stan. Nekome je u vašem domu potreban energetski doping, ili oseća da je kući potrebna zaštita.

26.Pre nego što hoćete da odete na put a da ostavite ključeve nekome ko će da je obilazi, taj mora da dolazi pre vašeg odlaska češće da se sa njom sprijatelji . Odaberite nekog ljubitelja maca koji će boraviti bar sat – dva pored nje. I ako vas po povratku s puta bude ignorisala, uvređena je što se je ostavili. Obradujete je nekim poklonom, nekim vitamisnkim bombonama za mace ili nekom igračkom. U principu za macu je to veliki šok, bilo bi najbolje da nađete nekoga ko će spavati u vašem stanu sa njom.

27.Ako maca dok spava trza očnim kapcima, ječi ili udziše, nešto sanja. I ona ima svoje brige i traume. Možda sanja kako miševi prelaze ulicu a ona ne može sve da ih pohvata.

28. Ako je vama odlazak kod veterinara trauma, biće i njoj. Najbolje je da dođe veterinar u kuću i da se prvo s njim sprijatelji da vidi da vi s njim lepo pričate a ne s vrata da ide sa špricom prema njoj. Ako je vama veterinar simpatičan i maci će biti.

29. Maca može da se navikne na redovni odlazak u vikendicu ali pošto je za nju šok izlazak iz stana, najbolje je da joj date da pre polaska poliže koren valerijane ( odoljena) jer će je to relaksirati i ona će uglavnom u svojoj korpi dremati. Ukoliko u kolima bude mijaukala, obraćajte joj se tepanjem, i pružite ruku kroz rešetke na njenoj korpi, tj. kontejneru da oseti vaš miris.Povremeno provetrite automobil jer mace ne podnose vrućinu.

30. Nemojte nikada biti grubi prema maci, ona vas iskreno voli ali ako grebe nameštaj pronađite način kako da joj udovoljite da oštri nokte. Grub otirač ili komad parčeta od plute biće joj sjajna podloga za tu aktivnost.

31. Neke mace su prave domaćice Nađu neki vaš odevni predmet i nosaju po stanu, premeštaju s mesta na mesto. Dajte joj štringlu vune da se zabavi.

32. Nemojte nikada vikati na macu ako uradi nešto što je vama nelogično. Treba samo blago povišenim strogim tonom reći „No, no” shvatiće a to će vam biti jasno kada pokunjeno ode sa mesta zločina.

33. Mace vole : merdevine, da se penju na vitrinu, da ulaze u vitrinu, na police, da se sakriju, i dok vi izbezmljeno trčite po hodniku zgrade misleći da je slučajno izašla kada ste poslednji put zatvarali vrata, ona verovatno spava u nekom ormanu. Vole da vrebaju ptice i ne misle kako se vi osećate kada šetaju po simsu prozora ili terase. Lek za to je da stavite komarnik na prozor i samo taj otvarate a što se terase tiče ni kineski zid joj neće biti dovoljan ako nešto naumi. Postoji lek i za to. Ribarska mreža se tako razapne da vi imate pogled a njoj smeta da se penja po ogradi. Biće zadovoljna što i ona ima pogled.

Mačke su veoma prefinjene životinje, one neće jesti bilo šta, njuškati po prljavštini kao psi, morju imati čist tanjir, čistu vodu i mnogo nežnosti i ljubavi koju bezrezervno uzvraćaju

Jasminka Holclajtner

Photos by Jasminka Holclajtner