Istine i zablude oko kretanja Merkura

Tri puta godišnje Merkur je u retrogradnom hodu jer je najbrža planeta. Kada je planeta u retrogradnom hodu ona zastane pre nego što će da krene bilo direktnim ili retrogradnim hodom. Merkur upravlja našim refleksima, nervnim sistemom, intelektom, smislom za biznis, matematiku, muziku, on utiče svojim položajem i tranzitom na svakodnevnicu jer je brza planeta i donosi dobre poslove, dobro ili loše sklopljene ugovore, može biti odgovoran za nasilje izazvano nervozom, besom, može biti odgovoran za saobraćane nezgode, nezgode u domu, gubitak ključeva, krađu kola, probleme sa tehničkim uređajima. Svojim položajem u horoskopu ukazuje na način na koji diskutujemo da li umemo da argumentovano iznosimo svoje stavove ili smo nelogični, subjektivni. On je planeta „dečak“ ni  „ženska“ ni „muška“ planeta simbol deteta i deteta u nama koje može biti jogunasto, genijalno, sposobno za sport, muziku ili introvertno, povučeno u sebe. Može doneti loše postavljen u horoskopu probleme sa govorom, motorikom, trzaje ruku, bolove u šakama, ramenima, probleme sa plućima, depresiju ali i smisao za pisanje, novinarstvo, književnost. Toliko je moćan a u stvari zanemaren jer je brz i setimo ga se samo kada se nešto dogodi, pogledamo gde se tada nalazio u horoskopu.

Merkur je uvek blizu Sunca i u natalnom horoskopu, solarnom, horarnom i u tranzitima.

Kevinu Kostneru koji je 1991. dobio Oskara za film „Ples sa vukovima“ i to za najbolji film najbolju režiju,nominovan i za najbolju glavnu mušku ulogu i ukupno je imao 12 nominacija i sedam Oskara, zatim je dobio Golden Globe nagradu iste godine za najbolju režiju i glumu u solaru  te godine je Merkur bio  u konjunkciji sa Uranom  ( viši stepen inteligencije, jak aspekt) uz Amor i Juno nad njegovim Južnim Mesečevim čvorom u natalu. Ovo je izuzetno jak aspekt jer je njegov natalni Merkur u Vodoliji  (kojom vlada Uran ) u dobrom aspektu sa natalnim Marsom u Ovnu ( izuzetno jak Mars- akcija, pravda, kreativnost). U solaru je napet aspekt između Merkura i Marsa- kako da ne bude kada je to u stvari izazov. Kevin Kostner je Jarac sa poduznakom u Devici i njegovim horoskopom vlada Merkur ( simbol dece, ima sedmoro dece).Merkur vlada i njegovim desetim poljem karijere jer vrh ove kuće pada u Blizance kojim takođe vlada Merkur i to u dekant Urana ( originalne ideje). Jupiter-Uran u 10.kući karijere- uspeh i van granica zemlje a Jupiter u Raku- patriotizam, tema su autohtoni narod- Indijanci.

Princeza Dajana je imala Merkur  u Raku u jako lošem aspektu sa Saturnom i Jupiterom ( inostranstvo, autoriteti) u aspektu smrti.Njen Merkur je ukazivao na nesnalaženje u porodici u braku jer je bio u 7.kući braka u Raku – porodica. Ona je volela da putuje a nije imala sreće ni u primarnoj porodici, dete razvedenih roditelja, loše slaganje sa majkom, neshvaćena u porodici supruga. U momentu pogibije Merkur je bio jak u Devici a slab jer je bio u retrogradnom hodu u polju inostranstva u konjunkciji sa natalnim Marsom i Plutonom. Iz ovoga se moglo zaključiti da je to bila planirana saobraćajna nesreća jer je bio i u kvadratu sa natalnim Plutonom- zavera. U solarnom horoskopu za godinu u kojoj je poginula Merkur je bio u Raku nad njenim Suncem u kvadratu, opasnom aspektu sa tranzitnim Saturnom i u aspektu smrti sa Jupiterom- inostranstvo.

Ne treba se plašiti snage Merkura ali ga ne treba ni zanemarivati. Kako „postupati“ s njim.

Prvo treba pogledati natalnu poziciju. Ako je jak ( tj. ako nije u Ribama, Biku, Strelcu ) treba ga tumačiti u okviru znaka i astrološke kuće gde se nalazi. Kroz simboliku znaka, astrološke kuće i aspekata koje pravi sa drugim planetama ( dobre ga stimulišu, loše ga opstriraju) osoba se iskazuje verbalno, mentalno, na kreativnom planu. Kada hoćemo da sagledamo u kakvom se momentu nalazimo, pogledamo da li trenutni Merkur pravi loš ili dobar aspekt i sa kojim planetama. Sledeći korak je da proveri tranzit nad solarom.Ako je u oba horoskopa Merkur slab ( u Ribama, Strelcu ili Biku) osoba može biti spora, introvertna, plašljiva, često neprijatna, može biti sklona da vređa druge a da toga nije svesna, da preterano analizira situaciju sa kojom je suočena, može imati frustracije i isti je slučaj ako je u 2.9. ili 12.kući. Ako je u dobrom aspektu sa nekim planetama, čak i u opoziciji , može biti stimulisana ka psihoanalizi, metafizici, umetnosti, pisanju.

 Kada krene retrogradnim hodom, tada aktivira negativne aspekte natalnog ili solarnog Merkura i oni postaju tada uočljiviji. To su periodi kada treba dobro razmisliti da li nešto reći,uraditi, tada treba biti pažljivi za volanom, ne raspravljati se, baviti se meditacijom, opuštanjem. Često se parovi svađaju u vreme retrogradnog Merkura a pomire kada krene direktno ili obrnuto ako su bili posvađani, pomisle da mogu da se pomire, za vreme faze retrogradnog Merkura, sve jedno drugom oproste, a onda, kada ponovo krene direktnim hodom i oni krenu u „napad“. Sa decom koja imaju lošu poziciju Merkura treba posebno biti taktičan jer je Merkur veoma aktivan u periodu odrastanja i sa detetom treba da uspostavi komunikaciju onaj roditelj, tj. da mu se više posveti, koji ima bolje postavljen Merkur u svom horoskopu ili u detinjem. Često deca imaju sličnu pozicju Merkura kao jedan od roditelja, s toga često dolazi do sukoba po principu „svađaju se jer su isti“ u pitanju je samo mentalni obrazac, iste stvari ih nerviraju, u sličnim situacijama slično reaguju.

Parovi koji imaju dobar aspekt između  njihova dva Merkura, naročito ako su kompatibilni po elementu , jedan u vodenom, drugi u vodenom ili zemljanom znaku čak iako je jedan u Ribama ili u Biku, gde su slabi, imaju više šanse da uspostave dobru komunikaciju nego kada je jednom Merkur u Blizancima, drugom u Devici ( vazduh-zemlja) ili jednom u Ribama drugom u Strelcu ( oba u padu, jedan u vodenom drugi u vatrenom znaku).

J.Holclajtner


Photo by:banatcute.net