Saturn u uporednim horoskopima

Kada je u pitanju ljubavni život u priličnoj meri se zanemaruje uloga Saturna jer se smatra planetom discipline i odlučnosti, ambicije i smatrate se da daje osobi emotivnu hladnoću i uzdržanost.

Saturn može da deluje loše na ljubavni život naročito ako je napet aspekt između Saturna u natalnom horoskopu  i planete ljubavi, Venere, Meseca i Marsa.

Saturn simbolizuje odgovornost i treba pogledati dobro kakve pravi aspekte u ličnom i uzajamnog horoskopa.Ako je Saturn loše aspektovan u ličnom horoskopu može da u određenim tranzitima bude aktiviran tako da donosi probleme u komunikaciji sa zahtevnim partnerom.

Dobro je kada Saturn iz horoskopa muškarca nije ni u kakvom aspektu sa nekom planetom u horoskopu žene. Saturn pokazuje u uzajamnim horoskopima šta je to što smeta paru da bi ostvario harmoničan odnos, naročito ako obrazuju napet aspekt u astrološkim kućama ličnosti i ljubavi ( 1., 5. 7. Ili 8.)

 

Ako muškarčev Saturn obrazuje dobre aspekte sa tri, četiri planete u horoskopu žene, daje dobru osnovu za lepo odnos. Kada muškarčev Saturn pravi aspekt aspekt od 72 stepena sa Venerom ili Mesecom u Biku, Raku ili Ribama u horoskopu žene on prepoznaje u njoj talenat i podstiče je da ostvari svoje ambicije i talente. Dobro je i kada muškarčev Saturn pravi dobar aspekt sa „muškim“ planetama u horoskopu žene npr. sa njenim Marsom čak iako je u Biku, Raku ili Vagi.

Kada „ženske planete“ ( Mesec i Venera) iz horoskopa žene prave dobar aspekt sa Saturnom u horoskopu muškarca,ona njega podržava što je slučaj i kada njen Saturn pravi dobar aspekt sa njegovim Merkurom, Marsom, Uranom i sl.

Kada se radi o istoj generaciji, ne mora Saturn biti na istom mestu u horoskopu, na istom stepenu istog znaka,može biti raspon preko sedam stepeni i ne obrazuje se konjunkcija ali ako jeste, bilo bi dobro da su slične profesije onda mogu da jedno drugo razumeju. Takođe može biti kod jednog partnera na kraju jednog znaka a kod drugog na kraju drugog.

Ako su Saturn jednog i Saturn drugog partnera u konjunkcji ili Saturn partnera pravi loš aspekt sa njenom  Jupiterom ili obrazuje kvadrat sa njenim Mesecom, ona ostaje da pati, on odlazi u inostranstvu a ukoliko pravi sa njenim Marsom ali takođe može značiti, on je sumnjičav da li ona njega vara.

Kada Saturn u horoskopu muškarca pravi aspekt od 90 stepeni sa njenim Ascendentom, Mesecom ili Venerom on može da često nju kritikuje.Ako je njegov Saturn u opozicji sa njenim Suncem, Mesecom ili Venerom, on će biti pod velikim uticajem svojih roditelja ili će se oni previše mešati, mogu govoriti protiv nje.

Ima bezbroj aspekata u uzajamnim aspektima koji mogu doneti dodatne probleme. Saturn je veoma rigidan i zahtevan i muškarac koji ima loš aspekt sa njenim Ascendetom, Mesecom ili Venerom ona će sve njegove primedbe doživeti kao grubost i ona neće biti u stanju da shvati njegove kritike. Ona će to uvek doživljavati kao nedostatak ljubav.

Planeta „posrednik“ može pomoći da se prevaziđe loš aspekt između lošeg aspekta Saturna i nekih drugih planeta, može biti Mesec,mada je loše ako je njen Saturn u konjunkciji sa njenim Mesecom, Venerom,Marsom.

Ima slučajeva gde su žene mnogo dominantnije npr.ona koja ima konjunkciju Saturn-Mars, Mars-Uran npr.u Lavu gde je Saturn slab, Mars jak.

Postoje tzv. muški i ženski horoskop.Žene koje imaju u vatrenom znaku konjunkciju Saturn-Mars- Uran može da bude veoma naporna i zahtevna. Ako je u vezi sa muškarcem koji ima poziciju planeta koje govore o njegovoj osećajnosti, može nastati problem u komunikaciji, mada ako muškarac ima slab Saturn, u Ovnu, Raku ili Lavu može da kaže nešto što je netaktično i partnerka će reagovati veoma burno.

Saturn govori o hroničnom trpljenju neke situacije koja se podnosi zbog moralne obveze, kada se uvek nađe opravdanje za njegove postupke. Saturn može doneti depresiju zbog dugogodišnjeg trpljenja nedostatka pažnje i nežnosti.

Saturn često može doneti razdvojenost i usamljenost ali to je lekovita razdvojenost, ona koja spašava vezu ili brak.

Ako pozicija Saturna u horoskopu žene pokazuje da je ona intelektualno orijentisana ili talentovana, trebalo bi da u stvari više vremena posveti svom radu nego partneru.

J.Holclajtner