KAKO SE ANALIZIRAJU HOROSKOPI

advanced_astrology_1  Astrologija daje odgovore na mnoga pitanja

 

Da biste znali „šta vas čeka“ prvo analizirajte svoj natalni horoskop.Obratite pažnju na domninante znake, gde se nalazi vladalac horoskopa ( znaka u koji pada podznak) i kakve aspekte pravi sa drugim planetama. Važno je koje su planete u pitanju i kojim astrološkim kućama one vladaju.

Obratite pažnju gde su grupisane planete, u kojim astrološkim kućama, koja je planeta „usamljena“ ona koja pravi najmanje aspekata najjača.Natalni horoskop oslikava vas kao ličnost, vaš karakter, način na koji doživljavate sve ono što vam se dešava, vaše planove, želje, snove, maštanja, aktivnosti, spremnost da preuzmete odgovornost ili da je prebacite na druge.Sagledajte sebe realno, koliko je to moguće preko horoskopa.

Pogledajte dobro koji elementi preovlađuju u vašem horoskopu i koje su astrološke kuće dominantne. Planete koje obrazuju brojne aspekte a vladaoci su astroloških kuća ličnosti ( 1.5.9.) veoma su značajne, naročito ako su te kuće bilo prazne ili prepune planeta.

Kada dobro proučite svoj natalni horoskop on će vam biti osnova za sve druge analize.Mnogi koriste razne programe preko Interneta ali ne znaju kako da odrede šta je od ponuđenog teksta u okviru tumačenja najbitnije. Često se tumačenje za poziciju jedne planete ( npr. povoljna pozicija Venere) koja ukazuje na mogućnost srećne ljubavi ne podudara sa tumačenje pozicije neke druge planete ili aspekata koje prave ( npr. Mars u opoziciji ili konjukciji sa Saturnom). Da biste se lakše snašli u brojim tumačenjima koje dobijete morate objediniti sve informacije i na osnovu događaja iz prošlosti sami zaključiti koja je planeta „okidač“ događaja.

Natalni horoskop

Mnogi ga nazivaju natalna karta. To je u stvari analiza natalne karte. Radi sa za datum, sat i mesto rođenja. Pokazuje karaketer, narav, temperament, želje, mogućnosti, talente, ljubavni, porodični, profesionali život, prijatelje, potencijalna oboljenja.

Horoskopi prošlih događaja

Ako želite da znate kakav će vam biti ljubavni život a sećate se datuma kada ste se zaljubili ili započeli vezu, uradite horoskop za taj dan kao da je u pitanju „rođenje“ nekog događaja. Ukucajte datum, sat i mesto tog događaja ( horarna astrologija).Uporedite ovaj horoskop sa vašim natalnim horoskopom. Pogledajte gde se nalaze planete i kakvi su uporedni aspekti.

Tranziti nad ovim horoskopom uvek će vam biti od koristi i veoma bitni kada analizirate ljubavni život. To isto možete uraditi i za datum venčanja da vidite kakav će biti brak, za poslovni život, npr. uradite horoskop za početak novog posla za datum diplomiranja, da biste videli šta će vam doneti diploma. Može se ispostaviti da ćte se baviti nečim sasvim drugim a ne onim što ste studirali.

Možete uraditi brojne horoskope za događaje koji su imali presudan značaj za vas jer jedino učeći na sopstvenom iskustvu možete nešto naučiti jer samo vi znate kako ste se osećali. Napravite razliku između događaja koji su bili mimo vaše kontrole ( bolesti, nezgode,tužni događaji u porodici i sl) i oni koje ste vi inicirali.Saznaćete koje planete deluju na vas deprmirajuće ( mada je uvek u pitanju više planeta i razni aspekti, pozicije uglavnom sporih planeta, posebno kod tužnih događaja jer tuga duže i traje) a koje vas čine optimistom koje donse radosne događaje u vaš život.

Problem kod analize proteklih događaja je što se nijedan momenat u životu ne ponavlja, bar što se astrologije tiče, ali se ponavljaju slične pozicije nekih planeta. Npr. niko ne doživi povratak Urana, Neptuna i Plutona na isto mesto u horoskopu jer su ovo spore planete, moguće je jedino kod Urana ali šta vam znači što vam je Uran došao na isto mesto kao u momentu vašeg rođenja oko vaše 82.-84. godine života ? Možete biti vitalni, aktivni ali više niste novorođenče pred kojim je budućnost, baš kako što vam ta pozicija nije bila bitna u momentu rođenja već tek negde oko vaše 7. 14. 21. godine ( svakih sedam godina menja znak) kada ste prelazili iz jedne životne faze u drugu.Brze planete se vraćaju na isto mesto u horoskopu jednom godišnje baš kao i Sunce, Mesec jednom mesečno a Mars jednom u dve godine. Jupiter jednom u dvanaest godina a Saturn jednom u 29 godina. Te tranzite treba iskoristiti.

Progresivni horoskop

Kompjuterski program izračunava tačno vašu progresiju. Postoji nekoliko vrsti progresija a suština je da se odredi gde ste sada u ovom momentu sa pozicija sa kojim ste krenuli. Pomeraju se vrhovi astroloških kuća i planete pa tako ako ste bili podznak Ovan,ako ste u tridesetim godinama, sada ste Bik i sl. Spore planete uglavnom ne menjaju znak već astrološku kuću ( segment života – posao, ljubav, zdravlje, brak, novac i sl.).
Pogledajte kakvi su tranziti bili u progresivnom horoskopu za događaje koji su vam bili važni, obratite pažnju na vladaoce onih astroloških kuća koje su predstavljale segment života koji je tada bio za vas bitan. Obratite pažnju na vladaoca progresivnog i natalnog horoskopa, gde se nalazio u progresivnom kao i gde su bili Mesec, Venera, Mars, ako je emotivni život bio u pitanju.

Solarni horoskop

Uradite solarni horoskop za godinu kojoj se dogodilo nešto bitno. Ako su bili srećni događaji, onda obratite pažnju na 1. 5. 9. astrološku kuću, odnos planeta između solarnog i natalnog. Ako se dogodilo nešto što vas je potreslo, pogledajte gde je bio vladalac 4., 6.,7.,8. i 12. natala i solara. Da li su ove astrološke kuće bile aspektovane od strane Saturna, Marsa, Urana, Plutona.

Horoskop lunarnog povratka

Ova vrsta horoskopa predstavlja Mesečev povratak na natalnu poziciju i dešava se jednom mesečno.On je veoma bitan za žene, posebno za one koje imaju bilo izuzetno dobro ili izuzetno loše postavljen Mesec u svom natalnom horoskopu. Ako vam je Mesec u Biku, Raku, Devici, Škorpiji, Jarcu ili Ribama, u 4. 8. 12. kući, utoliko pre je bitno gde se nalazio u momentu događaja koji analizirate u horarnom horoskopu.Ako vam je Mesec dobro postavljen u horoskopu npr. u Biku, Raku ili Ribama, u 2.,4. ili 12. astrološkoj kući, za period kada ste vi bili inicijator događaja ili su oni zavisili od vaše lične inicijative analizirajte horoskop lunarnog povratka a ako se radilo o emotivom odnosu proverite i kakav vam je bio Horoskop opozicije lunarnog povratka ( povratak Meseca na poziciju u kojoj se nalazi na 180 stepeni od svoje natalne pozicije).

Dnevni horoskop

Dnevni horoskop u štampi se radi prema tranzitu Sunca, Meseca i uglavnom brzih planeta i teško da može da bude tačan ali može da pruži neke informacije. Potpuno odstupanje od onoga što je predviđeno horoskopom nailazi se kod onih koji imaju podznak u znaku nasuprot onom u kome je njihovo Sunce ili je podznak za oko 45 ili 90 stepeni od pozicije Sunca. Uvek treba čitati i horoskop za svoj podznak. Dnevni horoskop na osnovu nečije lične natalne karte radi se na osnovu tranzita nad Vašim horoskopom sa uvidom u Vaše raspoloženje, mogućnost preduzimanja akcije, posebno se gledaju astrološke kuće koje su naglašene trenutnim tranzitom tj. segment života u kome će se osetiti određena dinamičnost.

Nedeljni horoskop

Horoskop se radi po istom principu kao i dnevni, s tim što Mesec promeni tri znaka pa postoji veća dinamičnost u horoskopu. Takođe, neke od brzih planeta mogu promeniti znak što takođe utiče na „prognozu“.

Mesečni horoskop

Lični mesečni horoskop se radi na osnovu tranzita planeta nad natalom, u poređenju sa solarnim, progresivnim i lunarniim povratkom. Daje uvid u ono što se može očekivati u određenom periodu, uglavnom vašu reakciju na odeđene događaje, vašu inicijativu, očekivanja i segmente života koje će biti u prvom planu.

Godišnji horoskop

Odnosi se na tekuću godinu i može se raditi od 1. januara jedne godine do 1. januara druge ili se može raditi od rođendana do sledećeg rođendana. Radi se po drugačijem principu nego solarni horoskop. U godišnjem horoskopu se stavlja uvek isto vreme rođenja kao u u natalu da bi se dobio isti raspored astroloških kuća a duga varijanta je da se pozicija Sunca uzme kao 1. stepen Ovna tj. prvi stepen zodijačkog kruga i sve se astrološke kuće određuju tako da budu po 30 stepeni. Daje dobre dodatne informacije uglavnom prema simbolici planeta u znacima.

Solarni horoskop

Ova vrsta horoskopa obuhvata period od rođendana do rođendana.Kompjuterski programi izračunavaju vrhove astroloških kuća i podznaka. Oko tridesete godine poklope se natalni i solarni podznak i vrhovi kuća, zavisi gde čekate rođendan. Kao mesto rođenja se stavlja ono u kome dočekate rođendan. Vrši se poređenje po kvalitetu elemenata koji preovladavaju u horoskopu, vrši se poređenje sa natalnim po pitanju pozicije planeta ali se analizira i kao svaki drugi natalni horoskop. Ukazuje na mogućnosti koje treba iskoristi, često lakše nego tranziti, daje uvid u vaš lični stav, aktivnosti i segmente života koji će na bilo koji način biti dominatni, kako u pozitivom tako i u negativnom smislu.

Uporedni horoskop

Radi se po principu poređenja dva natalna horoskopa, po Dejvison i Composite sistemu ( središnje tačke u vremenu i prostoru, menjaju se vrhovi kuća, pozicije planeta) dobija se slika vas dvoj kao jedno. Kakvi ste kao par. Kada se uradi horarni horoskop za početak veze i uporedi se sa pojedinačnim natalnim horoskopima dobija se jedna slika horoskopa a kada se uporedi sa Dejvison ili Composite horoskopom može se videti šta možete očekivati od te veze, Postoji i tzv. Composite progresivni horoskop vas dvoje u ovom momentu prema progresijama. Uglavnom ukazuje da li ima nade da veza potraje ili ne. Šta su slabe tačke u vezi, na čemu baziraju odnosi.

Jasminka Holclajtner 

Photo copyright by :

http://www.eso-garden.com/