Da li vas partner zaista voli

 

Partnership

Zajedno ste, par meseci, godina… I uvereni da se volite, vi njega i on/ona vas ali… povremeno nešto ne štima. Povremeno ste neraspoloženi a ne znate zašto. Da li se radi o zreloj ljubavi lišenoj interesa ( bilo koje vrste) saznaćete ako odgovorite na ova pitanja.

  • Da li se partner zanima za vaš posao, karijeru ? Reda radi ili zaista? – Trebalo bi da se ponosi vama i vašim uspesima, naporima koje ulažete u karijeru. Ako postoji nezainteresovanost znači da postoji surevnjivost ( bolji ste od njega /nje) ili strah da ćete biti previše uljuljkani u svoj uspeh spremni da ga ostavite jer ćete imponovati i nekom drugom i poželeti i nekom drugom da imponujete. Ako vam kreće nizbrdo a partner vas kritikuje zbog toga- to nije ljubav. Poruka je – Snađi se jer mi je smor da te gledam nesposobnog.
  • Da li vam postavlja rokove i uslove? – Do tada morate da uradite to i to ? Da se promenite, da nađete posao, ostavite duvan, alkohol, drogu ili napravite neku značajniju ( za vas bitnu) promenu da se nečeg odreknete – Ovo je već alarmno zvono. Oni koji postavljaju uslove vole sebe ne vas. Vas vole „pod uslovom da…“ – vi ste samo jedan od mnogih tj. jedna od mnogih koji mogu da partnera usreće. Znači vi niste jedinstveni i niste voljeni zbog toga što ste takvi kakvi ste nego „ako se promenite“. Prava ljubav čini osobu boljom i taktičan partner uvek nađe način kako da sprovede ono što smatra da je neophodno i dobro za onog drugog. To zahteva vreme, strpljenje i mnogo ljubavi. Ili samo ljubavi.
  • Da li se naizgled šali na vaš račun tj. često vas kroz šalu sarkastično opominje koliko niste savršeni ? – Još jedno alarmno zvono i još jedan crveni karton. Partner koji vas voli može da se šali na vaš račun samo ako je siguran da je to nešto na šta biste se i vi sami rado našalili na svoj račun. U protivnom to je zamaskirana uvreda i omalovažavanje.
  • Da li vas kritikuje da ga zanemarujete? – Onda vas sigurno voli. Ma koliko da je partner tj. partnerka dosadna sa primedbama te vrste, onaj ko se oseća zanemarenim čezne za ljubavlju i pažnjom. Što je duže zanemarivan to će pre biti sklon da prihvati komplimente i pažnju nekog drugog. U tom slučaju niko vam nije kriv, jednostavno niste bili dovoljno taktični.
  • Da li ste uvereni da partner može da bude srećan i bez vas.- To nije ljubav, to je partnerski odnos. Možete biti u njemu ali bez ljubavi. Ako mislite da ona druga strana ne bi patila bez vas, što pre treba raskinuti jer je to inače pitanje vremena kada će se dogoditi. Šta će vam osoba uz koju ste samo jedan od mnogih koji dolaze u obzir.
  • Da li se osećate nesrećnim pored partnera ili vam stvara osećanje krivice, nesavršenstva, osećanja kompleksa niže vrednosti a ipak ga volite – Ako je to slučaj, volite pogrešnu osobu. To je jednosmerna ljubav, uglavnom s vaše strane potreba da budete uz tu osobu ali povratne ljubavi nema. Vi ste u stvari samo zavisnik od te osobe kojoj podižete ego. Vi imate ozbiljan psihološki problem da ne možete da funkcionišete sami i možda vam se samo čini da tu osobu volite da se ne biste suočili sa samoćom. Ona se oseća moćnom i jakom sve dok ima vas koji trčite za njom tj. njim.
  • Da li vas je baš briga za partnerove želje i primedbe. – Signal da ste povređeni i da želite da time date na znanje da ona druga strane treba da vidi „kako je to biti zanemaren“ osvetoljubivost koja može biti rezultat kompleksa niže vrednosti ili osećanja da ste i vi neshvaćeni u vezi.

– Da li vam partner postavlja ograničenja u stilu – Ovo se može, ovo se ne može. – To nije ljubav, to su pravila igra u okviru kojih ona druga strana dobro funkconiše. Ljubav nije vojna vežba, vi niste posilni.

– Da li ste uz patnera motivisani da radite na sebi, da se usavršavate, gradite karijeru ili vam je krenulo  nizbrdo. Dobro razmislite. Ako nema motivacije, ako vam sve kreće nizbrdo a partner ne može, neće ili ne ume da vam pomogne, čak iako za „nizbrdicu“ nije kriv partner, brzo čete se naći na dnu. Pogrešna vrsta „ljubavi“ i „pomoći“ može značiti samo udarac u leđa.

Ne žalite za onima koji ne žale za vama jer im mesto i nije bilo uz vas. Posle raskida gde je ljubav bila obostrana mora da postoji tuga, brza zamena drugim partnerom može značiti da ste priredili veliku patnju i da ona druga strana mora pod hitno da vas zaboravi ili da ste bili na nivou „sezonske robe“ postali ste pohabana majica.Posle prave ljubavi ne smete da se tako osećate, naprotiv, morate imati osećaj da ste unikatna „roba“. Ako ste ipak jedan od onih ko je imao osećaj da je više voleo čak i ako nije umeo da pokaže, ne žalite za tim. To je samo dokaz da u vama ima ljubavi i ostaje vam da se nadate da će se kad tad pojaviti neko ko će to umeti da ceni i uzvrati istom merom.

J.Holclajtner

Photo by:http://www.hitchedmag.com/