U odbranu astrologije

photo_systeme_solaire

POVODOM teksta u NOVOSTIMA

U “Novostima” se pojavio članak “Da li je tumačenje zvezda grešna zabava”

Moj odgovor je da je grešna zabava baviti se temama o kojima ništa ne znate i davati sebi slobodu da o tome iznosite svoj stav.

Povremo se radi spektakularnosti pojave profesionalni mrzitelji astrologije kojima mediji daju prostor da neargumentovano iznose netačne i neodržive teze o astrologiji kao šarlatanstvu.

U tom slučaju je i astrolog koji je spasao američkog predsednika Ronalda Regana bio šarlatan iako mu je spasao život pomerivši sastanak za jedan sat i on je jedni američki predsednik do tada koji je preživo prokletstvo američkih Indijanaca koji su prorekli da će svaki američki predsednik koji dođe na vlast u godini koja se završava na 0 umreti nasilnom smrću ili za vreme svog mandata. Tako je i bilo dok Reganov astrolog nije pomerio sastanak za drugi termin i Regan je prošao samo sa ranjavanjem.

Džon Kenedi nije slušao astrologa koji mu je rekao da ne ide u Dalas. Znamo kao je prošao.

Što se tiče profesionalnih mrzitelja astrologije to je njihovo pravo, šta će da osećaju, da misle i da zakljčuju ali mediji ne bi trebalo da daju prostor šarlatanima. Ali i to je problem medija. Srećom postoje sajtovi, blogovi i FB pa svako može da iznese svoj stav.

Autor teksta u Novostima se poziva na individu koja se predstavlja kao diplomirani fizičar, novinar i pisac. Očigledno ne astrolog sa iskustvom. O astrologiji može da sudi samo onaj ko ima veliko iskustvo. Pošto povremeno ova individua ima poriv da preko javnih glasila iznosi šarlatansko viđenje astrologije iznosim svoje mišljenje i dužna sam da posetiocima sajta pojasnim o čemu se radi.

Pre dve godine je na sličan neargumentovan način on “napao” astrologiju kao šarlatanstvo i samim tim Keplera, Pitagoru,Ptolomeja, Getea, Junga posredno nazvao šarlatanima. Pošto je na sličan način totalno neupućen u načine izrade i tumačenja horoskopa u časopisu “Vreme” objavio šarlatanski tekst a isti časopis je objavio moj komentar sada iznosim na osnovu onoga što piše u “Novostima” od 24.1.2016. sledeće

Pozivanje na mišljenje sveštenika i psihologa nema nikakvu težinu jer sam lično dobila blagoslov od sveštenika da na način na koji se bavim astrologijom je ispravan ( bez širenja lažnih informacja onih do kojih nisam došla na osnovu svog znanja)
Moji klijenti su bili sveštenici. Da li su se time oni ogrešili o veru i crkvu ?

Proroci su na osnovu kretanja zvezda i planeta odredili rođenja Isusa Hrista.

Sve civilizacije imaju horoskope i na osnovu svojih filozofija tumače kretanje zvezda i planeta.

Pozivati se samo na hrišćanstvo bez uvida u prethodne periode ljudske civilizacije je ograničeno i primitivno.

Vera u svevišnjeg nema nikakve veze sa tumačenjem zvezda niti je jedno suprotstavljeno drugom.

Ako bi se i pozivali samo na hrišćansku veru ona je napravila i pravi brojne ustupke ( kremacija, vantelesno začeće, presađivanje organa). Crkva, religija i vera su tri pojma koja se ne smeju ovde zloupotrebljavati da bi se osporila niti da bi se dao legitimitet astrologiji.

Pitanje vere, religije i crkve je stvar vaspitanja, unutrašnjih potreba i slobodne čovekove volje, izbora i duhovnih potreba. Da li su naučnici, lekari, ateisti manje stručni ?

U ime religije a za veru su postradali mnogi sveci ne odstupajući od svojih uverenja.

Ograničavati ljudski um u svom nastojanju da protumači sve što je neopipljivo, nedokazivo je greh. Dokažite naučnim metodama ljubav i mržnju- možete hemijske procese u čoveku ali ne i energiju ljubavi i mržnje je svođenje čoveka na naučni eksperiment.

Cenjeni vladika Nikolaj Velimirović je rekao “Nauka je isuviše ograničena da bi mogla da spozna tajne onostranog”.

Da li su narodi drugih veroispovesti sa svojim filozofijama, verovanjima i religijama manje vredni ? Ako je Bog jedan da li on pravi razliku kojoj veri i religiji pripadate ?

Da li je ateista mio Bogu ? Da li ateista zaista ne veruje ?. Da li je Sveto pismo dobro protumačeno i prevođeno ? Ovo su samo neka od pitanja na koja niko ne može sa sigurnošću da odgovor. Šta ćemo sa drugim svetim knjigama? Hoćemo li ih staviti na stub srama zato što ne pripadaju određenoj veri?

Dnevni horoskopi u novinama

– Dvanaest zodijačkih znakova je samo okvirna podela, najgrublja koja se koristi u tzv. popularnoj astrologiji u dnevnim novinama kada se tumačenje radi na osnovu tranzita Sunca, Meseca i trenutne pozicije planeta a planete predstavljaju energetski uticaj svojom simbolikom.

Astrolozi i naplata usluga

Individua na koju se autor teksta u “Novostima” poziva je pre dve godine kao glavnu tezu izložio ( slobodno tumačenje) da astrolozi zarađuju na lakovernima. Ako je astrologija fantaziranje šta je sa zaradama pisaca naučne fantastike ? Da li oni zarađuju na istini ili na imaginaciji ? Da li je imaginacija kod umetnika dozvoljena a kod astrologa nije ? Na sreću astrolozi raspolažu moćnim sredstvima da dokažu da je astrolgoija ozbiljna veština tumačenja zvezda. Koliki je uspeh u tome ? Zavisi od brojnih faktora.

– Izrada natalnih, solarnih, progresivnih i raznih drugih horoskopa je nešto sasvim drugo od onih u dnevnim novinama.Kada se tumači lični horoskop on se uvek radi u poređenju sa horoskopom roditelja jer kao što je biološko-energetska veza između roditelja i dece neraskidiva i prolazi kroz razne faze tako je i astrološka veza između horoskopa roditelja i dece izuzetno bitna.

– Horoskop oslikava potencijale,temperament,sklonost ka određenim zanimanjima, bolestima ili profesijama a ne sudbinu čoveka. Tako da oni koji su se rodili u isti dan, isti sat i isti minut u istom gradu imaće različite sudbine tj. životne priče u zavisnosti od porodice u kojima će rasti i razvijati se kao ličnosti. Osobe sa istim potencijalom razvijaće se u okviru onih oblasti u kojima će se planete sa najvećim uticajem “nametnuti” u vreme biranja profesija. Često lekari, hirurzi i sportisti imaju istaknut Mars ali i ubice. Ne postoji šablon po kome se tumači horoskop postoje okvirna pravila i iskustvo zapisano u brojnim drevnim i savremenim udžbenicma.

Primer-Dete sa jako naglašenim ili loše postavljenim Marsom i Saturnom kod ambicioznog oca naučnika npr. mora da nastavi porodičnu tradiciju i da se bavi naukom, javlja se revolt ( snaga Marsa) prema autoritetu ( Saturn) a kod onog deteta kome je otac uspešan sportista, on bira sport ili na zdrav način se oslobađa energije koju emituje napet aspekt između ove dve planete ali npr. ima povredu noge i mora da prekine da se bavi sportom ( drugo tumačenje ovog aspekta ). Kod nekog trećeg kome je otac vojno lice, dete odlazi dobrovoljno u rat i biva ranjeno ili nešto mnogo gore. Svaki je horoskop priča za sebe kao što svaka životna priča jednistvena.

Da bi se dokazala validnost astrologije trebalo bi znati koje sve informacije astrolog uzima u obzira pri tumačenju horoskopa

– datum, sat i mesto rođenja. ( isto za roditelje,decu i ljubavnog partnera)

– natalna karta se može raditi po tropskom ili sideralnom zodijaku sa ili bez uvažavanja pomeranja Zemljine ose

– tumače se stepeni na kojima se nalaze planete i fiksne zvezde za dan rođenja, za poslednji i naredni rođendan, za sve važne događaje u životu, uzimaju se u obzir aspekti koje planete prave međusobno i u interakciji sa horoskopima roditelja, dece i ljubavnog partnera ( ili pslovnog)

– rade se direkcije, primarne, sekundarne, predviđa se kako će se neko ponašati i kakav će mu biti karakter, temperament i kakvim će izazovima biti izložen za određene godine života kada planete i vrhovi astroloških kuća promene stepne i znakove.

U ovom stilu mogla bih da napišem elaborat ali to niko ne bi imao strpljenja da čita.

Spominjanje mišljenja psihologa ( neimenovanog ) je deplasirano kada se i psihijatri i psiholozi bave astrologijom, naručuju horoskope i veoma su zainteresovani za alternativne oblike saznanja.

Spominjanje 13.zodijačkog znaka Zmijonošca je nešto o čemu sam pisala još u februaru 1995. za časopis “Telegraf” kada je Britanska kraljevska opservatorija to spekatkularno objavila a radi se o sazvežđu koje je implementirano u stepene Škorpije i Strelca.

Uzimaju se u obzir sazvežđa koja se nalaze oko nebeskog ekvatora ali i ona udaljena. Izračunavaju se arapske tačke za razne aspekte života ( brak, razvod, bolest, i sl. ) uzimaju se u obzir pozicije hipotetičkih planeta i asteroida.

Svrsishodnost astrologije – Kao kada gledate meteorološke prognoze. Ako vam kažu ne idite na put, poledica a vi odete pa loše prođete, zašto niste slušali stručnjake. Ako dobijte labaratorijske analize i vidite anemiju i ne lečite se, da li je kriv lekar koji vas je upozorio da uzimate lekove ili vi koji ste se oglušili o nalaze ?

Astrolog upozorava, savetuje, podstiče, mora da bude iskren ali ne da plaši klijenta, uvek mora da ohrabri i da da svoje mišljenje kako bi trebalo postupiti, na osnovu natalne karte i tranzita planeta. I uglavnom može da predvidi da li će ga klijent poslušati.

Ovako u nedogled. Ne radi se samo o 12 zodijačkih znakova i 12.zodijačkih kuća niti o šarlatanstvu. Ako je iko šarlatan to je neko ko nema znanje iz astrologije u protivnom bi dao sasvim drugačije informacije na osnovu svog iskustva i ko ovu drevnu veštinu pokušava da ospori iz nekih svojih ličnih, za ovaj sajt i ovog autora potpuno nebitnih razloga koji su možda za psihologa ili sveštenika da se njime pozabavi.

 

J.Holclajnter