Nezaboravne ljubavi

Malo je njih koji ne pamte bar nekoga u koga su bili zaljubljeni, da li u ranoj mladosti, kasnije u životu, bilo kad, a veza se nije realizovala iz nekih razloga, nije išla u očekivanom pravcu. Što je raskid bio bolniji, manje očekivan to je osoba duže u stanju šoka, pati i ne može ni sa kim da uspostavi odnos kakav je imala u pređašnjoj vezi. Velike ljubavi nakon raskida ostave za sobom i veliku patnju i vremenom se pretvore u „nezaboravnu ljubav“. U svakoj narednoj vezi ako dođe do nekakvih problema, nesuglasica, neminovno se vrši poređenje s tom nekom „nezaboravnom ljubavlju“.

Postoje osobe koje žele, nezavisno od intenziteta emocija i patnje zbog raskida da što pre zaborave sve što su zajedno doživele sa osobom koja im je priredila i lepe i tužne momente, cepaju se ili brišu iz telefona i kompjutera zajedničke slike ili se brišu SMS poruke, mejlovi, mora da se zametne svaki trag te ljubavi. Oni koji su nesigurni da će moći da ponovo dožive nešto slično ili se nadaju mogućoj obnovi veze ili jednostavno ne žele da izbrišu trag iz sećanja, skloni su da sve to negde čuvaju kao najdražu uspomenu. Sve dok i jedan i drugi način raskidanja sa prošlošću donosi olakšanje, ima smisla, bilo da date sebi vremena da je odbolujete ili odmah krenete u novu vezu ali u većini slučajeva i jedni i drugi ne mogu da izbrišu uspomene pothranjene u duši. S tim se nije lako boriti jer će ulice kojima ste prolazili, kafići ili restorani u koje ste odlazili i koji su bili vaši, pesme koje ste slušali, buditi uspomne. Oni koji odu da žive u neku drugu zemlju, lakše prekidaju veze sa prošlošću, što je takođe veoma individualno jer se vremenom i kod njih budi nostalgija koja uključuje sve što su doživeli u svom rodnom gradu pa će i povratak u njega buditi takođe bar deo uspomena na nekadašnju ljubav.

Ne postoji univerzalni recept kako zaboraviti tu neku veliku ljubav koja se nije realizovala i pitanje da li je treba zaboraviti ili sagledati realno. I to je problem. jer kako vreme odmiče osoba postaje zrelija, prolazi kroz nove izazove i nova iskušenja i može je glorifikovati jer sve što je prošlo  izgleda lepše, romantičnije i nezamenljivo ili ako ima sreće da u svom sazrevanju postane trezvenija kada je ljubav u pitanju sagleda i svoju prošlost iz realnog ugla. Ali postoje i oni koji dugo pamte i dugo pate. Ako ste jedna od tih osoba koja ne može da izbriše iz sećanja „nezaboravnu ljubav“ zapitajte se da li je u pitanju sećanje na emociju koja je vas prožimala ili na ljubav koju ste dobijali zauzvrat. Možda ćete shvatiti da ste uvereni da niko ne može da pobudi u vama ona osećanja koja su vas tada prožimala. I to je tačno. Svako vreme, uzrast, obeležavaju određene emocije. I svaka veza i svaka ljubav je jednistvena. Nekome se „nezaboravna ljubav“ dogodi u dvadesetim nekima u četrdesetim godinama života. Nema pravila. Ako je u pitanju ljubav iz rane mladosti, teže se  zaboravlja jer je duša tada bila neopterećena iskustvom. U tridesetoj osećate drugačije nego kada ste imali dvadeset. Jer u tih deset godina mnogo toga ste proživeli, čak, iako ste bili sa istim partnerom i on i vi ste drugačiji. Ako  priželjkujete da neko bude u stanju da kod vas pobudi ona osećanja kojima ste tada bili ispunjeni, možda potpuno nesvesno tražite u novom partneru sličan tip osobe, kopiju nekadašnjeg partnera. Možda, ako su sećanja previše bolna, tražite nekog potpuno drugačijeg, u zavisnosti da li tražite zamenu za nekadašnju ljubav ili nekog ko vas ni na koji način neće podsećati na tu osobu. Ako je prethodni partner bio crn, ambicozan i nevozan, nesvesno se možete  zaljubiti u plavog, pasivnog, dobroćudnog, samo da ne bude „kao onaj“ jer nesveno mislite da će i kraj veze biti neminovan ili da će vam prirediti sličnu patnju.

 Ako zaista želite da se oslobodite uspomena koje su za vas iz nekog razloga i dalje veoma bolne, bilo da je u pitanju tuga zbog rastanka, povređena sujeta ili ste uvereni da nećete upoznati nikog koga ćete moći da volite tim intenzitetom vratite film unazad pa pokušajte da realno sagledate vašu vezu. Zapitajte se osim osećanja koja je kod vas ta osoba pobuđivla i osim vašeg osećanja zaljubljenosti, da li je ona druga strana istim intenzitetom iskazivala svoja. Da li ste mogli da se oslonite na nju, da li je ispunjavala obećanja, da li vas je bespotrebno kritikovala ili često stavljala neke primedbe na vaš račun koje ste vi tada doživljavali kao dobronamerne a ipak vam nisu ni malo prijalie ? Koliko ste ljubavi dobili zauzvrat ? Da li je bila iskrena prema vama i da li je pravila zajedničke planove za budućnost, da li je iskazivala ljubav na način na koji ste vi to očekivali i želeli ili ste stalno bili u stanju očekivanja da će se to dogoditi i eto nije se dogodilo. Kada bolje sagledate tu „nezaboravnu ljubav“ ispostaviće se, jer verovatno vi niste raskinuli, u protivnom ne biste se tako osećali, nezaboravna su bila samo vaša osećanja i vaša očekivanja. Predmet vaše ljubavi bio je daleko ispod nivoa vaših emotivnih potreba, davanja i jednom rečju, vama ljubav nije bila uzvraćena na način na koji ste to očekivali i zasluživali.  Možete analizirati uz pomoć psihologa ili psihoanalitičara  segment po segment vaše veze da vam stručnjak kaže šta je to bilo tako fascinantno u toj osobi što ste vi prepoznali kao nešto izuzetno, nezamenljivo. Možda ste prerasli uzrast u kome tražite samo te neke osobine ili je u pitanju bila samo jaka fizička privlačnost. Ipak, posle izvesnog vremena, čak iako se veza svodi samo na slaganje u seksu, ljubav ne može postati nezaboravna ako ta osoba koju glorifikujete nije imala i druge kvalitete ili neku ličnu harizmu kojoj niste mogli da odolite. Drugi korak ka oslobađanju od fascinacije osobom koju smatrate nezaboravnom ljubavlju je način rastanka. Da li ste bili ostavljeni uz nagoveštaj da bi se to moglo dogoditi, da li je ta osoba samo prestala da se javlja ili jednostavno pobegla iz vašeg života. Ako je to slučaj, moguće da njoj nije bila potrebna sva vaša ljubav, način na koji ste je izražavali, verovatno i vrsta posesivnosti koju ste pokazivali a koje niste bili svesni. Ili se jednostavno nije snašla u vašoj vezi, nešto joj je smetalo a nije htela da to verbalizuje. Naravno da je to kukavčki i samo zbog toga bi trebalo da je izbrišete iz sećanja kao „nezaboravnu ljubav“ jer je takav rastanak dokaz nepoštovanja vas i vaših osećanja. Ponekad partneri budu ostavljeni jer su hiper senzibilni i stvaraju kod drugog partnera osećanje nemoći, smatraju da im se ne može udovoljiti, da im sve smeta, da im nije nikada dosta ljubavi i žele „zdravu“ ljubav u kojoj neće biti prisutna tolika količina emotivnih očekivanja.

Razmislite dobro da li ste voleli sebe tada u tom peridodu dok ste bili zajedno sa tom osobom ? Da li ste bili srećni pored nje čak iako je ona bila po mnogim pitanjima nezgodne naravni, preambiciozna ili previše pasivna, da li je prolazila kroz krize kroz koje niste bili u stanju da je pratite ili je bila u fazi uspona u karijeri zbog čega vas je zanemarivala,  a vi ste je nezavisno od svega voleli. Moguće da je celokupan doživljaj te veze, kako ste se vi u njoj osećali, kako vam je bilo dok ste bili zajedno, to što ne možete da prebolite. To ne znači da nećete naići na kvalitetnu osobu uz koju se nećete osećati mnogo bolje, koja će imati razumevanja za vas i koja će kod vas stvoriti utisak da se uz vas oseća kao što ste se vi osećali u toku trajanja vaše „nezaboravne ljubavi“. Uspomene su lepe jer je vreme filter koji briše sve negativno ali ako im robujete, setite se koliko puta vas je taj vaš „nezaboravni“ partner svojim rečima ili postupcima povredio i magija će nestati a uspomene ćete uspeti da smestite tamo gde i pripadaju. Ako ste vi bili ona strana u vezi koja je ishitreno,zbog povređene sujete, nemogućnosti da dominirate u vezi ili da nametnete svoja pravila ili zbog neispunjenih očekivanja izašli iz veze, a tu osobu ste još uvek voleli i bili svesni da ona voli vas, imate problem sa svojom savešću. I tu vam nema pomoći, osim da na neki način svoje postupke vremenom opravdate i ostanete sa tom osobom, ako ona to želi, u prijateljskim odnosima, da joj kad tad nadoknadite sve ono što je proživela zbog rastanka sa vama. Između ove dve mogućnosti, da je neko vas ostavio ili vi nekog, ne bez jakog razloga, ili u afektu, ova druga varijanta rastanka je mnogo bolnija. Naravno za one koji umeju da vole i koje grize savest. Oni koji je imaju znaju da manje boli šamar koji ste primili nego koji ste nekom zadali.

J.Holclajtner


 

Photo by :http://www.dailysmscollection.in