Retrogradni Mars- nevolje ili izazov

 images (2)

Od kako je Mars krenuo retrogradno preko Strelca i ide ka Škorpiji u koju će ući 28.maja mnogi se osećaju pomalo „čudno“ ili su nervozni, neraspoloženi ili su egzaltirani i oduševljeni. O čemu se zapravo radi ? Da li Mars deluje na sve podjednako ? Naravno da ne. Nije svejedno kada  Mars ide retrogradnim hodom, da li je to kao ove godine u vreme vladavine znaka Ovna, Bika i Blizanaca ili je to ujesen u vreme vladavine Vage, Škorpije npr. i Strelca.  Ove godine kada retrogradni Mars prelazi preko Strelca i Škorpije  kojom takođe vlada uz planetu Pluton njegov hod se drugačije odražava na svaki zodijački znak. Postoji tzv. linearno tumačenje tranzita kada gledate samo tranzit planete, konkretno preko početnih stepeni Strelca i odnos koji pravi sa nekom planetom u vašem horoskopu. Oni koji imaju Mars, Uran ili Saturn na kraju Bika ili Blizanaca pod najvećim su pritiskom jer se radi o opoziciji tj. dirketno je Mars suprotstavljen ovim planetama i predstavlja izazov određene vrste, na emotivnom ili profesionalnom, zdravstvenom planu. Postoji i drugačije, mnogo deliktnije tumačenje ovog uticaja a to je izračunavanje središne tačke sadašnjeg položaja Marsa i onog u vašem natalnom horoskopu. Konkretno, oni koji imaju Mars na početku Vage kada izračunaju središnju tačku, dobijaju „zajednički“ Mars na početnim stepenima Škorpije. To je jedna veoma agresivna pozicija koja može dati veliko nezadovoljstvo i ako je ta tačka u horoskopu u dobrom aspektu sa nekom planetom u natalu, npr. sa Suncem ili Venerom, Jupiterom, osoba može biti motivisana da krene sa mrtve tačke i da se posveti svojoj karijeri. Npr. rođeni krajem avgusta i početkom septembra 1976. imaju Mars na početku Vage dok rođeni krajem novembra 1976. Imaju Mars tačno na mestu gde se on trentno nalazi u retrogradnom hodu tako da će drugačije reagovati. Lavovi i Device 1976. biće mnogo energičniji i zahtevniji po mnogim pitanjima dok će npr. Strelci 1976.imati utisak da tapkaju u mestu. Naravno sve zavisi od pozicije Meseca nrp.u ličnim horoskopima i od drugih planeta kako će se konkretno tumačiti taj aspekt. Oni koji imaju Mars na početku Device u natalnom horoskopu „zajednički“ Mars će im biti u Vagi, biće konfuzni, neodlučni, sentimentalni, svojeglavi. Oni koji imaju Mars na početku Ovna, njima je „zajednički“ Mars na početku Vodolije i mogu konstruktivno iskoristiti ovaj tranzit, proširujući krug prijatelja i društvenih veza. Po ovom principu se analizira uticaj Marsa u okviru svačijeg natalnog horoskopa.

Izračunavanje treba prepustiti kompjuterskim programima a ako želie da to računate ručno onda pogledajte na kom je stepenu vaš Mars u natalu konkretno ako je na 1.stepnu Vage središnju tačku ćete računati u pracu kretanja planeta, suprotno od kretanja kazaljki na satu. Tako ćete računati da imate 30 stepeni Vage, 30 stepeni Škorpije i 3 stepena Strelca ( konkretno 17.-18.19.maja) i dobićete kao središnju tačku 2. stepen Škorpije.

Kada se analizira retogrogradni hod neke planete, naročito kada se radi o vladaocu nekog znaka, kao što je slučaj trenutno sa Marsom koji je vladalac Škorpije i iz Strelca se vraća u svoj znak onda se u okviru natalnog horoskopa gleda i ka kojoj bitnoj tački u natalnoj karti ide Mars u svom retrogradnom hodu. Nije svejedno da li Mars ide ka Suncu ( inventivnost, ambicija) Mesecu ( emocije) ka Uranu ( impulsivnost,agresivnost) ka Saturnu ( depresija) ka Plutonu ( agresivnost ili ambicija) ka Merkuru ( svadljivost) ka Veneri ( strast) ka Jupiteru ( šansa, prilika ali i neočekivani, ne obavezno prijatni događaji) ka Marsu ( agresivnost ili nova šansa)  ka Neptunu ( problemi sa zdravljem, zakonom, novcem ili povoljne šanse, u zavisnosti od drugih aspekata u horoskopu).

Takođe je bitno iz koje astrološke kuće se retrogradni Mars vraća u koju.  Najdramatičniji je povratak Marsa ka Ascendentu – osi prve kuće ličnosti, ka IC- vrhu četvrte kuće doma, Descendentu – vrhu sedme kuće partnerskih odnosa i  ka MC- vrhu desete kuće karijere jer će se u okviru tih segmenata života dešavati značajne promene ili će osoba imati potrebu da nešto promeni.

Ovaj retrogradni hod će se osećati od 28.maja do kraja juna. Svakako treba izbegavati radikalne odluke i rasprave.

JH.


 

photo by http://www.daviddisalvo.org