Astrologija otkriva ima li nade da ljubavna veza potraje

happy-couple_2Da je moguća trajna sreća u ljubavi ?

Iako u astrologiji postoje nekakva pravila po pitanju slaganja znakova, kao što su npr. vatreni (Ovan, Lav, Strelac ) sa vatrenim i vazdušnim ( Blizanci, Vaga i Vodolija) , i obrnuto, zemljani (Bik, Devica, Jarac) sa zemljanim i vodenim ( Rak, Škorpija,Ribe) i obrnuto, ipak, to je isuviše uopšteno shvatanje da biste uz pomoć tog obrasca dobili odgovor često na vrlo konkretno pitanje – Da li određena vam  osoba odgovara kao ljubavni partner ?
Pitanja sa kojima se astrolozi često suočavaju su  – Da li me voli ? – Šta oseća prema meni? .To samo potvrđuje tezu o otuđenosti, često nepostojanju poverenja u partnera, nedostatk komunikacije a razlog zbog čega se sumnja u postojanje pravih osećanja ili čak bilo kakvih je prebrzo ulaženje u intimne veze. Veze počinju intimnošću a zatim se podrazumeva da će se iz intimnosti roditi i ljubav. Koliko god pokušavali da budemo u skladu sa tempom današnjeg načina života  i takav tempo  je nametnut u svim segmentima života uključujući tu i ljubavni, duša traži svoje. Fizička bliskost se pokazuje ne samo kao često nedovoljna da bi se veza nastavila već i kao otežavajući faktor jer su se osobe već sasvim zbližile a da se pri tom nisu upoznale.

Najčešća pitanja koja se postavljaju astrologu u vezi sa ljubavi su :

-Šta on oseća prema meni?
– Da li je on iskren ?
– Da li ima drugu /drugog ?
– Da li će ovo da potraje ?
– Da li me voli ?
– Da li će da se vrati ?

Kvalitet veze tj. osećanja može se vrlo lako odrediti na osnovu uporednih natalnih karata i aspekata koje prave planete međusobno. Može se videti koji je partner nežniji, koji strastveniji, koji je posesivniji, koji „guši“ onog drugog, koji je sumnjičaviji, koji je ponosniji. Kada se sagleda ličnost svakog partnera ponaosob iz njihovih natalnih karata pogledaju se uzajamni aspekti između planeta osećanja ( Mesec, Venera) zanosa ( Neptun) strasti ( Sunce, Mars, Pluton, Uran). Merkur će ukazati na način komunikacije između njih dvoje a Jupiter na duhovni sklad. Aspekti Saturna će ukazati da li će veza trajati.

Kako se analizira uporedni horoskop

1.Prvo se urade pojedinačni natalni horoskopi i analzira se osoba kao ličnost. Posebno se obrati pažnja na pozicije koje zauzimaju

Sunce –  ego ( kod muškarca) otac, suprug, partner( kod žene) – simbol uspešnog muškarca tj. partnera.

Mesec – tip žene koja se sviđa muškarcu a kod žene način na koji doživljava sebe kao ženu.Simbol osećajne partnerke ili popularne u javnosti ( u muškom horoskopu) tj. potrebu za isticanjem, promenljiva raspoloženja, melanholiju, materinstvo ( u ženskom horoskopu).

Merkur  – kod oba zna opisuje način komunikacije.Simbol je drugarstva i mladalačkih simpatija.

Venera –  tip žene kojoj muškarac ne može da odoli bilo da joj se divi ili da ga uzbuđuje u ženskom horoskopu, način na koji ona izražava svoju ženstvenost, preko znaka u kome se nalazi opisuje i ambijent u kome može doći do susreta. Simbolizuje atraktivnu ženu često raskošne lepote, umetnicu, zavodnicu.

Mars   – u muškom horoskopu opisuje erotsku moć muškarca i kako je on izražava.u ženskom horoskopu tip muškarca koji joj se može svideti ali i koji je može emotivno i fizički povrediti ( zavisi od aspekata, znaka i astrološke kuće).Simbol vojnih lica, lekara, hirurga, sportista.

Jupiter – znak u kome se nalazi Jupiter opisuje partnera koji nas može oduševiti ili nam imponovati. Takođe je simbol inostranstva i može ukazati na razdvajanje zbog odlaska jednog partnera u inostranstvo.Simbolizuje diplamte, obrazovane muškarce dobrog finansijskog stanja.

Saturn – pozicija Saturna opisuje tip osobe koja vam može doneti tugu ili zbog koje možete izgubiti vreme i čekati da se situacija raščisti. Ponekad to traje godinama.Simbol ozbiljnih osoba, starijih partnera, udovaca, razvedenih osoba bilo muških ili ženskih.

Uran –  simbolizuje neočekivane obrte u ljubavi, odnosi se na atmosferu pre nego na tip osobe.Donosi scene, iznenadne ljubavi, lični magnetizam, uticaj, bes, afektivna stanja. Simbolizuje elektroinžinjere, pilote, sportiste, naučnike.

Neptun – simbolizuje zaljubljenost, potrebu za ljubavlju, iluziju i sklnost da se robuje idealizovanoj predstavi o ljubavi, neprihvatanje stvarnosti.Simolizuje umetnike,muzičare, lekare, psihologe.

Pluton- simbolizuje muškara kome žena ne može da odoli a uz Meseca i Veneru u muškom horoskopu ženu koja ima veliku moć nad partnerom ili opsednutost seksom u ženskom horoskopu. Pluton je odgovoran za sklonost  ka perverzijama, nasilju.

nerazumevanjeAstrolog otkriva šta ih razdvaja

Kako se analizira kompatibilnost para

 1. Prvo se analiraju pojedinačni horoskop i pronalaze se manjkavosti u karakteru osobe jer kvaliteti nikada neće biti problem u vezi. Ono što je u karakteru jedne osobe okidač za njene probleme biće ono što će se provlačiti kao model ponašanja u svim vezama.
 2. Pronalaženje mogućnosti kao da se kompenzuju manjkavosti karaktera preko simbolike planeta i aspekata koje prave.
 3. Sagledavanje perioda tj. uticaja tranzitnih planeta nad natalnim horoskopom osobe i predviđanje mogućih izazova sa kojima će osoba biti suočena.
 4. Traženje odgovora na pitanje – Šta osoba očekuje od ljubavi, partnera, veze, braka ? Da li je to ljubav, zanos, sigurnost, društveni status, odanost ?
 5. Kako osoba ostvaruje i da li će ostvariti svoja očekivanja. Koje osobine izbijaju u prvi plan kada je suočena sa emotivnom dilemom, emotivnim problemom, sumnjama, odbijanjem.
 6. Izrada uporednog horoskopa po četiri različite metode, sinastrije, composita, Dejvisona i progresivnog composita.
 7. Izvlačenje zaključaka i predviđanje mogućih perioda kroz koji će dvoje kao par prolaziti, i kako će se ponašati, antagonistički, prijateljski, da li će zajednički rešavati probleme, da li će biti ljubomorni, skloni scenama, raskidima, mirenjima.

Da bismo došli do ovih zaključaka moramo analizirati:

 1. Natalni horoskop – osnovni horoskop koji se izrađuje za dan, sat i mesto rođenja.
 2. Solarni horoskop – horoskop za životnu godinu u kojoj se par upoznao, zavoleo, započeo vezu, za svakog pojedinačno.
 3. Progresivni horoskop – posebna vrsta predikcije po principu dan za godinu koja pokazuje kako osoba progresira – u kakvu se ličnost menja, kakvim je uticajima izložena i vrši se upoređenje sa natalnim horoskopom.
 4. Uporedni horoskop po principu sinastrije – natalni horoskopi dvoje, jedan iznad drugog, radi lakšeg upoređenja aspekata koje planete prave unutar horoskopa.
 5. Uporedni horoskop po sistemu composite metoda- središnja tačka u prostoru i vremenu, dobijanje tzv. zajedničkog horoskopa, dvoje kao jedno.
 6. Uporedni horoskop po principu Dejvison metode – isto kao i composit ali se dobija konkretan datum u prostoru i vremenu dvoje kao par su sažeti u jedan središnji datum koji predstavnja NJIH DVOJE kao da je u pitanju jedna osoba.
 7. Progresivni composite – objedinjen sistem zajedničkog progresivnog horoskopa – gde su njih dvoje sada u ovom momentu.
 8. Horar – horoskop događaja, tj. njihovog susreta, poznastva ili početka veze, što više horara kao pomoćnih horoskopa to bolje. Horoskop događaja se radi kao horoskop osobe za datum sat i mesto određenog događaja i vrši se upoređenje sa natalnim horoskopima obe osobe da bi se videlo kako se koja osećala i šta je mislila u tom momentu.

Izvlačenje zaključka

Najteži deo posla za svakog astrologa je sažimanje svih informacija koje se dobiju na osnovu nabrojanih horoskopa i predviđanje šta se može očekivati od jedne veze. U suštini astrolog sa iskustvom može  bacivši pogled na oba natalna horoskopa lako da zaključi da li dovje ima šansu ili ne. To „bacanje“ pogleda često traje nekolio sati ali kao što kada vidite osobu prvi utisak vas nikada ne vara, tako vas ni pogled na horoskop nikada neće prevariti, prvi utisak će se nametnuti posle brojih anliziranja, samo će se oktriti više detalja ali suština veze odmah pada u oči.

Možda se neko može zapitati kako je to moguće. Natalna karta je kao otisak dlana, slika osobe, ona nosi određen energetski potencijal i odmah se „oseti“ ko je jači u toj vezi, ko će više da voli, ko će više da pati, da li će veza biti burna, mirna, da li će se završiti brakom, raskidom.

Svi ostali horoskopi su potrebni radi lakšeg razumevanja onoga što možda nije dovoljno jasno na samom početku analize. Solarni horoskopi pokazuju kroz kakav period osoba prolazi u  momentu poznanstva.

Šta se očekuje od astrologa

Često se očekuje od astrologa da bude i sudija i psiholog i onaj koji sve razume, sve može, da kaže ono što se od njega očekuje, ono što želimo da čujemo. U stvari najteže je raditi horoskope bliskim osobama upravo zato što se nepogrešivo „oseti“ suština horoskopa a nema horoskopa u kome je sve potaman sve planete u dobrim aspektima pa i tada nekim tranzitom, tokom vremena, aktiviraće se iz nekog lošeg aspekta i nijedna osoba nije pošteđena bar nečeg neprijatnog u životu. Stoga treba biti krajnje oprezan u davanju izjava, naravno uvek imajući u vidu koga imate pred sobom. Ako se radi o osobi koja je preosetljiva, drugačije ćete reći nešto nepovoljno, ali slutite moguće probleme ili raskid nego kada se radi o osobi koja je energična i samoverena.Osnovno pravilo je ne smete reći ono što neko voli da čuje ali ni reći baš sve što vidite u horoskopu ako pretpostavljate da bi to moglo da je destabilizuje.

Sa koliko tačnosti se može predvideti razvoj događaja

Postoji velika verovatnoća da će astrolog sa iskustvom uspeti da predvidi izazove kojima će par biti izložen kao i njihovu reakciju na godađaje. Svrha analize horoskopa je da se eventualno ako je moguće tok događaja zaustavi ako veza ide u sunovrat a ima nade za njih dvoje jer astrolog prvenstveno mora da predvidi KADA nastupaju neki važni momenti i KAKO će se partneri postaviti suočavajući se sa problemom. Mnogi međutim postavljaju pitanje ZAŠTO je došlo do neke situacije i tada je astrolgu jasno da ne žele da sagledaju svoju prošlost realno. Ne žele da priznaju da je i njihov udeo u lošoj vezi pozamašan.

Jasminka Holclajtner
jasminhol@yahoo.com