Ishrana i dijeta prema zodijačkom znaku

Voće, za Ovna da smiri nervni sistem

OVAN
Kao vatreni znak ima uglavnom ubrzan metabolizam, može patiti od glavobolja i povišenog krvnog pritiska koji muški predstavnici uglavnom rešavaju alkoholom ili sprotom. Skloni preterivanju u ishrani, trebalo bi da uvedu redovne obroke sa dosta voća koje uglavnom i ne primećuju. Meso vole, posebno sa roštilja ali njihovom organizmu više prija riba i lagana salata što im pomaže da ne budu preterano nervozni. Ovnovi su skloni da jedu veće količine čokolade i slatkiša jer su najveća deca Zodijaka čak, po pitanju hrane i razmaženiji od Blizanaca pa bi bilo dobro da se i u tom pogledu obuzdaju.

Bikovi vole dimljeno meso

BIK
Važi za hedonistu, znak koji voli da jede, pije, ali nije baš tako. Bik voli i da kuva i da sprema ili da naruči hranu iz najotmenijeg restorana, da ode negde gde je ne samo dobra kuhinja nego i dobra muzika, dobro vino. Bik je po pitanju hrane pomalo snob. Od ruralnog tipa koji može da jede beli luk i slaninu sa domaćom rakijom do onog koji voli dimljenog lososa i francuska vina na Azurnoj obali gotovo da nema razlike. Plodovi mora mogu regulisati problem koji može imati sa štitastom žlezdom jer se ispod njegove mirnoće krije vulkan. Blaga hrana na bazi mlečnih proizvoda smiriće njegovu preterano ljutitu i pravdoljubivu prirodu.

Piza za Blizance zbog ubrzanog metabolizma

BLIZANCI
Ako postoji znak koga je teško zadovoljiti  to su Blizanci. U stanju su da kriju slatkiše ispod kreveta i da se ponašaju kao deca, da se napijaju ili da „mrze“ hranu tako da pogoditi njihov ukus je veoma teško.Njima u ishrani nedostaje discipline i kao prvo morali bi da se oslobode navike da piju gazirana pića, razne grickalice. Domaća kuhinja, kajmak, sir, meso na roštilju ali u malim količinama ili orijentalna hrana, posebno kineska kuhinja može da im prija. Najvažnije kada je ishrana u pitanju je da ne doručkuju u tri poslepodne i da ne jedu picu u dva po ponoći.

Sladoled za Raka koji voli slatkiše

RAK
Ovaj znak večito željan pažnje i ljubavi u stvari i te kako je spretan u kuhinji, ima gomilu kuvara u biblioteci ali je nasrećniji kada ga izvedete u restoran. Pomalo lenj, kuva kada mora a tada maestralno. Prema sebi je bolećiv i na najmanji povod je nesrećan što mu daje za pravo da jede čokoladu u ogromnim količinana, da se „teši“ pijući velike količine kafe a muškarci odu na „partiju razumevanja“ sa prijateljima u kafanu. Žene su sklone da jedu kuvano slatko od voća, sladoled, muškarci vole roštilj. Mali broj predsavnika ovog znaka zna da treba da jede mnogo zelene salate i plodva mora i jedino to ga čini zdravim.

Hamburgeru  nijedan Lav ne može da odoli

LAV
Kada je hrana u pitanu Lavu nikada dosta. Uglavnom ne može da prođe ni  pored jednog kioska sa hamburegerima, voli ljuto, hot red čili pepers može da sluša ili jedne svejedno mu je. Lav voli pivo, sve što je penušavo, sve što je nezdravo iako ima gomilu knjiga o zdravlju jer povremeno upada u faze hipohondrije i ide na drastičnu dijetu kada ga bilo šta zaboli. Tada ga treba uhvatititi i prisiliti ga da jede samo ono što njegovom organizmu odgovara a to je lagana barena hrana ali ne bez mesa jer lavovi su predatori pa se tako ponašaju i humani predstavnici ovog znaka, naročito ako su nulta krvna grupa. Malo vina mu prija kao i što više voća koje se ne seti da pojede.

 

Čokoladna torta za Devicu kada je nervozna

DEVICA
Ako postoji neko s kim su roditelji imali najviše problema kada je ishrana u pitanju to je Devica. Ili je bila sklona da se duri dok joj ne daju čokoladu, sladoled ili bombone ili nije ništa jela. Odrasla nije ništa bolja. Čuveni nervčik horoskopa mora da ima osećaj sitosti ali sve mora da bude i lepo aranžirano tako da joj je potrebno omogućiti mirnu atmosferu za vreme jela, najbolje u restoranu uz tihu muziku. Mnogo važnije od žita sa šlagom je da je ne opterećujete nikakvim problemima, teškim temama. Slatkiši joj uništavaju pankreas i zato joj najviše odgovaraju lagane čorbe, uglavnom potaži, nije mesojed pa neće „otkinuti“ na roštilj.

Čokoladne bombone  za Vagu za bolje raspoloženje

VAGA
Ovom predstavniku zodijačkog znaka najviše odgovara hrana koju drugi spremi, kanapei, minjoni, sladoled, hrana na prijemima, sve što se „nabode“. U povremenim fazama kada izlgadni sebe dijetama, navali na mađarske specjalitete ili kinesku kuhinju dok joj ne pozli. Zdrava hrana za vagu je integralni prinač, zelena salata, istočnjački začini, plodovi mora i sve to „začinjeno“ ljubavlju u lepoj atmosferi. Vaga voli da je svi ostave na miru i njen problem može biti opterćenost bubrega zbog čega treba da uzima dosta minerlane vode ali negazirane i biljni čajevi.

wineCrno vino Škorpija ne odbija

ŠKORPIJA
Predstavnici ovog znaka vole druge da šokiraju, između ostalog i svojim ukusom. Ako neko naručuje nešto zbog čega šef sale čupa kose od užasa to je Škorpija. Tražiće kavijar u drumskoj kafani ili proju u najeminentijem restoranu. Istini za volju, zadovoljava se krvavim biftekom, crnim vinom, voli lignje, može da proba egzotične začine, meksičku kuhinju ali nije toliko komplikovavan kako izgleda. Zdrava hrana, čak ne i u većoj količini Škorpju čini zadovoljnu. Mnogo joj je važnije da je spreljena specijalno za nju, sa mnogo ljubavi a i sama je odličan kuvar.Semenke, susam, kikiriki joj je uvek na dohvat ruke.

Svaki Strelac voli krompir

STRELAC
Pošto voli da što manje boravi u kući i uglavnom jede po restoranima i ovaj predstavnik Zodijaka je razlog što cvetaju lanci brze hrane. Voli ljuto kečap, snef, začinjena hrana ga energetski podiže uz neka energetska pića. Voli kokosovo mleko,kokosovo brašno, slatkiše, a zaboravio je kako izgleda pijaca u proleće i zbog toga je sklon upalama žučnih kanala pa mu treba servirati čaj od maslačka, hajdučke trave, nane, sve što smiruje nervni sistem ovog veselog ali nervoznog znaka.Trebalo bi da izbegava veće količine kafe i svih preterano stimulativnih pića, i da pređe na baren krompir i pirinač.

Jarcu nedostaje kalcijum – sir je najbolji izvor

JARAC
Iako pokušava da bude disciplinovan po pitanju ishrane, teško mu to polazi za rukom kada je u pitanju domaća kuhinja. Voli kajmak, mladi sir, jogurt, i pošto su mu slaba tačka kosti i manjak kalcijuma, odovara mu jezgrovito voće, posebno badem i orah. Jarac voli biljne čajeve i pokušava da bude umeren u svemu. Iako je relativno disciplinovan po pitanju hrane, ako je zbog posla primoran da često jede po restoranima, može dobiti na telesnoj težini ili se to može loše odraziti na njego želudac, žuč ali i nervni sistem. Jarac voli orijentalne slatkiše poput ratluka, baklavi i sl.kao ušećereno voće, žele bombone i slatko od voća.

Vodolija voli povrće

VODOLIJA
Predstavniku ovog znaka nije lako ugoditi. Naizgled nezainteresovan za hranu u stvari dobro osluškuje svoj organizam i zna šta mu prija. Voli da bude obaveštena o svemu što se tiče zdrave ishrane ali ne vodi, osim retkih predstavnika ovog znaka, zdrav život. Previše pića, brza hrana, takođe mogu narušiti zdravlje Vodolije koja važi za prilično nervozan znak. Trebalo bi da se orijentiše na kinesku hranu, bareno povrće, plodove mora i bela vina. Takođe joj može prijati gladovanje koje joj u značajnoj meri poboljšava metabolizam i opšte zdravstveno stanje. Od slatkiša najviše voli sladoled.

fish_foodRibe ne odbijaju morsku hranu

RIBE
Evo jednog znaka za koji se ne zna da li više voli da pije ili da jede. Naravno, vino, koka kolu ili slatkiše. Što se tiče klanica one bi po Ribama mogle da se zatvore a vole štrudle, posebno sa makom, kisela tesna, krofne, slatkiše u svakom obliku. Ribe vole da eksperimentišu u kuhinji i često prave pice, makarone, vole italijansku kuhinju, plodove mora, beli mladi sir. Odgovara im povremeni post i redovno uzimanje biljnih čajeva, što manje kafe i povremeno crveno vino. Piletinu treba da izbegava kao i sve prerađevine životnjskog porekla. Trebalo bi da jede što više orijentalnog voća, mango, kivi, banane.

Jasminka Holclajtner

(Tekst objavljen u časopisu “Bilje i zdravlje” kompanije Novosti 2010.)