Psihološki profili ličnosti

U psihologiji je veoma poznata podela po temperamentu, koju je prvi postavio Hipokrat a tip kome pripada neko određuje i sklonost ka bolestima.

happy-woman-2-620x360   Snagvinicima bi u astrologiji pripadali vazdušni znaci, Blizanci, Vaga i Vodolija

Kolericima pripadaju vatreni znaci Ovan, Lav i Strelac

Melanholicima pripadaju zemljani znaci Bik, Devica i Jarac

Flegmaticima pripadaju vodeni znaci Rak, Škorpija i Ribe.

Sangvinici su optimisti, dobro komunicirijau, lako se naljute, lako oproste, lako razumeju druge ali su površni i njihove emocije nikada nemaju slojevitost, oni više analiziraju, konstatuju nego što osećaju, njihova radost je površna a tuga ako brzo ne prođe, prelazi i nervozu.Likom su uvek mladoliki, pokreti su im brzi, važno im je da se dobro provedu, da se viđaju sa svetom da održavaju kontakte, vole muziku, književnost, sport.

Glavna reč koja ih opisujei je – radost.Element koji vlada njima je vazduh. Mogu patiti od pluća i respiratornih problema.

Potreba za radošću ih pokreće,oni se bave onim što pruža zadovljstvo i njima i njihovoj okolini. Žele da ugode svima, detinjaste duše koje gledaju na život sa vedrije strane.

angry-man-yelling-in-to-mobile-phone     Kolerici su žestoke naravi, nikog ne štede, vole da povrede druge „istinom“, kažu sve što im je tog momenta na umu, ego im je naglašen, žele da po svaku cenu dominiraju, takmičarski su nastrojeni, skloni napadima besa, treskaju stvari kada su ljuti, razjare se i nikog ne štede svojih „ujeda“. Kada ih prođe ta faza, sa istom strašću mogu da se izvinu ako su svesni da su preterali ili da su bili nepravdeni ali u suštini nikada ne odstupaju od svog stava. Strastvno se posvećuju svemu, ljubavi, poslu, takmičarski nastrojeni. Poseduju jake emocije od empatije do izrazite ljubomore. Vole sport, druženje, putovanja, muziku.

Glavna reč  koja ih opisuje je– ljutnja. Element koji vlada njima je vatra, zbog čega su skloni visokom krvnom pritisku.Najvažnije je im je da isprave nepravdu,da budu u akciji da se bore da dokažu da su u pravu.

519859c096ada91115    Melanholici  oklevaju, pesimisti su, podozrivi, nepoverljivi, često depresivni, bave se pitanjem globalizma, opšte nepravde, ako je njima naneta, tužni su i ne trude se da pronađu grešku u sebi, teško se odlučuju da naprave značajne promene u životu, tapkaju u mestu, zaglavljeni u svojim pogrešnim stavovima kao u živom blatu teško se privikavaju na promene iako ostaju i bez ljubavi i bez novca, ugleda ili posla, što na neki način sami „prizivaju“ svojim pesimizmom. Večita gunđala kojima su uvek drugi krivi za promašaje ili loše procene, skloni mirnom životu posvećeni umetnosti, dugo pate u sebi, dostojanstveni su i ne dozvoljavaju da bilo ko zna nešto o njihovoj patnji.

Glavna reč koja ih  opisuje je – tuga.  Element koji vlada njima je zemlja. Zemlja vlada slezinom i probavom, imaju problema sa organima za varenje.

Oni su uvek tužni, bar pomalo, uvek postoji nešto što im stvara osećanje da nisu dovoljno voljeni i cenjeni. Kod njih je najlakše podstaći tugu, nostalgiju, osećanje beznadežnosti. Beže od odgovornosti, žele da je podele sa drugima ali imaju mnogo razumevanja za tuđu patnju.

mens-shoulder-length-straight-hair   Flegmatici su iako prividno mirni i staloženi u suštini najtvrdoglaviji, teško ih je pokretnuti na akciju. Logika i analitičnost su glavne osobine.Ego i lični konformizam su veoma naglašeni, ne čine ništa što im ne predstavlja zadovoljstvo, ne žele da se opterećuju nepotrebnim problemima, pokušavaju da budu uvek neutrelne diplomate, ne dotiče ih mnogo tuđa patnja osim ako se ne tiče njih lično ili njihiovih najbližih. Za sve imaju neko logično objašnjenje.

Glavna reč koja ih opisuje je – ravnodušnost, element koji vlada njima je voda. Pate od urinarnih i hormonskih problema, limfnog sistema.

Slaganje po temepramentu

Iako se u astrologiji uglavnom slažu predstavnici istog elelementa to ponekad može da donse ozbiljne probleme, naročito kada su u pitanju dva predstavnika kolerika. Ako imate dva Ovna ili dva Lava a pri tom je Mars loše postavljen u horoskopu, oni mogu često dolaziti u konflikt. Osim strasti česte svađe će ovakvu vezu učiniti gotovo neodrživom.

Slaganje između kolerika i sangvinika je mnogo bolje pa će tako jedan Ovan, Lav ili Strelac mnogo bolje razumeti Blizance, Vodoliju ili Vagu jer će njihov lepršav ali ipak intelektualan stav odgovarati ovim temepramentnim tipovima ljudi. Sangvinici tj. vazdušni znaci se takođe dobro razumeju ali sangvinici ( vazdušni znaci) nemaju mnogo nerava za melanholike ( zemljane) iako mogu imati potrebu da ih razvesele.

Jarac, Bik i Devica nesvesno i traže društvo sangvinika tj. vazdušnih znakova ( Blizanaca, Vage ili Vodolije) jer im odgovara njihov lak način komunikacije a zemljani znaci tj. melanholici ako naiđu na pravog sagovornika imaju veliku potrebu da „otvore „ dušu. Zemljani znaci takođe mogu naići i na razumevanja flegmatika ( Raka, Škorpije i Riba ) koji su mnogo manje sentimentalni nego što bi na prvi pogled to moglo izgledati ali ako se iskreno zainteresuju za njihove probleme, biće im pravi melem za dušu jer tzv. vodeni znaci iako su često nepredvidivi u svojim reakcijama imaju potrebu da detaljno analiziraju situaciju, ljudima pristupaju sa poštovanjem, iskrenim ili prividnim ali uvek imaju jasan stav o tome šta o kome misle. Zemljani znaci tj. melanholici teško podnose kolerike tj. vatrene znake jer ne mogu da ih prate u njihovom dinamičnosti, drskosti i direktnosti. Vazdušni i vodeni znaci tj. sangvinici i flegmatici mogu smatrati jedni druge dosadnima i među njima uglavnom nema mnogo iskrenog uzajamnog poštovanja.

J.Holclajtner

http://www.thecandidadiet.com/

onestep91blogspot.com

http://www.hothdwallpaper.net/

ericasimageconsulting.blogspot.com