Snovi otkrivaju ono čega na javi niste svesni

pogled kroz prozor  Lep pogled kroz prozor ne znači obaveznoi sigurnu budućnost

San o zgradama, staklu, nepoznatim i poznatim prostorima

Koliko puta vam se dogodilo da sanjate da ste u svom stanu, zapravo imate utisak da ste u svom stanu  ali vam ipak to nije tako poznato, ambijent deluje drugačije, nije to vaš stan sa jave. Mnogi nažalost brzo nakon buđenja zaborave sve detalje iz snova ali ostaje ono primarno osećanje koje preovladava u snu. Ako ste bili oduševljeni ambijentom u kome ste se našli to je svakako dobro ali je veoma bitno kakav je taj ambijent jer on oslikva stanje vaše duše.

Ako sanjate veliku kuću, lep ambijent, puno prirodnog materijala u njoj, npr, drvene lamperije ili zidovi lepo dekorisani, a veoma je važno kakvi su zidovi, jer oni simbolizuju ono što vama stvara osećanje sigurnosti. To su unutrašnje ograde, vi u snu određujete svoj prostor i nije dobro kada je zid napuknut ili oguljena farba, tapeti,to znači da je vaš odnos sa svetom pomalo poljuljan, naružen. Vaš zid gledan izunutra je vaš odnos koji gradite s drugima da biste sačuvali svoju privatnost. Zid od kuće gledan sa spoljne strane ukazuje kako vas drugi vide, kako vi mislite da vas oni vide i kakav utisak ostavljate. Unutrašnji zidovi soba su načini na koji branite svoju privatnost. Ako su jaki, dekorativni ili sa lamperijama, imate dobar odbrambeni mehanizam.Ipak, treba da se zapitate zašto sanjate da ste u zatvorenom prosotoru u svojoj kući jer kuća tj. dom simbolizuju vaš privatni život. Sve ono što se nalazi u vašem domu je simbol onoga što vi čuvate od pogleda drugih.

Mlada devojka koja je imala emotivni problem, neraščišćen odnos sa mladićem koji je prlično neodređen u svom stavu prema njoj što nju veoma nervira sanjala je da stoji u nekom stanu i gleda kroz veliki dupli stakleni prozor koji ide preko celog zida i vidi dole ispod prozora devojčicu kakva je bila ona kao mala. Ovo je naravno veoma jasan san. Ceo zid u staklu je velika doza ranjivosti i nesigurnosti jer iako prozor predstavlja pogled u život ako je neuobičajeno veliki od predstavlja velike želje, naravno ako je pogled lep, perspektiva da se snovi ostvare je realna ali staklo je lomljivo tako da što je viši sprat na kome se neko u snu nalazi i što je veći prozor to su veće želje i srazmerno njima bojazan da se želje neće ostvariti. Dupli prozor su u ovom slučaju dvostruke šanse ili dva načina na koji treba sagledati situaciju ali ona je očigledno želela da na istu situaciju gleda sa iste pozicije na isti rizičan način da bude povređena i ono što vidi je zapravo njena sopstvena detinjasta, naivna i nezrela priroda koja se njoj ipak dopada jer u snu joj se ta devojčica svidela. Ona istovremno sagledava sebe kakva je bila pre nego što se emotivno uplela u vezu koja ju je dovela do sadašnje situacije ( nesigurnost i nekakva ipak perspektiva) ali i očekuje da joj detinjasti deo njene prirode pomogne u rešavanju emotivnog problema. Pošto se radi o prvoj velikoj ljubavi a u snu se devojčica penje uz stepenice i prelazi razne prepreke prelazi preko raznih zamršenih kablova ona simbolizuje njen sopstveni put do pozicije u kojoj se trenutno našla. Kablovi simbolizuju način komunikacije a zamršeni kablovi simbolizuju njhovu često prekinutu i nedorečenu komunikaciju. Na kraju snu devojčica donosi veliku belu persijsku macu i san joj u stvari poručuje „Ako budeš kao ova mačka, mazna, slatka, neodoljiva, naći ćeš rešenje“. Ona kroz ovaj san razrešava pitanje njenog odrastanja od devojčice do zrele mlade devojke koja se pretvara u maznu macu.

empty room Prazna soba u snu može izazvati strah i zebnju

Jedna druga žena sa brojnim porodičnim problemima sanjala je da hitno mora da napusti stan i da joj suprug pomaže, nakon što se uspaničila, da se isele što pre. On otvara sve ormane, uzima veliki čaršav, baca stvari u taj čaršav vezuje u čvor i stan ostaje prazan. U snu ona zna da treba da se okreči i zadovoljna je što je tako brzo sve rešeno. San naravno iako na prvi pogled povoljan jer ona ima pomoć supruga nije dobar zapravo tumačenje tog sna nagoveštava veliku unutrašnju prazninu, pokušaj da se ceo svoj dosadašnji porodični odnosi reše na pojednostavljan način time što će se zidovi okrečiti ( samo se maskra problem) iznošenje stvari iz stana nije povoljno, naročito ne na način na koji je to učinio suprug. On pokušava da probleme iznese iz kuće ali time ostavlja prazninu iza sebe a probleme je „vezao u čvor“ i poneo sobom. Problem su samo izmešteni u neki drugi deo svesti ili bačeni u podsvest ( vezivanje u veliki čaršav) nisu rešeni ( odbačeni, podeljene stvari ili preuređene u ambijentu) i zapravo nagoveštavaju veliku prazninu u duši sa kojom će ona morati da se suoči ili se već suočava.Prazna soba oslikava ne samo mogućnost da se rasteretimo problema nego i da smo spremni da unesemo neki nov sadržaj u naš život. Praznina  može značiti i veliku dozu psihičke slabosti i neotpornosti na strest. Ako je sanja osoba koja je izuzetno opterećena problemima ona ima potrebu da se distancira od svog života da prebaci odgovornost na druge, pokušava da negira probleme i smatra svoj život potpuno nesadržajnim.

U drugom snu koji je ista žena sanjala, a veoma je bitno kakvi se snovi sanjaju u kontinuitetu ili dan za dan ili u izvesnom razmaku čak i od nekoliko nedelja ili meseci, ona ide putem i svesna je da nema kod sebe ličnu kartu, nema moblini i nema novac po mraku uzbrdo međutim vrlo brzo u snu se našla u centru grada i odlazi kući gde sreće članove svoje porodice. Ova žena očigledno ima problem sa strahom da li će izdržati teret života ( mrak, hodanje uzbrdo) oseća da je prepuštena sebi u svom problemu da gubi identitet ( lična karta) finansijsku sigurnost ( bez novca) i nema s kim da podeli problem ( nema mobilni ) ili se ne oseća sposobnom da o svom problemu priča sa bilo kim, da ga podeli sa nekim, ali kraj sna je dobar jer je brzo došla do rešenja problema (svoj stan i članovi porodice koji su simbol njene sigurnosti)

J.Holclajtner

Photo by

http://relocation-to-melbourne.blogspot.com

www.dailyworth.com