ZAŠTO JE PROLEĆE VREME LJUBAVI

jorgovan

Nema osobe koja se ne oseća u proleće pomalo čudno. Većina je veoma egzaltirana, oduševljena dolaskom proleća, mnogi umorni, ali preovladava opšti osećaj nekakvog čudnog iščekivanja šta će se dogoditi u narednim mesecima. Malte ne, svi očekuju da se zaljube ili bar da im se dogodi nešto lepo i uzbudljivo.

Dolaskom proleća, Sunce ulazi u znak Ovna ( optimista, dinamičan, preduzimljiv, seksualno aktivan,- sve znake čini takvim) koji je pod vlašću planete Marsa, koji simbolizuje seksulanu energiju. Sunce je inače simbol životne sile, rasta i utiče na pojačane emocije, koje ponekada mogu biti izražene u vidu nestrpljenja ili prejakih emocija. Kako su dve planete najbliže Suncu, Merkur i Venera najudaljenije od njega za 45 stepeni one mogu biti ili u znaku Riba, eventualno početkom proleća na poslednjim stepenima Vodolije, ili u znaku Bika, eventualno na prvim stepenima Blizanaca

Krajem proleća obe planete mogu biti i u znaku Lava. I šta nam se tada dešava? Merkur, vladalac znaka Blizanaca, odgovoran za našu mentalnu energiju, za brzinu razmišljanja, za naše ideje, želju za komunikacijom, putovanjima, ako se nalazi u znaku Vodolije podstiče kod svih osoba želju za originalnim idejama, kada je u Ribama stvara potrebu zaanaliziranjem osećanja, motivaciju i traženje dubljeg značenja stvari a kada je u Ovnu tera osobe na brze reakcije. Prelaskom preko znaka Bika stvara želju za lakom i brzom komunikacijom, baziranu na slatkorečivosti, u Blizancima omogućava lako uspostavljanje kontakata, u Raku sentimentalnost a u Lavu želju za putovanjima.

Uticaj Venere u proleće
Venera, planeta koja utiče na naš sistem vrednosti na naše emocije, osećaj zaljubljenosti, ljubavi koju osećamo ne samo prema suprotnom polu već ljubav prema prirodi, životnim zadovoljstvima, kada je u Ribama nalazi se u znaku u kome je veoma „jaka” i tada je osoba posebno romantično raspoložena. Kada uđe u znak Ovna stvara jake emocije, potrebu za uzbuđenjima, sadražajnim erotskim životom. U Biku je takođe u svom sedištu i tada svako „procveta”, postaje lepši, zaljubljeniji, zadovoljniji. Opasnost je jedino od prevelikih apetita i lenjosti jer može dovesti do viška težine. Nije dobro kada je Venera u tome periodu u retrogradnom hodu, tada može doći do ljubavnih problema, nesporazuma, nesmostrenog trošenja novca. Kada uđe u Blizance, može stvoriti sklonost ka paralelnim vezama, u Raku je takođe „jaka” i doprinosti popustljivosti i pojačanoj želji za romantičnim doživljajima a u Lavu pojačava strastvenost.

Tranzit Sunca nad znakom Ovna
Kada se Sunce nađe na 19. setpenu Ovna, a to je uglavnom 8.aprila, ono je na vrhuncu svoje moći, daje osobama jako naglašen ponos, ego, samopouzdanje i energičnost. Tada sve osobe imaju potrebu za dokazivanjem, umetnici dobijaju inspiraciju, sportisti su posebno spremni da se upuste u oštru borbu sa konkurencijom. Tada se sjajno osećaju Ovnovi, Blizanci, Lavovi, Vage, Strelci i Vodolije dok na Rakove, Jarce, Device i Škorpije ovaj period može delovati pomalo razdražujuće jer se ne snalaze baš najbolje u periodu kada je Sunce s astrološke tačke gledišta najjače. Upravo tada ovi drugi mogu donositipogrešne odluke u vezi sa ljubavnim životom, raskidati u afektu, imati poriv za osvetoljubivošću ili, u najboljem slučaju, pokazati pojačanu ambiciju ka sticanju društvene reputacije.

Ipak, svako proleće nije isto. Kakvo će biti, zavisi u velikoj meri od planeta u natalnom horoskopu jer tranzit brzih planeta preko znaka Ovna, Bika i Blzanaca u toku kojih traje kalendarsko proleće, kod nekih može obrazovati dobre, a kod drugih napete, tj. loše aspekte sa Marsom, Uranom, Saturnom ili Plutonom u njihovim natalnim horoskopima zbog čega oni neće biti previše sigurni u sebe mogu biti preosetljivi, nespremni da se suoče sa realnošću i uglavnom skloni konfliktima.Ipak, ti konflikti uglavnom proizilaze iz duboko povređenih emocija, a često i iz povređenog ega. Ako su pri tom i Merkur – logika i Venera – emocije u retrogradnom hodu, nastaje haos, slanje SMS sa pogrešnim sadržajem, zvanje partnera svaki čas, potreba za svađom, sitničarenje i često dolazi do raskida koje mogu biti plod intriga.

Ako međutim, te planete obrazuju dobre aspekte sa tim planetama, nesporazumi će biti ne samo ređi nego će se mnogo lakše i razrešiti. Može se dogoditi da se mlada žena ili devojka zaljube u mnogo starijeg partnera, ili da ga upoznaju na nekom važnom skupu, simpozijumu i sl.

U vreme vladavine znaka Ovna, Lavovi i Strelci su najmanje otporni na čari suprotnog pola, u vreme vladavine znaka Bika, Škorpije i Jarci dok u vreme vladavine znaka Blizanaca, Strelci i Vodolije. Kada pri tom u blizini njihovog natalnog Sunca padne i poneka Mesečeva četvrt, posebno mlad ili pun Mesec, ljubav je na vidiku.

Mnogi čekaju proleće da bi se zaljubili a to im se nikada ne dogodi, naprotiv, baš tada, iako vole to godišnje doba, raskinu vezu, osećaju se usamljeno, neshvaćeno, napušteno.

Uticaj proleća na genaricije
To može biti slučaj kod godišta koje ima Saturna u Raku ( sredina 40.tih i 70.tih) u Devici ( početak 50.i 80.) ili Saturna u Vagi ( sredina 50. i sredina 80.tih) ili Jarcu ( kraj 50.i 80.). Na one koji su rođeni krajem 60.tih tranzit planeta preko znaka Ovna može aktivirati njihovog Saturna koji je inače loše postavljen u Ovnu, i čini ih konfuznim i nesigurnim u sebe na polju emocija i može, posebno žene, činiti sklonim da traže utehu u zagrljaju mnogo starijeg muškarca. Ali, upravo zbog svoje nesigurnosti, mogu biti sumnjičave prema njihovim iskrenim namerama i takođe u afektu prekinuti vezu na samom počektu. Takođe jedan od razloga zbog čega proleće može doneti setu je preterana emotivnost i sanjalačko raspoloženje onih koji imaju naglašenu dvanaestu astrološku kuću koja pada u znak Ovna ili Bika pa će tako upravo osobe koje su u podznaku Ovan, Bik ili Blizanci, ma koji da im je solarni znak, naročito ako u nekom od ovih znakova imaju planetu emocija ( Mesec ili Veneru ) ili egzaltiranosti ( Jupiter) ili još gore, planetu koja simbolizuje sumorno raspoloženje, Saturna ( rođeni krajem 60.tih,početkom 70.tih,i u drugoj polovini 90.tih) biti skloni melanholiji.

Kada osoba u svom natalnom horoskopu ima Marsa, planetu seksulanosti u Ovnu, Lavu, Vagi, Strelcu ili Jarcu, najverovatnije je da će u proleće biti veoma aktivna, puna samopouzdanja, ali i prilično impulsivna. Zbog toga će te osobe prolaziti kroz najveće emotivne bure u prolećnom periodu i ako im je Mars u Ovnu, Lavu, ili Jarcu poneće se previše agresivno ili samouvereno, ako im je u Vagi povlačiće se u sebe očekujući da druga strana da podstreka ili da ih „uveri”u u svoju ljubav, a ako ako je u Strelcu mogu biti previše površni u ljubavnim vezama i ne pogrešan način pokušati da reše eventualni i najmanji ljubavni problem. U svakom slučaju, oni će biti i najaktivniji, dok će osobe sa Marsom u Blizancima ili u Vodoliji uglavnom u toku tog perioda biti verbalno aktivne ali moguće i sklone paralelnim vezama, davanju obećanja bez pokrića.

Kada počinju krize
Ako se rodi ljubav u proleće, prva kriza može nastupiti u jesen, kaledarski tačno šest meseci nakon početka veze. Prvi manji nesporazum ili ljubomorna scena nastupaju oko 45 dana, nakon početka veze, zatim nakon tri meseca. Ako se svi ti periodi prebrode bez većih trzavica, sledeći „opasan” period je mesec i po dana pre prve godišnjice. To se odnosi i na brak. U svakoj vezi, svake godine to su kritični periodi.

Ko se najčešće zaljubljuje u proleće
Najviše sklonosti da se zaljube u proleće imaju osobe sa Marsom u Vagi, Škorpiji ili Ovnu, ili sa Mesecom u Ovnu, Biku, Blizancima, Škorpiji. Prolećni periodi mladog i punog Meseca donose razna uzbuđenja, i ako se nađu pored natalnog Meseca, Venere ili Marsa mogu napraviti čitav haos u sferi emocija.

U toku ovog proleća u aprilu vlada manja napetost na nebu jer će Venera ući u temperamentnog Ovna koji je prilično nestrpljiv u ljubavi a njegov vladalac Mars je u tzv.padu u Raku i Ovan će praviti pogrešne ljubavne proračune i poteze. Malo više inicijative ne bi bilo na odmet. To se isto odnosi i na Ribe, Škorpije i Rakove. Na Jarce će to delovati iritirajuće i bolje da ne započinju „veliko čišćenje” u emotivnom životu, mogu raskinuti s nekim ko im je izuzetno drag ili reći nešto što će ih naterati da partner sam poželi da ih napusti..

Čuvajte se Algola
Venera će 1. maja ući u svoje sedište u znak Bika i svi će da se osećaju malo lakše, čak i ako pravi bilo kakve napete aspekte unutar njihovog natalnog horoskopa. Ali pazite se. Sredina maja je veoma opasan period za sve. Sunce tada, između 13. i 21.svake godine prelazi preko Plejada, fiksnih zvezda za koje je narodski naziv „sestrinske suze” a tačno 21.ove godine će i Venera doći nad najgoru fiksnu zvezdu Algol (svake godine je nad njom drugog datuma) koja znači „seču glava”. U simboličnom smislu bar kada je ljubav u pitanju to znači ono dobro pozanto osećanje kada se „gubi glava” zbog ljubavi i kada je osoba spremna na sve i svašta zbog voljene osobe. Nije maj, stoga bez razloga nazvan mesecom ljubavi. Znak Bika vlada islamom i tada mnogi požele da odu na turistička putovanja na Bliski istok i mogu se sjajno provesti tamo i doživeti nezaboravne momente udvoje. Ako baš nemate mogućnost za to, koristite u maju parfeme koji imaju primesu sandalovine, ružinih i jasminovih esencija, bolje ćete se osećati i „dozvati” ljubav. Tada se nosi žad, smaragd, zeleni turmalin, zeleni opal, malaihit, takođe donosi sreću. Sve što nosi u sebi primesu orijenta činiće vas bolje raspoloženim.

Kada ovog proleća Sunce bude ušlo u bezbrižne pričljive Blizance, 22.maja, Mars će već ući u Lava i malo im pomoći, a i svim ostalim znacima, da bolje verbalizuju svoje emocije. Talenti, posebno u sferi umetnosti dolaze do punog izražaja, a oni koji se bave muzikom mogu dobiti veliku inspiracjuu za komponovanje. Tada su dozvoljene sve moguće luckaste ideje, čak i za konzervativne i pomalo statične Bikove koji ne vole da rizikuju. U junu važi pravilo – ko reskira , dobija. Ipak, ništa ne potpisujte, jer će Merkur ( dokumenta) ići retrogradnim hodom, pa možete potpisati i ono što vas neće usrećiti, moguće i venčani list, zato sačekajte sa odlukama te vrste.

Jasminka Holclajtner ( tekst objavljen u časopisu „Bilje i zdravlje” kompanije Novosti marta 2008.)

Copyright by Marko Holclajtner