KIŠA METEORA – ASTROLOŠKO I SIMBOLIČKO ZNAČENJE

Zvezde padalice – naznaka ljubavi ili nešto drugo

Jedan od najlepših momenata u toku leta koju retko ko propušta je gledanje u nebo puno zvezda i očekivanje da se vidi zvezda padalica. Postoje razni narodni običaji u vezi sa tom pojavom, od toga da tada treba pomisliti želju i ona će se ispuniti, do toga da je tada neko umro i duša otišla na nebo. Mnogi misle da je tada „umrla” neka zvezda i da se s toga ugasio i nečiji život. Međutim, radi se o astronomskoj ponavi koja se zove kiša meteora ili meteorski pljusak i koja se u određenim intervalima ponavlja svake godine a ne samo leti. Međutim, kako je leti nebo najvidljivije, naravno nije svejedno da li se živi na severnoj ili južnoj hemisferi, većina je svedok čiteve „poplave” meterora u avgustu. 

Radi se o pojavi koja se zove „kiša meteora” a o čemu se zapravo radi i ima li to uticaja na ljude govore ne samo astrologija nego i legende.

Avgustovska kiša meteora, je pojava koja se u katoličkim zemljama zove Suze Sv.Lorenca po svecu koji se slavi 10.avgusta.,U proseku oko 120 meteora na sat se pojavi na nebu sredinom avgusta a naziv im je i Perseidi po sazvežnju Persj iz koga se prividno pojavlju.
Ove godine pri pojavi punog Meseca u Vodoliji kiša meteora iz sazvežđa Perseidi ima posebno značenje. Mnogi će se zaljubiti po prvi put. 

Sazvežđe Persej je blizu sazvežđa Kasiopeje i Andromede, fiksne zvezde Algol, sazvežđa Ovna i Bika. Oni su uglavnom vidljivi na severnoj hemisferi. Između 12. -13. kada su najjači i 24.avgusta . biće izrazito aktivni i vidljivi na noćnom nebu. Algenib i Mirfak su takođe fiksne zvezde u sazvežđu Persej ali je Algol zvani Glava Meduze najpoznatiji po zlu. Ne treba se plašiti uticaja ove fiksne zvezde jer su je mogi slavni umetnici, uključujući i Pikasa imali naglašenu u svom horoskopu. Konkretno to znači da kod umetnika ona mora biti na neki način aktivnirana, bilo konjukcijom sa nekom planetom ili praveći neki od aspekata unutar ličnog horoskopa. Inače pod njenim uticajem su najviše osobe rođene između 15. – 20.maja. Na ličnom planu to znači neku vrstu opsednutosti nečim, ili maksimalnu posvećenost nečemu. U avgustu kada prividno meteori Peresidi dolaze iz ovog sazvežđa a najvidljiviji su negde oko 23 h mnogi su skloni zaljubljivanju i to je vreme ( sredina avagusta) kada je moguće potpuno „izgubiti glavu” za nekim što je i simbolika fiksne zvezde Algol. Rođeni u znaku Lava i Bika su tada nekako najosetljiviji a za njima ništa manje ne zaostaju ni Vodolije i Škorpije. Sazvežđe Kasiopeje koje je takođe vrlo blizu sazvežđa Persej pa je uključeno u ovaj fenomen meteorske kiše ima kao najsjajniju zvezdu Kas a inače simbolično predstavlja Kraljicu tako da je to period i ženske dominacije. U grčkoj mitologiji joj se pridaje veliki značaj jer predstavlja egipatsku kraljicu, prilično oholu i taštu, a pripada znaku Bika i pod uticajem je Venere i Saturna. Još jedan aspekt ženske dominacije. Sve žene koje imaju konjukciju ove dve planete u bilo kom znaku, a posebno ako su u znaku ili podznaku Vage, Bika ili Jarca mogu se smatrati da su pod uticajem ovog sazvežđa. To su moćne žene koje su pravične ali koje imaju velikog uticaja prema mitologiji na muškarce.

Orionidi su takođe meteori koji se javljaju kao kiša meteora u drugoj polovini oktobra. Kako se oni formiraju prolaskom Zemlje kroz čestice koje ostavlja trag Halejeve komete,koja se ne smatra povoljnom po svom uticaju kada se približi Zemlji, to je potencijalno uvek period nekih manjih kriza, posebno u bračnim i partnerskih odnosima.Na svetskom planu takođe su moguće krize u drugoj polovini oktobra ( izbijanje Oktobarske revolucije, kriza između odnosa Kube, SAD i SSSR početkom 60.tih i sl.). Duplo više meteora ( oko 40 na sat) vide stanovnici južne hemisfere od onih na severnoj. Meteori iz grupe Orionida dolaze iz sazvežđa Orion koji predstavlja ratnika ili lovca. Jedna od većih svetlijih zvezda ovog sazvežđa je zvezda Rigel koja je uglavnom istaknuta kod osoba na položaju. Kada neka osoba ima na 16.stpenu Blizanaca Sunce, Mars, Jupiter, Mesec ili Veneru, mora kad tad postati po nečemu poznata ili slavna. Pošto se ova fiksna zvezda aktivira i u vreme vladavine znaka Vage, može se zaključiti da će Vage biti pod najvećim uticajem kiše meteora u oktobru ali će se pri tom aktivirati taj 16. stepen Blizanaca i kod onih koji imaju navedene planete ili podznak na tom stepenu.

Druga velika značajna kiša meteora dešava se u novembru i zovu se

Leonidi.Oni se pojavljuju u velikom broju u bukvalnom smislu kao kiša meteora i često su bar u 19. veku stvarali paniku među američkim Indijancima koji su njihovu pojavu doživljavali kao najavu smaka sveta. Najjbrojiniji su 17. novembra ali se svake 33 godine približe Suncu. Njhova pojava zavisi od kretanja komete Templ Tutl .Njihova aktivnost nije svaki put iste jačine. Poznati su od drevnih vremena, a 1833. su u Severnoj Americi bili izrazito brojni da su sejali paniku. Dolaze iz sazvežđa Lava. Nepredvidivi su po jačini i brzini prolaska a jedan od najjačih „udra” je bio 17.novembra 1966.godine tako da oni koji su rođeni oko tog datuma zaista mogu sebe smtrati srećnim, bar po pitanju novca. Npr. tog dana je rođena francuska glumica Sofi Marso i njoj je kiša meteora svakako donela slavu. Tog dana je konjukcija Sunca, Merkura i Venere na krajnjim stepenima Škorpije pravila dobar aspekt sa Jupiterom u Lavu. Ovo je moglo da nagovesti sreću s novcem. Tog dana je 2400 meteora palo u minutu. Takođe je jedan od jačih udara Leonida ili „Lavlje rike” ‘kako ih zovu bio 18.novembra 2006. Šta to konkretno znači za pojedinca ? Kao i u slučaju sazvežđa Orion i fiksnih zvezda koje se aktiviraju u znaku Blizanaca, tako se aktiviraju i one planete koje se nalaze na 25. stepenu Škorpije a naročito kod onih koji imaju Sunce, Mars, Jupiter, Mesec, Merkur ili Uran na ovom stepenu. Oni su posebno skloni zaokretima u ličnom životu, zaljubljivanu u doba „Lavlje rike” tj. kiše meteora u avgustu.

Kao što se može videti ove dve vrste Perseidi i Leonidi se dešavaju u vreme tz. fiksnih znakova Lava i Škorpije pa su ovi znaci tada najaktivniji. Za Škorpiju je Lav 10. zodijački znak tj. 10. astrološka kuća karijere, a za Lava je Škorpija 4. astrološka kuća doma. To konkretno znači da se ovi znaci u to vreme najviše bave svojom karijerom, ali to ne mora da bude pravilo jer su i i jedan i drugi znak vrlo zainteresovani za ljubav ( Lav) i seks ( Škorpija) pa je to vreme i mogućih ljubvnih uzbuđenja.

Kiša meteora koja se pojavljuje najranije početkom decembra a najkasnije krajem druge dekade decembra zove se

Džeminidi jer je vidljiva u sazveđu Bliznanaca. Najbliže fiksne zvezde koje su aktivirane tada su Kastor i Poluks koje baš nemaju sjajan uticaj, naprotiv, zbog čega tada nije dobro započinjati nove poslove niti se suprotstvaljati osobama na vlasti jer je drugi naziv za Poluks- Nemilosrdni sudija.

Kvandratidi se pojavljuju u januaru i to početkom meseca iz sazvežđa Volar u kome se nalazi treća po redu po jačini sjaja zvezda Arkturk koja donosi slavu, moć i ugled. Oni koji imaju neku od planeta ili podznak na 24. stepenu Vage gde je u blizini i fiksna zvezda Spika koja takođe donosi popularnost, mogu očekivati da u januaru aktiviraju svoje kretativne sposobnosti i to upravo u vreme ove kiše meteora koja se zbog vremenskih prilika ne može videti na severnoj hemisferi.

Liridi oko 20. aprila dolaze iz sazveđža Lira . Vega je najsjajnija zvezda ovog sazvežđa peta po jačini kojom sija na nebu i smatra se do te mere značajnom da postoji predpostavka da moguće postoji oko nje planetarni sistem ali su takvi zaključci ipak na nivou spekulacija.Vega pada na 15. stepen Jarca i ima pozitivno značenje za osobe koje se bave političkim životom, najviše za one koji su rođeni oko 5.januara.

Drakonidi predstavljaju ne tako poznate meteore a pojavljuju se u prvoj dekadi oktobra. Kometa Đakobini Ciner koja je otkrivena da dolazi iz sazvežđa Vodolije 1900. u određenim intervalima se pojavljuje od čega zavisi i učestalost kiše meteora. Najaktivnija je bila 1946., 1953.. 1958.,1969. 1972.,1985. i 1998. godine pa su i generacije rođene u prvoj dekadi oktobra tih godna pod najvećim uticajem ovih meteora. Uglavnom se vide iz Kine, Kanade i na krajnjem severu. Naziv su dobili po sazvežđu Zmaj ( The Dragon) i ne postoji nijedna fiksna zvezda koja ima uticaja u ličnim horoskopima osim što se može vrh 4. astrološke kuće doma što predstavlja najseverniju tačku u horoskopu smatrati nasličnijim ovom sazvežđu. Osobe kojima vrh 4.astrološke kuće doma pada na stepene koji odgovaraju prvoj dekadi Vage u kom slučaju im je podznak uglavnom u Raku, mogu osetiti uticaj ovih meteora,ali samo onih godina kada su najaktiviji. Skoro se njihov uticaj međutim neće osetiti.

Jasminka Holclajtner ( Tekst objavljen u časopisu “Bilje i zdravlje” kompanije “Novosti” avgusta 2008.