Snovi o kući

kuća

Kuća-To ste vi i simbol vaše porodice

Nema osobe koji ne sanja i nema onog ko nije bar nekada sanjao svoj stan, kuću, bilo onakvim kakvi su u realnosti ili u nešto izmenjenijem obliku. Upravo izmenjen stan, bilo po rasporedu stvari, lokaciji i celokupnom izgledu govori mnogo o nama u tom momentu. Gde smo, kako vidimo sebe i kako treba da rešavamo probleme.

Kuća je simbol nas samih, bilo da je gledamo, da smo van nje ili smo unutar kuće. Ako mi u snu „znamo“ da je to naša kuća i to nas ne čudi, onda smo došli u fazu u kojoj se osećamo dobro takvi kakvi smo.Može da se radi o maloj kući, o velikoj, o potpuno nepoznatom ambijentu ako u snu znamo da je to naš stan tj. kuća i prijatno nam je, to smo mi. Kakvi smo protumačiće nam sam san tj. izgled kuće ili stana. Često kuća, naročito ako su u njoj i članovi porodice predstavlja i njih jer ih u protivnom naša podsvest ne bi „ubacila“ u san. Potreba da preslikamo relanost govori o našem prihvatanju uticaja koji članovi porodice imaju na nas i obrnuto, odgovornost za njihovo stanje i njihovo ponašanje.

Čim se sanja kuća tj. stan, na javi moramo da se pozabavimo nekim delom naše prirode, temperamenta,ambicija,emocija, karaktera koji u snu najviše dominira. Što je veći haos u stanu, to je veći haos u nama samima. Ako nam taj haos u snu ne smeta, imamo potencijale koje je san „izbacio“ koje nismo iskoristili. Ako su to knjige, novine, razne stvari koje se mogu koristiti kao hobi, možda nam podsvest ukazuje da smo se u bukvalnom smislu zatrpali nečim što nam stvara haos u životu ili posedujemo neiskorišćene talente. Prazna kuća, malo stvari i mnogo prostora može ukazivati na prazninu u duši ako nas u snu to zbunjuje ili naprotiv ukazuje da je potrebno da se rasteretimo nečega da bismo imali „više prostora“ da bismo se osećali slobodnije.

Lep nameštaj, udoban u kome se prijatno osećamo ukazuje na stanje koje ne treba menjati uglavnom na emotivnom planu jer se osećamo dobro.Tapaciran nameštaj su emocije, čvrst nameštaj govori o onome što nam pruža sigurnost a mnogo stakla nikada nije dobro jer nagoveštava neku vrstu krhkosti.Veliki prozori su simbol našeg pogleda na svet, naših ambicija ali i onoga što vidimo kroz njih. To što gledamo to je naša perspektiva iz  ovog trenutka. Ne znači da se ona ne može promeniti. San je uvek rezultat našeg sagledavanja nas samih i naše okoline u momentu sanjanja. Mnogo kompjutera, kablova i elektrike govori o potrebi za komunikacijom i ukazuje na naš izbor, da komuniciramo virtualnim putem ali i da se osećamo sigurnijim ako smo zaštićeni na taj način jer je sagovornik „tamo negde“.

Stepenice su veoma važne u snu. Ako su polomljene bilo da ne možete iz stana da siđete u prizemlje ili da se popnete na gornji sprat, odsečeni ste od sveta tj. od realnosti. Strah koji pri tom osećate znači da se nešto dešavalo čega niste bili svesni kao opasnost koji će vas učiniti ili vas je učinlo izolovanim od sveta. Ako prilazite kući a nema stepenica, znači da ne možete da se bavite sobom dok ne rešite vaš odnos sa okolinom, bilo na poslu, s prijateljima, javnošću.

Ukoliko nemate potkrovlje u stanu ili viseće plafone a pojavljuju se u snu, to su vaši intelektualni i duhovni kapaciteti na koje treba da obratite pažnju, setite se šta se u snu tu nalazi, to je simbol onoga što treba da iskoristite u javnosti.

Podrum je deo u kome se čuvaju nepotrebne, ili stvari kojih ne možemo da se oslobodimo, koje povremeno koristimo i ako sanjate da idete u podrum, razmislite šte je to što ste odložili kao posao, emociju ili segment života kojim bi trebalo da se pozabavite.Podrum je simbol podsvesti iz koje treba da izvučete pravi sadržaj da bi vaš život dobio drugačiji smisao.

stan

 Spavaća soba -simbol emotivnog života

Boje u stanu su simbol određenih energija. Ako su vam zidovi beli ili svetli, neutralnih boja a u snu su zidovi šareni, prljavi ili u drugačijim bojama, to su „boje „ u kojiima funkcionišete. Dnevna soba sa crvenim zidovima govori o strasti, zelena o brizi i ljutnji, plava o emotivnoj uzdržanosti.

San da dolazmo kući govori o potrebi da se pozabavimo sobom a ne drugim ljudima. Ako ulazite u  stan i zatičete otvorena vrata ili nezaključana, previše ste dostupni svima. Sve što odstupa od normanog izgleda vašeg stana ili kuće je onaj aspekt vaše ličnosti kojom treba da se pozabavite. Ulazak nepoznatih osoba u vaš stan, ako ne izaziva strepnju ili strah, nelagodnost, otkriva mogućnost da obogatite svoju ličnost ili da uspostavite odnose sa onima koji bi mogli da vam stvore drugačiji uvid u vašu ličnost. Ako je prisutan strah, dopustili ste sebi da oni koji kod vas izazivaju loše emocije imaju prevelik uticaj na vas. S druge strane, ako znate ko su te osobe, čime se bave, one posredno preko svog društvenog statusa i simbolike svog zanimanja ukazuju na koji deo vaše prirode treba da obratite pažnju.

Ako vidite u snu da neko nepoznat spava u vašem krevetu, to ste vi. Ako se radi o osobi suprotnog pola, možda treba da budete aktivniji u realnosti u okviru svog pola. Ako su ključevi kojima ulazite u stan polomljeni, izgubljeni, izgubili ste kontakt sa sobom, potrebna vam je stručna pomoć ili pomoć nekog ko će da osvesti onaj deo vaše duše ili bića koji je iz nekih, samo vama znanih razloga „zaključan“. Možda, pošto je san produkt vaše podsvesti, sebi preko sna upućujete poruku da ovog momenta niste u stanju da se bavite sobom, izabrali ste najbezbolniji put da se ne bavite svojim problemima ali ako vas to iz nekih razloga brine, što je normalnija rekacija, strepite od psihičkih problema, da ste se udaljili od sebe, svojih želja,ambicija.

Mnogo ljudi u stanu a ne znate zašto su tu, potpno nepoznatih govori o strahu da biste mogli biti zatrpani nekim životnim iskustvima i emocijama, možda i poslovima koji vam uopšte nisu potrebni koji vas opterećuju, da vas previše opterećuju uticaji izvana, i da je to za vas veoma  zbunjujuće i da remeti vaš mir.

Ako se useljavate u nov stan, bilo prazan ili namešten imate potrebu da krenete ispočetka u nekom segmentu vašeg života, bilo poslovnom ili ljubavnom. Svetao, lep stan, govori o lepoj perspektivi i optimizmu.

Podrum, stepenište koje vodi nadole govore o vašoj podsvesti i vašim strahovima a gornji delovi kuće, kao što je krov, gornji spratovi pa čak i plafon o vašim ambicijama i višim nivoima svesti. Da nemate kapacitete da nešto ostvarite, ne biste sanjali ni krov, ni plafon ni više spratove, to su vaša stremljenja. Da li leti avion i udara u vašu kuću, to su strahovi da spoljašnje okolnosti, čak i ako je grom, zemljotres ili bilo šta na šta ne možete da utičete, može da vas poremeti. Strah od spoljašnjih uticja je utoliko jači i vi ste u realnosti utoliko nemoćniji ukoliko je šteta na kući ili stanu veća. Često su to i snovi upozorenja. Ako propadate kroz pod, nemate solidnu osnovu tj.oslonac bilo u vidu nestabilne materijalne situacije, radnog mesta ili emotivno ste ranjivi i strepite da biste mogli da „propadnete“ bilo psihički, finansijski. Ako je stan u mraku, prljav u njemu je paučina, nelagodno vam je, prepuni ste straova i strepnje i na javi. Preko sna se suočavate sa načinom na koji ćete se toga rešiti. Da li zovete upomoć ili bežite odatle ?

Svaki detalj u stanu govori vam ne samo o tome sa čime ste suočeni nego i kako da rešavate probleme.

U principu dnevna soba simbolizuje gazdu kuće, oca ili supruga, najstarijeg člana porodice ili vlasnika stana. Spavaća soba simbolizuje emotivni život, kuhinja i kupatilo zdravlje, način na koji primate energiju i na koji se energetski oslobađate nepotrebnih blokada. Trpezarija je mesto na kome se okuplja porodica i nikada nije dobro kada je u haosu u snu jer govori o sukobima u domu. Hodnici su simbol komunikacije među ukućanima.Životinje u kući su onaj deo vaših instikata koji upravlja vama u ovom momentu. Ako nemate psa a sanjate da ulazi u vaš dom, možda treba da prihvatite vernost i lojalnost kao princip, ako je u pitanju mačka, treba da budete adaptabilniji. Ako se radi o pitomoj životnji koja se umiljava,  takvim vašim stavom i vi ćete naći svoj duševni mir. Strah od zmija, buba i paukova koji se nalaze u kući je strah od onog dela vaše prirode kojeg se plašite i sa kojim ne umete da izađete nakraj. To može biti simbolika i osoba sa kojima imate odnos koji kod vas izaziva potrebu da budete „zmija“ ili „mačka“ ili „pas“ ili „ljigavih“ podlih i nepredvidivih osoba koje lako mogu da imaju pristup u vaš život ili se nalaze u njemu a da niste ni sveni kako ste im pružili tu mogućnost. Da li vam se čini da neko „plete mrežu“ oko vas? Možda neko vama blizak očekuje od vas upravo takvo ponašanje ili će vas provocirati da se tako ponašate.

Poplava u stanu i požar govore o nadolazećim vremenima u kojima će vas preplaviti ili „spržiti“emocije. Strepite da biste mogli  doći u situaciju da morate da rešavate probleme koji su za vas preteški u emotivnom pogledu.

Sanjati pokojnike u stanu znači da snagu crpite iz modela ponašanja onih koji su umrli, samim tim vam san ukazuje da time nećete mnogo postići čak i ako se radi o veoma bliskim osobama ili da ste toliko nemoćni na javi da vam je potrebna pomoć iz drugih nivoa svesti i od onih koji su vam bili dragi, na koje ste se oslanjali u životu.

Obratite pažnju na svaki deo ambijenta koji sanjate kao svoj stan. Ako su slike lepe, imate način da svoj život ulepšate nekim lepim sadržajem a ako su morbidne, onda ste u svoj život uneli neki morbidni sadržaj koga treba da se oslobodite. Ikone koje inače nemate ukazuju na potrebu da se okrenete veri i duhovnosti.

Sve što je pocepano, staro i polomljeno je ono čega treba da se oslobodite. Tapaciran nameštaj koji je pocepan znači da treba da se oslobodite nečega što smatrate da vam je bilo „udobno“ a što je trenutno zrelo da se odbaci. Čvrst nameštaj koji je polomljen govori o potrebi da nađete neki nov izvor sigurnosti.

Koferi i odlazak iz kuće, ako u snu znate da ćete se vratiti ukazuju na mogućnost proširenja vaših intelektualnih, duhovnih i emotivnih sadržaja, na nove susrete i poznanstva, na potrebu da se udaljite od trenutne životne pozicije i porodične,emotivne i profesionalne i potražite u nečemu drugom mir ili zadovoljstvo. Kofer i stvari u njemu su ono što vam je neopohodno što znači da dobro znate šta je to bez čega ne možete i da imate jasnu predstavu kako funkcionišete i kada se odlučite na promenu.

Ulazna vrata su veoma bitna u snu jer su simbol vaše sigurnosti a ulazna vrata u druge prostorije su takođe simbol načina na koji se može pristupiti onom delu vaše ličnosti koji simbolizuje prostorija u koja vrata vode.

Ambijent oko kuće u kojoj živite bez obzira da li u stanu ili u prizemnoj vašoj kući govori o životnim okolnostima. Sve što odstupa od normalnog ambijenta ukazuje na pozitivan ili negativan razvoj događaja u životu ukućana. Pozitivno je uvek kada je lepo rastinje oko kuće umesto osušenog drveća ili spržene trave.

J.Holclajtner