Astro intervju sa Jadrankom Jovanović

Rođena da bude diva

Neko je jednom rekao da onaj čije lice ne zrači svetlošću, nikada ne može da postane zvezda. Razmišljam o tome posmatrajući ozareno lice Jadranke Jovanović, dok mi prepričava utiske sa svog koncerta u Ruskom domu u Beogradu. Iako smatra da je vreme negovanja pravih zvezda odavno prošlo, Jadranka Jovanović je operska diva sa velikim slovom “D”.

Rodjena je u najupornijem znaku, Jarcu, sa podznakom u umetničkoj Vagi: sekstil izmedju vladara znaka i podznaka naglašava uspeh u klasičnoj muzici. Iako je muzika klasična, Jadranka uvodi novine u načinu njene interpretacije, kao na primer u “Pepeljugi”, operi koju je beogradska publika videla, tek deset godina posle njenog prvog izvodjenja na Floridi.

 

jadranka_jovanovic

“Jarac mora na sve da sačeka”, osmehuje se Jadranka dodajući da “Pepeljugu” nije ni mogla ranije da predstavi našoj publici, jer nije imala pravog reditelja. Ipak, pojavio se Jagoš Marković, reditelj rodjen u znaku Raka, čiji vladar Mesec upravlja njenim poljem karijere i uspeha. I kao u bajci, pojavio se modni kreator, Renato Balestra iz Italije – zemlje koja ima poseban značaj u Jadrankinom horoskopu.

Polje inostranstva je u Blizancima, a vladar Merkur u trigonu sa Jupiterom u njenoj prvoj horoskopskoj kući, što nesumnjivo potvrdjuje da je morala da postane slavna, ali naglašava i njen talenat za strane jezike. Znanje italijanskog omogućilo je, tada još anonimnoj studentkinji magistrature, da zakuca na vrata čuvenog Klaudija Abada sa kojim je potpisala svoj prvi ugovor i – zapevala u milanskoj Skali. Tu upoznaje i malog Stefana Milenkovića i njegovog menadžera Antonija Mormonea, ljubitelja brilijanata i umetnosti, koji ju je zamolio da bude prevodilac na Konzervatorijumu “Verdi”, gde je novinarima prvi put predstavljeno tadašnje čudo od deteta. Smatrajući da su njene prevodilačke usluge pitanje nacionalnog ponosa (Srbija u znaku Jarca), odbila je ponudjen novac. Poklon darežljivog mecene u lepo upakovanoj kutijici nije htela ni da primi, a kamoli otvori, reagujući krajnje dramatično na opšte zgražavanje otmenih zvanica.

Svoju potrebu za samostalnošću (vladar podznaka Venera u Vodoliji) ispoljila je vrlo ekscentrično (Mesec i Uran u Lavu), tako da je i samu sebe iznenadila. “Ekonomsku nezavisnost postigla sam sopstvenim trudom (Jarac)”, ističe ona ponosno. Prvakinja Opere našeg Narodnog pozorišta ima i čime da se ponosi: počela je u “Kolegijumu Muzikumu” kod Darinke Matić – Marović, debitovala uskočivši u predstavu kada se solistkinja razbolela, jer je ulogu već znala napamet. “Učim u avionu, liftu, u kolima – na semaforu mi se ponekad nasmeju misleći da pričam sama sa sobom, a ja ponavljam tekst uloge”, potvrdjuje mi Jadranka svoju fantastičnu moć pamćenja i koncentracije (Merkur i Saturn “priljubljeni” jedno uz drugo u trećem polju). Ubrzo, počinje samostalno da putuje i nastupa: Italija, Kuba, Avganistan, Iran, Bugarska, Amerika, Španija, Brazil… Pevala je u operi “Karmen” sa dvojicom čuvenih svetskih tenora, Plasidom Domingom i Hoseom Karerasom – takvu čast i uspeh doživela je još jedino naša primadona Radmila Bakočević.

Znala je Jadranka da zapeva i izvorne narodne pesme na gostovanju u Crnoj Gori doživevši ovacije, što nije čudno s obzirom na poziciju Meseca u njenom horoskopu (u znaku Lava – Crna Gora). Proputovala je ceo svet, ali je najjači utisak na nju ostavio Avganistan (Jarac), dok Kuba i dalje predstavlja zemlju iz njenih snova.

Gledajući u zvezde, Jadranki tek predstoji najveći uspeh u karijeri. Inače, “dete njenih želja”, kako sama kaže, CD sa evergrin i zabavnom muzikom pod nazivom “Tajna”, biće iznenadjenje za mnoge. Izdavač je UFA MEDIA, dok će izdavačka prava za Srbiju (Jarac) sa zadovoljstvom, kako kaže, ustupiti PGP-u. Jer, kao što voli da obraduje druge, tako i sama voli da se raduje što predstavlja jedno od merila uspeha njenih nastupa. Nikada nije nastupila u istoj haljini, ali Jadranka to ne smatra razmaženošću: “Ta nedužnost nove haljine ima nešto što vam daje radost, posebnu čar i posebno zadovoljstvo!” (Venera – vladar lepote, umetnosti i mode u Vodoliji). Iako modu nikada nije sledila, priznaje da je na snimanju Novogodišnjeg programa bila oduševljena – džinsom (tri planete u Strelcu- znaku čiji predstavnici obožavaju farmerke)!

Jadranka je ljubitelj astrologije (Mesec u konjunkciji sa Uranom), pa svoju predodredjenost za uspeh, delimično, doživljava kroz govor zvezda, ali smatra da se bez profesionalizma u bilo kom poslu – ne može ništa postići (Uran, vladar polja umetnosti, nalazi se u polju uspeha).

“Pevač uči ceo život”, kaže naša primadona ističući da bez upornosti (Jarac), niko ( a žena posebno) ne može da uspe: sin Vukan koji obožava kompjutere i maminu kosu, obaveze koje svaka žena ima u kući i uloga “sopstvene sekretarice i menadžera» – sve su to suptilni delovi finog mozaika koji doprinose uspehu. I kao što se čovek radja pod srećnom (ili manje srećnom) zvezdom, tako se i operska diva radja pod imenom – Jadranke Jovanović.

Razgovor vodila Marina Jungić, decembra 2002.godine

marina.jungic@gmail.com