Astro intervju sa Željkom Tanaskovićem

Čovek je tamo gde mu je srce

Kada je Nenad Golijanin, prvi čovek «Partizanove» odbojke, 1985. godine, doveo talentovanog 17-godišnjaka u Beograd, možda nije ni slutio da će taj stidljivi dečak iz Lučana postati jedan od najzaslužnijih ljudi za planetarni uspeh naše odbojke! Ubrzo je usledio poziv od Lazara Grozdanovića i Željko Tanasković (Rak sa podznakom u Lavu) postaje član naše reprezentacije kada je, prvi put, na velikom turniru u Francuskoj, igrao protiv Kube i Kanade.

Narednih deset godina, Željko Tanasković bio je standardni član naše odbojkaške reprezentacije. Formiranjem stručnog tima na čijem je čelu bio Zoran Gajić, naša odbojka krenula je putem slave: bronza u Atini 1996. godine na Olimpijskim igrama kada mu je u sećanju, kao najuzbudljivija, ostala utakmica sa Brazilom, svetskom odbojkaškom silom koju su porazili sa 2:0.

Posle osvojene bronzane medalje u Atlanti, odbojka je kod nas postala izuzetno popularna.

“Na Evropskom prvenstvu u Holandiji, 1997. godine, branili smo zvanično treće mesto i pobedom nad reprezentacijom Francuske (zemlja u znaku Lava) ušli smo u finale”, priseća se naš proslavljeni odbojkaš vremena kada je bio i kapiten naše reprezentacije.

“Srebro na Svetskom prvenstvu u Japanu naredne godine bio je najveći uspeh moje generacije”, nastavlja Željko svoju blistavu zvezdanu priču zapisanu u njegovom horoskopu još na dan njegovog rodjenja – 8. jula 1967. godine.

Iako je novinare uveravao da uopšte nije sklon porocima, kamera SOS kanala «uhvatila» ga je jednom prilikom sa čašom viskija i tompusom u rukama:

“Proslavljali smo pobedu u Minhenu gde smo se kvalifikovali za Olimpijske igre, pa je to bilo više opuštanje posle velikog stresa”, smeje se Željko prepričavajući anegdote sa svojih mnogobrojnih putovanja.

“Bronza na Evropskom prvenstvu u Beču 1999. godine je moja najdraža medalja, jer sam se sa njom oprostio od reprezentacije”, priznaje dodajući kako igrač treba da se povuče iz sporta, dok još vredi.

“Mislim da sam imao sreće da pravo sa terena ‘uskočim’ na mesto zamenika sekretara SD ‘Partizan’. Kao vrhunski sportista koji je predstavljao našu zemlju i u ulozi ambasadora sporta širom sveta (Jupiter, planeta slave i uspeha, zauzima počasno mesto u prvom polju njegovog horoskopa) smatra da se bez Zakona o sportu ne može mnogo učiniti u ovoj oblasti kod nas.

– “Država mora da shvati da je sportista oduvek bio najbolji ‘proizvod’ ove zemlje. Jugoslovenski odbojkaši danas jesu na krovu sveta, ali dolaze novi, mladi i talentovani igrači (kao Miljković, na primer) kojima nedostaju uslovi za rad. O čoveku govore njegova dela, pa se tako i na terenu odmah prepozna kakav je ko čovek”, objašnjava Željko svoju formulu uspeha, naglašavajući kako volja, rad i talenat odredjuju uspeh svakog sportiste.

“Ne mogu da izdvojim nijednu utakmicu posebno, jer su sustizale jedna drugu, pa nisam ni mogao da se radujem pobedama kojih je, srećom, bilo više od poraza”, smeje se Željko tvrdeći: “Ako ne zaboraviš poraz, isto tako brzo kao što zaboraviš pobedu, nećeš moći da igraš sledeću utakmicu! Sport nije samo takmičenje, pa iako je rezultat bitan, važniji je onaj deo koji ostaje u čoveku kada oseti zadovoljstvo pobede, što je ujedno i moja poruka mladim sportistima”.

Ipak, od kada je 1999. godine “Partizan” osvojio prvenstvo, posle 17 godina, bila je to prva Željkova titula u karijeri koja se ne zaboravlja, jer je te godine njegov tim nastavio da niže uspehe i na inostranim turnirima. U životu ništa nije slučajno, pa ni to što je Željko svoju karijeru započeo u “Partizanu” ( timu rodjenom u znaku Vage) -poljem sporta i uspeha u Željkovom horoskopu vlada Mars u Vagi ( planeta sporta i energije) odlično aspektovan sa Venerom na zvezdi stajačici Regulusu (slava, uspeh) koja vlada poljem domovine i uspeha.

“Poslušao bih savet astrologa u nekom presudnom životnom trenutku, jer verujem da nam zvezde odredjuju neke puteve koje mi samo sledimo”, kaže Željko potvrdjujući kao tipičan Rak da je shvatio kako “svoju porodicu treba da zasnuje u svojoj zemlji gde zaista pripada, jer u stvari, čovek je tamo gde mu je srce! Zato se, verovatno, posle četvorogodišnjeg boravka u grčkom «Panatinaikosu» i «Ktisifonu», vratio u domovinu gde danas uživa u porodičnom okruženju sa kćerkicom Unom i suprugom Ksenijom.

“Una će osvojiti ono što ja nisam, najavili su mi moji prijatelji astrolozi”, kaže Željko. Sudeći prema rasporedu planeta u njegovom horoskopu, ovog leta očekuje ga putovanje i boravak sa porodicom u nekoj prekookeanskoj zemlji (Jupiter tranzitira preko tri planete u Raku u 12. polju), gde ga očekuje i veliki uspeh. A ja imam osećaj da će Željko Tanasković, kud god bude otišao, svoju domovinu uvek nositi u srcu.

Razgovor vodila Marina Jungić, jula 2002. godine

e-mail : marina.jungic@gmail.com