PTICE

ptice

Narodsko verovanje da nije sreća sanjati svinju, gavrana, svraku, sovu i da su to ptice zlosutnice koje nagoveštavaju nečiju bolest ili smrt potiču od činjenice da im se u mnogim kulturama pridodaje loše značenje. U najvećem broju slučajeva one su simbol đavola, pa tako ne moraju nagoveštavati uvek bolest ili smrt već i suočavanje sa nekom situaicjom koja može biti veoma veliko iskušenje za snevača. Može se raditi o neprijatnoj vesti koja će staviti na probu snevačevu jačinu karaktera i moć samokontrole. U nekim civilizacijama poput kineske ili kod drevnih Vikinga, gavran je bio ptica na koju se gledalo s poštovanjem.

Sova,kod naših naroda ima lošu reputaciju, dok se kod Grka smatra pticom mudrosti, baš kao što je to bio slučaj i sa drevnim Indijancima.U principu svaka lunarna životnjia,tj.ona koja se povezuje sa tamom noći smatra se negativnom jer nagoveštava lukavstvo, nejasnoću, nesigurnost i zlo. Ipak, dan kao jang po kineskoj filozofiji ( muški prinip jačine) i kao simbol svetla po zapadnoj, takođe je i simbol svesnog dela ličnosti dok je noć simbol nesvesnog i time je simbol svega nad čime pojedinac ne može da ima kontrolu. Ipak sve noćne životinje poput sove imaju sposobnost da “vide“ ono što drugima ne polazi za rukom, pa tako između ostalog može nagoveštavati i da bi se nešto loše moglo dogoditi onom ko je sanja. Svaka pritca mudrosti nepogrešivo oseća približavanje nečije smrti ili na sebi svojstven način ima informaciju o tome, po nekim mišljenjima „hvatač je određenih frekvenci smrti“ poput radio talasa, zbog čega joj daju zlosutno značenje. Interesantno je da gotovo jedina životinja koja ima podjednako loš tretman u Kini i kod nas je upravo sova.

Papagaj u snu simbolizuje nekoga ko vas kopira u svemu ili potrebu da imate nekoga ko će slepo da vas sluša i spreman je da nauči vaš način govora.To može biti i član porodice od koga očekujete poslušnost i sa kojim ne komunicirate dobro.

Ptica pevačica ili Rajska ptica, Paun predstavljaju veoma lep simbol i nagoveštavaju da biste mogli postići uspeh jer umete da komunicirate ili da se postavite tako u društvu da možete očekivati priznanje. Ptica pevačica nagoveštava da tba da naučite da budete umilni i da budete što ljubazniji jer ćete samo tako uspeti da ostvarite dobru komunikaciju. Rajska ptica i Paun mogu vas i opominjati da se možda previše šepurite.
Kokoške i patke su simbol plodnosti ali i prezemnih želja i svakodevnih problema koje rešavate uspešno na vrlo jednostavan način. Mogu nagoveštavati i da previše ogovarate druge ili da ste i sami predmet ogovaranja.
Velike ptice potpug orla, gavarana ili onih koje imaju loše značenje u narodu nagoveštavaju period opasnosti. Možda neko želi vas da zgrabi, bilo za neki posao, ideju ili da vas uvuče u neku situaciju koja vam ni na koji način ne odgovara ili se možete osetiti kao da ste u nekoj vrsti opanosti. Roda nagoveštava plodnost i  mogućnost da dođe do proširenja porodice.

Spisak pojmova u sanovniku