Homeopatski lekovi koje bi trebalo imati

images

Priroda je čudo – čovek je čudo – slično se sličnim leči

Povremeno se i dalje vode polemike oko validnosti homeopatskih lekova jer naš narod a i u svetu voli sve što je opipljivo. Voli da vidi hemijsku formulu leka i ako nema supstance u klasičnom smislu zastupljene na nivou atoma i molekula, sumnjivo vrti glavom. Da nije onih koji veruju nikada ne bismo saznali da postoje i drugi kontinenti i da zemlja nije ravna i da je moguće razgovarati preko satelita ( zamislite da je neko o tome pričao u vreme inkvizicije kako bi prošao), da je moguće imati električnu eneregiju. Homeopatija je nastala sredinom 18.veka i od tada se primenjuje i proučava. Ko ne želi da veruje neka se leči klasičnim lekovima ko veruje ( “Po veri će ti biti”) u homeopatiju, njemu će i pomoći. Eksperimenti su pokazali da deluje i na one koji ne veruju u nju.

Najbolji način da se uverite je da uzmete preparat Belladona kada imate visoku temperaturu, možete 6 C ali je najbolja potencija 30C koja pokriva i fizičke i psihičke tegobe primerene tom leku. Ako vam vrlo brzo spadne temperatura a trebalo bi u roku od 20 min. do pola sata, svaka diskusija je suvišna. Najveći protivnici homeopatije su oni koji je nisu studirali nego imaju površan pristup ovoj oblasti komplementarnog lečenja. Šta je potencija leka, ono što ih zbunjuje, gde su čestice, gde su hemijski tragovi leka ? Kako deluje, po prinicipu kvantne medicine možete se obavestiti na brojnim sajtovima posvećenim homeopatiji. Neverica u delotvornost je ravna neverici da su u tv aparatu “neki ljudi” neke slike a nisu protrčali kroz vaš prozor i ušli u tv. aparat. Primera je bezbroj kako ljudi koji nemaju dovoljno znanja vole da kontriraju i da argumentima koji to nisu dokazuju suprotno. Slično je i sa astrologijom i sa svim drugim oblicima bilo čega što nije utemeljno u zvanične okvire nauke koja je sama po sebi ograničena jer se u protivnom ne bi svaki dan susretali sa nekim novim naučnim otkrićima. Ono što će biti pronađeno kao otkriće za 50 godina ne znači da ne postoji zato što mi trenutno o tome nemamo pojma.

Nakon 15 godina proučavanja homeopatije i tri godine u početku intenzivnog učenja, preporučujem i iz ličnog iskustva da uvek imate kod sebe ( naravno ako verujete u delotvornost homeopatskih lekova) sledeće lekove.

Napomena –  Pre nego što pristupite uzimanju leka imajte u vidu vaše psihičko stanje. Što ste plačljiviji, ranjiviji, iscrpljeniji to je veće verovatnoća da nećete pogrešiti ako uzmete preparat na bazi biljaka. Ako vam je povređen ego može biti u pitanju biljni preparat ( Pulsatila, Ignatia, Lycopodium, Arnica) a ako ste ambiciozni, ekstrovertni a umorni, iscrpljeni sa fizičkim tegobama- sinusi, nazeb, bolovi)  pre će vam odgovarati preparat na bazi minerala npr. Calcarea carboinca, Natrium muriaticum, Phosphor Acidum.

Upravo nabrojani prepati su oni koji vam mogu biti od koristi kao prva pomoć.

Arsenicum album 30 C– može i 6 ili 12 C- kod preteranog uzbuđenja, straha, potrebe da vas neko teši, manije, a pri tom imate i fizičke tegobe, stomačne prirode, ekcem, nervozu stomaka, povraćanje, odbijanje hrane, drhtanje.

Belladona 30C– kod visoke temeprature, uznemirenost, plač, napad plača,jaki strahovi, manija,jaka uznemirenosti, noćne more, crvenilo lica,glavobolja, pulsiranje u glavi, netolerancija na svetlo, spazam, tegobe na desnoj strani tela.Plaše se crnih pasa,bubašvaba i igala.

Arnica montana 30 C- Najbolji lek za povrede, ako se udarite, povredite, modrice, nagnječenja, stanje šoka, proširenje vene, osećanje kao da je telo izubijano, kao da vas je neko prebio. Psihički i fizički osečanje povređenosti zbog nečeg iznenadnog što se dogodilo.

Apis 30 C- Ujed pčele, insekata, mentalna iscrpljenost,
glavobolja, problemi ginekološke prirode posebno sa jajnicima, upale

Calcarea carbonica 30 C- iscrpljenost, opadanje kose, tuga, nervoza,depresija, strahovi,vrtoglavica, bolovi u grlu, palpitacije, lako zamaranje pri penjaju uzbrdo, debljina, apatičnost.

Natrium muriaticum 30 C– Za odgovorne tipove ličnosti koji se osećaju neshvaćenim, sa čeonim glavoboljama, sinusima, melanholici, ljutnja, melanholija, gnev, očajanje, palpitacije, uznemirenost. 

Phosphor acidum- 30C- premor posle mnogo mentalnog rada, osećanje tuge, izolacije, oni koji su nekada bili veseli optimisti deluju “ugašeno”, bezvoljno, apatično.

Ignatia 30 C- Tuga posle gubitka voljene osobe, razočarenje, pokriva brojne fizičke tegobe kao posledica tuge i osećanja napuštenosti i usamljenosti.

Pulsatila 30C–  Plačljivost, upale razne vrste, vena, ekcemi, nesvestica, nepodnošenje gužve, izuzetna preosetljivost,
tipičan ženski lek za sve vrste hormonskih poremećaja.

Sepia 30C- Lek za žene koje su umorne od života, bolovi u donjem delu stomaka, život i brige i obaveze su ih iscrple, plačljivost, melanholija.

Sulphur – 30 C– detoksikacija organizma, ekcemi, kreativne osobe koje pate od nervozne, ispoljavaju bes, nervozu, vole životinje, naročito mačke. Preterano osetljivi, glavobolja, problemi sa očima, svrab, ekcem, brojne tegobe pokriva ovaj lek, karakteristična masna koža, sklona bubuljicama, nečist izgled kože.Problemi sa krvnim pritiskom.

Ruta 30 C- povrede, bolovi u nogama, tetivama, zglobovima, leđima,glavno osećanje -strah.

Lycopodium- 30 C– Čitava skala osećanja od tuge,besa, kajanja, nervoza, ne podnosi kontriranje, ne voli kontakt sa ljudima,ambiciozan, nesiguran, brojne stomačne tegobe, oscilacije krvnog pritiska.

Ako tegobe nastanu naglo ili traju dugo a pojačava se intezitet bilo da se radi o psihičkim ili fizičkim tegobama, uz oficijelne lekove koji se ne isključuju, potrebno je konsultovati stručnjaka homeopatu koji će na osnovu razgovora zaključiti o kojoj se glavnoj emociji radi koja pokreće tegobe.Veza između duše i tela je kod homeopatije neraskidiva. Psihičko stanje je odgovorno za fizičke tegobe zato treba precizno saznati šta je okidač za tegobe, neki događaj, neki šok, promena, dugotrajan stres i sl.

J.Holclajtner


Photo by.http://artemisinine.net