Intervju sa Stankom Injcem, fizioterapeutom

Intervju sa Stankom Injcem, fizioterapeutom, stučnjakom za alternativnu medicinu

 

stanko

Odgovor na pitanje može li se objediniti zvanična i alternativna tj.kompentarna medicina u istom tretmanu potražili smo od Stanka Injaca, dipl. višeg fiziterapeuta koji je godinama bio zaposlen u Reumatološkom institutu Srbije u Beogradu, a pre toga osam godina radio na istim poslovima u Lucernu, Cirihu i Bazelu, Švajcarska. Stanko je uspeo da u svojim tretmanima primenjuje i znanje iz oblasti alternativne medicine kao što su šijacu masaža, reiki tretman, su-đok terapija, jumeiho masaža, joga vežbe a inače je po svom opredeljenju sledbenik makrobiotike tako da svakom svom pacijentu daje odgovarajuću preporuku u vezi sa ishranom. Saznali smo od njega npr.zašto ne treba piti mnogo kafe.
– Kafa utiče na deficit kalcijuma u organizmu i jedna ili dve šoljice neće dovsti do tog poremećaja, ali više od dve kafe sigurno ne bi trealo piti jer će se to negativno odraziti na koštani sistem.

Kako ste se odlučili da paralelno uz kurseve iz zvanične medicine koje ste pohađali u inostranstvu, nakon dobijanja dilome na Višoj medicinskoj školi u Beogradu počnete da proučavate i alternativnu medicinu ?
– Prvo sam se zainteresovano za šijacu masažu. Kod nas to nije bilo tada, sredinom sedamdestih, primenjivano u praksi, ma da su pojedinci posedovali znanje iz ove drevne japanske tehnike masaže.

 

 

ŠIJACU
Šta Vas je specijalno toliko zaianteresovalo kada je šijacu u pitanju ?
– Moja profesionalna radoznalost me je terala da se dalje usavršavam jer sam imao prilike da vidim da se pacijent brže oporavlja primenom i dodatne šijacu tehnike.

Da li šijacu masažu može da nauči i osoba koja nije medicinski radnik?
Može,na specijalizovanom kursu koji je vremenom prerastao u vrstu školovanja. Npr.u Holandiji postoji Akademija za šijacu, koja se pohađa četiri godine. Budući praktikanti šijacu metode polažu ispite i iz oblasti klasične medicine, jer mora da se zna kako funkcioniše ljudski organizam.

U čemu je razlika između klasične i šijacu masaže ?
Šijacu je tehnika stara preko 3000 godina i potiče iz Japana, a primenjuje se i u Kini i sada već širom sveta. U osnovi ove masaše je pročišavanje dvanaest meridijana koji su osnova kinske tradicionalne medicine. Pritiskom na na određene tačke na tim meridijanima vrši se akupresura tačaka i aktivra se nagomilana zablokirana energija.

5. Kako čovek može da zna da li mu je energija zablokirana u određenim tačkama ?
Jednostavni i prepoznatljivi simptomi su umor, glavobolja, vrtoglavica, poremećaj krvnog pritiska, neraspoloženje, sezonske bolesti, hronični poremećaj rada organa, česte prehale itd. U stvari čovek oboli kada mu se naruši balns između jang ( pozitivne) i jin ( negativne) energije u organizmu a kao posledica pogrešnog načina ishrane, loših životnih navika, stresa, lekova, i nedovoljne fizičke aktivnosti.

6.Da li je bol kod pritiska određenih tačaka pri šijacu masaži dokaz zablokirane enrgije ?
To je prvi pokazatelj stanja organizma. Prema lokaciji bolnih tačaka može se odrediti i koji je organ najviše opterećen stresnim stanjem. Ako se ne poznaje dovljno tehnika šijacu masaže ne može pacijentu da se adekvanto ni pomogne. Običnom masažom se postiže manji efekat.

7. U čemu se konktreno sastoji šijacu tretman ?
Potrebno je da pacijent napomene koje ima tegobe ili koju dijagnozu, tj. šta ga boli ili koji organ ne funkcioniše dobro. Šijacu terapeut svojim metodama akupresure utvrđuje da li obolelom organu nedostaje energija ili postoji poremećaj funkcije istog, zbog viška energije. U tom slučaju se radi energizacija ili oduzimanje energije iz meridijana koji odgovara obolelom organu. U svakom slučaju ne radi se ovde o terapiji akupnkutrnih tačaka iglicama ili laserom već ručnom masažom akupresurnih tačaka. Pri tom se ako je potrebno vrši i limfna drenaža.

8.Postoje li tačke koje svako može da automasažom aktivira i da sebi pomogne ?
Može ali ipak treba poznavati redosled rada organa, u kojim satima je koji organ najaktivniji, shodno tome i masaža tačaka na meridijanu obolelog organa imaće više efekta. Svaki organ je u toku dana dva sata najaktivniji .I to ide sledećih redom :

23 h – 1 h žučna kesa

1- 3 h jetra

3 do 5 h ujutru najaktivnija su pluća

5 – 7 h debelo crevo

7 -9h želudac

9-11h slezina

11 -13h srce

13-15h tanko crevo

15-17 h mokraćna bešika

17-19 bubrezi,

19-21 h perikardijum

21- 23 h endokrini sistem

To konkretno znači da će se u slučaju bolova u žuči delovati na akpresurne tačke koje dovode do smirenja bolova a u slučaju loše funkcije jetre npr, delovati na tačke koje stimulišu bolji rad ovog organa. Kako postoje akupunkturne tačke za smirenje i za stimulaciju, akupesurom će se dejstvovati u zavisnosti od uzroka. Ako neko ima bolove zbog prolaska kamena ili peska u bubrezima, npr.akupresurom se može delovati i na tačku za smirenje bolova ali istovremeno za bolju diurezu i tako omogućiti pacijentu da brže izvaci kamen tj. pesak iz bubrega.

Dajte kontretan savet čitaocima. Ako npr.nekome skoči pritisak u vreme kada je najaktivniji rad bubrega da li to znači da je urzok skoku pritiska višak vode u organizmu ?
To bi mogao biti pokazatelj u kom pravcu treba tražiti uzrok skoka pritiska, mada ne treba zaboraviti da mora postojati i neki latentni urzok. Savakako treba imati dijagnozu od svog lekara. Postoje tačke na čovečijem telu, tj. na meridijanima određenih organa koje služe za smirenje preteranog rada tih organa. Svako sebe najbolje poznaje. Tako npr.ako vam drhti stomak ili osećate mučninu u želucu od treme ili uzbuđenja treba smirivati tačke na meridijanu želuca. Ako pri tom postoji i lupanje srca treba takođe akupresurom smirivati energiju koja protiče kroz meridijan srca. Dejstvom na te tačke smiruje se taj organ.

Tačka protiv lupanja srca – Ima nekoliko važnih tačaka.U svakom slučaju treba masirati ceo meridijan perikarda, počev od unutrašnje strane jagodice srednjeg prsta, sredinom dlana i zadržati se na na tački koja se nalazi negde na sredini linije života koja polazi između kažiprsta i palca i ide u krug oko palca. Masašom sredine dlana i unutrašnje strane podlaktice sve do pazušne jame može se ublažiti lupanje srca i ostale srčane tegobe kao i pritiskanjem meridijana srca koji ide od unugrašnje strane nokta na malom prstu i unutrašnjom stranom dlana ispod malog prsta, dolazi do prevoja šake i ide linijom prema spoljašnjoj tački lakta sve do pazušne jame. Oba meridijana odgovaraju bolu koji se oseća kod anginoznih napada.Ove tačke takođe utiču na neurasteniju,noćno znojenje,anksioznost,poremećaj sna,zapravo sve one tegobe koje osečaju srčani bolesnici.

Tačka sto bolesti – upotrebljava se većinom kod bolova u leđima, kod išijatikusa.- nalazi se sa spoljašnje strane noge ispod čašice kolena.Inače diže tonus celom organizmu.

Akupresurna tačka protiv grčeva u mišićima nogu – nalazi se tačno na sredini nožnog mićića za zadnje strane noge i pritiskom na nju se obično oseća bol.

Tačka za glavobolju .- na potiljku, s leve i desne strane glave u nivou vrha ušne školjke.

Protiv bolova u sinusima – akupresura se vrši na vrhu jagodica ispod očiju u korenu nosa,ispod nosa prema sredini gornje usne.

Da povežemo šijacu sa Vašom osnovnom profesijom fizioterapeuta. Na koji način ste preko šijacu masaže u stanju da više pomognete pacijentu?
Sve zavisi od dijagnoze. Napr.na Reumatološkom institutu najčešća dijagnoza je bila – bolovi u kičmi, a poticala je uglavnom od raznih uzroka : prehlade ( spazam mišića) , podizanja teškog terata ili nepravilinih pokreta koji dovode do diskus hernije ili degenerativne bolesti kostiju i zglobova u šta spada i osteoporoza. Ove bolesti se mogu mogu tretirati klasičnom masažom, korektivnom gimanistom, ili mirovanjem u fazi bola ali i šijacu metodom kojom se sanira bol, akupresurom određenih tačaka i upražnjavanjem kiropraktike. Šijacu daje brze rezultate kod akutnih bolova kod opšteg umora, kod raznih distrorzija ( istegnuća) kod poremećaja statike kičmenog stuba itd. Moram da napomenem da je vrlo važno kod bolova u zglobovima obavezno, ako je propisano od strane lekara, uzimati odgovarajuće lekove koji zaustavljaju dalji gubitak koštane mase i koji blagotvorno deluju pokretljivost zgloba. Šijacu masaža je ovde uz kiropraktiku vrlo značajan deo tretmana.

Da li primenjujete šijacu na svim uzrastima ?
Kako šijacu masaža pomaže bržem ozdravljenju od klasične masaže može se primeniti kod svih urasta.

 

SU ĐOK

 

SU ĐOK je takođe istočnjačka metoda i dijagnostike i lečenja, kako je Vi primenjujete u svom radu ?
Kod akupresure se dejstvuje na određene tačke na telu i primenom kiropraktike ( postavljanje zgloba u pravilan položaj određenom tehnikom) a kod Su-đoka se dejstvuje na korespondentne tačke na dlanovima ( su) i tabana (đok). Može se delovati masažom tačaka prstima nakon što se dijagnostičkim metalnim štapićem otkriju bolne tačke na dlanovima i tabanima. Bol je indikacija obolelog organa ili disfunkcije određenog organa. I to je vrsta akupresure preko korespondentnih tačaka. Ne tretiraju se samo dlanovi i tabani već i celo stopalo i spoljni deo šake. Tabani i dlanovi predstavljaju prednji deo tela koji je jin a gornji deo stopala tj.spoljni deo šake korespondira sa zadnjim delom tela tj.kičmom, leđima zadnjim delom trupa, nogu i ruku. Palac predstavlja glavu, vrat i vratni deo kičme. Deo palca sa noktom odgovara potiljku, drugi članak spoljašnjeg dela palca vratnom delu kičme, a donji deo palca lopaticama i međuprostorom između lopatica. Pritiskom na spoljašnji deo donjeg dela palca, možete osetiti da li postoji bol, ukrućenost, kakav je gornji deo palca takav vam je znači gornji deo leđa.

LEP STRUK uz Šijacu masažu
Evo jednog saveta za one koji žele da budu lepi i da imaju lep struk,da smiršaju. Masiraje deo od kažiprsta do vrha placa i obrnuto. Taj deo šake odgovara delu od pazužne jame do kuka i njegovom masažom dobijate tanji struk i ubrzavate gubitak masnih naslaga oko stomaka i kukova.

ŠAKE I STOPALA
Da li su bolovi u pristima šake i stopala kao i degenerativne promene na zglobovima istih i njihova smanjena pokretljivost opomena da sa našim organizmom nešto ni je u redu ?
To je znak da su počele da se na određenim organima i delovima tela manifestuju promene koje su davno počele u vidu smanjenja pokretljvosti zbloboga tela ,ruku i nogu,atrofija mišića i smanjena cirkulacija krvi.

Znači to da dejstvom na korespondentne tačke bilo su đok metodom ili nekom drugom fizikalnom metodom na šakama i stopalima mogu otkloniti i tegobe određenih organa ili smanjena pokretljivost određenih delova tela ?
Ne samo masažom već i dejstom toplote na korespondetne tačke ili dejstvom akupunkturnih iglica koje su kod su đoka izuzetno tanke i male kao i laserom mogu se aktivirati korespondente tačke i postići opšta tonifikacija organizma.

Da li je tačno da zadebljanja kože,žuljevi, kurje oko i slični izražtaji pa čak i pojava mladeža na određenim mestima na tabanima i stopalima signalizira da sa organom kome odgovara krespondenta tačka na kojoj se oni pojavljuju nešto nije u redu?
To ne mora da bude pokazatelj lošeg funkionisanja određenog organa jer se takve kožne manifestacije mogu pojaviti i iz nekog drugog funkconalnog poremećaja, usled visokih štikli,spuštanja svoda, i sl.

Može li se uz pomoć alternativnih oblika lečenja kao što su šijacu i su- đok zaustaviti degenerativne reumatske bolesti pa i osteoporoza?
Ne može, ali može da se uspori i najvažnije je svakodnevno vežbati najmanje pola sata,šetati,jer upražnjavanje fizičke aktivnosti dovodi do poboljšanja kvaliteta kostiju.Svakako treba konsultovati lakara jer je medikamentnozna terapija veoma važna.

 

JUMEIHO MASAŽA
Spomenuli ste jumeiho masažu.Kakva je to vrsta masaže ?
U prevodu to je božanstvena masaža, kombinacija šijacu,gnječenja i pritiskanja mišića i istezanja zglobova kao i hiroprktike. Ovo je takođe tehnika koja dolazi iz Japana i Kine.

Šta je božanstveno u toj tehnici ?
Posle podvrgavanja takvoj tehnici, imate osećaj lakoće pokreta. Uspostavlja se ravnoteža jina i janga, pokreću se unutrašnji procesi isceljenja organizma, dolazi do poboljšanja svebouhvatne cirkulacije organizma, uključujući i stomačne organe. Ona traje oko 40 min. i može se raditi svakodnevno ili svaki drugi dan. Prvih deset tretmana idu dan za danom a zatim jedanput ili dvaput nedeljno.

 

Možemo li da sami odredimo koja nam je masaža potrebna ?
Najbolje je da terapeutu kažete koje imate tegobe,koju dijagnozu a on da vam odredi koja tehnika je za vas najbolja. Jumeiho masaža je napr.najbolja za osobe koje imaju problema sa karlicom i kukovima. Naime suština ove masaže je vraćanje ravnoteže tela koja je poremećena usled minimalnog i možda na oko nevidljivog poremećaja u položaju kuka. Često se dešava da čašica butne kosti ne leži tačno u položaju kome bi trebalo da naleže na karličnu kost i to dovodi do poremećaja koji dovodi do brojnih drugih zdravstvenih problema. Kiropraktikom,i jumeiho masažom se postiže optimalna ravnoteža i stabilnost karlice. Karlica je naime prema ovom učenju u okviru jumeiho masaže centar stabilnosti tela.

 

REIKI
Šta je reiki ?
Sama reč reiki znači univerzalna kosmička energija,dolazi od reči Re- univerzalan ili Ki ili Ći – energija. Potiče iz starog Japana a zapisano u sanskritskim zapisima i zaboravljeni a otkriveni od strane japanskog doktora Usija koji je sredinom 19.veka otkrio te spise i pronašao simbole koji su mu pomogli u ponovnom primenjivanju reikija. Praktično u radu sa pacijentom koriste ruke kao prenosioci univerzalne kosmičke energije.

 

 

Da li je tačno da postoji nekoliko stupnjeva – inicijacija u učenju reikija, i šta se pod tim podrazumeva ?
To znači razgovor i obuku od strane reiki učitelja. Na prvom stupnju morate da savladate veštinu samopomoći. Naučite da sebi pomognete i to određenim reiki tretmanom polaganjem ruku na sopstveno telo u 18 pozicija, od glave do stopala. Ruke moraju do staoje u određenoj poziciji npr.na slepoočnicama od 3.do 5.min. Tako se ponavlja polaganje ruku na celom telu 18 puta. Treba da se oseti toplota koja struji od ruku ka telu. Postoji i tzv.brzi tretman postavljanja ruku na svih osamnaest pozicija. Reki instruktor mora da bude u odličnom psihofizičkom stanju a da bi to postigao potrebno je da svaki dan na sebi uradi, makar taj ubrani reiki tretman uspostavljanja harmonije. Na drugim stupnjevima učenja reiki tehnike, postiže se sposobnost rada sa pacijentom u direktnom kontaktu što može uključivati direktan rad ruku ili postavljanje ruku u položaj iznad tela. Postoji tehnika i rada na daljinu koja predstavlja vrstu telepatskog slanja kosmiče isceljiteljske enrgije ka pacijentu,ali za to je potreban dogovor sa pacijentom jer u određeno vreme reiki instruktor se koncentriše na lik pacijenta za koga mora da zna gde se tada nalazi i misaonim putem mu šalje isceliteljsku energiju. Ova vrsta tehnike se može primeniti samo u cilju fizičkog i psihičkog poboljšanja stanja pacijenta i nikako se ne sme zloupotrebiti. U tome nema ničeg mističnog jer pacijent u to vreme sedi udobno zavaljen na sedištu i spremi se za prijem energije. Da je energija stigla do njega zna tako što treba da oseti toplinu u telu i da se nakon tog tog tretmana oseti subjektivno bolje.Inače nijedan čovek ne može biti podvrgnut reiki tretmanu bez svog pristanka,jer reiki u tom slučaju na njega ne deluje, tj.univerzalna kosmička energija neće do njega stići jer kanal nije uspostavljen. Slobodna volja čovekova je ta koja omogućava reiki instruktoru da reiki primeni na najbolji način.

 

Koje sve bolesti i tegobe mogu lečiti reiki metodom?
Sve tegobe i bolesti izuzev onih koje zahtevaju hiruški tretman. Ne sme se primenjivati na pacijentima u toku vožnje kolima ( reiki na daljinu) na operacionom stolu, ko ima ugrađen pejsmejker,na trudnice. Daje odlične rezultate u odvikavanju od bolesti zavisnosti, ali samo uz izrazitu želju samog pacijenta. Reiki se nikada ne radi na pacijentu koji je u fazi sna, što se često može desiti u toku tretmana, i tada se prekida tretman. U toku tretmana je moguća konverzacija sa pacijentom to ne remeti dejstvo reikija. Odličan je kod lečenja depresije, on menja ličnost u pozitivnom smislu, podstiče kreativnost i uspavanu energiju kao i imunitet. Reiki je u stvari univerzalna kosmička energija koja se nalazi u nama i izvan nas, treba je podstaći da se aktivira u organizmu da se organizam sam izbori sa bolešću. Ako reiki ne može da pomogne, on navodi osobu na zaklkjučak šta je to što mu je potrebno na putu ka isceljenja, predstavlja neku vrstu nevidiljvog vodiča ka zdravlju. Uspostavljajući harmoničan odnos unutar bića pacijenta omogućava mu da bude u harmoničnom odnosu i sa svojom okolinom.

 

 

Vi ste i praktikant joge i vežbi disanja i to radite sa svojim pacijentima ? Kako se odlučite kom pacijentu je potrebna koja tehnika ?Kada koristite joga vežbe?
Joga vežbe i vežebe disanja se primenju preventivno kod svih uzrasta onda kada se osoba oseća dobro jer se time sprečava nastanak oboljenja.

Razgovor vodila J.Holclajtner
Tekst objavljen u časopisu “Bilje i Zdravlje”, 2007.