Jednostavan način da sebi pomognete kada ste umorni

vezbe za kompom

 Za one koji dugo sede ispred kompjutera

Ako vas boli glava, bole vas leđa, depresivni ste, imate problem sa sinusima, nazebom, nije vam ni do čega pokušajte sa jednostavnim vežbama. Znaćete da ste ih dobro izveli ako počnete da zevate.

Prva vežba – “Bacanje tereta s leđa”

Sadite uspravno ispred stola. Šake stavite na sto a laktovi treba da budu uz telo. Zamišljajte da imate nešto na leđima što morate da zbacite sa sebe i pokušajte da ne pomerajući telo samo pomerate mišiće leđa između lopatica kao da želite da ih priblžite jednu drugoj. Morate da osetite kako vam se mišići na leđima pomeraju, stisnite ih i opuštajte i dalje u tom položaju. Uskoro ćete početi da zevate i glavobolja će vam proći. Ova vežba predstavlja automasažu važnog meridjana koji prolazi uz kičmu i kako se na nivou lopatica nalaze akupunkturne tačke odgovorne za pluća, srce i depresiju, čak i za ozbiljne nervne poremećaje vi time u stvari postižete debolakdu tih tačaka. Kroz celu kičmu se poboljšava cirkulacija a duž tog meridijana se nalaze tačke za sve organe. Meridijan koji ide uz kičmu je jang meridijan i odnosi se na teret koji nosimo, na odgovornost, na akcije koje preduzimamo. Kako organizam mora da naparvi balans između janga i jina ako previše unosimo jin namirnica ( gazirana pića, kafa, slatkiši, mlečni proizvodi, voće, apsirin, svi lekovi, beli hleb, citrusno voće) a mnogo radimo ili imamo veliku odgovornost unutrašnji organi- pluća, srce prvenstveno moraju da uspostave balans. Otuda i nagomilavanje sluzi u plućima, ubrzan srčani rad. Ovom vežbom u stvari rasterećujete se suvišne ili previše zablokirane jang energije ( ambicija, ljutnja) i time olakšavate rad unutrašnjih organa.Ovom vežbom koju možete da izvodite na poslu jer spada u iziometrijske vežbe koje podrazumevaju da uz minimum pokreta zatežete što veći broj mišića, tzv. pasivn vežbe, uspostavljate bolju cirkulaciju u glavi. Ako pri tom osetite da vam se kija, budite srećni, zaista ste uspeli da aktivirate i one tačke na glavi koje odgovaraju žuči, tankom i debelom crevu, plućima i pomožate cirkulaciju u predelu sinusa.

Druga vežba – Hvatate nevidiljivu šipku

Ustanite, dignite ruke iznad glave ali tačno uz glavu koju i podignite tako da gledate u plafon. Zamislite da vam se iznad glave nalazi šipka koju treba da dohvatite i na koju želite da se okačite da malo visite- što ne bi bilo loše da ima svaka kancelarija jer bi radnici bili zdraviji. Tim pokušajem vi u stvari istežete maksimalno ruke, ramena, leđa i grudni koš, rasterećujete dijafragmu, poboljšavate cirkulaciju u predelu jetre, slezine i pankreasa, pluća i srca. Ako vam se zavrti u glavi ili takođe dobijete želju za zevanjem, pravilno ste je uradili, u stvari ste pomogli dotok krvi u glavu- a to je ono što vam je potrebno. Posle desetak sekundi istezanja samo ruku i gornjeg dela tela popnite se na prste. Imaćete utisak posle nekoliko ponavljanja ove vežbe kao da ste bili na času aerobika.

 

Photo by

https://au.fotolia.com/