Lekovito dejstvo nakita

PLEMETNITI I OSTALI METALI KAO TERAPEUTSKO SREDSTVO

Dugo godina se smatralo da se nakti koristi isključivo u dekorativne svrhe. U poslednje vreme kristaloterapija i terapija dragim kamenjem postala je vrlo popularna. Došlo se do zaključka da svaki od minerala svojim sastavom utiče preko kože na stanje celokupnog organizma ili bar pojedinih organa, posebno na psihičko stanje osobe koja ga nosi. Mišljenje da mladi treba da nose nakit od srebra a stariji od zlata potiče od činjenice da su mlade osobe prepune energije koja je jang ( snažna,muška) i da bi nošenje zlatnog nakita koje je jang ( poseduje solarnu energiju) delovalo prejako na inače uzburkan organizam koji luči dovoljno hormona  tako da bi osoba koja ga nosi postala hiper aktivna.

Srebrni nakit koji je jin ( ženski, pasivan) pripada lunarnom tipu nakita, poput dragog kamenja plave boje, pa se preporučuje posebno za hiper aktivne osobe. U starosti organizam slabi i sve više prelazi u jin stanje te se nedostajuča energija kompenzuje nošenjem zlatnog nakita. Zlato se inače dugi niz godina koristi u lečenju reumatizma čak u vidu injekcija sa sadržajem zlata, a aplikacijom zlatnih niti pod kožu podmlađuje se ten, čak se proizvode i kreme sa zlatnim prahom.

Nezavisno od pravila u juvelirstvu o kombinovanju dragog kamenja i plemenitih metala, npr.tirkiz i žad se koriste isključivo uz srebro, poznato je da je nošenje zlatnog nakita na Bliskom i Dalekom Istoku više stvar društvenog prestiža ali da se zapravo nosi mnogo više srebrn nakit zbog tople klime. Srebrn nakit hladi, pa ga treba nositi svaki put kada osoba oseća da ima previše energije, da je uznemirena, ako ima temperaturu, leti, ako je sklona jakim emocionalnim reakcijama, dok se zlatni nakit nosi u hladnim regionima i vreme kišnog vremena, zimi. Treba da ga nose osobe koja su posebno sklone glavoboljama i to u predelu sinusa, uopšte one koje pate od bolova u siniusima, naročito s desne strane lica. Aurum metalicum je homeoatski lek koji je zapravo rastvor zlata.

Osobe kojima može pomoći nošenje zlatnog nakita su one koje imaju sledeće simptome i osobine: depresivnost, introvetnost, preteranu ozbiljnost, preteranu osećajnost, prefinjenost,lako im je povrediti osećanja, poseduju naglašen ponos. To su uglavnom mirne, prefinjene ozbiljne, vredne i odgovorne osobe koje vas iznenade naglim izlivom besa, očaja, koje postavljaju sebi viosoke ciljeve, dugo u snažno pate i tuguju nakon rastanka bilo od dragih osoba, nakon nečije smrti ili ljubavnog razočarenja. Osećaju potrebu za osvetom a gnušaju se takvih osećanja jer često imaju grižu savesti. Mogu imati samoubilačke namere, u suštini imaju strah i prezir od smrti. Bolje se osećaju uveče, pri mesečini, na otovorenom, pri slušanju klasične muzike, a loše se osećaju pri zalasku izlasku ili zalasku sunca. Bolovi im se pojačavaju noću.

Mogu patiti od bolova u kostima, ili imati razne vrste reumatskih poremećaja i bolova, glavobolje, posebno u predelu korena nosa, i to s desne strane, mogu imati otok žlezda, sklonost malignitetima. Česte su upale sinusa sa bolom koji se penje ka čelu. Takve osobe obično pate od hroničnih opstrukcija gornjih disajnih puteva, posebno nosa, sa osećajem gorčine u ustima. Imaju pojačaju seksualnu želju. Mogu patiti od upale srčanog mišića ili srčanih poremećaja kao posledice reumatskih bolesti, prolaps srčanih zalistaka, uvećanja srčanih komora, visokog krvnog pritiska. U toku sna često ječe, imaju noćne more. Pate od poremećaja vida i suvoće očiju, imaju duple slike, pate od bolova u očima i ušima. Kako se homepatski lekovi prepisuju za fizičke tegobe u maloj potenciji a za kompletnu sliku ličnosti u velikoj, ako sebe pronađete u većini ovih simptoma od kojih je primarna depresivnost, preterana osećajnost, rafiniranost i osećanje družnosti, a ne volite zimu ili vam je lošije zimi ili po hladnom vremenu, često imate glavobolje, biće možda sasvim dovoljno da na sebe stavite neki deo zlatnog nakit,moguće naušnice jer su u blizini sinusa ili ogrlicu koja se nalazi na meridijanu koji prolazi prednjim delom tela i prolazi pored sinusa. Kako su uglavnom locirane fizičke tegobe na glavi i u predelu srca, najviše će vam odgovarati zlatne minđuše ili zlatni medaljon direktno do tela, ne preko odeće koji dopire do srčane čakre, na sredini grudne kosti. Neće vam biti na odmet ni zlatni prsten, na bilo kom prstu jer svi korespondiraju sa meridijanima srca, pluća ili perikarda.

Osobe kojima više odgovara srebrn nakit, bez obzira na godište i pol su one kojima bi odgovarao lek Argentum nitricum- tj. srebro. Osobine i tegobe kojima su sklone ove osobe su sledeće: optimisti sa velikom dozom straha da li će se njihove želje ostvariti jer su nesigurni posebno pre ispita, javnog nastupa. Strah i zebnja su primarni simptomi na psihičmom nivou koji se manifestuju dijareama od straha na fizičkom planu. Oni se plaše da ostanu sami, pate od agorafobije, od visine, ne smeju da ostanu sami, ne podnose gužvu, boje se mase, imaju osećaj da su uhvaćeni u klopku kako u privatnom tako i u profesionalnom životu i plaše se promene iako im okolnosti pod kojima žive ne odgovaraju. Osećaj da nema izlaza je kod njih često izražen. Oni su detinjasto iskreni, srdačni i vole da pričaju, da se vesele, da pevaju. Ne podnose pritisak nikakve vrste, posebno  ne vremensko ograničenje, uvek kasne jer su neorganizovani, lakovresni su i sugestibilni. Imaju prisilne misli i često podležu trenutnim impuslima, imaju strah od nemoći i osećaj da neće moći da kontrolišu svoje impulse u određenoj situaciji. Obožavaju slatku hranu, bilo šta što je slatko, a nakon konzumiranja slatkiša pate od stomačnih poremečaja. Pate od razdirućih bolova u bilo kom delu tela, od zapaljenja očiju, snažnog lupanja srca. Potreban im je oslonac u životu, ohrabrenje i podsticaj. Ovo su tipične osobine mladih, ili osoba u zrelim godnama koje su dugo ostale detinjaste, neiskvarene duše koje moraju da budu okružene onima koji ih vole i koji odobravaju njihove postupke inače se od patnje razbole. Česti su napadi besa od nemoći i straha da će biti kritikovani.

Nakit od srebra možete nositi isto kao i zlatni, jer deluje na iste meridijane, s tim što treba potencirati nošenje ogrlica uz sam vrat jer je grlo često upaljeno, ili na četvrtom prstu koji korespondira sa tankim crevom ili na drugom koje korespodira sa debelim crevom.

Osobe koje vole da nose nakat od bakra
Bakar je takođe jedan od metala koji je zastupljen u homepoatiji i osobe kojima bi odgovarao poseduju sledeće osobine ili pate od tegoba kao što su: česti grčevi i to kao posledica psihičkih problema, naročito kritike koju teško podnose. To su dobre duše koje svima žele da pomognu i da ugode. Sebe stavljaju u drugi plan. Ako im okolina ne uzvrati ljubav mogu postati maliciozni. Plašljivi su i često imaju fiks ideje. Mogu imati osećaj da im neko poliva vodu preko glave. Čest je meningitis, osećaj vrućine u glavi, bolje im je nakon preznojavanja i pijenja hladne vode. Tonu u dobok san sa trzaijma tela. Koža im može biti plavičaste boje ili mogu patiti od čireva na koži, raznih izraštaja ili psorijaze. Grčevi raznih vrsta su najkarektirističniji kod njih, baš kao i trzajni pokreti bilo ruku ili nogu. Osečaj težine u nogama, grčevi u listovima nogu i u šakama koje su obično hladne baš kao i prsti na nogama. Ove osobe često pate od jakog spazmodičnog kašlja, astme, osećaja gušenja, angine pektoris sa slabim pulsom ili sa palpitacijama, uznemirenošću ili salom oko srca. Mogu imati tamne fleke na licu, posebno žene. Često štucaju, osećaju mučninu koju smiruju hladnom vodom. Metalni osećaj u ustima je takođe karakterističan za osobe kojima odgovara Cuprum kao homepatski lek, kao i razne vrste očnih poremećaja.

Osobe koje sebe prepoznaju u ovim simptomia mogu nositi bakarni lančić ili narukvicu da smire trzajne pokrete ruku i da aktiviraju meridijan pluća i srca.

Osobe kojima najviše odgovara nakit od platine.
Ovaj čvrst plemenit metal je zapravo najcenjeniji i nakvalitetniji, pa se preporučuje za venčano prstenje, burme i sl. Izgleda poput belog zlata. Osobe kojima bi odgovarao lek Platinum metallicum, ili bi se bar malo bolje osećali noseći nakit od platine posedujeu snažna osećanja, naglašen ponos, jake emocije, nose u sebi duboku tugu jer smatraju da je život bio prema njima nepravedan. Oni su ponosni na svoju ličnosti i dugo pamte uvrede. Poseduju izrazite intelektualne i kreativne sposobnosti i često im se čini da su iznad drugih. Rasejani su, ponekada opterećeni seksom, romantičnim osećanjima, žude za snažnim emotivnim uzbuđenjima. Često su jako ljuti, dobijaju napade besa, preziru okolinu, arogantni su. Mogu imati halucinacije i prisilne misli, strah od smrti, od mogućnosti da budu povređni posebno nožen ili da oni mogu potegnuti nož na nekoga. Često pate od glavobolja, jednostranih, utrnutosti lica, Belovog sindroma, osećaja kao da im neko pritiska glavu spolja. Podrhtavanje očnih kapaka je takođe često, zuji im u ušima, ili imaju bole u ušima, kravarenja iz nosa, bol u korenu nosa kao da ih neko steže, osećaj hladnoće na licu. Senzacije često osećaju upravo na licu, bilo da im idu žmarci preko lica ili ta im trne jedan obraz, da im je lice hladno. Česti su stomačni problemi posebno u donjem delu stomaka ili tačno u predelu pupka koji ide sve do leđa.

Ginekološki problemi su česti i brojni kao i bolovi u leđima, posebno u donjem delu kičme. Trnjenje i žmarci u nogama, grčevi,ili osećaj kao da hramlju je takođe čest. Smenjuje se osećaj hladnoće i preznojavanja koje je izraženo noću.

Vrsta nakita prema izraženim tegobama
Naušnice, već prema simptomima možete nositi za sve mentalne poremećaje, glavobolje,probleme sa ušima, očima, zubima jer donji deo uha sadrži tačke koje korespodiraju ovim delovima tela.

Lančić oko glave i preko čela
Ova vrsta nakita je jako popularna u Indiji na Bliskom Istoku i time se aktivira šesta čakra u nivou trećeg oka a omogućava jasne misli, duhovni spokoj,otklanja probleme sa sinusima i očima.

Lančić oko vrata
Aktivira tiroidnu žlezdu i petu čakru, preporučuje se za disajne probleme na nervnoj bazi, za probleme sa grlom, uzemirenost, usplahirenost i osećaj nemoći.

Lanac sa priveskom do srčane čakre na sredini grudi
Ako su izazvane srčane tegobe usled tuge i razočarenja, povređenog ponosa ili ljubavnih jada, trebalo bi da bude zlatan ili od platine, naročito ako osoba oseća bezvoljnost i manjak energije. Ukoliko su srčane tegobe udružene sa stomačnim a izazvane usplahirenošću, strhom i panikom, treblao bi da bude srebrn i uz to bi bilo dobro staviti srebrn lanac i oko struka jer se smiruje tenziju koja se locira u predelu pleskus solarisa. Dobro je da ga nose sve osobe koje svako uzbuđenje osećaju u stomaku.

Lančić oko zglavka noge
Tonificira ceo organizam jer se tu nalaze regije koje pokrivaju sve unutrašnje organe, posebno jetru, slezinu, pankreas, zeludac i genitalije. Ako se oseća slabost u nogama ili postoji problem sa bubrezima, genitalnim organima, jetrom i žuči, zlatan treba staviti da bi stimulisao rad ovih organa a srebrni kod upale tih organa. Na Istoku se kao pravilo nosi ovaj lančić jer on u toku pokreta nogu dodiruje tačke bubrega, bešike, žučne kese i jetre i predstavlja pravi stimulans rada ovih organa.

Prstnje treba nositi na drugom prstu kod problema disajnih puteva i debelog creva sa glavoboljom, na trećem prstu kod bolova u perikardu u predelu grudnog koša, opšte slabosti, manjka optimizma i životne radosti, sa smanjenom seksulanom aktivnošću, na četvrtom prstu kod stomačnih poremećaja sa nadutošću organa, zlatno prstenje i prstenje od platine kod slabog rada stomačnih organa, a srebrno za smirenje tegoba, zatim kod problema sa bubrezima, gušoboljom, otocima na licu bolovima u ramenu ruci i laktu, a na malom prstu kod srčanih tegoba i problema sa tankim crevom. Zlatan nakit ako je slab puls ili nizak pritisak, slabo varenje ili probava uopšte, a srebrni ako dolazi do čestog osećaja punoće u grudima, lupanja srca, skoka pritiska ili stomačnih tegoba.

Jasminka Holclajtner (Tekst objavljen u časopisu „Bilje i Zdravlje”- 2007.)