Na kojoj vas strani nešto boli

 

Različita hrana prija organima na levoj ili desnoj strani tela

Kineska medicina koja počiva na principu jang i jina tj. muškog jakog i ženskog, slabog principa u stvari smatra ravnotežu između ove dve suprotnosti kao idealnm stanjem sa malim, jedva primetnim, preovladvavanjem jang stanja.

Sve, apsolutno sve u prirodi je po principima kineske filzofije podeljeno na jang i jin.

Jako, čvrsto, kompaktno svetlo je – jang

Mekano, mlitavo, šuplje, tamno je – jin.

To se odnosi i na organe u telu. Pluća su jin, srce je jang. Jetra je jang, bubrezi su jin. Ali kada je neki jang organ a najjači jang organ je slepo crevo upaljen a upala kao odraz viška toplog je jako jang stanje se leči jin metodom- ledom.

Desna strana tela je jang- muška, leva strana tela je jin ženska.Kada slepo crevo koje je po kineskoj medicini najjači imunološki organ dođe u stanje upale kod mušakrca onda on ne ume da da prihvati svoju muškost, ma šta to značilo ( za svakog nešto drugo) prikriveni bes, ambiciju, neostvarenost, ljutinu. Ako žena oboli od upale slepog creva ima problem sa svojom ženstvenošću, nezadovoljna je i tužna, nerealizovane jer je probleme sa leve strane tela – ženstvenost i emocije- prebacila na desnu da bi napravila balans. Prebacivanje simptoma sa jedne na drugu stranu je način da se organizam izbori za stanje balansa. Žena koja ima hronične probleme sa slepim crevom, žuči ili jetrom može patiti od proširenih vena na levoj nozi ili upale levog  jajnika. To je slučaj kod ambicioznih žena koje imaju sklonost da tapkaju u mestu.Muškarac koji voli slatkiše, alkohol u stvari je ljut, nemoćan besan ( odlika jetre i desne strane tela) i rasterećuje ga se prebacujući problem na levu stranu i strada pankreas. Slezina i pankreas su “slatki”organi, oni upravljaju osećanjem za slatko, jetra traži kiselo a pluća ljuto. Pluća su naš kapacitet da udahnemo životnu energiju, ona su jin i ona govore o stanju emocija. Tuberkuloza je bolest strastvenih seksualno veoma aktivnih osoba koje ne umeju da upravljaju emocijama. Svaka bolest pluća je bolest neshvatanja, nedostaka ljubavi, zato mala deca koja ne umeju da kontrolišu emocije uglavnom oboljevaju od pluća i bronhitisa kada krene proces vaspitavanja oko godinu i po dve,.tri . Bebe retko imaju bronhitis, osim ako majka nije bila depresivna u trudnoći. Curenje nosa je oslobađanje suza  u stvari. Ko ne ume racionalno da objasni stanje tuge on plače kroz nos- kijavica jer je misaoni proces povezan sa čelom. Ekcemi i svi problemi sa kožom su premeštanje upalnih procesa iz unutrašnjih organa na jin deo tela- spoljni. Oni su alarm da se nešto dešava u organizmu a može se zaključiti da ako su gornji delovi tela u pitanju – posebno ruke i grudni koš u pitanju su srce i pluća, depresija, donji deo tela ako je  pod ekcemom u pitanju su jetra, slezina, bubrezi i pankreas. Srednji deo tela- stomačni organi.

Pratite simptome na telu i shvatićete šta vas “boli”, ravnotežu postignite primenjujući hladne  obloge na jang organ i obrnuto, jin stanje zahteva zagrevanje.

Jang namirnice su – jaja, meso, jin namirnice. voće, mlečni proizvodi
Ako vam suze oči problem je u jetri- ona je slaba nema sposbnost da primi krv – u jetri se deponuje višak krvi, oči suze jer su oči ogledalo stanja jetre. Ako imate problem s bubrezima, prepuni ste straha i zato se u starosti pati od bubrega- strah od neizvesnosti. Mladi koji pate od bubrega nisu imali dovoljno podrške od roditelja. Želudac traži gorko i to je jin organ, tanko crevo je pandan srcu a komplementaran organ plućima je debelo crevo. Problemi sa varenjem su uvek u vezi sa glavnim organom-srcem i plućima. Zato kod problema sa srcem i plućima i kod virusnih infekcija gde su uključeni jetra i slezina treba obavezno primenjivati uravnotežen način ishrane. Bolje gladovati nego se prejedati. Previše jin citrusnog voća ne odgovara bronhitisu koji je hronično stanje, ali odgovara više jang voće-jabuke, kruške, šljive, bobičasto voće. Odgovor zašto je kompot zdrav -voće je jin, kuvanje je jang proces i voće je izbalansirano. Riba je jang a suši je izbalansirana riba u jin stanju. Meso je jang i još kada se peče – jako jang ali bareno ili dinstano je jin proces. Preko izbalansirane ishrane možete da izbalansirate i stanje organa.

JH.