Postavljanje dijagnoze u homeopatiji

Kako se pripremiti za razgovor kod homeopate

Homeopatija postaje sve popularniji način lečenja jer nema iglica, ne gubi se vreme na boravak u ambulantni, bilo da vam stavljaju elektrode na određene delove tela, tretiraju vas laserom, uvijaju noge i ruke u foliju, a pre toga vas pokrivaju blatom, ne pijete čajeve za koje niste sigurni kako ćete na njih reagovati i koliko dugo ćete morati da ih pijete da biste osetili poboljšanje. Jedan razgovor kod homeopate, dobijete lek u vidu kapi ili pilulica koje stavite pod jezik i to je sve. Da li je baš tako ? Da biste pristupili ovom alternativnom obliku lečenja, bilo bi dobro da znate šta vas sve čeka u ordinaciji homepate. Pitanja na koja možda niste spremni da odgovorite ili ni sami  ne znate odgovor. I to što ne znate odgovor na neko pitanje, homeopati je dobar pokazatelj. Tamo gde zamuckujemo, gde se mučimo da damo odgovor, tu se uglavnom krije glavni problem.

Da biste zaista rešili svoj zdravstveni problem, ma šta da je u pitanju, biće vam postavljena brojna pitanja od strane homeopate za koja možete misliti da nemaju nikakve veze sa vašom osnovnom bolešću. Bez obzira da li dolazite da zatražite pomoć zbog hroničnog sinuzita, ponovljenih upala uha, nesanice, depresije ili upornih glavobolja, bolova u žuči, da bi homepata stekao uvid u stanje vašeg organizma može vam postaviti sledeća pitanja :

Da li ste zimogrožljivi ili vam je stalno vrućina ? Ako ste zimogrožljivi ide dalja podela na to da li imate osećaj hladnoće na rukama ili nogama, stopalima ili šakama, da li vam ide jeza niz kičmu, da li vam smeta dodir hladne posetljine, vetra, kiše, promaje. Ukoliko vam je stalno toplo, nije svejedno da li vam je vruća glava, stopala koja morate da izbacujete ispod pokrivača, da li vam gore obrazi ili čak samo jedna polovina lica. Da li se pri tom znojite i to da li po čelu, dlanovima,v iše na prednjoj ili zadnjoj strani tela? Da li vam je vrućina samo leti ili i zimi ?

Prva podela je uglavnom na zimogrižljive i toplokrvne. Paradoks može biti i u tome da ste npr.zimogrižljivi ali ne podnosite leti vrućinu, a opet nije svejedno da li vam je loše od izlaganja suncu ili od vrućine uopšte.

Važno pitanje je i da li pripadate žednima ili onima koji se ne sete da popiju vodu. Ako ste žedni, nije svejedno da li žeđ gasite toplim napitcima ili hladnom vodom, da li je uzimate svaki čas u malim gutljajima ili možda više volite gazirane sokove. Kada su u pitanju tečnosti dobro razmislite šta najviše volite da pijete i u kojim situacijama. Da li pijete alkohol kada ste veseli, uzbuđeni ili tužni, i kako reagujete na alkoholna pića. Ako vam ne prijaju stomaku a imate potrebu za njima i to napomenite. Ukolko vam se pije često pivo ali stomak na njega reaguje, i to je bitno.

Šta volite da jedete je takođe jedno od bitnih pitanja. Da li jedete noću i u koliko sati, da li vas budi glad ili kada se probudite jedete od nervoze i da li obično popijete hladno mleko,ili navalite na bilo šta što nađete u firžideru. Odnos prema mleku, velika potreba za njim, ili nepodnošenje mleka je jedan od važnijih pokazatelja u kom pravcu treba tražiti uzrok bolesti. Možda vam se čini da ovaj detalj nema nikakve veze sa vašom osnovnom bolešću ili problemom kao što može biti nesređena materijalna situacija, ali često jako ambiciozne osobe koje se ne osećaju dovoljno sigurnim u sebe i nerealizovanim na poslu ustaju noću i jedu bilo šta.

Sklonost ka dimljenom mesu, šunki, kobacicama često imaju strastvene umetničke prirode, dok oni koji tuguju često vole čokoladu. Ipak,ima onih koji vole slatkiše, ali nisu ljubitelji čokolade već vole istočnjačke specijalitete prelivene sirupima od šećera i sl. I to je bitno za homepatu, otkriće neki detalj o vama.

Što se hrane tiče takođe je bitno da li volite presnu ili kuvanu, da li volite meso ili ne. Ima onih koji obožavaju samo piletinu i onih koji upravo ovu vrstu mesa ne podnose. U homeopatiji je bitan detalj da li volite sluzavu, pihtijastu hranu ili osećate averziju prema njoj, da li volite ribe, a ne volite druge plodove mora .

Osobe koje vole voće, posebno tropsko, sokove, time mnogo govore o sebi, kao i oni koji najradije jedu hleb i buter. Oni koji žude za sladoledom, često vole i voće, gazirana pića, ali je takođe bitno da li se potreba za određenom vrstom hrane javlja periodično ili imate konstantnu potrebu za njom.

Kod hrane u principu ljudi se dele na one koji žude za slatkišima, i na one koji više vole slanu hranu, kao i na one koji vole začinjenu ili blagog ukusa.

Što se umora tiče nije dovoljno da kažete da ste umorni,već kada u koje doba dana. Dobro razmislite da li imate pad energije pre podne, u ranim poslepodnevnim satima, ili imate potrebu da rano odete na spavanje. Možda ste od onih koji se bude mrzovoljni i potrebno im je dosta vremena da krenu sa dnevnim aktivnostim, a kako dan odmiče sve im je bolje. Nije nebitno da li je fizički umor posledica napora, penjanja uz stepenice, stresa i da li tada osećate osim umora i lupanje srca, kratak dan, da li vam se tada spava, da li ste gladni ili se samo bukvalno sručite u fotelju. Da li umor osećate u vidu bolova u vratu, kičmi, leđima, očima i da li ga prati osećaj gladi, mučnine, nervoze.

Ako govorite o nervozi morate biti precizni- da li vam smeta buka, dodir, muzika ( da li volite klasičnu, pop, rok, da li pri tom imate potrebu da zaigrate, ili kod vas stvara tugu ), mirisi,rasprava. Kako reagujete kada ste nervozni, da li vičete, povlačite se u sebe, bacate stvari, da li se lako naljutite i da li tada psujete, proklinjete, plačete,da li vas vređa nepažnja, nedostatak ljubavi,potcenjivanje. Da li vam je važniji novac ili društveni status, da li u ljubavi očekujete strast, vernost, sigurnost. Da li često druge kritikujete i koga, ukućane ili kolege, možda i jedne i druge, a pred šefom ste manji od makovog zrna. Da li ste u duši buntovnik i da li ste oportunista, da li prezirete vlast i autoritete ma ko bio u pitanju.

Da bi homeopata imao uvid u uzrok vašim tegobama vrlo je važno da kažete što više o sebi. Ma koliko da ste uspešni u svom poslu, ako postoji neko nezadovljstvo o kome nerado pričate, upravo to je ono što treba da ispričate homepati. Možda ste za ceo svet osoba od ugleda, uspešni u svakom pogledu, a vas izjeda neko unutrašnje nezadovoljstvo, imate svoje neostvarene snove za koje se nadate da će kad tad naići momenat da ih realizujete. Možda radite posao koji je dobro plaćen, ali vam je duša prazna i imate osećaj da ste dušu „prodali đavolu”. Npr.nekada ste se bavili muzikom a sada ste uspešan biznismen,i nikada nemate dovoljno vremena za svoj hobi. Ako vam to nedostaje napomenite homepati, jer duhovno ispunjenje ili neispunjenje bitan je ključ u traženju odgovarajućeg leka.

Za homepatu je važno da zna – šta vas muči, od čega strahujete, šta vas boli u kojim situaicjima, da li trčite kod lekara za svaku sitnicu ili negirate tegobe, da li zovete često noću hitnu pomoć i zbog najmanje tegobe ili trpite bolove i tegobe do iznemoglosti. Da li vas je lako razuveriti da ste ozbiljno bolesni, da li su za vas lekari autoritet ili ih a priori ne volite i idete kod njih što ređe, samo kada morate. Da li vas užasava pomisao na injekcije iako ste zreo čovek ? Da li na nazeb reagujete malom dugotrajnom temperaturom koja vas iscrpljuje ili burnim naglim počecima sa visokom temperaturom. Da li više volite da ležite u mraku sami ili vam je lako skrenuti misli od vaših tegoba?

Ipak, najvažniji deo razgovora vodiće se o vašim emocijama, koja emocija preovladava. Dobro razmislite pre nego što odete kod homepate šta je to što vas najviše muči, možda nije loše da stavite na papir sve svoje tegobe jer ćete mnogo toga zaboraviti da o sebi kažete. Šta vas šokira, šta vas najviše plaši, šta biste najviše voleli da vam se dogodi ili šta priželjkujete, kako reagujete na tugu, i šta izaziva kod vas tugu, da li ona traje kratko ili nenormalno dugo. Možda će homeopata pronaći u osnovi vaših problema autoritativnu majku iako ste u zrelim četrdesetim koja vam nikada nije pružila dovoljno ljubavi ili vas nije dovoljno hvalila. Čak je i njena trudnoća mogla imati uticaja na formiranje vašeg karaktera i ispoljavanje vaših tegoba. Ako ste u detinjstvu često slušali o tome kako su roditelji stupili u brak jer ste vi bili na putu da se rodite, to je takođe prenatalna trauma koja za homepatu ima značaja. Vrlo je važno da li ste rođeni carskim rezom ili prirodnim putem. Da li je majka imala dug i naporan porođaj i da li ste rođeni pre vremena? Bolesti od kojih ste bolovali i lekovi koje ste uzimali poput kortizonskih preparata,vakcine koje ste primili, eventualne alergije na lekove ili hranu su takođe homepati dobar putokaz gde se krije uzrok vašim tegobama.

Vaš izgled je veoma bitan.Možda npr. nikako ne želite da promenite firzuru, godinama nosite samo garderobu u istim tonovima, neke boje ne volite ili ne možete „da zamislite” na sebi takođe će mnogo toga reći o vama. Snovi koje sanjate, kućni ljubimci koje volite govore o vama. Nije svejedno da li brižno hranite svako veče mačiće oko kontejnera ili ponosno šetate rasnog velikog psa, ili možda ne podnosite dodir dlakave životinje. Da li volite da putujete ili imate strah od izlaska iz kuće.

Način na koji spavate i šta sanjate je veoma važan. Da li spavate sa rukama iznad glave ili zarijete glavu u jastuk, da li spavate na levoj ili desnoj strani tela, ili uvek spontano legnete na jednu stranu ? Da li vas budi iz sna trzaj mišića nogu, osećaj gušenja, noćne more? Nemojte se stiditi da pričate o svojim emocijama čak iako se radi o besu, osvetoljubivosti, mržnji. Često mislite da mrzite nekoga, a homeopata može zaključiti da ste mržnju usmerili prema sebi. Mržnja, strah, brige, prisilne misli ili prisilne radnje, ali i apatija, nedostatak volje, i način na koji to kompenzujete će mu pomoći da vas shvati kao ličnost. Šta vam pomaže da se osećate bolje ma šta to bilo, izlazak iz sobe prepune ljudi, ples, pevanje, izlazak sa prijateljima u kafanu, obilan obrok, dobro vino, spremanje stana, šetnja, trčanje, ležanje u mraku, plakanje kada vas niko ne vidi, potreba da idete na groblje i satima pričate sa mrtvima, zagrljaj, tešenje, seks. Odnos prema seksualnosti i potreba za seksom takođe su indikacija koji vam je homepatski lek potreban. Da li ste zaljubljivi, i da li lako stupate u seksulane odnose ili ste uzdržani, ili pak imate neko traumatično iskustvo u domenu seksualnosti. Ako ste žena da li vaš ciklus kratak, bolan, dug, neredovan?

Kada vas čeka neki važan događaj, da li mucate, drhti vam stomak, morate da odete do toaleta znoje vam se dlanovti ili vam lupa srce? Naravno bitno je napomenuti šta je za vas pojam važnog događaja, da li bilo koja vrsta „ispita” ili kad god ste suočeni sa nekom novom životnom situacijom ili novim društvom? Da li patite od putne groznice i da vas je strah od aviona, visine, lifta ili vrištite kada ugledate bubašvabu, pauka ili slepog miša ?

Najbolje je da pre nego što odete kod homeopate dobro razmislite od kada datiraju vaše tegobe, da li je prethodio neki događaj, gubitak posla, prekid ljubavne veze, razvod, poniženje, gubitak drage osobe. Ako imate strah od groblja i glavni strah koji preovladava je strah od bolesti i smrti nemojte to smatrati normalnim, napomenite od kada je to postalo izražajnije.

To što je bitno za homeopatu nikome nije bitno i niko vas neće tako pomno saslušati. Razgovor kao sa psihijatrom koji vam je istovremeno i najbolja prijateljica koja vas ni za šta ne osuđuje i ništa vam ne zamera, već za sve što joj ispričate o sebi ima odgovor i objašnjenje – to je odlazak kod homepate.

Ono što sledi može da bude manje ili više burno, zavisi koliko dugo traju tegobe i koju potenciju leka dobijte, jer tegobe mogu da se nakratko pogoršaju ali to treba da vas obraduje – što gore, to bolje. Ako nakon manjeg pogoršanja nastupi poboljšanje, homepata vam je pronašao lek koji je za vas najbolji. A ima ih bar oko 3500. Pravilno formulišući svoje probleme i iskrenošću pomoćićete mu da odabere najbolji za vas.

Jasminka Holclajtner – objavljeno u časopisu „Bilje i Zdravlje „ 2007.