Uloga snova u traženju homeopatskog leka

U okviru uzimanja anamneze pri tretmanu homeopatskim lekovima snovi igraju jednu od važnijih uloga. Naime, kako se pri razgovoru sa homeopatom mora biti apsolutno iskren u pogledu svih tegoba, a ne samo onih fizičke prirode, tako bi bilo dobro reći i šta se sanja. Ako neko ode da kupi sam homepatski lek, npr. za prehladu, može napraviti pogrešan izbor ukoliko to čini bez detaljne konsultacije sa homepatom, ili se ne pozabavi detaljno svojim stanjem. U stvari, homepate smatraju da je najteže sam sebi prepisati lek, i gotovo nikome ne preporučuju da ih uzima na svoju ruku, osim eventualno onih za fizičke tegobe, a to su lekovi male potencije od 6x ili 6c do 30x ili 30c. Ova, najviša potencija kojom se leče tegobe fizičke prirode može pokriti i neke od psihičkih tegoba kao što su strah, uznemirenost, depresivnost, ali ako osoba koja ima izražene psihičke tegobe ili stanja uzme tu potenciju, može i pogoršati stanje, jer je možda potrebna mnogo jača potencija, pa joj se pre preporučuje da uzme manje potencije isključivo za fizičke tegobe. Nije loše imati kod sebe svoju malu priručnu apoteku kako za stomačne tegobe, tako i za pojavu gripa, povišenu temperaturu, ujed ose ili pauka,za reumatske bolove, upale mišića i tetiva, kožna oboljenja. Kako je pravilo u homeopatiji da lek, ukoliko je dobro odabran može, ali obavezno i ne mora pojačati tegobe, što je dokaz da je dobro odabran, to pacijent često u stvari ne može znati da li je eventualno pogoršanje stanja poseledica dobro odabranog leka ili jednostavno pogoršanje stanja jer lek ne deluje.

Ukoliko je osoba sklona psihičkoj labilnosti ili je podložna stresu, preosetljiva, bilo bi bolje da se uvek i u svakom slučaju konsultuje sa homepatom,j er će u tom slučaju odabrani lek biti daleko adekavtniji, mada nekoliko lekova mogu odgovarati istim fizičkim tegobama. Ipak, kako u osnovi homepatije leži pravilo da je u osnovi svakog oboljenja, neka psihička trauma, ,kada se odabere lek koji je najsličniji slici koju homepata dobija o ličnosti pacijenta, tada će se brže otkloniti i fizičke tegobe, jer će lek delovati na psihološki uzrok nastanka bolesti. Pri uzimanju anamenze snovi predstavljaju veoma značajan pokazatelj u kom pravcu treba tražiti lek, naročito ako su izrazito upečatljivi, ili ako se ponavljaju.

LEK NA OSNOVU SNA
Aconitum-
Karakteristike su jak strah od smrti, sa predosećajem kada će umreti, postoji veliki strah od gužve, zemljotresa, pojačana je agorafobija, postoje strahovi od aviona, duhova, od srčanih tegoba. Česti su snovi o nasilju o opasnostima i borba za život.
Asclepias tuberosa –Uglavnom se daje za probleme sa bronhijama i plućima. Interesantno je da pacijenti kojima je potreban ovaj lek često sanjanju crkvu.
Anacardium – Snovi kod osoba kojima je potreban ovaj lek vrlo su upečatljivi, jer u snu osoba ima osećaj da je progone, da se boksuje, bije. Ne bi ga trebalo upotrebljavati na svoju ruku, jer se daje osobama sa velikim psihološkim problemima i unutrašnjim konfliktima. Postoji velika nesigurnost u sebe i osboa je na javi buntovnik. Ovo je zapravo lek za najagresivnije osobe kao i one koje su i same bila žrtve nečije agresivnosti.
Apis – Jedan od lekova koji se između ostalog daje protiv uboda pčele. Inače se daje vitalnim jakim osobama koje stalno moraju nešto da rade, a mogu patiti od upale grla, otoka zglobova, herpesa, kožnih erupcija i brojnih drugih simtpoma. Karakteristično je da nisu žedni, da ne podnose vrućinu i da im prijaju hladne obloge. Ako osoba često sanja pčele, posebno da je progone ili da je izložena suncu, da joj je vrućina, može pomisliti da bi ovo mogao biti lek izbora za nju. Ipak,trebalo bi ga uzeti samo ako postoje i ostale psihološke karakteristike kao što su naglašena agresivnost prema bilo kome ko bi mogao da ugrozi članove porodice, ljubomora i borbenost.
Argentum nitricum.- Ovaj lek pokriva širok spektar simptoma koje pokrivaju i mnogi drugi lekovi, poput zabrinutosti za zdravlje, malodoušnosti, osećaja umora od života, mrzovoljnosti , treme pre nastupa, bolova u grlu, glavobolje, problema sa očima, velike potrebe za slatkišima, ali ga ne treba uzeti ako je osoba po prirodi zimogrožljiva jer je ovaj lek jedan od onih koji se daje izrazito toplokrvnim pacijentima. Oni često pate od želje da skoče sa visine iako imaju veliki strah od visine, ali upravo im se čini da ih nešto vuče dole. Sve što je prisutno na danu u vidu straha, poput straha od prekora šefa ,želje da ga povredi, strah od prelaska mostova, straha od lekara i odlaska u bolnicu, odlaska u pozorište, od aviona ako je prisutan i u snu, treba pomisliti na ovaj lek.
Arnica montana – Lek za osobe koje se osećanju povređenim bilo da je upitanju duša ili telo. Nakon povrede, opekotine, udarca, pada,i za bilo koje stranje šoka treba pomisliti na ovaj lek. Pokriva brojne tegobe na fizičkom planu, a karakteristika sna je da u njemu dominiraju životinje, ili osoba sanja da je u snu umorna , da nešto naporno radi.
Arsenicum album– Takđe često prepisivan lek i to osobama koje su prvenstveno paničari, koje i najmanja fizička tegoba uznemiri koji kad im nije dobro šetaju, svaki čas zovu lekara, potrebna im je podrška, ohrabrenje i razuveravanje da njihovo stanje nije tako loše. Oni su skupljanči svega i svačega, imaju strah od siromaštva, pate od brojnih tegoba, od srčanih do stomačnih. kožnih, problema sa grlom. Gotovo svaki organ može biti pogođen lošim funksionisanjem. Kako ćete se prepoznati u ovom leku? Ako Vam je hladno, zimogrožljivi ste a prijaju vam hladni napici. Snovi ovih pacijenata su veoma slični javi – u snu je zabrinut, uplašen i nije u mogućnosti da reši neki problem sa kojim je suočen.
Aurum– Jedan od lekova za najdublju melanholiju osoba koje su jako odgovorne, ozbiljne i žele da postignu mnogo u životu .Ako u snu često ječite imate tužne snove u kojima ste ostavljeni,i mate ljubavne patnje, tužni ste, a pri tom često patitie od problema sa sinusima, koji počinju bolom u uglu desnog oka ka nosu, razmislite da biste mogli za sinusitis uzeti manju potenciju ovog leka. Ukoliko vam pomogne, možda bi trebalo da odete na razgovor kod homeopate jer se iza svakog sinusitisa potencijalno krije neka duboka tuga. Ako biste na svoju ruku uzeli nešto višu a nedovoljno visoku potenciju mogli biste svoje psihičke probleme potencirati.
Baryta carbonica – Emocionalno nezreli pacijenti ili deca, mladi koji često pate od jakih upala krajnika a zaostali su u razvoju ili deluju mladoliko u zralom dobu, sa detinjastim ponašanjem često mogu imati noćne more, i bude se sa osećanjem straha, a da pri tom ne znaju šta je tome uzrok. Ove osobe se mogu prepoznati po njihovom strahu od prekora, od ljudi, pate od agorafobije i ne mogu da se obuzdaju da ne gricakju nokte. Naravno nije svakome ko gricka nokte potreban ovaj lek, ali pri upali grla sa ovakvom psihološkom konstitucijom manje potencije mogu otkloniti i tegobe.
Beladonna – Pokriva širok spekat tegoba ali je karatkeristično da su pacijenti kao u nekoj vrsti bunila, pa je lek odličan i za skidanje temperature i to nekoliko puta dnevno u malim potencijama. Ove osobe pate od sinusa, upala razne vrste, uglavnom su im desnostrane tegobe a imaju i na javi i u snu strah od crnih pasa, buba, posebno bubašvaba. Često sanjaju kako padaju sa velike visine ili kako ih proganjaju veliki crtni psi.
Borax – Još jedan lek koji se neopravdano retko prepisuje a koji je idealan za probleme sa aftama u ustima i kod visinske bolesti a koju karakteriše razdražljivost ili stomačni grčevi posle uzimanja voća. Osobe kojima odgovara ovaj lek takođe sanjaju da padaju. Strah od mostova bilo na javi ili u snu, ili se osoba, naročito dete budi vrišteći karakteriše ovaj lek.
Bryona– Jedan od lekova koji je potreban osobama koje su jako opterećene pitanjem novca i materijalne sigurnosti. Stalno prave neke planove u vezi sa biznisom, nemaju ni trenutka opuštanja jer pate od straha od siromaštva. Glavobolja im se javalja uglavnom ne levoj strani, skloni su prehladama koje spuštaju na bronije i grudni koš, pate od reumatizma i uglavnom su jako žedne. Ove osobe strah od siromaštva ne napušta ni u snu pa sanjaju da rade, snovi se ponavljaju o svakodnevnici vezanoj za radno mesto, i često imaju noćne more.
Chamomilla – Kao i svaki homeopatski lek koji potiče od biljke, ovaj se daje izrazito osetljivim i nežnim dušama . Čaj od ove bilje koji je u narodu poznat da smiruje stomačne grčeve i daje se posebno bebama i maloj deci, naročito kod nicanja zuba odličan je upravo za ovaj uzrast ali i za sve one koji su detinjasti, hiroviti, nije ih moguće utešiti, stalno traže pažnju. Bolovi u uhu i preosetljivost na bol je karakteristična za sve uzraste. Pri tom ako osoba često plače u snu i ima isprekidan san, ovo može biti lek izbora.
Crocus sativus – I ovaj je jedan od biljnih homeopatskih preparata, napravljen od biljke kaćun, tj. šafran, daje se kod raznih vrsta krvarenja, kod promenljivog raspoloženja koje varira od razdražljivosti do euforije, sa potrebom da se emocije izraze kroz pevanje, grljenje, ljubljenje često sanja da u snu pokušava da trči ali mu to ne polazi za rukom.
Gelseminum – Biljna osnova ovog leka je cvet jasimin i daje se onima koji su izrazito bojažljivi, imaju strah od javnog nastupa, dugo im traje prehlada ili pate od posledica preležanog gripa. Često se daje kod lažnih porođajnih bolova ili koji imaju strah od porođaja. Osobe kojima je potreban ovaj lek i na javi i u snu se suočavaju sa strahom od pada, od gomile, ili sanjaju da polažu ispit. Uglavnom sve tegobe pa i snovi dolaze nakon nekog težeg iskušenja ili suočavanja sa velikim problemima.
Zingiber officinale- Lek napravljen od biljke džinžer od koga se pravi bezalkoholno piće . Osobe kojima je potreban ovaj lek imaju ozbiljnih problema kako sa probavnim tako i sa urinarnim traktom, tako da je moguće pomoći i kod potpunog zastoja rada bubrega. One inače često sanjaju religiozne snove i crkve.
Hepar suplphuris,- Lek odgovara osobama koje su preosetljive,i na psihičke traume i na fizički bole, plaše se između ostalog zubara, ponašanje je impulsivno, pate od bolova u ušima, upale sinusa, akni apscesa na zubima. Njihovi snovi su prepuni straha, često sanjaju vatru ili da im polazi za rukom da pobegnu od opsanosti .
Ignatia– Ovo je uglavnom tzv.”ženski” lek jer je najpotrebniji razočaranim ženama, kako mladim tako i u zrelim godinama koje su zadržale romantizovanu predstavu o životu i koje pate nakon ljubavnog rastanka. Imaju veliku želju za putovanjima, vole sir i voće, pate od čestog kašlja a prepoznaćete ih po čestom uzdisanju. Imaju strah od ptica, posebno ne vole kokoške a često sanjaju vodu, naročito morsku obalu i talase kako udaraju o hridi.
Kali bromatum – Jedan od lekova koji se daje kod verskog fanatizma kod osoba koje imaju utisak da su u Božijoj nemislosti, krše ruke, ne mogu mirno da sede, uzemireni, sa velikom lepezom raznih strahova. Prepoznaju se po bubuljicama na čelu, mogu da imaju miome na materici, ciste i tumore na jajnicima, opterećeni su seksom, pate od bolova u donjem delu leđa, ali je uglavnom zahvaćen nervni sistem, sa psihozama, epilepsijama. San im ne donosi olakšanje,naprotiv imaju česte noćne more. Prateće pojave su nesanica ako su sami kod kuće, i škrgutanje zubima u snu.
Kali sulphuricum – Jedan od lekova iz grupe kalijuma, mešavina kalijma i sumpora, slična je iako pripada „jačim „lekovima koji imaju za osnovu mineral, Pulsatili, – leku koji odgovara nežnim ,osetljivim, osobama željnim ljubavi i pažnje. Kali sulphuricom pripada konzervativnim osetljivim depresivnim i zabrinutim osobama, toplokrvnim kojima prija svež vazduh a ne prija im pregrejana prostorija, burno reaguju na promene vremena. Mogu patiti od hroničnih tegoba kao što su zapušen nos ili upala srednjeg uha, astme. Obožavaju slatkiše a u snu nesnosno hrču,sanjaju stravične snove o pljački, duhovima, snove u vezi sa smrću.
Calcarea carbonica- Odgovorne, vredne i brigama opterećene osobe koji imaju jednu zajedničku karakteristiku za sve lekove iz grupe calcarea- kalcijuma, da se brzo zamaraju, posebno pri penjanju uzbrdo, imaju loš san prekidan noćnim morama. Gotovo da nema dijagnoze koju ne može pokriti ovaj lek. Osobe kojima odgovara neotporne su na infekcije, često pate od nazeba, gripa, ne vole hladnoću, ali se često znoje i to po glavi, vratu. Vole slatkiše i sladoled, često su punačke, mada postoje i mršavi predstavnici ovog znaka. Žene pate od brojnih ginekoloških problema, a prisutan je i visok pritisak,r euma i slabost u leđima.
Calcarea silicata – Od brojnih homepatskih lekova koji za osnovu imaju calcareu- kalcijum, ovde se radi o karakterističnim simptomima i uglavnom se daje za tegobe na fizičkom planu a to su acne rozacea – specifičan kožni poremećaj uglavnom na licu. Ono po čemu se lako prepoznaju, ovi iz grupe vrednih osoba preterano opterećenih brigama kako materijalne tako i duhovne prirode je to što vrlo često sanjaju mrtve, sanjaju da pričaju sa mrtvima a to isto rade i na javi.
Lac caninum – Mleko od kuje – jedan od homepatskih lekova koji je životnjskog porekla. Ima simptome kao i mnogi drugi a to su preosetljivost, društvenost,lako ubzuđivanje, i veliki broj strahova, uključujući bolest, smrt, ludilo, oluju, zemljostre, strah od pasa, zmija, boje se brze vožnje, a izdvojiće se od drugih lekova po tome što simptomi bez obzira da li se radi o vrtoglavici, upali grla, krajnika, bolova u jajnicima je da oni stalno menjaju pravac, pa bole malo s leve, malo s desne strane, što je manje uobičajeno kod drugih lekova kod kojih postoji pravilo bar na kojoj strani počinju simptomi. Osobe kojima je potreban ovaj lek smatraju nastrašnijim snom onim u kojima se pojavljuju zmije, bube, psi. Sličan Beladoni, ali kod Beladone je karakteristično da simptomi preovaldavaju na desnoj strani tela kao i kod Lachesisa, kod kojih preovladavaju na levoj, ili sa leve prelaze na desnu stranu.
Lachesis – Lek koji potiče od zmijskog otrova. Poput zmija ove osobe su veoma lukave, inteligentne ali i strastvene, sumnjičave, pričljive, što je jedna od osobina koja je odmah uočljiva. Ljubomirne, agresivne, osvetoljbive, mogu ipak biti simpatične zbog jakih emocija na koje ako im ne odgovorite istom merom ili ih razočarate pokazuju svoje mane. Sklone su alkoholizmu ,lako se zajapure a tegobe počinju na levoj strani tela. Ovaj lek spada u često prepisivane od strane homepata naročito ako je uočljiv strah od zmija koje često sanjaju, ako ne podnose da ih bilo šta steže, naročito oko vrata i ako se iz sna bude sa osećajem gušenja i pate od noćnih mora. Mogu biti skloni tamnoj prebojenosti kože, purpurnoj,lako dobijaju modrice i mogu skloni melanomima.
Lycopodium – Evo jednog leka iz grupe biljaka, koji predstavlja najstrašljivije, ali zato ništa manje odgovorne i ambiciozne osobe. Oni žude za slatkišima, pate od brojnih strahova, jako su inteligentni, često povučeni intelektualci, kojima nedostaje samopoštovanje. Bolećivi i pate od glavobolja na desnoj strani tela i spadaju u desnostrane tipove ljudi, prvo će ih boleti desno oko, desno uho, grlo na desnoj strani. San im ne donosi odmor, ujutru su neispavani i neraspoloženi, moguće i zbog noćnih problema sa srcem, osluškuju ga jer im jako lupa posle večernjih obroka, noću ustaju da jedu, a ono malo što spavaju, uglavnom je prožeto noćnim morama. Osobe kojima je potreban ovaj često prepisivan lek plaše se duhova, bolesti, posebno karcinoma, ne vole da budu sami noću, i pored velike osećajnosti nisu u stanju da izraze emocije pa se plaše bračnih obaveza i emotivnog vezivanja.
Magnesia muriaticum – Ovaj lek iz grupe minerala odgovara malo čvršćim konstitucijama, nego onima koji pripadaju biljnoj vrsti, ali to ne znači da će im san doneti odmor, naprotiv, često su neispavani, trgnu se iz sna kao da ih je udarila struja. Mnogi kojima je potreban neki od lekova na bazi magnezijuma, imaju slične tegobe, a kod ovoga je karakteristika da ga nervira buka i ne podnosi rasprave. Kako legnu i sklope oči, naviru im brige koje im ne dozvoljavaju da zaspu, a snovi su konfuzni, iako često utonu u dubok san, on ih ne okrepi. Na fizičkom planu mogu patiti od bolesti jetre, stomačnih tegoba, utrnulosti ektremiteta, glavobolje i polenske kijavice.
Mercurius – Ovaj lek daje sjajne rezultate kod nazeba,ali ga nikako ne treba uzimati na svoju ruku u većim potencijama. To je lek na bazi žive i karakteriše ga veliki spektar različitih emocija i impulsa tako da često dobija želju da vrišti, da udari, ili da ubije nekoga ko ga je iznervirao. Često muca ima napade panike, upale grla, desni i brojne druge tegobe kao što su drhtanje ruku, ekceme a brojni strahovi se ponavalju u snu . Često sanja groblje ,ima košmarne snove, plaši se duhova i visokih mesta koja ga progone i u snu.
Natrium muriaticum – Lek za odgovorne, savesne, izuzetno korektne osobe koje ne mogu da zaborave na ljubavna razočarenja a čija je osnova u stvari kuhinjska so. Sva tuga se locira uglavnom u glavi pa je ovo jedan od najboljih lekova za glavovolju, ali isto tako pokriva brojne druge fizičke siptome, poput stomačnih tegoba,visokog pritiska koji prati unutrašnje drhtanje. Pukotina na sredini donje usne je alarm za ovaj lek koji je potreban premorenim i nedovoljno voljenim pacijentima. Oni čine sve što mogu za druge, veoma su vezani za kućne ljubimce, požrtvovani su za svoje bližnje, ali nemaju osećaj da im se deo toga zauzvrat vraća. Sanjaju pljačkaše, visoke zgrade, ono čemu sterme, visokim ciljevima ali imaju konstantan osećaj da im je nešto uskraćeno. To su osobe koje će se uvek iznova vraćati na neko ljubavno razočarenje u prošlosti, praštaju ali ne zaboravaljaju.
Phosphor – Šarmntni, kako ih literatura opisuje „ikričavi” ljudi koji u mladosti osvajaju svojim optimizmom, razdraganošću, osetljivi su i veoma osećajni, romantični, strastveni i prilično preplašeni. Skloni ljubavnim razočarenjima, često imaju crtu vidovidosti u sebi i imaju proročke snove. Pričaju u snu i detaljno se sećaju svih detalja snova koji često traju jako drugo. Mnogo dijagnoza pokriva ovaj lek, a osobe kojima odgovara vole čokaladu, sladoled. Ipak, zbog preterane želje da svugde stignu, svugde budu pristuni, u svemu učestvuju, lako se iscrpu i odu u tzv.Phosphor acidum- lek koji je jako depresivan naročito posle ljubavnih razočarenja. Ljubav je smisao njihovog života i ako se u toj oblasti nisu realzovali često se bave umetnošću, potrebno im je drutšvo ali često mogu biti lakoverni i previše otvoreni prema drugima.
Platina – Ovaj lek odgovara osobama koje su urođeno otmene i svesne da su iznad drugih ili onima koji to umišljaju. Ponosni su na svoj ego, svoju ličnost, zahtevaju mnogo i do sebe i drugih. Potrebna su im snažni podstreci sa strane, ljubavi su uglavnom drmatične ali pošto nailaze na brojna razočarenja, često pate od straha da bi se nekom njima dragom moglo nešto loše dogoditi. U društvu ne ostaju neprimećeni po svom načinu odevanja, stavu, ponašanju. Jak seksualni nagon, ako ne zadovolje prerasta u strah i razočarenje, depresivnost. Imaju nagon da upotrebi nož kada ga vide i opsednuti su temama vezanim za rojalizam, pa shodno tome često sanjaju upravo noževe,da oni na nekoga nasrću nožem ili sanjaju dvorove, predstavnke kraljevskih porodica, bilo žive ili umrle.
Radium bromatum – Nedovoljno proučen i propisivan lek, deluje kod psorijaze, kožnih erupcija i artritičnih tegoba. Karakteristika je da osobe kojime je potreban često sanjaju požare.
Rhus toxicodnedron – Lek je za odgovorne i vesele pacijnte koji prilično lako postanu preplašeni, sujeverni su i pate od bolova u leđima, ne podnose hladnoću, pate od ekcema, artritisa, a sanjaju da rade da dugo pešaći da se bavi nečim napornim.
Stramonium- Lek iz grupe biljnih preparata. Glavna karakteristika je strah, tj. užas kome često ove osobe podležu, posebno vezano za groblje. Strah od smrti i mraka je toliko jak da su u stanju da pređu u manijačno ponašanje, naročito kada im se učini da su na bilo koji način ugroženi tako da dobijaju nadljudsku snagu i lice im se zajapuri a svoje postupke teško kontrolišu. To su osobe koje se često zarazno smeju, previše pričaju, psuju, često mucaju. Često sanjaju životinje i to divlje, ili pse,da su zaglavljeni u nekom prostoru iz koga nema izlaza, sanjaju da se dave ili da im je glava pod vodom.
Sulphur -Sumpor. Gotovo da nema osobe koja u nekom periodu svog života nema potrebu za ovim lekom. Od psorijaze, ekcema, noćnog znojenja, do upala razne vrste pripada ovim ljudima koji mogu biti ili intelektualni teoretičari ili praktični pomagaoci i stalno nešto rade. Oni su kreativni, sposobni, simpatični, ambicozni, mada ne postižu uvek koliko bi mogli, a njihov ambijent su obično kuće pune knjiga, gomile raznih predmeta, uspomena, radionice pune alata, podrumi puni nepotrebnih stvari. Čuvaju sve i vezuju se za stvari koje imaju za njih posebnu vrednost, često emotivnum ali i materijlanu, misle da će im kad tad trebati. Obožavaju mačke,i imaju najmanje bar jednu ili bi bar voleli da mogu da je imaju. Nema bolesti koju ne pokriva ovaj lekm a buran dnevni život, bilo da su fizički radnici ili intelektuaci koji rade duboko u noć uzima danak u vidu noćnih mora naročito kada spavaju na leđima. Često se trzaju iz sna kao da ih nešto guši, pričaju ili se smeju u snu.
Tarentula hispanica -Lek na bazi otrova pauka odgovara kreativnim ali često ljutitim, nestrpljivim osobama koje su prilično lukave, često imaju jak seksulani nagon, pate od nemirnih nogu,trzaja mišića, apscesa, srčanih bolesti. Vole muziku igru i ples, sanjaju slikovite snove, a ujutru kada se probude krevet je u neredu, posteljina zgužvana.
Tuja – Lek se spravlja od ove biljke i odgovara osobama koje nemaju dovoljno samopoštovanja, često su sklone laganju iz straha da kada bi rekli iskreno šta misle ili smeraju neko bi ga osudio ili osujetio. Pate od sinusa ili lako podlegnu nazebu,i maju potrebu za zaštitom, i karakteristčno je da kada sebe opisuju često koriste izraz „ da su kao staklo koje može svaki čas da pukne”.Vole da putuju a često sanjaju da padaju.
Staphysargia – Najčešće lek koriste žene, jer je lek žrtvi seksualnog nasilja ili je potreban osobama koje žive u zajednici koja ih opterećuje u kojoj se osećaju loše ali ne mogu da smognu hrabrosti da iz nje izađu. Ljubazni su i trude se da svima ugode. Doživeli su brojna poniženja od strane najbližih, često partnera a da on možda nije ni svestan koliko uz njega pate. Plaše se lekara, visine, hiruških intervencija. Pristaju da vode život koji im ne odgovara što se manifestuje na fizičkom planu u vidu raznih tegoba, čira, psorijaze, glavobolja, cistitisa. U snu se rasterećuju nagomilanog poniženjam i sanjaju snove pune agresivnosti bilo da oni nekoga žele da povrede ili beže od onih koji njima žele da nanesu zlo.

Kao što se može videti iz teksta,mnogi lekovi ( lek je u stavi naziv za dijagnozu) pate od noćnih mora, i sličnih snova od kojih su najčešći u vidu strahova, straha od pasa, životinja, groblja, pada, ali se lek ipak određuje prema fizičkim simptomima u maloj potenciji ili prema psihičkoj strukturi u većoj potenciji.

Jasminka Holclajtner

(Obljavljeno u časopisu „Bilje i Zdravlje” 2007.u izdanju kompanije „Nosvosti”)